সিবিল এবিয়েসন মন্ত্রালয়
GFA পোলিসী, 2008কী মখাদা অৱাং নোংপোক লমদমদা গ্রীনফিল্দ এয়রপোর্ত অনি শাখি
24 JUL 2023 2:46PM by PIB Imphal
• UDAN স্কিমগী মখাদা NERদা এয়রপোর্ত 10 মথৌ তৌবা হৌহনখি/হিংগৎহনখি
ভারত সরকার (GoI)না গ্রীনফিল্দ এয়রপোর্ত (GFA) পোলিসী 2008 অমা শেমখ্রে, অমসুং মসিনা লৈবাক অসিদা অনৌবা এয়রপোর্ত শাবগী কাঙলোন অমসুং হীরমশিং ময়েক শেংনা তাক্লি। অয়াবা পীবগী থাক অনি লৈ, হায়বদি, ‘সাইত ক্লিয়ারেন্স’ পীরবা মতুংদা ‘ইন-প্রিন্সিপল’গী অয়াবা অমুক পীবা।
এয়রপোর্ত ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া (AAI)না অসমদা লৈবা কছারগী দোলু T.E.দা গ্রীনফিল্দ এয়রপোর্ত অমা শাবগী ‘সাইত ক্লিয়ারেন্স’কী অয়াবা পীবিনবগীদমক্তা সিভিল এভিএসন মন্ত্রালয়গী মফমদা GFA পোলিসী, 2008কী মখাদা চে অমা থাখ্রে। GFA পোলিসীগী মখা পোন্না, ৱাহৌদোক অসি সিভিল এভিএসনগী দাইরেক্তোরেত জেনেরেল (DGCA) অমসুং ঙাক-শেল মন্ত্রালয় (MoD) য়াওনা মরী লৈনবা স্তেকহোলদরশিংগী মফমদা মখোয়গী কম্মেন্ত লৌনবগীদমক্তা থাখি। স্তেকহোলদরশিংগা খন্ন-নৈনবগী থাক অসি মপুং ফানা লোইশিল্লবা মতুংদা, সাইত ক্লিয়ারেন্স লৌনবগীদমক্তা ৱাহৌদোক অসিবু গ্রীনফিল্দ এয়রপোর্তকী স্তীরিং কম্মিত্তীগী মাঙদা মখোয়গী পাউতাক লৌনবগীদমক্তা থম্বগী মথৌ তাই।
GFA পোলিসী 2008কী মখা পোন্না, প্রোজেক্ত অসিগী ফন্দিং তৌবা, লম লৌশিনবা, R&Rনচিংবা হীরম য়াওনা এয়রপোর্ত প্রোজেক্ত পায়খৎপগী থৌদাং অসি মরী লৈনবা রাজ্য সরকার (করিগুম্বা রাজ্য সরকারনা প্রোজেক্ত অসিগী ৱাহৌদোক থম্বা ওইরবদি) য়াওনা মরী লৈনবা এয়রপোর্ত দিভেলপরনা লৌগনি। এয়রপোর্ত শাবগী অকক্নবা মতম অসি লম লৌশিনবা, তঙাই ফদনা অয়াবা লৌগদবশিং, অপনবা/অয়েৎপা লৌথোকপা, শেল-থুমগী ৱারোল লোইশিনবনচিংবা হীরম কয়াবু মরী লৈনবা এয়রপোর্ত দিভেলপরশিংনা লোইশিনবগী মখা পোনগনি।
GFA পোলিসী 2008কী মখাদা অৱাং নোংপোক লমদমদা গ্রীনফিল্দ এয়রপোর্ত অনি, মিং ওইনা পল্লবদা, পাক্যোং অমসুং ইতানগর (হোলোঙ্গোই) শাখ্রে।
সিভিল এভিএসন মন্ত্রালয়না অৱাং নোংপোক লমদমদা য়াওনা রিজনেল এয়র ত্রাফিক হেনগৎহন্নবা অমসুং মীপুম খুদিংনা এয়র ত্রাভেল তৌবা ঙমহন্নবগীদমক্তা 21-10-2016দা রিজনেল কন্নেক্তিবিতী স্কিম (RCS) –UDAN (উরে দেশ কে নাগ্রিক) হৌদোকখি। স্কিম অসি মীয়ামগী অপাম্বগী মখা পোন্না শেমখিবনি।
UDAN স্কিমগী মখাদা অৱাং নোংপোক লমদমদা এয়রপোর্ত 10, মিং ওইনা পল্লবদা, পসিঘাত, তেজু, ইতানগর (হোলোঙ্গোই), জোরহাত, লিলাবারী, রুপসি, তেজপুর, শিল্লোং (বরাপানী), দিমাপুর অমসুং পাক্যোঙ অসি মথৌ তৌবা হৌহনখি/হিংগৎহনখি।
ই-পাউ অসি সিভিল এভিএসন মন্ত্রালয়গী রাজ্য মন্ত্রী, জেনেরেল (দাঃ) ভি.কে. সিংহ (রিতাইয়র্দ)না রাজ্য সভাদা ঙসি ৱাহং অমগী অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।

Ministry of Civil Aviation
Two greenfield airports in North Eastern Region have been constructed under GFA Policy, 2008
24 JUL 2023 2:46PM by PIB Delhi
• Under the UDAN Scheme, 10 airports in the NER have been operationalised/revived
Government of India (GoI) has formulated a Greenfield Airports (GFA) Policy, 2008 which prescribes the procedure and conditions for development of new Greenfield airports in the country. There is a two stage process of approval, i.e. 'Site-Clearance' followed by 'In-Principle' approval.
Airports Authority of India (AAI) has submitted an application under GFA Policy, 2008 to Ministry of Civil Aviation (MoCA) for grant of 'Site-Clearance' for development of a Greenfield airport at Doloo T.E., Cachar, Assam. As per GFA Policy, the proposal has been sent to the concerned stakeholders including Directorate General of Civil Aviation (DGCA) and Ministry of Defence (MoD) for their comments. After completion of this consultation with stakeholders, the proposal is required to be placed before the Steering Committee on Greenfield Airports for their recommendation, with respect to award of Site Clearance.
As per the GFA Policy, 2008, the responsibility of implementation of airport projects including funding of the project, land acquisition, R&R etc rests with the concerned airport developer including the respective State Government (in case the State Government is the project proponent). The timeline for construction of airports depends upon various factors such as land acquisition, mandatory clearances, removal of obstacles, financial closure etc. by the respective airport developers.
Two greenfield airports in North Eastern Region namely, Pakyong and Itanagar (Hollongi) have been constructed under GFA Policy, 2008.
Ministry of Civil Aviation has launched Regional Connectivity Scheme (RCS) - UDAN (Ude Desh ka Aam Nagrik) on 21-10-2016 to stimulate regional air connectivity including in the North Eastern Region, and making air travel affordable to the masses. The Scheme is demand driven.
Under the UDAN Scheme, 10 airports in the North Eastern Region namely Passighat, Tezu, Itanagar (Hollongi), Jorhat, Lilabari, Rupsi, Tezpur, Shillong (Barapani), Dimapur and Pakyong have been operationalised/revived.
This information was given by the Minister of State in the Ministry of Civil Aviation Gen. (Dr) V. K. Singh (Retd) in a written reply to a question in Rajya Sabha today.