কেমিকেল্স অমসুং ফর্তিলাইজর মন্ত্রালয়
সোইল হেল্থ অমসুং সস্তেনেবিলিতীগীদমক্তা কেমিকেল ফর্তিলাইজরগী মখা পোল্লিবা অসিবু হন্থহন্নবগীদমক্তা অলতর্নেতিব ন্যুত্রিসন খুমাং চাউশিলহন্নবগীদমক্তা থৌরাং য়াৎপগী স্তেকহোলদর ৱর্কশোপ অমা দাঃ মনশুখ মন্দাবিয়ানা লুচিংদুনা ফমখ্রে
“সোইল ফর্তিলিতী অমসুং ভাইতেলিতীদা লৈরিবা কেমিকেল ফর্তিলাইজরগী নেগেতিব ইমপেক্ত হন্থহন্নবগীদমক্তা স্তেকহোলদর অমসুং সরকারনা থবক তৌমিন্নবগী তঙাই ফদবা লৈরে”: দা” মনশুখ মন্দাবিয়া
“লৌউ-শিংউগী থৌওংগা লোয়ননা সোইল পরদক্তিবিতী অনিমকপু তেংবাংবা ৱারোইশিন অমা মীয়াম্না পাম্লিবা অসিবু মনিং থুংহনবা হায়বসি সাইতিস্তশিংগী থৌদাংনি”: দাঃ মনশুখ মন্দাবিয়া
“লৌমীশিংগী য়াইফবা, অকোয়বগী ফিভম ফনা লৈহনবগা লোয়ননা লৌউ-শিংউগী সেক্তরগী মপাঙ্গল হেনগৎহনবগী মতৌ শোইদনা লৈহন্নবগীদমক্তা এগ্রিকলচরেল প্রদক্তিবিতীগী সোল্যুসন পুথোকফম থোকই”: প্রোফঃ রমেশ চান্দ, মেম্বর, NITI আয়োগ
08 JUL 2023 2:22PM by PIB Imphal
“লৌউ-শিংউদা ন্যুত্রিএন্তশিংবু খল কায়বা মওংদা কা হেন্না শিজিন্নবনা সোইল ফর্তিলিতী অমসুং ভাইতেলিতীদা হন্থহল্লি। মরম অদুনা, সোইল ফর্তিলিতী অমসুং ভাইতেলিতীদা লৈরিবা কেমিকেল ফর্তিলাইজরগী নেগেতিব ইমপেক্ত হন্থহন্নবগীদমক্তা স্তেকহোলদর অমসুং সরকারনা থবক তৌমিন্নবগী তঙাই ফদবা লৈরে”। ৱাফম অসি ঙসি মফমসিদা পাংথোকখিবা সোইল হেল্থ অমসুং সস্তেনেবিলিতীগীদমক্তা কেমিকেল ফর্তিলাইজরগী মখা পোল্লিবা অসিবু হন্থহন্নবগীদমক্তা অলতর্নেতিব ন্যুত্রিসন খুমাং চাউশিলহন্নবগীদমক্তা থৌরাং য়াৎপগী স্তেকহোলদর ৱর্কশোপ্তা কেন্দ্রগী কেমিকেল অমসুং ফর্তিলাইজর মন্ত্রী, দাঃ মনশুখ মন্দাবিয়ানা হায়খিবনি।
কেমিকেল ফর্তিলাইজর শিজিন্নবনা মীওইবা অমসুং শা-শন অনিমক্তা থোকহল্লিবা, কেমিকেল ফর্তিলাইজর কে হেন্না শিজিন্নবা মফমদনা মসিগী অকায়বা হেন্না উবা ফংবগী পামদবা থৌওংশিংদা দাঃ মন্দাবিয়ানা মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিনখি। “লৌউ-শিংউগী পোত্থোক হেনগৎহনবা হায়বসি ঐখোয়গী থৌদাংনি। অদুবু, ঐখোয়গী সোইল ফর্তিলিতী অমসুং ঐখোয়গী মীয়ামগী হকশেলদা অকায়বা পীদনবা মওংদা লৌউ-শিংউগী পথাপ কয়াবু মপাঙ্গল হেনগৎহন্দুনা ঐখোয়গী লৌউ-শিংউগী পোত্থোক হেনগৎহনগদবনি”, মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি। দাঃ মন্দাবিয়ানা ঐখোয়গী লৈবাক্কী সাইন্তিস্তশিংগী থৌদাংশিংবু পল্লদুনা অসুম্না হায়খি, “ঐখোয়গী সাইন্তিস্ত অমসুং মখোয়গী লৈবাক্কীদমক্তা তম্লিবা শরুকশিংবু ঐখোয়না থাগৎলি, অদুবু লৌউ-শিংউগী থৌওংগা লোয়ননা সোইল পরদক্তিবিতী অনিমকপু তেংবাংবা ৱারোইশিন অমা মীয়াম্না পাম্লিবা অসিবু মনিং থুংহনবা হায়বসি মখোয়গী থৌদাংনি। হায়রিবা সোল্যুসনশিং অসি লৌমীশিংনা লায়না খঙনবা মওংদা শেমদুনা মখোয়দা য়ৌহনগদবনি”।
সরকার অমসুং এগ্রিকলচরেল স্তেকহোলদরশিংগী মরক্তা ৱারী শানবা অমসুং মখোয়গী পাউতাক অমসুং ৱাখল্লোনশিং অসিবু পোলিসী শেম্বদা শিজিন্নবগী মরু ওইবশিংদা মিৎয়েং চঙলদুনা, দাঃ মন্দাবিয়ানা মসিগুম্বা খন্ন-নৈনবগী থৌওংশিং অসি লৈবাক মনুংদা চাং নাইনা পাংথোকপগী তঙাই ফদবা লৈ হায়না ফোংদোকখি।
“কেমিকেল ফর্তিলাইজরশিং অসি শিজিন্নবদা য়াম্না লাই, মরম অদুনা মখোয়না থোকহনবা পামদবা থৌওংশিং অসি মীওই অয়াম্বনা উশিন্নদে। ৱর্কশোপ অসিগী খুত্থাংদগীঐখোয়না ভারত্তা সস্তেনেবল ফার্মিং পাংথোক্নবা অমসুং মসিগী মপাঙ্গল লৈহন্নবা পাম্বৈ কয়া খন্নবা হায়বসি য়াম্না মরু ওইবনি। মসিদি য়াম্না ইন্তরেক্তিব ওইবা প্লেতফোর্ম অমনি অমসুং মসিদা স্তেকহোলদরশিংনা থৱাই য়াওনা শরুক য়াদুনা য়াম্না কান্নহনবা য়াই”, প্রোফঃ রমেশ চান্দ, মেম্বর, NITI আয়োগনা হায়খি। “লৌমীশিংগী য়াইফবা, অকোয়বগী ফিভম ফনা লৈহনবগা লোয়ননা লৌউ-শিংউগী সেক্তরগী মপাঙ্গল হেনগৎহনবগী মতৌ শোইদনা লৈহন্নবগীদমক্তা এগ্রিকলচরেল প্রদক্তিবিতীগী সোল্যুসন পুথোকফম থোকই”, মহাক্না মখা তাখি।
ফর্তিলাইজর বিভাগকী সেক্রেতরী, শ্রী রজত কুমার মিশ্রানা সরকারনা লৌউ-শিংউগী পোত্থোক হেনগৎহনবগা লোয়ননা সোইল ফর্তিলিতী হেনগৎহন্নবগীদমক্তা হন্দক্তা লৌখিবা ৱারেপকী মতাংদা পল্লদুনা অসুম্না হায়খি, “PM PRANAM (PM প্রোগ্রাম ফোর রেস্তোরেসন, এৱিয়র্নেস, নৌরিশমেন্ত এন্দ এমেলিওরেসন ওফ মদর আর্থ) অসিদা লুপা করোর 3,70,128 কাইথোক্তুনা, মসিনা নেচরেল অমসুং ওর্গানিক ফার্মিং, সোইল পরদক্তিবিতী হেনগৎহনবা, লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহনবা অমসুং লৈবাক্কী ফুদ সেক্যুরিতী লৈহনবগী পান্দম থম্লি”। সলফর কোতেদ তৌরবা য়ুরিয়া, য়ুরিয়া গোল্দ হায়নসু খঙনবা, অসিনা ঐখোয়গী লৈবাক্না থেংনরিবা লৈহাওদা সলফর ৱাৎপগী হীরম অসিদা মিৎয়েং চঙবতা নত্তনা লৌমীশিংগী মফমদা শেল চঙবা হন্থহনবা অমসুং পোত্থোক হেনগৎহনবদসু তেংবাংগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাং বিভাগকী সেক্রেতরী, শ্রী মনোজ অহুজানা PM PRANAMবু পুৱারী ওইবা ৱারেপ অমনি হায়খি অমসুং লৈবাক অসিদা ফর্তিলাইজর পুথোকপগী চাং হেনগৎলিবা অসিগা লোয়ননা কেমিকেল ফর্তিলাইজরশিংনা পীবা অকায়বা কয়াবু হন্থহন্নবগীদমক্তা সস্তেনেবল এগ্রিকলচর প্রেক্তিস চত্থবগী তঙাই ফদবা লৈ হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি, “স্কিমশিংগী অসিগী কান্নবশিংবু গ্রাউন্দ লেভেলদা লৈবা লৌমীশিংদা য়ৌহন্নবগীদমক্তা ঐখোয়না এগ্রিকলচরেল য়ুনিভর্সিতীশিংগা থবক তৌমিন্নবগী মথৌ তাই”।
কেমিকেল অমসুং ফর্তিলাইজর মন্ত্রালয়গী এদিস্নেল সেক্রেতরী, শ্রী নীরাজা অদিদম; এগ্রিকলচরেল য়ুনিভর্সিতীশিংগী ভাইস চান্সেল্লর; রাজ্যগী এগ্রিকলচরেল ওফিসর; মেন্যুফেকচরর অমসুং দিস্ত্রিব্যুতর; ফার্মর গ্রুপ, NGO, লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাং মন্ত্রালয়, কেমিকেল অমসুং ফর্তিলাইজর মন্ত্রালয় অমসুং নিতি আয়োগকী সেনিয়র ওফিসিএলশিংনা ৱর্কশোপ অসিদা শরুক য়াখি।

Ministry of Chemicals and Fertilizers
Dr. Mansukh Mandaviya chairs Stakeholder Workshop on Strategy for Promotion of Alternative Nutrition to reduce dependence on Chemical Fertilizers for Soil health and Sustainability
“It is essential that all stakeholders and government work together to offset the negative impact of chemical fertilizers on soil fertility and vitality”: Dr. Mansukh Mandaviya
“Scientists have the responsibility of fulfilling the aspirations of the people for devising solutions that drives both agricultural, as well as soil productivity”: Dr. Mansukh Mandaviya
“Solutions for agricultural productivity need to be devised that ensure the welfare of the farmers, safeguard the health of the environment as well as strengthen the agricultural sector”: Prof. Ramesh Chand, Member, NITI Aayog
08 JUL 2023 2:22PM by PIB Delhi
“Excessive use of nutrients in agriculture in an unbalanced manner has led to reduced soil fertility and vitality. Thus it is essential that all stakeholders and government work together to offset the negative impact of chemical fertilizers on agriculture.” This was stated by Dr. Mansukh Mandaviya, Union Minister for Chemicals and Fertilizers at the stakeholder Workshop on Strategy for Promotion of Alternative Nutrition to reduce dependence on Chemical Fertilizers for Soil health and Sustainability, here today.
Dr Mandaviya highlighted the negative grave consequences of chemical fertilizers on both human, and animal health, as seen with increased disease burden in areas where excessive chemical fertilizers are used. The Minister further said “It is our responsibility to increase agricultural production, but at the same time we need to strengthen agricultural systems in a way that we do not compromise the fertility of soil, as well as the health of our citizens.” In this, Dr. Mandaviya highlighted the role of the scientists of our country, saying, “We celebrate the scientists and their contribution to the nation, but now they have the responsibility of fulfilling the aspirations of the people for devising solutions that drives both agricultural, as well as soil productivity. At the same time these solutions need to be shared in a way that can be understood and implemented by farmers.”
Emphasizing the importance of consultation between government and agricultural stakeholders so their suggestions and feedback can be incorporated in policies, Dr Mandaviya stressed the need to hold these consultations regularly across the country.
Prof. Ramesh Chand, Member NITI Aayog, said, “Chemical fertilizers are easy to use, which is why people tend to overlook their negative impact. It is important that we use this workshop to discuss ways to strengthen sustainable practices in farming in India. It is an interactive platform, and the active participation of all stakeholders is necessary to make it fruitful.” He further said, “Solutions for agricultural productivity need to be devised that ensure the welfare of the farmers, safeguard the health of the environment, as well as strengthen the agricultural sector”.
Shri Rajat Kumar Mishra, Secretary, Department of Fertilizers, spoke of the recent decisions taken by the government to boost agricultural productivity, as well as rejuvenate soil fertility. In this regard he said, “With an outlay of Rs. 3,70,128 crores, PM PRANAM (PM Programme for Restoration, Awareness, Nourishment and Amelioration of Mother Earth) aims to promote natural, and organic farming, rejuvenate soil productivity, boost farmer incomes and ensure food security in the country.” He further spoke of the increased role of Sulphur coated Urea, also called Urea Gold, which will not only address Sulphur deficiency of the soil in the country but also help farmers save input costs, and increase agricultural incomes.
Shri Manoj Ahuja, Secretary, Department of Agriculture and Farmers Welfare termed PM PRANAM as a historic decision, and mentioned that as production of fertilizers in the country has risen, so has the need for sustainable agricultural practices that can offset the harm caused by chemical fertilizers. He said, “We need to work with agricultural universities to take the message and benefits of these schemes to the farmers at the ground level.”
Ms. Neeraja Adidam, Additional Secretary, Ministry of Chemicals and Fertilizers, Vice Chancellors of Agricultural Universities, State Agriculture Officers, manufacturers and distributors, Farmer groups, NGOs, as well as senior officials from Ministry of Agriculture and Farmers Welfare, Ministry of Chemicals and Fertilizers, and Niti Aayog were also present at the workshop.