অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
শ্রী ভুপেন্দ্র যাদবনা হায়খি প্রধান মন্ত্রীগী মখাদা অচুম্বা থৌরাং অমগী খুৎথাংদা অখন্নবা বাইওদাইভর্সিতি কঞ্জর্বেসন নমুনা অমা ভারতনা পুথোক্লে
পব্লিক-প্রাইভেদ পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা হন্দক হৌদোকখিবা গ্রিন ক্রেদিদ সিস্তেমদা থৱায় য়াওনা শরুক য়ানবা শ্রী যাদবনা ইন্দস্ত্রিশিংদা তকশিনখ্রে
06 JUL 2023 1:59PM by PIB Imphal
ইনভাইরোনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জ অমসুং লেবর অমসুং ইমপ্লোইমেন্তগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী ভুপেন্দ্র যাদবনা হায়খি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মখাদা অচুম্বা থৌরাং অমগী খুৎথাংদা অখন্নবা বাইওদাইভর্সিতি কঞ্জর্বেসন নমুনা অমা ভারতনা পুথোক্লে। ঙসি গুজরাতকী দ্বারকাদা লৈবা রুকমিনি লাইশঙদা হারয়ালি মহোৎসবতা ৱা ঙাংবদা য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি অকোয়গী ফিবম অমসুং মখা পোন্না হিংলিবশিংগী মরক্তা খল চানা থম্নবগী মরুওইবা অদু প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা মালেমদা পাউজেল অসি শন্দোক্নবা মিসন লাইফ হৌদোক্লে।
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি ফুদ চেন ইকোসিস্তেম ঙাক-শেন্দুনা অকোয়বগী ফিবম ঙাকপা অসি দরকার ওই অমসুং মসিনা মকোক্তা লৈরিবা প্রিদেতরশিং শাফগনি। সরকারনা প্রোজেক দোলফিন অমসুং প্রোজেক লাইওন পায়খৎলে। সমুদ্রগী ইকোসিস্তেমশিং ফগৎনবা অমসুং ঙাক-শেন্নবা মেঙগ্রোপ ইকোসিস্তেমশিং অমসুং দোলফিনশিং য়োকখৎপা য়াম্না দরকার ওই।
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি পব্লিক-প্রাইভেদ পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা হন্দক হৌদোকখিবা গ্রিন ক্রেদিদ সিস্তেমদা ইন্দস্ত্রিশিংনা থৱায় য়াওনা শরুক য়াগদবনি। হিরম অসিগী মতাংদা পব্লিক-প্রাইভেদ পুন্না থবক তৌমিন্নবা অসি কান্নবা খুৎলায় অমা ওইগনি। মেঙগ্রোপ ইকোসিস্তেমশিং ঙাক-শেন্নবা গুজরাতনা পি.পি.পি নমুনাদা তোপ-তোপ্পা থবক পায়খৎলি। মমাঙদা অমাং-অতা থোকহনখ্রবা অরিবা মেঙগ্রোপশিং অমুক মহৌশাগী ফিবমদা হঞ্জিনহনবা অসি দরকার য়াম্না ওইরে।
শ্রী যাদবনা হায়খি মাঙখ্রবা মেঙগ্রোপ চাদা ৩০ ফাওবা শেমগৎপা ঙম্নবা এস.ঐচ.জি খুৎথাংদা মেঙগ্রোপ থাবা, মেঙগ্রোপ নর্সরি শেমগৎপা, হিংনবা লম্বীশিং পীবা, মীয়াম ৱাখল তাহনবগী থবকশিং পাংথোকপা য়াম্না মরুওই।
মিনিস্তরনা হায়খি ভারত মেঙগ্রোপ এল্লাইন্সকী শরুক অমা ওইরে অমসুং মেঙগ্রোপ কন্নবা হন্দক মিসতি প্রোগ্রাম হৌদোক্লে। বোতানিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়ানা ভারত্তা ফংলিবা মেঙগ্রোপ মখল ৫০০ খোমজিল্লে।
খুদম অমা ওইনা মেঙগ্রোপ থাবগী থবক অমা শক্নাইরবশিংনা পাংথোকখি। মিসতিগী মখাআদ ফোরেস্ত দিপার্তমেন্তগা এম.ও.য়ুশিং খুৎয়েক পীনখি। মেঙগ্রোপ ঙাক-শেনবদা শিংথাবা য়াবা থবক পাংথোকখিবা ‘ফোরেস্ত হিরো’শিং ইকায়খুম্নবা উৎখি।
থৌরম অদুদা গুজরাত সরকারগী ফোরেস্ত অমসুং ইনভাইরোনমেন্ত মিনিস্তর মুলুভাই বেরা, জামনগর অমসুং দ্বারকাগী এম.পি সুশ্রী পুনামবেন, এয়রফোর্স, নেভি অমসুং ইন্দিয়ান কোস্ত কার্দসকী মীহুৎশিং শরুক য়াখি।

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Shri Bhupender Yadav says under Prime Minister India has devised a unique biodiversity conservation model through a holistic approach
Shri Yadav calls upon the industries to actively contribute to the recently launched Green Credit System emphasizing Public-Private partnership
06 JUL 2023 1:59PM by PIB Delhi
Union Minister for Environment, Forest & Climate Change; and Labour and Employment Shri Bhupender Yadav said under the Prime Minister Shri Narendra Modi India has devised a unique biodiversity conservation model through a holistic approach. Addressing Haryali Mahotsav near Dwarka’s Rukmini Temple in Gujarat today Shri Yadav highlighted the importance of the critical balance between the environment and the dependent beings for which the Government under able leadership of the Prime Minister Shri Narendra Modi has launched Mission LiFE to spread this message globally.
The Minister stressed on the need for ecological conservation of the critical ecosystems through conserving the food chain of the ecosystem and ensuring the well-being of the topmost predator. He highlighted the significance of Project Dolphin and Project Lion launched by the Government . He emphasized on the significance of Mangrove ecosystems and dolphins as the ecological indicators of the health of Marine Ecosystems and their conservation.
Inviting the participation of the multi-stakeholders in the conservation initiatives Shri Yadav called for the industries to actively contribute to the recently launched Green Credit System. He underlined the role and contribution of the industries in enhancing the carbon sequestration and the green cover. He said Public-Private Partnership is an effective tool in this regard. He expressed his happiness in recognizing that Gujarat has done extra ordinary work in PPP model for the conservation of mangrove ecosystems. However, efforts are required to identify and restore the historical mangrove areas, which are already in degraded condition , he added.
Shri Yadav stressed on the importance of core activities such as Mangrove Plantation Target, Stock of Mangrove Nurseries, Livelihood opportunities, Publicity and Outreach program as well as eco-tourism in mangrove areas through Self Help Group to help achieve a 30% increase in the mangrove sink.
The Minister informed the gathering on the recently launched MISHTI program for the conservation of mangroves and India being a party of the Mangrove Alliance. He spoke about the publication of the Botanical Survey of India which consists of a glossary of 500 species of mangrove recorded in India.
A symbolic plantation of mangroves was carried out by the dignitaries. MoUs under the MISHTI (Mangrove Initiative for the Shoreline Habitat and Tangible Income) were also signed between Forest Department and the identified reputed companies as part of the event. ‘Forest Heros’ who have excelled in the field of mangrove protection and conservation were also felicitated.
The event saw the participation of Shri Mulubhai Bera , Minister of Tourism, Cultural Activities & Forest and Environment, Government Of Gujarat, Sushri Poonamben Madam ,Member of Parliament, Jamnagar and Dwarka, Shri Uday Kangadh, Member of Legislative Assembly, Rajkot, Shri Chandra Prakash Goyal, Director General of Forests and Special Secretory, MoEF& CC, Shri S.K. Chaturvedi, PCCF & HoFF, Gujarat, Shri U.D. Singh PCCF, D & M, Gujarat other Higher Forest Officials from Government of India and Government of Gujarat, N.C.C. and Scouts; Pandits from Shardapith and also the representatives of Indian Air Force, Indian Navy, Indian Cost Guards.