Election Commission
Political Parties will now be able to file financial accounts online, with the Election Commission opening a web-portal for filing of three types of reports - Contribution Report, Audited Annual Account and Election Expenditure Statements by Political Parties
The initiative has been taken with twin objectives – to overcome difficulties in filing physical reports and to ensure timely filing in a standardized format
Commission to provide a manual and FAQ explaining use of the on-line portal; Hands-on training sessions to be organized for political parties
03 JUL 2023 4:48PM by PIB Delhi
The Political parties will now be able to file their financial accounts online to the Election Commission. The measure has been enabled with the launch of a new web-portal (https://iems.eci.gov.in/) to facilitate the online filing of Contribution Report, Audited Annual Account and Election Expenditure Statement by the Political Parties. These financial statements are required to be submitted by political parties to the Election Commission/Chief Electoral Officers of States/Union Territories, as per the Representation of People’s Act, 1951 & transparency guidelines issued by the Commission, from time to time, over the last many years.
In a letter addressed to all political parties, ECI has said that the facility has been created with twin objectives: firstly, to facilitate political parties in overcoming the difficulties in physical filing of reports, and secondly, to ensure timely filing of financial statements in the prescribed/standardised formats. The online availability of the data is expected to enhance the level of compliance and transparency. In the letter, the ECI pointed to the pivotal position of political parties, and stressed that it is incumbent on them to adhere to the principles of democratic functioning and transparency in electoral processes, particularly in financial disclosures.
The on-line portal also has a facility for sending reminders in the form of messages on the registered mobile number and registered emails of the authorised representatives of the political party so that the dates of compliances are not missed. A comprehensive guiding manual with graphical representations, and FAQs have also been sent to the political parties explaining the online module and the process of filing reports online. To give further guidance on the on-line filing, the ECI would also organise a hands-on training programme for the designated person(s) from various political parties.
The political parties not wishing to file the financial report through online mode will have to convey the reasons for not filing on-line to the Commission in writing and may continue to file its reports in hard copy along with CDs/Pen drive in the prescribed formats. The commission will, in turn, publish all such reports online, along with a letter of justification sent by the party for not filing financial statements online.

ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ
ଏଣିକି ଅନଲାଇନ୍‌ରେ ଆର୍ଥିକ କାରବାର ବିବରଣୀ ଦାଖଲ କରିପାରିବେ ରାଜନୈତିକ ଦଳ
ରାଜନୈତିକ ଦଳମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ତିନି ପ୍ରକାରର ରିପୋର୍ଟ - ଯୋଗଦାନ ରିପୋର୍ଟ, ଅଡିଟ୍‌ ହୋଇଥିବା ବାର୍ଷିକ ଏକାଉଣ୍ଟ ବିବରଣୀ ଏବଂ ନିର୍ବାଚନ ଖର୍ଚ୍ଚର ବିବରଣୀ ଦାଖଲ କରିବା ଲାଗି ଏକ ୱେବ-ପୋର୍ଟାଲର ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ
ବାସ୍ତବ ରିପୋର୍ଟ ଦାଖଲ କରିବାରେ ଆସୁଥିବା ସମସ୍ୟାକୁ ଦୂର କରିବା ଏବଂ ମାନକୀକୃତ ସ୍ୱରୂପ ବା ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡାଇଜଡ୍‌ ଫର୍ମାଟରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟ ସୁଦ୍ଧା ରିପୋର୍ଟ ଦାଖଲ କରିବାର ସୁବିଧା ଦେବାର ଦୁଇଟି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସହିତ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି ଏହି ପଦକ୍ଷେପ
ଏହି ଅନଲାଇନ୍‌ ପୋର୍ଟାଲର ଉପଯୋଗ ବିଷୟରେ ବୁଝାଇ ଏକ ପୁସ୍ତିକା (ମେନୁଆଲ) ଏବଂ ପ୍ରାୟତଃ ପଚରାଯାଉଥିବା ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର (ଏଫଏକ୍ୟୁ) ପ୍ରଦାନ କରିବେ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ; ରାଜନୈତିକ ଦଳମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟବହାରିକ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଅଧିବେଶନ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ
03 JUL 2023 4:48PM by PIB Bhubaneswar
ଏଣିକି ରାଜନୈତିକ ଦଳଗୁଡ଼ିକ ଅନଲାଇନ୍‌ରେ ନିଜର ଆର୍ଥିକ କାରବାର ବିବରଣୀ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ (ଇସିଆଇ)ଙ୍କ ନିକଟରେ ଦାଖଲ କରିପାରିବେ । ରାଜନୈତିକ ଦଳମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ତିନି ପ୍ରକାରର ରିପୋର୍ଟ - ଯୋଗଦାନ ରିପୋର୍ଟ, ଅଡିଟ୍‌ ହୋଇଥିବା ବାର୍ଷିକ ଏକାଉଣ୍ଟ ବିବରଣୀ ଏବଂ ନିର୍ବାଚନ ଖର୍ଚ୍ଚର ବିବରଣୀ ଦାଖଲ କରିବା ଲାଗି ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ ଏକ ନୂଆ ୱେବ ପୋର୍ଟାଲ (https://iems.eci.gov.in/) ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଫଳରେ ଅଲାଇନ୍‌ ରିପୋର୍ଟ ଦାଖଲ ସହଜ ହୋଇପାରିବ । ଜନପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ଆଇନ, ୧୯୫୧ ଏବଂ ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ଧରି ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବିଭିନ୍ନ ସମୟରେ ଜାରି କରାଯାଉଥିବା ପାରଦର୍ଶିତା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଅନୁରୂପ ରାଜନୈତିକ ଦଳମାନଙ୍କୁ ଏହି ଆର୍ଥିକ ହିସାବ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ/ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟ ନିର୍ବାଚନ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ଦାଖଲ କରିବା ଜରୁରୀ ।
ଏ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଲେଖାଯାଇଥିବା ଏକ ପତ୍ରରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଦୁଇଟି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ନେଇ ଏହି ସୁବିଧାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି : ପ୍ରଥମତଃ ବାସ୍ତବ ରିପୋର୍ଟ ଦାଖଲ କରିବାରେ ଆସୁଥିବା ସମସ୍ୟାକୁ ଦୂର କରିବା ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟତଃ ମାନକୀକୃତ ସ୍ୱରୂପ ବା ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡାଇଜଡ୍‌ ଫର୍ମାଟରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟ ସୁଦ୍ଧା ରିପୋର୍ଟ ଦାଖଲ କରିବାର ସୁବିଧା ଦେବା । ଅନଲାଇନ୍‌ ତଥ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ହେବା ଫଳରେ ଅନୁପାଳନ ଓ ପାରଦର୍ଶିତା ସ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ବୋଳି ଆଶା କରାଯାଉଛି । ଉକ୍ତ ପତ୍ରରେ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ ରାଜନୈତିକ ଦଳମାନଙ୍କର ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି । ଏଥିସହିତ ନିର୍ବାଚନ ପ୍ରକ୍ରିୟା, ବିଶେଷ କରି ଆର୍ଥିକ ତଥ୍ୟ ପ୍ରକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ କାର୍ଯ୍ୟପ୍ରଣାଳୀ ଓ ପାରଦର୍ଶିତା ସିଦ୍ଧାନ୍ତର ପାଳନ କରିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ରହିଛି ବୋଲି ପତ୍ରରେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ।
ଏହି ଅନଲାଇନ ପୋର୍ଟାଲରେ ରାଜନୈତିକ ଦଳର ଅଧିକୃତ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ମୋବାଇଲ ନମ୍ବର ଓ ଇମେଲକୁ ବାର୍ତ୍ତା ପଠାଇବାର ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ରହିଛି ଯାହାଫଳରେ ଅନୁପାଳନ ତାରିଖ ଗଡ଼ିବା ପୂର୍ବରୁ ସେମାନଙ୍କୁ ସୂଚନା ମିଳିପାରିବ । ଗ୍ରାଫିକାଲ ଉଦାହରଣ ସହିତ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ମାନୁଆଲ ଏବଂ ପ୍ରାୟତଃ ପଚରାଯାଉଥିବା ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର (ଏଫଏକ୍ୟୁ) ରାଜନୈତିକ ଦଳମାନଙ୍କୁ ପଠାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଯାହାଫଳରେ ସେମାନ ଅନଲାଇନ୍‌ ତଥ୍ୟ ଦାଖଲ କରିବାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ସମ୍ପର୍କରେ ଭଲ ଭାବେ ଅବଗତ ହୋଇପାରିବେ । ଅନଲାଇନ ଫାଇଲିଂ ସମ୍ପର୍କରେ ଅଧିକ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପାଇଁ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ ବିଭିନ୍ନ ରାଜୖନିକ ଦଳଗୁଡ଼ିକର ନାମାଙ୍କିତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟବହାରିକ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ କରିବେ ।
ଯେଉଁ ସବୁ ରାଜନୈତିକ ଦଳ ଅନଲାଇନ୍‌ ମାଧ୍ୟମରେ ଆର୍ଥିକ କାରବାର ବିବରଣୀ ଦାଖଲ କରିବାକୁ ଚାହୁଁନାହାନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଲିଖିତ ଭାବେ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦେବାକୁ ହେବ । ଏଥିରେ ସେମାନଙ୍କୁ ନିଜର ଆର୍ଥିକ କାରବାର ବିବରଣୀ ଅନଲାଇନରେ ଦାଖଲ ନ କରିବାର କାରଣ ଦର୍ଶାଇବାକୁ ହେବ ଏବଂ ସେମାନେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଫର୍ମାଟରେ ସିଡି/ପେନ୍‌ ଡ୍ରାଇଭ୍‌ ସହିତ ହାର୍ଡ କପିରେ ନିଜର ରିପୋର୍ଟ ଦାଖଲ କରିବା ଜାରି ରଖିପାରିବେ । ଅନଲାଇନ୍‌ ଆର୍ଥିକ କାରବାର ବିବରଣୀ ଦାଖଲ ନକରିବା ଲାଗି ଦଳ ବିଶେଷଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପଠାଯାଇଥିବା ଔଚିତ୍ୟ ପତ୍ର ସହିତ ସେମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥିବା ସବୁ ରିପୋର୍ଟକୁ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନଲାଇନ୍‌ରେ ପ୍ରକାଶିତ ହେବ ।