ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଡାର୍କ ପାଟର୍ଣ୍ଣସ’ ନୀତିରୁ ବିରତ ରହିବାକୁ ଅନ୍‌ଲାଇନ ପ୍ଲାଟଫର୍ମଗୁଡିକୁ ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗର ପରାମର୍ଶ
ଡାର୍କ ପାର୍ଟର୍ଣ୍ଣସ ଖାଉଟି ସ୍ୱାର୍ଥର ପରିପନ୍ଥୀ; ଏଥିରେ ବ୍ୟବହୃତ ଡିଜାଇନ ଆର୍କିଟେକଚର ଖାଉଟି ସ୍ୱାଧୀନତାକୁ ବିପନ୍ନ କରିଥାଏ
ଏହି ଡିଜାଇନ ଆର୍କିଟେକ୍‌ଚର ଦ୍ୱାରା ଖାଉଟିମାନେ ପ୍ରଭାବିତ ବା କାରସାଦିର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୁଅନ୍ତି ଏବଂ ନିଜର ସ୍ୱାର୍ଥ ଅନୁକୂଳ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପସନ୍ଦ କରିବାରେ ବିଫଳ ହୋଇଥାଆନ୍ତି
30 JUN 2023 5:26PM by PIB Bhubaneswar
ନିଜର ଅନ୍‌ଲାଇନ ଇଣ୍ଟରଫେସ ଫ୍ଲାଟଫର୍ମର ଖାଉଟିଙ୍କୁ ଠକିବା ଭଳି କୌଣସି ଡିଜାଇନ ବା ପାଟର୍ଣ୍ଣ ନ କରିବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି । ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ‘ଡାର୍କ ପ୍ୟାଟର୍ଣ୍ଣସ୍‌’ ବର୍ଗରେ ଆସୁଥିବା ଡିଜାଇନ ଆର୍କିଟେକଚରକୁ ଅନ୍‌ଲାଇନ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଇଣ୍ଟରଫେସ୍‌ରେ ବ୍ୟବହାର କରାଗଲେ ଏହା ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରାହକ ଓ ଖାଉଟି କାରାସାଦି ଏବଂ ଠକାମିର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ଅଧିକ ଥାଏ । ଏହା ଫଳରେ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱାଧୀନତା ବିପନ୍ନ ହେବା ସହିତ ସେମାନେ ଉଚିତ ପସନ୍ଦ କରିବାରେ ବିଫଳ ହୋଇଥାନ୍ତି । ଡାର୍କ ପାଟର୍ଣ୍ଣସ ଖାଉଟି ସ୍ୱାର୍ଥର ପରିପନ୍ଥୀ ହୋଇଥିବାରୁ ଅନ୍‌ଲାଇନ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଇଣ୍ଟରଫେସ୍ ଏଥିରୁ ନିବୃତ୍ତ ରହିବାକୁ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ କୁହାଯାଇଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ଯୋଗାଣ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ରୋହିତ କୁମାର ସିଂହ ଏହି ମର୍ମରେ ଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ଅନଲାଇନ ପ୍ଲାଟଫର୍ମଗୁଡିକୁ ପତ୍ର ଲେଖିଛନ୍ତି । କୌଣସି ପ୍ରକାର ଅସାଧୁ ବାଣିଜ୍ୟ ନୀତିରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ନ ହେବାକୁ ସେ ଚିଠିରେ ଏହି ପ୍ଳାଟଫର୍ମଗୁଡିକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେବା ସହିତ ଡାର୍କ ପାଟର୍ଣ୍ଣସଠାରୁ ଦୂରେଇ ରହିବାକୁ କହିଛନ୍ତି । ଡାର୍କ ପାଟର୍ଣ୍ଣସର ଡିଜାଇନ ଆର୍କିଟେକଚର ଖାଉଟିଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥର ପରିପନ୍ଥୀ । ଅନ୍‌ଲାଇନ୍ ଇଣ୍ଟରଫେସ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଏହାର ବ୍ୟବହାର ଦ୍ୱାରା ଖାଉଟି ବିଭ୍ରାନ୍ତ ହେବା ସହିତ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱାଧୀନତା କ୍ଷୂଣ୍ଣ ହୋଇଥାଏ । ସେମାନଙ୍କ ପସନ୍ଦ ଅପସନ୍ଦ ନିଷ୍ପତ୍ତି ପ୍ରଭାବିତ ହୁଏ ଓ ସେମାନେ ଉଚିତ ଜିନିଷ ବାଛିବାରେ ବିଫଳ ହୋଇଥାନ୍ତି । ଏହା ଖାଉଟି ଅଧିକାରର ପରିପନ୍ଥୀ । ୨୦୯୦ ଖାଉଟି ସୁରକ୍ଷା ଆଇନର ଧାରା ୨(୯)ରେ ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ ଉଲ୍ଲେଖ ଅଛି ବୋଲି ସେ ଜଣାଇଛନ୍ତି ।
ସେ ଆହୁରି ଲେଖିଛନ୍ତି ଯେ ଡାର୍କ ପାଟର୍ଣ୍ଣସରେ ବ୍ୟବହୃତ ଡିଜାଇନ ଓ ଚଏସ୍ ଆର୍କିଟେକଚର ଖାଉଟିଙ୍କୁ ଠକିବା, ବିଭ୍ରାନ୍ତ କରିବା ଓ ପ୍ରଭାବିତ କରିବାର ଏକ କାରସାଦି । ଏହା ବେଆଇନ ବାଣିଜ୍ୟ ନୀତିର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଏବଂ ଖାଉଟିଙ୍କୁ ଶୋଷଣ କରିବା ସହିତ ସମାନ । ତେଣୁ ୨୦୧୯ର ଖାଉଟି ସୁରକ୍ଷା ଆଇନ ଅନୁସାରେ ଏହା ବର୍ଜନୀୟ ଓ ଦଣ୍ଡନୀୟ ବୋଲି ସଚିବ ତାଙ୍କ ପତ୍ରରେ ଲେଖିଛନ୍ତି ।
ଚିଠିରେ ଆହୁରି କୁହାଯାଇଛି ଯେ ନିକଟରେ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ, ଆମେରିକା, ବ୍ରିଟେନ ଆଦିର ନିୟନ୍ତ୍ରକ ବା ରେଗୁଲେଟରମାନେ”ଡାର୍କ ପାଟର୍ଣ୍ଣସ’ବିରୋଧରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଅନ୍‌ଲାଇନ ଇଣ୍ଟରଫେସ୍‌ରେ ଡାର୍କ ପାଟର୍ଣ୍ଣସ ମାଧ୍ୟମରେ ଅସାଧୁ ଓ ଠକାମୀ ନୀତି ଅବଲମ୍ବନ କରାଯାଉଥିବାରୁ ସେଠାରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି । ଆମେରିକାରେ ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ସବ୍‌ସ୍କ୍ରିପସନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ନନ୍ କନ୍‌ସେନସୁଆଲ ଏନ୍‌ରୋଲମେଣ୍ଟ କରାଯାଉଛି । ବ୍ରିଟେନରେ ବିଭ୍ରାନ୍ତିକାର କାଉଣ୍ଟ ଡାଉନ କ୍ଲକ ବ୍ୟବହାର କରି ପ୍ରେସର ସେଲିଂ ପ୍ରୟାସ ଚାଲିଛି । ଆମେରିକାରେ ମଧ୍ୟ ଗୁପ୍ତରେ କ୍ରେଡିଟ କାର୍ଡ ସୂଚନାକୁ ‘ସେଭ୍‌’ କରାଯାଉଛି ଯେଉଁଥିରେ ଗ୍ରାହକଙ୍କର ଅନୁମୋଦନ ନାହିଁ । ନରୱେରେ ମଧ୍ୟ ସବ୍‌ସ୍କ୍ରିପସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରୁ ଗ୍ରାହକକୁ ଓହରି ଯିବାର ବାଟ ନ ଥିବା ଭଳି ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି ।
ଏହା ଫଳରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଅ୍‌ନ୍‌ଲାଇନ୍ ସଂସ୍ଥାମାନେ ଖାଉଟିଙ୍କୁ ବିଭ୍ରାନ୍ତ କରିବାକୁ ମିଥ୍ୟା ଜରୁରୀ ସତର୍କତା ଜାରି କରନ୍ତି । ଏଥିରେ କୁହାଯାଏ ଯେ ଜିନିଷ ସରିଯିବ, ଶୀଘ୍ର କିଣନ୍ତୁ, ଏ ସୁବିଧା ଆଉ ମିଳିବ ନାହିଁ । ଏହା ‘ଫଲ୍‌ସ ଅର୍ଜେନ୍ସି’ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଓ ଖାଉଟି ସ୍ୱାର୍ଥ ବିରୋଧୀ ।
ଏହାଛଡା ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ବାସ୍କେଟ ସ୍ନିକିଙ୍ଗ, ସବ୍‌ସ୍କ୍ରିପସନ ଟ୍ରାପ, କନ୍‌ଫାର୍ମ ସେଭିଂ, ଫୋର୍ସଡ ଆକ୍ସନ, ନ୍ୟାପିଙ୍ଗ, ଇଣ୍ଟରଫ୍ରେସ ହସ୍ତକ୍ଷେପ, ଜେଟ ଆଣ୍ଡ ସୁଇଚ, ଛଦ୍ମ ବିଜ୍ଞାପନ, ଗୁପ୍ତ ମୂଲ୍ୟ ବା ହିଡେନ କଷ୍ଟ ଭଳି କାରସାଦି ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇ ଖାଉଟିଙ୍କୁ ଶୋଷଣ କରାଯାଇଥାଏ ।
ଇଣ୍ଟରନେଟ ଓ ସ୍ମାର୍ଟ ଫୋନର ବ୍ୟବହାର ବଢିବା ସହିତ ଭାରତରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଇ-କମର୍ସ ପ୍ରତି ଆକୃଷ୍ଟ ହେଉଛନ୍ତି । ଏହାର ସୁଯୋଗ ନେଇ ଅସାଧୁ ଅନ୍‌ଲାଇନ ପ୍ଲାଟଫର୍ମମାନେ ଖାଉଟିକୁ ଠକି ପାରନ୍ତି । ତେଣୁ ସେମାନେ ଡାକ୍‌ର୍ ପାଟର୍ଣ୍ଣସର ବିରତରୁ ରହିବା ଉଚିତ । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଏଭଳି କୌଣସି ଠକାମିର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଲେ କିମ୍ବା ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ଜାଣିଲେ ତୁରନ୍ତ ଜାତୀୟ ଖାଉଟି ହେଲ୍‌ପ ଲାଇନ ୧୯୧୫କୁ ଟେଲିଫୋନ କିମ୍ବା ୮୮୦୦୦୦୧୯୧୫ ହ୍ୱାଟସ୍‌ଆପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଜଣାଇବାକୁ ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଜନସାଧାରଣ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Department of Consumer Affairs urges online platforms to refrain from adopting ‘dark patterns’ harming consumer interest
Dark patterns distort consumer autonomy using a design architecture which tricks or influences consumers to make choices not in their best interest
30 JUN 2023 5:26PM by PIB Delhi
The Department of Consumer Affairs, Government of India has urged online platforms to refrain from incorporating any design or pattern in the online interface of their platform that may deceive or manipulate consumer choice and fall in the category of dark patterns.
2. In a letter addressed to major online platforms in India, Shri Rohit Kumar Singh, Secretary, Department of Consumer Affairs has strongly advised online platform to not engage in ‘unfair trade practices’ by incorporating dark patterns in their online interface to manipulate consumer choice and violate ‘consumer rights’ as enshrined under Section 2(9) of the Consumer Protection Act, 2019.
3. It is pertinent to note that dark patterns involve using a design and choice architecture to trick, coerce or influence consumers to make choices not in their best interest. Engaging in such deceptive and manipulative conduct by using dark patterns in online interfaces unfairly exploits consumers’ interest and constitutes ‘unfair trade practice’ under the Consumer Protection Act, 2019.
4. Recently, regulators in other jurisdictions such as European Union, USA and UK have taken action against dark patterns involving unfair and deceptive practices in online interfaces which were found to be detrimental to consumers. The activities which the platforms were observed to be indulging include:-
1. Non-consensual enrolment in subscription programs (USA)
1. Pressure selling using misleading countdown clock (UK)
1. Secretly saving credit card information and charging users without consent (USA)
1. Putting in place a cancellation process designed to deter consumers from opting out of subscription (Norway).
5. Some examples of Dark Patterns are:
1. False Urgency: This tactic creates a sense of urgency or scarcity to pressure consumers into making a purchase or taking an action.
1. Basket Sneaking: Websites or apps use dark patterns to add additional products or services to the shopping cart without user consent.
2. Subscription Traps: This tactic makes it easy for consumers to sign up for a service but difficult for them to cancel it, often by hiding the cancellation option or requiring multiple steps.
3. Confirm Shaming: It involves guilt as a way to make consumers adhere. It criticizes or attack consumers for not conforming to a particular belief or viewpoint.
4. Forced Action: This involves forcing consumers into taking an action they may not want to take, such as signing up for a service in order to access content.
5. Nagging: It refers to persistent, repetitive and annoyingly constant criticism, complaints, requests for action.
6. Interface Interference: This tactic involves making it difficult for consumers to take certain actions, such as canceling a subscription or deleting an account.
7. Bait and Switch: This involves advertising one product or service but delivering another, often of lower quality.
8. Hidden Costs: This tactic involves hiding additional costs from consumers until they are already committed to making a purchase.
9. Disguised Ads: Disguised ads are advertisements that are designed to look like other types of content, such as news articles or user-generated content.
6. With growing penetration of internet and rising smartphone usage in India, consumers are increasingly choosing e-commerce as the preferred mode of shopping. In such a scenario, it is essential that online platforms do not indulge in unfair trade practices by incorporating dark patterns which result in a harmful or undesirable outcome for the consumer.
7. Consumers can report instances of ‘dark patters’ or provide feedback and report such manipulative online practices on the National Consumer Helpline (NCH) by calling ‘1915’ or through Whatsapp on 8800001915.