হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
ভারত অমদি অমেরিকাগী য়ুনিভর্সিতীশিংগী মরক্তা লৈনরিবা স্ত্রেতেজিক পার্ত্নরসিপ হেন্না চেৎশিলহন্নবা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদী অমদি প্রেসিদেন্ত জো বাইদেন্না লেপ্লিবা ফিরেপ্পু শ্রী ধরমেন্দ্র প্রধান্না তরাম্না ওকখ্রে
থিজিন হুমজিনগী লমদা খোঙবু ওইবগী মরী চেৎশিলহন্নবগীদমক এজুকেসন মন্ত্রালয়না ইন্দো-য়ু.এস. গ্লোবেল চেলেঞ্জ ইন্সতিত্যুৎশিং লিংখৎনবা থবক পায়খৎকনি – শ্রী ধরমেন্দ্র প্রধান
23 JUN 2023 7:03PM by PIB Imphal
ভারত অমদি অমেরিকাগী য়ুনিভর্সিতীশিংগী মরক্তা লৈনরিবা স্ত্রেতেজিক পার্ত্নরসিপ হেন্না চেৎশিলহন্নবা ভারতকী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমদি য়ুনাইতেদ স্তেতস ওফ অমেরিকাগী প্রেসিদেন্ত জো বাইদেন্না লেপ্লিবা ফিরেপ্পু এজুকেসন অমদি স্কিল দিভেলপমেন্ত অমসুং ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপকী কেন্দ্র মেন্ত্রী শ্রী ধরমেন্দ্র প্রধান্না তরাম্না ওকখ্রে‍।
শ্রী প্রধান্না হন্দক্তা হৌদোকখিবা ইন্দিয়া-য়ু.এস. ইনিসিএতিব ওন ক্রিতিকেল এন্দ ইমর্জিং তেক্নোলোজী (আই.ইস.ই.তি.) অসিনা খোঙবু ওইবগী অনৌবা পন্দুপ অমা পুরকপা অমদি মরুওইনা অনৌবা মতমসিগী তেক্নোলোজীশিং অমদি ঐখোয়গী একাদমিক ইন্সতিত্যুৎশিংগী আর এন্দ দি সেন্তর্স ওফ এক্সেলেন্সশিংগী সিনর্জিস্তিক ওইবা মতৌসিদা লৈরিবা ভারত অমদি য়ু.এস.কী য়াম্লবা তেলেন্ত পুল অসি য়েংলগা মসিগী মহৈ খুমাঙ চাওশিনহল্লকপা য়াই‍ হায়খি‍।
মকোক থোংবা আই.আই.তি.শিং অমদি আই.আই.এস.এস.সি.শিং য়াওবা এসোসিএসন ওফ অমেরিকান য়ুনিভর্সিতিগকা পুল্লগা শেম্বা জোইন্ত তাস্ক ফোর্স অসিনা হীরম অসিগী মতাঙদা খন্ন-নৈনবগী মীফমশিং পাঙথোক্লি হায়না মন্ত্রীনা পাউদমখি‍।
ঐখোয়গী লুচিংবশিংনা মীৎয়েঙ থম্বগুম, সেমিকন্দক্তর, তুং কোইগদবা লৌউ-শিংউ, ক্লীন ইনর্জী, হকশেল অমদি লাইচৎকী শেম শাবা অমদি নৌনা থোরক্লিবা তেক্নোলোজীনচিংবগী লমশিংদা থিজিন হুমজিনবগী খোঙবু চেৎশিলহন্নবা অমদি মীগা মীগগী মরক্তা তাথোক তাশিন তৌনবগী মরী চেৎশিলহন্নবা ইন্দি-য়ু.এস. গ্লোবেল চেলেঞ্জ ইন্সতিত্যুৎশিং শেমগৎনবা এজুকেসন মন্ত্রালয়না থবক পায়খৎকনি হায়না মহাক্না হায়খি‍।
লৈনরিবা ফোর্মেল পার্ত্নরসিপ অসিনা মাগী থৌবাংলিবা এক্সপর্তিজ অমদি ইন্তস্ত্রী কোলাবোরেসন অমদি স্তার্তঅপ ইনেব্লরশিং শেমগত্তুনা ৱাখল্লোন, স্তুদেন্ত এক্সচেঞ্জ, অমদি অপুনবা আই.পি.আর.নচিংবা পায়খৎপদা অপনবা লৈহন্দনবা মতেং পাংগনি হায়বগী নুংঙাইবা মহাক্না ফোঙদোকখি‍। লৈনরিবা একাদমিক পার্ত্নরসিপ অসিনা তুং কোইগদবা অমদি শাফগদবা তুংলমচৎ অমগী পাম্বৈ পুথোকপদা মতেং ওইগনি‍। লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা মালেমদা ইথিল পীগদবা মহৈ মশিং অমদি থিজিন হুমজিনবগী লমদা মপাঙ্গল কল্লবা লৈবাক অনিনা খুৎশম্ননা চৎমিন্নবগী তাঞ্জা অসি পুৱারী ওইহৌরগদবা মীৎকুপ অমনি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।

Ministry of Education
Shri Dharmendra Pradhan welcomes resolve by Prime Minister Narendra Modi and President Joe Biden to deepen the strategic partnership between Indian and American Universities
Education Ministry to work for setting up Indo-U.S. Global Challenge Institutes to deepen research partnerships - Shri Dharmendra Pradhan
23 JUN 2023 7:03PM by PIB Delhi
Union Education and Skill Development & Entrepreneurship Minister Shri Dharmendra Pradhan has welcomed the resolve by the Prime Minister of India Shri Narendra Modi and the President of the United States of America Mr. Joe Biden to deepen the strategic partnership between Indian and American universities.
Shri Pradhan said that the recently launched India-US initiative on Critical and Emerging Technology (iCET) is likely to usher in a new phase of partnership and accelerate the outcome, given the sizeable talent pool in India and the US, particularly in new age technologies and the synergistic R&D centers of excellence in our academic institutes
The Minister informed that the Joint Task Force constituted with Association of American Universities comprising of top IITs and IISc has been holding discussions in this regard.
He further said that as envisioned by our leaders, the Education Ministry will work to setup Indo-U.S. Global Challenge Institutes to deepen research partnerships and people-to-people exchanges in areas such as semiconductors, sustainable agriculture,clean energy, health and pandemic preparedness & emerging technologies.
He expressed his happiness that this formal partnership, with its complementary expertise and incorporation of industry collaboration and startup enablers, will facilitate free flow of ideas, student exchange and joint IPRs. This academic partnership will help in developing solutions for a sustainable and secure future. This is a historic moment when two strong nations are joining hands in education and research that is bound to make a global impact in the coming years, he added.