হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
দা. রাজকুমার রঞ্জন সিংহনা নই দিল্লীদা ইন্দিয়া রেঙ্কিংস ২০২৩ ফোঙখ্রে
ইন্দিয়া রেঙ্কিংসনা মহৈরোয়শিংনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা ঐচ.ই.আই.শিংগী মরক্তা তোঙান-তোঙানবা কেতগোরীশিং অমসুং সবজেক্ত দোমেন্দা লৈরিবা মখোয়গী থাক অদুদা য়ুম্ফম ওইরগা য়ুনিভর্সিতীশিং খন্নবগী কান্নরবা তুল অমা ওইরি – দা. রাজকুমার রঞ্জন সিংহ
ইন্দিয়া রেঙ্কিংসকী মলতি-দাইমেন্সনেল পেরামিতরশিংনা ভারতকী ঐচ.ই.আই.শিংগী ক্বালিতী অমসুং এক্সিলেন্স মাইপাক্না কেপচর তৌখি – দা. রাজকুমার রঞ্জন সিংহ
05 JUN 2023 6:59PM by PIB Imphal
এজুকেসন অমসুং মপাল থৌরমগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, দা. রাজকুমার রঞ্জিন সিংহনা ঙসি ইন্দিয়া রেঙ্কিংস ২০২৩ ফোঙখ্রে, হায়রিবা অসিনা ২০১৫দা এজুকেসন মন্ত্রালয়না হীরম অসিগীদমক দ্রাফ তৌখিবা নেস্নেল ইন্সতিত্যুস্নেল রেঙ্কিং ফ্রেমৱার্ক (এন.আই.আর.এফ.) ইমপ্লিমেন্ত তৌখি। হায়র এজুকেসন ইন্সতিত্যুসনশিংগী ভাইস চাঞ্চেল্লরশিং অমসুং দিরেক্তরশিংগা লোয়ননা থৌরম অসিদা শ্রী কে সঞ্জয় মুর্থী, সেক্রেতরী (ঐচ.ই.), প্রোফেসর এম জগদীস কুমার, চিয়রমেন, য়ু.জি.সি., প্রোফেসর তি জি সিতারাম, চিয়রমেন, এ.আই.সি.তি.ই. প্রোফেসর অনিল সহাসরাবুদ্ধে, চিয়রমেন, এন.ই.তি.এফ অমসুং এন.বি.এ., দা অভে জেরে, ভাইস চিয়রমেন, এ.আই.সি.তি.ই. অমসুং দা অনিল কুমার নস্সা, মেম্বর সেক্রেতরী, এন.বি.এ.না শরুক য়াখি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা দা. রাজকুমার রঞ্জিন্না হায়খি মদুদি রেঙ্কিং অমসুং এক্রেদিতেসন অসি কোলেজ অমসুং য়ুনিভর্সিতীশিংদা হায়র এজুকেসন ইন্সতিত্যুসনশিংনা পীবা এজুকেস্নেল প্রোগ্রামগী ক্বালিতী ইভেল্যুএৎ তৌবদা মরু ওই। মহাক্না হায়খি এজুকেসন মন্ত্রালয়না ২০১৫দা নেস্নেল ইন্সতিত্যুস্নেল রেঙ্কিং ফ্রেমৱার্ক (এন.আই.আর.এফ.) দ্রাফ তৌবগী শীংথানীংঙাই ওইবা খোঙথাং লৌখৎখি, মসিনা তোঙান-তোঙানবা কেতগোরীশিং অমসুং সবজেক্ত দোমেনশিংদা ভারতকী ঐচ.ই.আই.শিংগী ক্বেলিতী অমসুং এক্সিলেন্স কেপচর তৌনবা মলতি-দাইমেন্সনেল পেরামিতরশিং পীখি অমসুং পেরামিতরশিংদা ফংবা মখোয়গী ক্যুম্যুলেতিব স্কোরদা য়ুম্ফম ওইরগা মখোয়গী রেঙ্ক পীখি।
মহাক্না হায়খি ইন্দিয়ন রেঙ্কিংসনা মহৈরোয়শিংনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা ঐচ.ই.আই.শিংগী মরক্তা তোঙান-তোঙানবা কেতগোরীশিং অমসুং সবজেক্ত দোমেন্দা লৈরিবা মখোয়গী থাক অদুদা য়ুম্ফম ওইরগা য়ুনিভর্সিতীশিং খন্নবগী কান্নরবা তুল অমা ওইরি। মসিনা তীচিং, রিসর্চ, রিসোর্সশিং অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরদা ফগৎহন্নবগীদমক লমশিং মশক খঙদোকপদা য়ুনিভর্সিতীশিংগী মতেংসু পাংখি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
মন্ত্রীনা তোঙান-তোঙানবা কেতগোতীশিং অমসুং সবজেক্ত দোমেনশিংদ রেঙ্কিংগীদমক এপ্লাই তৌরকপা ইন্সতিত্যুসনশিংগী মশিংদা হেনগৎলকপদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। মহাক্না ইন্দিয়ন রেঙ্কিংস লোয়ননা এক্রেদিতেসনগী মখাদা ইন্সতিত্যুসন কয়া কয়া পুশিন্নবা পুন্না হোৎনবগী মথৌ তাই হায়না ফোঙদোকখি।
মসি ভারতকী ঐচ.ই.আই.শিংগী ইন্দিয়ন রেঙ্কিংসকী থংন-থংননা ফোঙবা নিপানশুবা ইদিসন্নি। ইন্দিন রেঙ্কিংসকী ২০২৩ ইদিসনগী অখন্ননা হাপচিনখিবা অহুম অদু মখাদা পীরি:
1. এগ্রিকলচর এন্দ এলাইদ সেক্তরস হায়না মীংথোনবা অনৌবা সবজেক্ত অমা হাপ্পা
2. তোঙান-তোঙানবা এজেন্সীশিংদা মান্নবা দেতা পীনবগী ইন্সতিত্যুসনশিংদা পীবা পোৎলুম হন্থহন্নবা পান্দমগা লোয়ননা ইন্দিয়ন রেঙ্কিংসতা অতল রেঙ্কিং ওফ ইন্সতিত্যুসন্স ওন ইন্নোবেসন এচিবমেন্তস (এ.আর.আই.আই.এ.)না মমাংদা পাইখৎখিবা “ইন্নোবেসন রেঙ্কিং” ইন্তিগ্রেসন তৌবা।
3. অর্বান অমসুং তাউন প্লান্নিংদা কোর্সশিং পীরিবা ইন্সতিত্যুসনশিং য়াওহন্নবা “আর্কিতেকচর”গী স্কোপ অসিবু “আর্কিতেকচর এন্দ প্লান্নিং”দা এক্সপান্সন তৌবা।
অনৌবা কেতগোরী (ইন্নোবেসন) সবজেক্ত দোমেন (এগ্রিকলচর এন্দ এলাইদ সেক্তর্স) হাপচিনবা অমসুং “আর্কিতেকচর”দগী “আর্কিতেকচর এন্দ প্লান্নিং”দা পাকথোক চাউথোকপা অসিগা লোয়ননা ইন্দিয়া রেঙ্কিংসকী হৌজিক লৈরিবা পোর্তফোলিও অসি ইন্দিয়া রেঙ্কিংস ২০২৩দা রেঙ্ক চনবা কেতগোরীশিং অমসুং সবজেক্ত দোমেনশিং ১৩দা হেনগৎখি।
ইন্দিয়া রেঙ্কিংস ২০১৬কী অহানবা চহিদা রেঙ্কিংশিং অসি য়ুনিভর্সিতীশিং লোয়ননা দোমেন-স্পেসিফিক রেঙ্কিং অহুম মমিং ওইনা পল্লবদা ইঞ্জিনীয়রিং, মেনেজমেন্ত অমসুং ফার্মাসী ইন্সতিত্যুসনশিংগী ওইনা লাউথোকখি। চহি নিপান অসিদা অনৌবা কেতগোরী মরি অমসুং অনৌবা সবজেক্ত দোমেন মঙা হাপচিন্দুনা অপুনবা মশিং অসি কেতগোরী মঙা ওইহনখি মমিং ওইনা পল্লবদা ওভরওল, য়ুনিভর্সিতী, কোলেজ, রিসর্চ ইন্সতিত্যুসন এন্দ ইন্নোবেসন অমসুং সবজেক্ত ৮ মমিং ওইনা পল্লবদা ইঞ্জিনীয়রিং, মেনেজমেন্ত, ফার্মাসী, আর্কিতেকচর এন্দ প্লান্নিং, মেদিকেল, লো, দেন্তেল অমসুং এগ্রিকলচর এন্দ এলাইদ সেক্তর্স ওইহনখি।
পেরামিতরশিং অমসুং ৱেতেজকী ব্রোদ কেতগোরী মঙা
এজুকেসন মন্ত্রালয়না ২০১৫গী নবেম্বরদা লোঞ্চ তৌখিবা নেস্নেল ইন্সতিত্যুস্নেল রেঙ্কিং ফ্রেমৱার্ক (এন.আই.আর.এফ.) অসি ইদিসন অসিগীদমক লোয়ননা ২০১৬তগী ২০২৩ ফাওবগী ওইনা ফোঙখিবা ইন্দিয়া রেঙ্কিংসকী মমাংগী ইদিসন তরেৎতা শীজিন্নখি। এন.আই.আর.এফ.তা মশক খঙদোকখিবা পেরামিতরশিংগী ব্রোদ কেতগোরী মঙা অমসুং মখোয়গী ৱেতেজ অসি স্কেল ওফ ১০দা মখাদা পীরি:
মশিং
পেরামিতর
মার্কশিং
ৱেতেজ
তীচিং, লর্নিং এন্দ রিসোর্সেস
১০০
০.৩০
রিসর্চ এন্দ প্রোফেস্নেল প্রেক্তিস
১০০
০.৩০
গ্রেজ্যুএসন আউৎকম
১০০
০.২০
আউৎরীচ এন্দ ইনক্লুসিবিতী
১০০
০.১০
পর্সেপ্সন
১০০
০.১০
পেরামিতর মঙাদা অমমমদা সব-পেরামিতর ২দগী ৫ য়াওরি। তোঙান-তোঙানবা কেতগোরীশিং অমসুং সবজেক্ত দোমেনশিংদা ঐচ.ই.আই.শিংগী রেঙ্কিংগীদমক পুন্না সব-পেরামিতর ১৬- ১৮ শীজিন্নৈ। ইন্সতিত্যুসনশিংবু পেরামিতরগী ব্রোদ গ্রুপ মঙাদা অমমমগী ওইনা পীখিবা মার্কশিংগী অপুনবদা য়ুম্ফম ওইরগা রেঙ্ক পীখি। ওভরওল কেতগোরীগীদমক পেরামিতরশিংগী মথক্তা মখাদা পীরিবা অহেনবা সব-পেরামিতর অনি “রিসর্চ ইন্সতিত্যুসন্স”কী মখাদা রেঙ্কিং ইন্সতিত্যুসনশিংগীদমক য়াওহনখি: i) জর্নেল্স কবর্দ ইন দি ফার্স্ত ক্বার্তাইল ওফ জর্নেল সাইতেসন রিপোর্ত (জে.দি.আর.ক্যু.১)দা ফোঙবা রিসর্চ পেপরশিং; অমসুং ii) ঐচ ইন্দেক্স।
মসিগী মথক্তা এপ্লিকেন্ত ইন্সতিত্যুসনশিংদগী তোঙান-তোঙানবা পেরামিতরশিংদা দেতা সোর্সিং তৌবা, থর্দ পার্তী সোর্সশিংগী দেতা শীজিন্নখি। পব্লিকেসনশিং অমসুং সাইতেসনশিংগী দেতা লৌখৎনবগীদমক স্কোপস (এলসেবিয়র সাইন্স) অমসুং ৱেব ওফ সাইন্স (ক্লেরিবেৎ এনালাইতিক্স) শীজিন্নখি। পেতেন্তশিংদা দেতা লৌখৎনবগীদমক দরৱেন্ত ইন্নোবেসন শীজিন্নখি। সোর্সশিং অসিদগী ফংখিবা দেতা অসি মখোয়গী ইনপুৎশিং পীনবা প্রোবিজন অমগা লোয়ননা ত্রান্সপরেন্সী লৈহন্নবা ইন্সতিত্যুসনশিংদা শিয়র তৌখি।
২০১৬তগী ২০২৩ ফাওবদা ইন্দিয়া রেঙ্কিংসকীদমক লাকপা এপ্লিকেন্তশিংগী মশিংদা হেনগৎলকপা
ইন্দিয়া রেঙ্কিংস ২০২৩গীদমক “ওভরওল”, কেতগোরী-স্পেসিফিক অমসুং/নত্ত্গা দোমেন-স্পেসিফিক রেঙ্কিংসকী মখাদা রেঙ্কিংগীদমক অখন্নবা ইন্সতিত্যুসন পুন্না ৫,৫৪৩না থাজিল্লকখি। ওভরওল কেতগোরীদা ২,৪৭৮, ইঞ্জিনীয়রিংদা ১,৩১৪ অমসুং জেনরেল দিগ্রী কোলেজতা ২,৭৪৬ য়াওনা তোঙান তোঙানবা কেতগোরীশিং/দোমেনশিংগী মখাদা অখন্নবা ইন্সতিত্যুসন ৫৫৪৩না রেঙ্কিংগীদমক এপ্লিকেসন ৮,৬৮৬ পীশিল্লকখি। চহি অসিগী রেঙ্কিংস এক্সর্সাইজতা ইন্সতিত্যুস্নেল পার্তিসিপেসন্দা চাউনা হেনগৎলকপা অসিনা ভারতকী হায়র এজুকেসনগী ইন্সতিত্যুসনশিংগী মরক্তা মখোয়বু রিকগনিসন অসি ফিয়র অমসুং ত্রান্সপরেন্ত ওইবা রেঙ্কিং এক্সর্সাইজ তৌই তাকখি। ইন্দিয়ন রেঙ্কিংগী থারকপা এপ্লিকেন্তগী মশিং অসি ২০১৬তা ২,৪২৬দগী ২০২৩দা ৫,৫৪৩দা হেনগৎলকখি অমরোমদা তোঙান তোঙানবা কেতগোরীশিংদা রেঙ্কিংগীদক এপ্লিকেসনশিংগী অপুনবা মশিং অসি ২০১৬তা ৩,৫৬৫দগী ২০২৩দা ৮,৬৮৬তা হেনগৎলকখি হায়বদি ইন্সতিত্যুসনশিংগী মশিংদা পুন্না ৩,১১৭ হেনগৎলকখি (১২৮.৪৮% হেনগৎলকই) অমসুং এপ্লিকেসনশিংগী অপুনবা মশিংদা ৫,১২১ হেনগৎলকখি (১৪৩.৬৫% হেনগৎলকই)।
২০১৬তগী ২০২৩ ফাওবদা ইন্দিয়া রেঙ্কিংসতা রেঙ্ক চনবা ঙমখিবা ইন্সতিত্যুসনশিংগী মশিংদা হেনগৎলকপা
ওভরওল, য়ুনিভর্সিতীজ, কোলেজেস অমসুং ইঞ্জিনীয়রিংদা ২০১৬তা ইন্দিয়া রেঙ্কিংস হেক হৌদোকখিবদগী ইন্সিত্যুসন ১০০না রেঙ্ক চনখি। মসিগী মথক্তা মেনেজমেন্ত অমসুং ফার্মাসীদা রেঙ্ক চনখিবা ইন্সতিত্যুসনশিংগী মশিং অসি ২০২২দগী হৌদুনা ৭৫দগী ১০০দা হেনগৎলকখি। অদুম ওইনমক ইন্সতিত্যুসনশিংগী মশিং অসি সবজেক্ত দোমেন খরা মমিং ওইনা পল্লবদা আর্কিতেকচর, লো, মেদিকেল, দেন্তেল লোয়ননা রিসর্চ ইন্সতিত্যুসনশিংদা ৩০ অমসুং ৫০দগী হেনহনদে। ওভরওল, য়ুনিভর্সিতীজ, কোলেজেস অমসুং ইঞ্জনীয়রিংগী ওইনা ১০১-১৫০ অমসুং ১৫১-২০০ অমসুং ফার্মাসী অমসুং মেনেজমেন্তদা ১০১-১২৫গী রেঙ্ক বেন্দশিংদা চুন্নবা মওংদা অহেনবা রেঙ্কিংশিং পীখি।
ইন্দিয়া রেঙ্কিংস ২০২৩গী মরু ওইবা হাইলাইৎশিং
• ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ তেক্নোলোজী মদ্রাসনা থংন-থংননা চহি মঙা হায়বদি ২০১৯দগী ২০২৩গী ওইনা ওভরওল কেতগোরীদা ১ পোজিসন লৌখি অমসুং ইঞ্জিনীয়রিংদা থংন-থংননা চহি নিপান হায়বদি ২০১৬তগী ২০২৩ ফাওবা ১ পোজিসন লৌখি।
• ওভরওল কেতগোরীগী তোপ ১০০দা সি.এফ.তি.আই./সি.এফ.য়ু. আই.এন.আই. ৪৪, স্তেৎ য়ুনিভর্সিতী ২৪, দীম য়ুনিভর্সিতী ১৩, প্রাইবেৎ য়ুনিভর্সিতী ১৮, এগ্রিকলচর এন্দ এলাইদ সেক্তর য়ুনিভর্সিতী ৪ অমসুং মেনেজমেন্ত ইন্সতিত্যুসন ৩ য়াওরি।
• ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ সাইন্স, বেঙ্গলুরুনা থংন-থংননা নিপানশুবা হায়বদি ২০১৬তগী ২০২৩ চহিগী ওইনা য়ুনিভর্সিতীস কেতগোরীদা মকোক্তা লৈখি। রিসর্চ ইন্সতিত্যুসন্স কেতগোরীগী ওইনা থংন-থংননা চহি অহুম হায়বদি ২০২১দগী ২০২৩ ফাওবা অহানবা তাখি।
• মেনেজমেন্ত সবজেক্ততা আই.আই.এম. অহমদাবাদনা মকোক্তা লৈদুনা থংন-থংননা মরিশুবা চহি হায়বদি ২০২০দগী ২০২৩ ফাওবা অহানবা পোজিসন অদুমক লৌদুনা লাকখি। ২০১৬তগী ২০১৯দগী ইন্দিয়া রেঙ্কিংসকী মেনেজমেন্ত সবজেক্ততা মকোক থোংবা অনিগী মনুংদা লৈদুনা লাকখি।
• ওল ইন্দিয়না ইন্সতিত্যুত ওফ মেদিকেল সাইন্সেস (এম্স), নই দিল্লীনা থংন-থংননা তরুকশুবা চহি হায়বদি ২০১৮দগী ২০২৩ ফাওবা মেদিকেলগী তোপ স্লোৎ কনবা ঙমখি। মসিগী মথক্তা এম্সনা ২০২২দা ৯শুবা পোজিসনদগী ফগৎলক্তুনা ওভরওল কেতগোরীদা ৬শুবা পোজিসন লৌখ্রে।
• নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ ফার্মাস্যুতিকেল এজুকেসন এন্দ রিসর্চ হাইদরাবাদনা অহানবা ওইনা ফার্মাসীগী তোপ রেঙ্কিং লৌদুনা জামিয়া হমদার্দপু অনিশুবা স্লোৎতা লৈহনখি। জামিয়া হমদার্দনা থংন-থংননা মরিরক শুবা ওইনা হায়বদি ২০১৯দগী ২০২২ ফাওবা ১ পোজিসন লৌরকখি।
• মিরন্দা হাউসনা থংন-থংননা চহি তরেৎ হায়বদি ২০১৭তগী ২০২৩ ফাওবা কোলেজশিংগী মরক্তা ১ পোজিসন লৌখ্রে।
• থংন-থংননা চহি অহুম হায়বদি ২০২১দগী ২০২৩ ফাওবা আর্কিতেকচর সবজেক্ততা আই.আই.তি. রুর্কীনা ১ পোজিসন লৌখ্রে।
• নেস্নেল লো স্কুল ওফ ইন্দিয়া য়ুনিভর্সিতী, বেঙ্গলুরুরনা থংন-থংননা চহি তরুক হায়বদি ২০১৮দগী ২০২৩ ফাওবা লোদা মকোক ওইরিবা পোজিসন লৌবা ঙমখ্রে।
• দিল্লীদগী মকোক্তা লৈবা কোলেজ ১০গী মনুংদা কোলেজ ৫না কোলেজশিংগী রেঙ্কিংদা মাংজিল থাবা ঙমখি।
• থংন-থংননা অনিরক শুবা চহি ওইনা সবীতা ইন্সতিত্যুত ওফ মেদিকেল এন্দ তেক্নিকেল সাইন্সেসনা মকোক্কী মফম কনখ্রে।
• এগ্রিকলচর এন্দ এলাইদ সেক্তর্সকী ওইনা ইন্দিয়ন এগ্রিকলচরেল রিসর্চ ইন্সতিত্যুত, নই দিল্লীনা মকোক্কী মফম কনখ্রে।
• ইন্নোবেসন কেতগোরীদা ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ তেক্নোলোজী কানপুরনা মকোক ওইখ্রে।
ইন্দিয়া রেঙ্কিংস ২০২৩ য়েংনবা লিঙ্কসিদা নম্বীয়ু:
https://www.nirfindia.org/2023/Ranking.html

Ministry of Education
Dr. Rajkumar Ranjan Singh releases India Rankings 2023 in New Delhi
India Rankings have served as a valuable tool for students in selecting universities based on their relative standing in various categories and subject domain among HEIs in the country – Dr. Rajkumar Ranjan Singh
Multi-dimensional parameters of India Rankings have successfully captured the quality and excellence of HEIs in India – Dr. Rajkumar Ranjan Singh
05 JUN 2023 6:59PM by PIB Delhi
Minister of State for Education and External Affairs, Dr. Rajkumar Ranjan Singh today released the India Rankings 2023, which implements the National Institutional Ranking Framework (NIRF) drafted for this purpose by the Ministry of Education in 2015. Shri K Sanjay Murthy, Secretary (HE), Prof. M Jagadesh Kumar, Chairman, UGC, Prof. T.G. Sitharam, Chairman, AICTE, Prof. Anil Sahasrabuddhe, Chairman, NETF and NBA, Dr. Abhay Jere, Vice Chairman, AICTE and Dr. Anil Kumar Nassa, Member Secretary, NBA were present on this occasion along with vice chancellors and directors of institutions of higher education.
Speaking on the occasion, Dr. Rajkumar Ranjan stated that ranking and accreditation are vital for evaluating the quality of educational programs offered by higher education institutions in colleges and universities. He said that the Ministry of Education took the commendable step of drafting National Institutional Ranking Framework (NIRF) in 2015, which defines multi-dimensional parameters to capture quality and excellence of HEIs in India across various categories and subject domains and rank them based on their cumulative score on these parameters, he added.
He mentioned that India Rankings serve as a valuable tool for students in identifying universities based on their relative standing in various categories and subject domains among higher educational institutions (HEIs) in the country. It has also helped universities in identifying areas for improvement in teaching, research, resources, and infrastructure, he added.
While the Minister expressed his pleasure with regard to increase in number of institutions who have applied for ranking in different categories and subject domains, he stressed upon the requirement of working collectively to bring more and more institutions under the ambit of India Rankings as well as accreditation.
This is the eighth consecutive edition of India Rankings of HEIs in India. Three distinct additions of 2023 edition of India Rankings are as follows:
1. Introduction of a new subject namely Agriculture & Allied Sectors
2. Integration of “Innovation” ranking previously executed by the Atal Ranking of Institutions on Innovation Achievements (ARIIA) into the India Rankings with an aim to reduce the burden on institutions of providing similar data to two different agencies.
3. Expansion of scope of “Architecture” to “Architecture and Planning” to include institutions imparting courses in Urban and Town Planning.
With the addition of new category (Innovation) subject domain (Agriculture & Allied Sectors) and expansion of “Architecture” to “Architecture and Planning”, the existing portfolio of India Rankings has increased to 13 categories and subject domains that have been ranked in India Rankings 2023.
During the maiden year of India Rankings 2016, rankings were announced for Universities as well as for three domain-specific rankings, namely Engineering, Management and Pharmacy institutions. Over the period of eight years, four new categories and five new subject domains are added to bring the total tally to five categories, namely Overall, University, Colleges, Research Institutions & Innovation and 8 subject domains, namely Engineering, Management, Pharmacy, Architecture & Planning, Medical, Law, Dental and Agriculture and Allied Sectors.
Five Broad Categories of Parameters and Weightage
The National Institutional Ranking Framework (NIRF), launched in November 2015 by the Ministry of Education, was used for this edition as well as for the previous seven editions of India Rankings released for the years 2016 to 2023. Five broad categories of parameters identified in the NIRF and their weightage on scale of 10 are given below:
Sl.
No.
Parameter
Marks
Weightage
1
Teaching, Learning & Resources
100
0.30
2
Research and Professional Practice
100
0.30
3
Graduation Outcome
100
0.20
4
Outreach and Inclusivity
100
0.10
5
Perception
100
0.10
Each of these five parameters have 2 to 5 sub-parameters. A total number of 16 – 18 sub-parameters are used for ranking of HEIs in different categories and subject domains. Institutions are ranked based on total sum of marks assigned for each of these five broad groups of parameters. In addition to parameters used for Overall category, the following two additional sub-parameters were included for ranking institutions under “Research Institutions”: i) Research Papers published in journals covered in the First Quartile of Journal Citation Report (JCRQ1); and ii) H Index.
Besides, sourcing data on various parameters from applicant institutions, third party sources of data have also been used, wherever possible. Scopus (Elsevier Science) and Web of Science (Clarivate Analytics) were used for retrieving publications and citations data. Derwent Innovation was used for retrieving data on patents. Data retrieved from these sources was shared with the institutions for transparency with a provision to give their inputs.
Increase in Number of Applicants for India Rankings from 2016 to 2023
A total number of 5,543 unique institutions offered themselves for ranking under “Overall”, category-specific and / or domain-specific rankings for India Rankings 2023. In all, 8,686 applications for ranking were made by these 5,543 unique institutions under various categories / domains including 2,478 in Overall Category, 1,314 in Engineering, and 2,746 in General Degree Colleges. A noticeable increase in institutional participation in the rankings exercise this year indicates its recognition amongst institutions of higher education in India as a fair and transparent ranking exercise. Number of unique applicants to India Rankings have increased from 2,426 in 2016 to 5,543 in 2023 whereas total number of applications for ranking in various categories have increased from 3,565 in 2016, to 8,686 in 2023 i.e. total increase of 3,117 (128.48% increase) in number of unique institutions and 5,121 (143.65% increase) in total number of applicants.
Increase in Number of Institutions Ranked in India Rankings from 2016 to 2023
100 institutions are being ranked in Overall, Universities, Colleges and Engineering since inception of India Rankings in 2016. Moreover, number of institutions ranked in Management and Pharmacy have been increased from 75 to100 each from 2022 onwards. However, number of institutions ranked are restricted between 30 and 50 in subject domains namely Architecture, Law, Medical, Dental as well as in Research Institutions. Additional rankings are suitably bunched in Rank Bands of 101-150 and 151-200 in case of Overall, Universities, Colleges and Engineering and 101-125 in case of Pharmacy and Management.
Key Highlights of India Rankings 2023
• Indian Institute of Technology Madras retains its 1st position in Overall Category for fifth consecutive year, i.e. 2019 to 2023 and in Engineering for eighth consecutive year, , i.e. from 2016 to 2023..
• Top 100 in Overall category consists of 44 CFTIs/ CFUs INI, 24 state universities, 13 deemed universities, 18 private universities, 4 agriculture and allied sector institutions, and 3 management institutions.
• Indian Institute of Science, Bengaluru tops the Universities Category for eighth consecutive years, i.e. from 2016 to 2023. It stood first in Research Institutions Category for the third consecutive year, i.e. from 2021 to 2023.
• IIM Ahmedabad tops in Management subject retaining its first position for fourth consecutive year, i.e. from 2020 to 2023. It was ranked amongst top two in Management subject of the India Rankings from 2016 to 2019.
• All India Institute of Medical Sciences (AIIMS), New Delhi occupies the top slot in Medical for the sixth consecutive year, i.e. from 2018 to 2023. Moreover, AIIMS is ranked at 6th position in Overall category thereby improving from its 9th position in 2022.
• National Institute of Pharmaceutical Education and Research, Hyderabad tops the ranking in Pharmacy for first time pushing Jamia Hamdard to the second slot. Jamia Hamdard was ranked at 1st position for four consecutive years, i.e., from 2019 to 2022.
• Miranda House retains the 1st position amongst Colleges for the seventh consecutive year, i.e. from 2017 to 2023.
• IIT Roorkee stands at 1st position in Architecture subject for third consecutive year, i.e. from 2021 to 2023.
• National Law School of India University, Bengaluru retains its first position in Law for the sixth consecutive year, i.e. from 2018 to 2023
• Colleges in Delhi maintained their dominance in ranking of Colleges with five colleges out of first 10 colleges from Delhi.
• The Saveetha Institute of Medical and Technical Sciences takes the top slot for the second consecutive year.
• Indian Agricultural Research Institute, New Delhi takes the top slot in Agriculture and Allied Sectors.
• Indian Institute of Technology Kanpur tops in Innovation category.
Click the link to see India Rankings 2023:
https://www.nirfindia.org/2023/Ranking.html