লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
মার্কেত্তিং সিজন ২০২৩-২৪গী কালেন লৌরোক্কী মহৈ-মরোশিংগী মিনিমম সপোর্ত প্রাইজ (এম এস পি) কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে
07 JUN 2023 2:59PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেবিনেত কম্মিতি ওন ইকোনোমিক এফেয়ার্স(সি সি ই এ)না মার্কেত্তিং সিজন ২০২৩-২৪গী কালেন লৌরোক্কী মহৈ-মরোশিংগী মিনিমম সপোর্ত প্রাইজ (এম এস পি) হেনগৎপদা অয়াবা পীখ্রে।
লৌমীশিংনা মখোয়গী পোৎথোকশিং চুনবা মমলদা য়োন্নবা অমসুং মখল কয়াগী পোৎথোকশিং পুক্নিং থৌগৎনবা মার্কেত্তিং সিজন ২০২৩-২৪গী কালেন লৌরোক্কী মহৈ-মরোশিংগী মিনিমম সপোর্ত প্রাইজ সরকারনা হেনগৎখিবনি, মখাগী তেবলদা অকুপ্পা মরোলশিং লৈরে:
কালেন লৌরোক ২০২৩-২৪গী মিনিমম সপোর্ত প্রাইজ
(লুপা, কুইন্তল অমদা)
মহৈ-মরোংশিং
এম.এস.পি ২০১৪-১৫
এম.এস.পি ২০২২-২৩
এম.এস.পি ২০২৩-২৪
কোস্ত* কে.এম.এস ২০২৩-২৪
এম.এস.পি হেনগৎলকপা
২০২২-২৩
চাদা কোস্ত মার্জিন
ফৌ-কম্মন
১৩৬০
২০৪০
২১৮৩
১৪৫৫
১৪৩
৫০
ফৌ-গ্রেদ A^
১৪০০
২০৬০
২২০৩
-
১৪৩
-
জোৱার-হায়ব্রিদ
১৫৩০
২৯৭০
৩১৮০
২১২০
২১০
৫০
জোৱার-মালদান্দি^
১৫৫০
২৯৯০
৩২২৫
-
২৩৫
-
বাজরা
১২৫০
২৩৫০
২৫০০
১৩৭১
১৫০
৮২
রাগী
১৫৫০
৩৫৭৮
৩৮৪৬
২৫৬৪
২৬৮
৫০
চুজাক
১৩১০
১৯৬২
২০৯০
১৩৯৪
১২৮
৫০
তুর/অহার
৪৩৫০
৬৬০০
৭০০০
৪৪৪৪
৪০০
৫৮
মুঙ
৪৬০০
৭৭৫৫
৮৫৫৮
৫৭০৫
৮০৩
৫০
উরাদ
৪৩৫০
৬৬০০
৬৯৫০
৪৫৯২
৩৫০
৫১
লৈবাক হৱায়
৪০০০
৫৮৫০
৬৩৭৭
৪২৫১
৫২৭
৫০
নুমিৎলৈ মরু
৩৭৫০
৬৪০০
৬৭৬০
৪৫০৫
৩৬০
৫০
নুঙ হৱায়(হঙ্গম মপাল চু)
২৫৬০
৪৩০০
৪৬০০
৩০২৯
৩০০
৫২
সেসামম
৪৬০০
৭৮৩০
৮৬৩৫
৫৭৫৫
৮০৫
৫০
নাইগরসিদ
৩৬০০
৭২৮৭
৭৭৩৪
৫১৫৬
৪৪৭
৫০
লশিং(মেদিয়ম স্তেপল
৩৭৫০
৬০৮০
৬৬২০
৪৪১১
৫৪০
৫০
লশিং(লোং স্তেপল) ^
৪০৫০
৬৩৮০
৭০২০
-
৬৪০
-
* লৌ উবদা চঙবা শেনফমদা য়াওরিবশিংদি শিন্মী নেকপা, ষন গারি/মেছিন ৱাইবা, লম শানবগী মমল, মরু, হার, ঈশিংগী মমল, শেল্লেপকী শেন্দোই, পম্পকী দিজল/মৈগী চার্জ অমসুং অতোপ্পা চার্জশিং য়াওরে।
^ ফৌ (গ্রেদ A), জোৱার (গ্রেদ A), জোৱার (মালদান্দি) অমসুং লশিং (মশিং অশাংবা)গী কোস্ত দেতা তোখাইনা থমদ্রে।
লৌমীশিং চুনবা মমলদা মখোয়গী পোৎথোকশিং য়োনবা ঙম্নবা ভারত পুম্নমক্কী ওইনা পোৎথোক পুথোকপদা চঙবা শেনফমদগী য়ামদ্রবা শরুক ১.৫গী থাক অমদা এম.এস.পি লেপ্নবা য়ুনিয়ন বজেত ২০১৮-১৯দা লাউথোকখিবা অদুগা চুন্নবা মার্কেত্তিং সিজন ২০২৩-২৪গী কালেন লৌরোক্কী মহৈ-মরোশিংগী মিনিমম সপোর্ত প্রাইজ হেনগৎপনি। মখোয়না মহৈ-মরোং পুথোকপদা চঙবা শেনফমদগী মার্জিন হেনগৎনা পীগদবা মহৈ মরোং অদুদি বাজরা(চাদা ৮২), তুর(চাদা ৫৮), সোয়াবিন(চাদা ৫২) অমসুং উরাদ(চাদা ৫১)নি। অতৈ মহৈ মরোংশিংগী ওইনা লৌমীশিংনা মহৈ-মরোং পুথোকপদা চঙবা শেনফমদগী চাদা ৫০দগী তাদনা শেন্দোং ফংগনি।
চহি খর অসিদা, সরকারনা হৱায়শিং, থাউ থোকপা মরুশিং অমসুং নিউত্রি-সেরিএলশিং/শ্রী অন্নাদা অৱাংবা এম.এস.পি পীদুনা মহৈ মরোংশিং অসি থানবা পুক্নিং থৌগৎলে। লৌমীশিংনা মখল কয়াগী মহৈ মরোং থাবদা পুক্নিং থৌগৎনবা রাস্ত্রিয়া কৃষি বিকাস য়োজনা, নেসনেল ফুদ সেকুরিতি মিসন পায়খৎলে।
২০২২-২৩গী অহুমশুবা এদভান্স ইস্তিমেতসকী মতুংইন্না, লৈবাক অসিগী অপুনবা চীঞ্জাক পুথোকপা অসি মিল্লিয়ন তন ৩৩০.৫ ওইগনি হায়না পানরি, মসি মমাঙ চহি ২০২১-২২গী মিল্লিয়ন তন ১৪.৯ হেনগৎলবনি। মসি হৌখিবা চহি ৫দা খ্বাইদগী য়াম্না হেনগৎপনি।