থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
কেন্দ্র মন্ত্রী দা. জিতেন্দ্র সিংহনা “৯ ইয়র্স ওফ এচিবমেন্ত ওফ দি.এ.আর.পি.জি.” হায়বা বুকলেৎ অমা ফোঙখ্রে; পি.এম. মোদীগী মখাদা পুরকপা এদমিনিস্ত্রেতিব রিফোর্মশিংনা সোসিএল ত্রান্সফোর্মেসন্দা পুরক্নবা পান্দম থমখি
মন্ত্রীনা নই দিল্লীদা “৯ ইয়র্স ওফ সেবা ২০১৪-২০২৩ দি.এ.আর.পি.জি.”গী ৱেবিনার অমদা হৌদোকপগী ৱারোল পীখ্রে
তেক্নোলোজী পাকশন্না শীজিন্নবা অমসুং ইন্তিগ্রেসন এপ্রোচ অসি অওনবা পুরক্লিবা গভর্নান্স রিফোর্মশিংগী চপ মান্ননা মরু ওইবা য়ুম্বী অনি ওইরি: দা. জিতেন্দ্র সিংহ
02 JUN 2023 5:12PM by PIB Imphal
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ), এম.ও.এস. পি.এম.ও., দিপার্তমেন্ত ওফ এতোমিক ইনর্জী অমসুং দিপার্তমেন্ত ওফ স্পেস, অমসুং এম.ও.এস. পর্সনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস এন্দ পেনসন্স, দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি ঙসি প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী মখাদা এদমিনিস্ত্রেতিব রিফোর্মশিং পুরকপগী চহি মাপন শুরকপা অসিনা সোসিও-ইকনোমিক ত্রান্সফোর্মেসন পুরকপদা পান্দম থমখি।
নই দিল্লীদা পাঙথোকপা এদমিনিস্ত্রেতিব রিফোর্মস (২০১৪-২০২৩) হায়বা ৱেবিনার অমগী হৌদোকপগৌ ৱারোল পীবদা দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি তেক্নোলোজী পাকশন্না শীজিন্নবা অমসুং ইন্তিগ্রেসন এপ্রোচ অসি হৌখিবা চহি মাপন্দা পাইখৎখিবা অওনবা পুরক্লিবা গভর্নান্স রিফোর্মশিংগী চপ মান্ননা মরু ওইবা য়ুম্বী অনি ওইরি। থৌরম অসিদা মহাক্না প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকারনা চহি ৯ মপুং ফারকপা ওইনা ৯ ইয়র্স ওফ এদমিনিস্ত্রেতিব রিফোর্মস (২০১৪-২০২৩)গী মতাংদা বুকলেৎ অনি অমসুং ফ্লায়র অমা অমসুং মাগী ই-ভর্জন ফোঙখ্রে।
এদমিনিস্ত্রেতিব রিফোর্মশিংগী মতাংদা পল্লদুনা দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি, নরেন্দ্র মোদীনা ২০১৪দগী হেক শক্তি পাইবদগী হৌদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ঐখোয়দা ‘মিনিমম গভর্নমেন্ত – মেক্সিমম গভর্নান্স’ হায়বা মন্ত্র পীবিখি – মসিগী ৱাহন্থোক্তি সরকারনা ইন্তিমিদেতর ওইবগী মহুৎ ফেসিলিতেতর অমা ওইবনি। ঐখোয়না সরকার অমগী মতাংদা অসুম্না ৱারী শাবা হায়বা অসি ত্রান্সপরেন্সী হেনগৎহনবনি, একাউন্তেবিলিতী হেনগৎহনবনি অমসুং প্রজানা শরুক য়াবা হেনগৎহনবনি।
গভর্নান্সতা ত্রান্সপরেন্সী অমসুং একাউন্তেবিলিতীগী মরমদা ৱা ঙাংলদুনা, শ্রী সিংহনা হায়খি অচুম্বা অমসুং অফবা সরকারগী বেঞ্চমার্ক অসি শক্তি লৈবা গ্রিভান্স রিদ্রেসেল মেকানিজমনা ওই। দিস্পোজেল হেনগৎহন্নবা অমসুং তাইম লাইন হন্থহন্নবা সি.পি.জি.আর.এ.এম.এস. রিফোর্মশিংগী স্তেপ ১০গী প্রোসেস অমা পাইখ*খি মসিনা চয়োলগী দিস্পোজেল রেৎ অসি ৯৫দগী ১০০% য়ৌবা ঙমহনখি। কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়/বিভাগশিংগী দিস্পোজেল তাইমগী চাংচৎ অসি ২০২১দা নুমিৎ ৩২ ওইরম্বদগী ২০২২দা নুমিৎ ২৭ অমসুং ২০২৩গী এপ্রিলদা নুমিৎ ১৭ ওইবা ঙমখি। ২০২৩গী এপ্রিলদা খুমাং চাউশিনবা অসিনা কেস ৬৭,৯৩২গী পেন্দেন্সী লেবেলগা লোয়ননা কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়/বিভাগশিংনা গ্রিভান্স ১,০৬,৮৪৭ রিদ্রেস তৌখি হায়না তাকখি। দই.এ.আর.পি.জি.না রিদ্রেসেলগী কমপ্লেন্ত লাক্লবা মতুংদা কমপ্লেনেন্ত অদুদা ফোন তৌদুনা বি.এস.এন.এল. ফীদবেক কোল সেন্তর অমগী খুত্থাংদা অপেনবা পোকপগী চাং খঙদোক্নবা মেকানিজম অমা শেমখি। সি.পি.জি.আর.এ.এম.এস. অসো কম্মন সর্ভিস সেন্তর (সি.এস.সি.) পোর্তেলগা লোয়ননা ইন্তিগ্রেদ তৌই অমসুং মসি ভিলেজ লেবেল ওন্তপ্রিনোর লাখ ২.৫গা লোয়ননা থবক তৌরিবা সি.এস.সি. লাখ ৫ হেনবদা ফংলি। মসিগী ইন্তিগ্রেসন অসিনা লৈবাক্কী মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা সি.পি.জি.আর.এ.এম.এস.কা মরী লৈনবা সর্ভিসশিং প্রজাশিংদা ফংহনবদা মতেংসু পাংলি।
এদমিনিস্ত্রেতিব রিফোর্মশিংগী মতাংদা দা. জিতেন্দ্র সিংহনা চহিচা কয়া শুরবা গেজেতেদ ওফিসর অমনা চে-চাং এতেস্ত তৌবগী চৎনবী অসি মুৎথৎতুনা সেল্ফ-এতেস্তেসন্না মহুৎ শিনবা, ২০১৬তগী হৌনা কেন্দ্র সরলকারগী গ্রুপ-বি (নন-গেজেতেদ) অমসুং গ্রুপ-সি পোস্তশংগী ইন্তর্ভ্যু লৌথোকখিবা, এসিস্তেন্ত সেক্রেতরী ওইনা অনৌবা আই.এ.এস. ওফিসরবু থা অহুম থম্বা, পিএম এৱার্দস ফোর এক্সিলেন্স ইন পব্লিক এদমিনিস্ত্রেসন্দা স্ত্রকচরেল রিফোর্মশিং পুরকপা অমসুং সরকারগী কাংলোন ১৪৫০রোম মুৎথৎখিবা অসিগুম্বা থবক কয়া তৌখি হায়না ফোঙদোকখি।
সিভিল সর্বেন্তশিংনা লৌখৎখিবা খোঙথাংশিং অমসুং থোইদোক-হেন্দোকপা থবক অসিবু খঙবীরদুনা দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি পিএম এৱার্দস ফোর এক্সিলেন্স ইন পব্লিক এদমিনিস্ত্রেসন্না শীংথানীংঙাই ওইবা থৌদাং অমা লৌখি অমসুং ২০১৪গী মতুংদা পিএম এক্সিলেন্স এৱার্দসকী সেলেক্সনগী থৌওং অসি ইন্সতিত্যুস্নেলাইজ তৌখি অমসুং হৌজিক মসি দিস্ত্রিক্ত কল্লেক্তর নত্ত্রগা সিভিল সর্বেন্ত অমগী মহুৎ দিস্ত্রিক্ত অমগী পরফোর্মেন্সতা য়ুম্ফম ওইহনখি। মহাক্না হায়খি অতোপ্পা ইমপ্রোবিজেসন অসিনা জিলাদা লৈরিবা ফ্লেগশিপ স্কিমশিংগী ইমপ্লিমেন্তেসন তৌবগী স্কেল অমসুং রেতিং এক্সেস তৌবনি। হৌখিবা চহি খরা অসিদা জিলাশিংদগী নোমিনেসনশিং তৌবা অসি চাউনা হেনগৎলকখি। এৱার্দশিংনা অনৌবা প্রেক্তিস অমসুং ইন্নোবেসন তৌবা য়াহনবা খক্তা নত্তনা ভারতকী তোঙান-তোঙানবাশরুকশিংদা ইন্নোবেসন অমসুং খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিসশসিংগী দিসিমিনেসন তৌনবগী পাম্বৈ অমসু ওইখি অদুম্না ভারতকী প্রজাশিংগী য়াইফনবা হোৎনবদা চাউনা শরুক তম্মি। প্রাইম মিনিস্তর্স এৱার্দস ২০২২গীদমক মপুং ফারবা এপ্লিকেসন ২৫২০ অমসুং পুন্না জিলা জিলা ৭৬৩গী মনুংদা জিলা ৭৪৩না রেজিস্তর তৌরকখি। প্রাইম মিনিস্তর্স এৱার্দস স্কিম ২০১৬ অমসুং ২০১৭কী ওইনা এৱার্দ ১২-১২ পীখি। ২০১৮, ২০১৯, ২০২০ অমসুং ২০২১দা স্কিম অসিগী মখাদা মথং শিৎনা ১৫, ১৬, ১৫ অমসুং ১৬ পীখি। এপ্রিল ২১, ২০২৩দা ১৬শুবা সিবিল সর্ভিস দেদা পি.এম. এৱার্দস স্কিম, ২০২২গী মখাদা এৱার্দ ১৫ প্রপোজ তৌখি।
গভর্নান্স হেনগৎহন্নবা থৌশিলশিংগী মতাংদা ফোঙদোক্লদুনা দা. সিংহনা হায়খি রাজ্যশিংগী পরফোর্মেন্স য়েংশিন্নবা ইন্দেক্স অমা শেমখি। গুদ গভর্নান্স দে, দিসেম্বর ২৫, ২০১৯দা দি.এ.আর.পি.জি.না গুদ গভর্নান্স ইন্দেক্স ফ্রেমৱার্ক লোঞ্চ তৌখি অমসুং রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী রেঙ্কিং ফোঙখি। মসিনা গভর্নানান্সতা পরফোর্মেন্স হেনগৎহনবা ঙমখি অমসুং জি.জি.আই. ২০২১গী মখাদা রাজ্য ২০না মখোয়গী কম্পোজিৎ জি.জি.আই. স্কোরশিং ফগৎহনখি। চপ মান্নবা মওংদা জিলাগী থাক্তা গভর্নান্সকী মওং অদু ওন্নবা দি.এ.আর.পি.জি.না দিস্ত্রিক্ত গুদ গভর্নান্স ইন্দেক্স সিজাইন তৌখি। মসিনা জনুৱারী ২০২২দা অহানবা দি.জি.জি.আই. ফোঙনবা জে অমসুং কে এদমিনিস্ত্রেসনগা খুৎশম্নখি। মসিগী মতুংদা গুজরাত, য়ু.পি. অমসুং অরুনাচল প্রদেশকী দি.জি.জি.আই. শেমখি অমসুং মহারাস্ত্রগী দি.জি.জি.আই. শেম্বগী থবক চত্থরি।
“রুল তু রোল”দা চংশিল্লিবা মিসন কর্ময়োগীগী মপুং ওইবা মন্ত্রগী মতাংদা পল্লদুনা দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি সিবিল সর্ভেন্তশিং অসিনা অনৌবা অমসুং শীংন্নীংঙাই ওইবা থবক খুদম ওইনা ইন্নোবেতিব তেক্নোলোজীদা চাউনা য়ুম্ফম ওইবা সরকারগী ফ্লেগশিপ স্কিমগীদমক মখোয় মশাবু ত্রেন তৌজগদবনি”।
দা. সিংহনা দি.এ.আর.পি.জি. তীমবু স্বচ্ছতা ১.০ অমসুং ২.০ কেম্পনশিং মাইপাক্না পাঙথোকপগীদমক থাগৎখি। অহানবা ওইনা স্বচ্ছতানা শেল লাকহনবা য়াই হায়বা ফাওহনখি। স্বচ্ছরা কেম্পেন ২.০ অসি ওফিস লাখ অমা হেনবদা পাঙথোকখি, লম স্ক্বার ফীৎ লাখ ৮৯.৮৫ কোমথোকহনখি অমসুং ইলেক্ত্রোনিক স্ক্রেপ য়াওনা ওফিস স্ক্রেপ দিস্পোজেল তৌবদগী রিভেন্যু লুপা করোর ৩৭০.৮৩ তানবা ঙমখি।
দিজিতেল ত্রান্সফোর্মেসনগী মতাংদা ঙাংলদুনা মন্ত্রীনা হায়খি ই-ওফিস ভর্জন ৭.০. অসি সেন্ত্রেল সেক্রেতরিএৎকী মন্ত্রালয়/বিভাগ ৭৫মক্তা চৎনহনখি। সেন্ত্রেল সেক্রেতরিএৎতা ঙসি ফাইল পুম্নমক্কী চাদা ৮৯.৬ অসি ই-ফাইল ওইনা প্রোসেস তৌরি। ২০২২দা দি.এ.আর.পি.জি.না সরকারগী প্রোসেস অমসুং প্রোসিজরশিংদা সিমপ্লিসিতী, ইফিসিএন্সী অমসুং ত্রান্সপরেন্সী পুরক্তুনা রেস্পোন্সিব অমসুং একাউন্তেবল গভর্নান্স পুরকপা ঙম্নবা সেন্ত্রেল সেক্রেতরিএৎ মেন্যুএল ওফ ওফিস প্রোসিজর (সি.এস.এম.ও.পি.) শেমখি।
নেস্নেল ই-গভর্নান্স সর্ভিস দেলিবরী এসেসমেন্ত (এন.ই.এস.দি.এ.)গী মতাংদা পল্লদুনা দা. সিংহনা হায়খি মদুদি ২০২১দা রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক্তা সর্ভিসেস ১৪০০ হেন্না ইভেল্যুএৎ তৌখি। হৌজিক্কী ওইনা ওইথোকপা য়াবা মেন্দতরী ই-সর্ভিসশিংগী চাদা ৬৯ রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা দেলিবর তৌখ্রে অমসুং মসিগী সিতিজেন সেতিস্ফেক্সন অসি চাদা ৭৪ রোম ৱাংখি হায়না খঙবা ঙমখি।
স্তেৎ এদমিনিস্ত্রেসন্দা রিফোর্মশিং পুরকপগী দি.এ.আর.পি.জি.গী থৌদাংবু থাগৎলদুনা এম.ও.এস. (পি.পি.)না হায়খি ২০১৪ অমসুং ২০২৩গী মরক্তা রিজনেল কনফরেন্স ২৩দা খ্বাইদগী ফবা দিসিমিনেসন তৌখি। পব্লিক সর্ভিস দেলিবরী ফগৎহন্নবগীদমক রাজ্য সরকারসিংগী লোয়ননা চুংশিন্ননবা দি.এ.আর.পি.জি.না স্তেৎ কোল্লাবোরেতিং স্কিমগী মখাদা প্রোজেক্ত ৭৭তা ফাইনান্সিএল এসিস্তেন্স পীখি। চপ মান্ননা দি.এ.আর.পি.জি.না লৈবাক কয়াগী অফবা গভর্নান্স প্রেক্তিসশিং পাইখৎনবা ইন্তর্নেস্নেল ওর্গনাইজেসনশিংগা লোয়ননা এম.ও.য়ু. তরুকসু খুৎয়েক পীনখি। দি.এ.আর.পি.জি.না সেবোত্তম স্কিমগী মখাদা পব্লিক সর্ভিস দেলিবরীদা ক্বালিতী-বেজ ইমপ্রুবমেন্তগীদমক স্তেৎ এ.তি.আই. ১০ ফন্দিং তৌখি।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী মোদী অসি গভর্নান্সতা ইন্নোবেসন কয়া পুথোকপা মীশক অমনি অমসুং চিন্তন শিবিরনা অমৃত কালগী মতমদা অচৌবা এদমিনিস্ত্রেতিব রিফোর্মশিং পুরক্লিবা গভর্নান্সকী ফ্যুচরিস্তিক মোদেল অমা শেমখি। চিন্তন শিবিরনা দি-সিলোইজেসন তৌবা অমসুং ৱাখল্লোনশিং অপনবা লৈতনা ফোঙদোকপা য়াহল্লিবা খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিসকী এদমিনিস্ত্রেসনগী মশক তাক্লি। চাংচৎ ওইনা পুং ৪৮ – ৭২ ওইবগা লোয়ননা চিন্তন শিবিরদা ভর্তিকেল সিলোসশিং থুগাইরিবা তীম বিল্দিং এক্সর্সাইজশিং কনসেপচুএলাইজ তৌখি। মন্ত্রীনা মন্ত্রালয় খুদিংমক্তা ২১শুবা চহিচাগী গভর্নান্স মোদেলশিংগী চুন্নবা ইন্সতিত্যুস্নেল দাইনামিক্সতা অওনবা পুরক্নবা চিন্তন শিবির পাঙথোক্নবা হায়খি।
দা. সিংহনা হায়খি মদুদি ঐখোয়গী লৈয়াক্না মীপাল তাংদবা ভারত অমা শেমগৎনবা মাইকৈদা খোঙচৎ অসি মাংদা হেন্না চংশিল্লিবা অসিদা ঐখোয়গী প্রজাশিংদা শক্তি পীবা অমসুং অরোইবা পরিংদা লেপ্পীবা অরোইবা মীশক অদু ফাওবা য়ৌশিনবদা মীৎয়েং চংবা য়াম্না মরু ওই। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা তোইনা হায় – ঐখোয়গী প্রজাশিংদা শক্তি পীবা হায়বা অসি ঐখোয়গী লৈবাক্তা লৈরিবা মীপুম খুদিংমক্তা হেল্থকিয়র, এজুকেসন অমসুং এমপ্লোইমেন্ত অসিগুম্বা তঙাই ফদবা মথৌ তাবশিং অসি ফংহনবনি। মসি প্রজা খুদিংমক্না মখোয়গী মপুং ফাবা মতিক-ময়াই পুথোকপা ঙম্নবা মখোয়দা খুদোংচাবা পীরিবা এনভাইর্নমেন্ত অমা শেম্বা হায়বনি। পান্দম অসি থুংহন্নবা হোৎনবদা বিজন ২০৪৭কী মাইকৈদা থবক তৌবা তাই, মসিদা তেক্নোলোজিকেল এনহেন্সমেন্তশিংগী মরু ওইবা শরুকশিং অমসুং ওপ্তিমম সোল্যুনশিং পুরকপা য়াওরি।

Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Union Minister Dr. Jitendra Singh releases booklets on “9 Years achievement of DARPG”; Says, Administrative reforms under PM Modi are aimed at social transformation
The Minister delivers the inaugural address at a webinar on "9 Years of Seva 2014-2023 DARPG" in New Delhi
Large scale use of technology and Integration approach are the twin pillars of the revolutionary Governance Reforms: Dr. Jitendra Singh
02 JUN 2023 5:12PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Ministry of Science & Technology, PMO, Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions, Atomic Energy and Space, Dr. Jitendra Singh today said, nine years of administrative reforms under Prime Minister Narendra Modi are, in the long run, aimed at socio-economic transformation.
Delivering the inaugural address at a webinar on Administrative Reforms (2014-2023) in New Delhi, Dr. Jitendra Singh said, large scale use of technology and integration approach are the twin pillars of the revolutionary Governance Reforms carried out in the last nine years. On the occasion, he also released two booklets and one flyer and its e-Version on 9 Years of Administrative Reforms (2014-2023) to mark the completion of 9 years of government led by Prime Minister Narendra Modi.
Dwelling on Administrative Reforms, Dr. Jitendra Singh said, ever since Narendra Modi came to power in 2014, the Prime Minister gave us the mantra ‘Minimum Government - Maximum Governance’, which means a government to act as a facilitator, not an intimidator. When we talk of a government like this it means increased transparency, increased accountability and most of all increased citizen participation.
Speaking about the transparency and accountability in the governance, Shri Singh said that the benchmark for clean and effective government is the robust grievance redressal mechanism. A 10 step CPGRAMS reforms process has been adopted for improving of disposal and reducing the time lines which has resulted weekly disposal rate upto 95 to 100%. Average disposal time of Central Ministries/Departments has improved from 32 days in 2021 to 27 days in 2022 to 17 days in April, 2023. The progress for April, 2023 indicates 1,06,847 grievances redressed by Central Ministries/ Departments with pendency level of 67,932 cases. DARPG has established a mechanism wherein after the redressal of complaint, the complainant is called on phone to find out the level of satisfaction through BSNL Feedback Call Centre. CPGRAMS has been integrated with the Common Service Centre (CSC) portal and is available at more than 5 lakh CSCs, associating with 2.5 lakh Village Level Entrepreneurs (VLEs). This integration has also helped the citizens in availing CPGRAMS related services in remote corners of the country owing to its presence in all the Gram Panchayats.
On Administrative Reforms, Dr. Jitendra Singh listed out several out of box ideas like abolishing the century old colonial practice of attestation of documents by a gazetted officer and replacing it by self-attestation, doing away with interview for Group-B (Non- Gazetted) and Group - C posts in the Central Government since 2016, three month Central stint for fresh IAS officers as Assistant Secretary, structural reforms in PM Awards for Excellence in Public Administration and abolition of around 1450 government rules.
Dr. Jitendra Singh said, to recognize the efforts and exceptional work done by the civil servants, the Prime Minister’s Awards for Excellence in Public Administration have played a significant role and after 2014, the process and selection of PM’s Excellence Award have been institutionalised and now this is based on the performance of the district, rather than that of the District Collector or individual civil servant. He said, another improvisation brought is to assess the scale and rating of the implementation of Flagship Schemes in the district. In the last few years, the nominations from districts have seen a substantial increase. The Awards not only provide motivation to initiate new practices and innovations but have also become a medium for the dissemination of innovations and best practices to the different parts of India, thus, contributing to the greater well-being of the citizens of India. A record number of 2520 completed applications have been received and a total of 743 districts out of 763 have registered for Prime Minister’s Awards, 2022. 12 Awards each were conferred under the Prime Minister’s Awards Scheme 2016 and 2017. In the year, 2018, 2019, 2020 and 2021, the PM’s Awards conferred under the Scheme were 15, 16, 15 and 16 respectively. 15 Awards are proposed to be conferred under the PM’s Awards Scheme, 2022 on the 16th Civil Service Day on 21st April, 2023.
Talking about the initiatives to improve the governance, Dr. Singh said that an index has been developed to gauge the performance of States. On Good Governance Day, 25 December 2019, DARPG has launched the Good Governance Index Framework and published the ranking for the states/UTs. This has led to improved performance in governance and under GGI 2021, 20 states have improved their composite GGI scores. On similar patterns, to measure the state of governance at the district level, DARPG has designed District Good Governance Index. It has collaborated with J&K Administration to publish first ever DGGI in January 2022. This is followed by DGGI in Gujarat, UP and Arunachal Pradesh and preparation of DGGI is under way in Maharashtra.
Referring to Mission Karmayogi’s main mantra of moving from “Rule to Role”, Dr. Jitendra Singh said, the Civil Servants must train themselves for a new and challenging assignment as most of the flagship schemes of the Government are now largely based on innovative technology.
Dr. Singh complimented the DARPG team for the successful organizing of Swachhata 1.0 and 2.0 campaigns. For the first time, the realization dawned in the society that Swachhata could also fetch you money. The Swachhata Campaign 2.0 was conducted in over one lakh office sites, 89.85 lac square feet of space was freed and Rs. 370.83 crores revenue earned from disposal of office scrap including the electronic scrap. Moreover, Dr. Jitendra Singh said, when covid struck, the work in this Ministry did not get affected even for a single day, rather the output sometimes was even more.
Talking about digital transformation, the Minister said that e-Office version 7.0 has been adopted in all 75 Ministries/ Departments of Central Secretariat. This is a commendable achievement that 89.6 percent of all files are being processed today as e-files in the Central Secretariat. In 2022, the DARPG has prepared Central Secretariat Manual of Office Procedure (CSMOP) to bring simplicity, efficiency and transparency in government processes and procedures leading to responsive and accountable governance.
Mentioning national e-Governance Service Delivery Assessment (NeSDA), Dr. Singh said that over 1400 services across all states/UTs were evaluated in 2021. Currently, 69 per cent of all possible mandatory –e Services are being delivered by states/UTs and the citizen satisfaction has been found to be as high as 74 per cent.
Lauding the role of DARPG in brining reforms in state administration, the MoS (PP) said that between, 2014 and 2023, 23 regional conferences on dissemination of best practices have been organized across the country. To build collaborating with the state governments for improving public service delivery, DARPG has provided financial assistance to 77 projects under State Collaborating scheme. On the similar lines, DARPG also signed six MoUs with international organizations to adopt best governance practices of various countries. DARPG has funded 10 States ATIs under the Sevottam scheme for quality-based improvements in public service delivery.
Dr. Jitendra Singh also mentioned that the Prime Minister Modi is a man of several innovations in governance and the Chintan Shivir laid down a futuristic model of governance representing far-reaching administrative reforms in the Amrit Kaal period. The Chintan Shivir represents an administrative best practice where de-siloization and free exchange of views has been possible. Team building exercises breaking vertical silos conceptualized in Chintan Shivir with an average duration of 48 – 72 hours. The Minister urged each of the Ministries to conduct Chintan Shivir to transform institutional dynamics suited to 21st century governance models.
Dr. Singh said that as our country moves further ahead on this journey towards building a self-reliant India, it is imperative that we focus on empowering our citizens and reach the last person at the end of the line. As Prime Minister Modi often exhorts- empowering our citizens means ensuring that every individual in our country has access to basic necessities such as healthcare, education, and employment. It also means creating an environment where every citizen has the opportunity to realize their full potential. The fulfilment of this objective requires working towards Vision 2047, which includes major parts of technological enhancements and drawing optimum solutions.