জল শক্তি মন্ত্রালয়
জল শক্তিগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী গজেন্দ্র সিংহ সেখাৱতনা জল জীবন মিসনগী মখাদা স্বছ্চ জল সে সুরক্সা কেম্পেন রিপোর্ত ফোঙখ্রে
'অফবা ঈশিং পীবা' হায়বসি জল জীবন মিসনগী মখাদা লৈরিবা মরুওইবা ৱাফমশিংগী মরক্তা অমনি
01 JUN 2023 6:44PM by PIB Imphal
জল শক্তিগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী গজেন্দ্র সিংহ সেখাৱতনা ঙসি জল জীবন মিসনগী মখাদা লৈরিবা খোঙজেলগী রিপোর্ত: স্বছ্চ জল সে সুরক্সা (এস.জে.এস.এস.) কেম্পেনগী রিপোর্ত ফোঙখ্রে। কেম্পেন অসি ‘অফবা ঈশিং পীবা’ হায়বসিনা জে.জে.এম.গী মখদা লৈরিবা মরুওইবা ৱাফমশিংগী মরক্তা অমা ওইবা মরম্না স্তেত/য়ু.তি.শিংদা ৱাতর ক্বালিতী মোনিতরিং অমদি সর্ভিলেন্সকী থবকশিং পুন্না পায়খৎহন্নবগীদমক ওক্তোবর ২, ২০২২দগী মার্চ ১, ২০২৩ ফাওবা পাঙথোকখিবনি। কেম্পেন অসিগী মখাদা কেমিকেল পেরামিতরশিং অমদি বেক্তরিওলোজিকেল পেরামিতরশিং (নোংজু মতুংগী) খঙদোক্নবগীদমক খুঙ্গং পুম্নমক্তা পি.দব্লিউ.এস. সোর্সশিং তেস্ত তৌবা; খুঙ্গংশিংদা য়ুমথোঙগী থাক্তা ঈশিংগী ক্বালিতী চাংয়েং তৌবা; স্কুল অমদি অঙ্গনৱাদী সেন্তরশিংদা ঈশিং ক্বালিতী চাংয়েং তৌবা; মোৎশিল্লবা সেম্পলগী রিমিদিএল এক্সন; অমদি খুঙ্গংগী থাক্তা এফ.তি.কে./ঐচ২এস শীজিন্নদুনা ঈশিং ক্বালিতী চাংয়েং তৌবগী ত্রেনিং নুপীশিংদা পীবা য়াওনা তোঙান তোঙানবা থবক থৌরমশিং পায়খৎখি।
কেম্পেন মনুংদা ঈশিং ক্বালিতী মোনিতরিং অমদি সর্ভিলেন্সকী মতাঙদা স্তেত/য়ু.তি.শিংনা পুন্না হোৎনমিন্নবা অমদি দ্লিউওক্যুওএম.আই.এস. পোর্তেলদা থাগৎলকপা প্রোগ্রেসনা মরম ওইরগা ফংলকপা থবক থৌরমশিংগী ওইবা অপুনবা প্রোগ্রেস মখাদা পীরি:
ঈশিং ক্বালিতী চাংয়েং তৌবগী থবক কেমিকেলগী ওইনা খুঙ্গং লাখ ৫.৩৯দা (৮৯.৬৯%) অমদি বেক্তরিওলোজিকেল কন্তামিনেসনগী ওইনা (নোংজু মতুংগী) খুঙ্গং লাখ ৪.৪৭তা (৭৪.৪৬%) পাঙথোকখ্রে।
স্কুল লাখ ৬.৫৮দা (৬৭.৬৩%) অমদি অঙ্গনৱাদি সেন্তর লাখ ৭.১৬তা (৬৭.৪৩%) থক্নবা ঈশিংগী সেম্পল চাংয়েং তৌখ্রে।
খুঙ্গং লাখ ৪.৫৯দগী নুপী লাখ ২১.৮০বু ফীল্দ তেস্তিং কিত (এফ.তি.কে.) শীজিন্নদুনা ঈশিং ক্বালিতী চাংয়েং তৌবগী ত্রেনিং পীখ্রে।
রিপোর্ত তৌরকপা মোৎশিল্লবা সেম্পলগী ৯০.৩৪%গী রিমিদিএল এক্সন পায়খৎখ্রে।
কেম্পেন অসিগী মনুংদা স্তেত/য়ু.তি.শিংগী পর্ফোর্মেন্সশিং ওনখি। কেম্পেন অসিগী মনুংদা তামিল নাদু, অন্ধ্র প্রদেশ, কর্নাতকা অমদি মধ্য প্রদেশনা খ্বায়দগী ফবা পর্ফোর্মেন্স পীখি।
জল জীবন মিসন (জে.জে.এম.) প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ওগস্ত ১৫, ২০১৯দা খুঙ্গংগী য়ুমথোঙ খুদিংদা মরাং কায়না, চাং নাইনা অমদি মতম কুইনা অপীবা ক্বালিতীদা থম্নবা ঈশিং ফংহন্নবগীদমক লাউথোকখিবনি। শোয়দবা অমদি অফবা থক্নবা ঈশিং ফংবা হায়বসি পুন্সিগী তঙায় ফদনা চঙদ্রবা য়াদ্রবা অমনি। কেম্পেন অসিগী পান্দমদি থক্নবা ঈশিং ক্বালিতী লৈহনবা অমদি পঞ্চায়তি রাজ ইনস্তিত্যুসনশিংগী মীহুৎশিং অমদি খুঙ্গংগী মীয়ামদা মখোয় মখোয়গী খুঙ্গংশিংদা ফংলিবা থক্নবা ঈশিংগী ক্বালিতী, ঈশিং ক্বালিতীগা মরী লৈনবা ৱাফমশিং, ঈশিংদগী পোকপা লায়নাশিং অমদি হকশেলদা পীরিবা ইথিল অমদি ক্বালিতী ফত্তবা মফমদগী ঈশিং শীজিন্নবা লেপ্পনচিংবা হীরমশিংগী মতাঙদা পাক শন্নবা খঙহনবনি।
কেম্পেন অসিনা পামখিবা মহৈদি খুঙ্গং, দিস্ত্রিক্ত, স্তেতকী থাক্তা ৱাতর মীয়াম্না পাক শন্না শরুক য়াবা, ক্বালিতী তেস্তিং, থাজবা লৈহনবা অমদি মখোয়দা পীরিবা তোতি ঈশিংগী ক্বালিতীগী মরমদা মীয়ামগী মরক্তা পাক শন্না খঙহনবনি। স্তেত/য়ু.তি.শিংগী ‘নোদেল দিপার্তমেন্ত’ ওইরিবা পি.ঐচ.ই./আর.দব্লিউ.এস. দিপার্তমেন্তশিংনা মখোয় মখোয়গী স্তেতশিংদা গ্রাম পঞ্চায়ত অমদি/নৎত্রগা মখোয়গী সব-কম্মতীশিং/লোকেল কম্ম্যুনিতীনচিংবা স্তেকহোল্দর পুম্নমকপু য়াওহন্দুনা ঈশিং ক্বালিতী মোনিতরিং অমদি সর্ভিলেন্স অমসুং মীয়ামদা পাক শন্না খঙহন্নবগী থবক থৌরমশিং পায়খত্তুনা স্পছ্চ জল সে সুরক্সা কেম্পেন পায়খৎখিবনি।

Ministry of Jal Shakti
Union Minister For Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat Releases Swachh Jal Se Suraksha Campaign Report Under Jal Jeevan Mission
‘Supply of Safe Water’ one of the key considerations under Jal Jeevan Mission
01 JUN 2023 6:44PM by PIB Delhi
The Union Minister For Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat today released the report on progress under the Jal Jeevan Mission: Swachh Jal se Suraksha (SJSS) Campaign which was organised from 2nd October, 2022 to 31st March, 2023 to impress upon the States/ UTs to make concerted efforts towards taking up water quality monitoring and surveillance activities as ‘Supply of Safe Water’ has been one of the key considerations under JJM. Under the campaign, several activities had been taken up including Testing of PWS sources in all villages for chemical parameters and bacteriological parameters (post monsoon); Water quality testing at household level in villages; Water quality testing in Schools and Anganwadi Centres; Remedial action taken for contaminated samples; and Training of women for water quality testing using FTK/ H2S vials at village level.
As a result of concerted efforts made by States/ UTs for water quality monitoring and surveillance during campaign period and progress reported on WQMIS portal, the activity-wise overall progress is as under:
Water quality testing has been reported in 5.39 lakh (89.69 %) villages for chemical and in 4.47 lakh (74.46 %) villages for bacteriological contamination (post monsoon).
Drinking water samples were tested in 6.58 lakh (67.63 %) schools and 7.16 lakh (67.43 %) anganwadi centres.
21.80 lakh women have been trained from 4.59 lakh (76.41 %) villages for water quality testing using Field Testing Kits (FTKs).
Remedial action has been taken for 90.34% of contaminated sample reported.
Performance of states/UTs was also measured during the Campaign. The states of Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Karnataka and Madhya Pradesh emerged as the best performing states during the Campaign.
Jal Jeevan Mission (JJM) was announced by Prime Minister, Shri Narendra Modi on 15 August, 2019 to make provision of potable tap water supply in adequate quantity, of prescribed quality on regular & long-term basis to every rural household. Access to assured and safe drinking water is a basic life need. The Objective of the campaign was to ensure drinking water quality and create awareness among representatives of the Panchayati Raj institutions and rural communities about quality of drinking water in their respective villages, water quality issues, water borne diseases & health impacts and avoiding use of water from quality-affected sources.
The desired outcome of the campaign was wide participation at Village, district and State level for water quality testing, building confidence and create awareness among people about quality of water being supplied through piped water supply. States/ UTs PHE/ RWS Department, being ‘Nodal Department’ implemented Swachh Jal se Suraksha campaign in respective States/ UTs by actively involving all the stakeholders viz. Gram Panchayat and/ or its sub-committees/ local community to take up water quality monitoring and surveillance and awareness activities.