Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Interactive workshops and webinars organized on Mission LiFE for Environment
31 MAY 2023 7:34PM by PIB Delhi
The Ministry of Environment, Forest and Climate Change (MoEF&CC), Government of India envisages to celebrate the World Environment Day 2023 with a thrust on the Mission LiFE. The concept of LiFE, introduced by the Hon'ble Prime Minister of India, aims to promote sustainable living by encouraging individuals to make changes in their lifestyles and emphasizes responsible and conscious use of resources to safeguard and conserve the environment.
To generate widespread awareness and advocacy for LiFE across India, a month-long mass mobilization campaign on Mission LiFE is currently underway. Following the “whole of government” and “whole of society” approach, the Ministry has mobilized Central Ministries/ Departments, State/ UT Governments/ Administrations, Institutions, and private organizations to spread the message of Mission LiFE. The ongoing mass mobilization campaign aims to amplify pan-India advocacy and awareness about LiFE, leading up to celebration on World Environment Day on 5th June 2023.
1. GB Pant National Institute of Himalayan Environment
Centre for Land and Water Resource Management (CLWRM) of the G.B. Pant National Institute of Himalayan Environment (NIHE) conducted an awareness and action campaign under mission LiFE on 31st May 2023. 40 participants including faculties, researchers, and support staff of CLWRM participated in the event. All the participants took the LiFE pledge to adopt environmentally friendly habits.
North-East Regional Centre (NERC) the G.B. Pant National Institute of Himalayan Environment (NIHE) organized an Awareness Programme at Guardian Angel Public School, Papum Pare, Itanagar, under the ‘Adopt healthy lifestyle’ and ‘Save water' themes of Mission Life .
Sikkim Regional Centre (SRC) of G.B. Pant National Institute of Himalayan Environment (NIHE) conducted awareness and action events with the villagers of Railgaon, Pangthang including homestay owners. The participants were made aware on ‘Solid Waste Management’ and ‘Homestay Steering’ under the mission LiFE theme ‘Reduce Waste’ and ‘Adopt Healthy Lifestyles’. Additionally, a plantation drive of a threatened species, Rhododendron maddenii was conducted for its conservation. A total of 17 participants took the LiFE pledge to adopt environment-friendly habits.
Centre for Biodiversity Conservation and Management (CBCM) of G.B. Pant National Institute of Himalayan Environment (NIHE) conducted an awareness campaign at Mahatgawn village of Almora district linking "Reduce Waste" and "Healthy lifestyle" themes of mission LiFE. A total of 15 kg of plastic waste was collected and disposed off in the waste collection point of the block (Hawalbag). Further, multipurpose trees C. tamala, Q. glauca, Q. leucotrichophora, Z. armatum were planted in the barren land to promote "Biodiversity and Health Lifestyle". A total of 40 participants, participated in the program and took the "LiFE Pledge" to adopt environment-friendly lifestyle.
Himachal Regional Centre (HRC) of G.B. Pant National Institute of Himalayan Environment (NIHE) organized an awareness cum cleanliness drive to reduce waste in waterbodies & public places under the ‘Reduce Waste’ theme of mission LiFE .
Centre for Environmental Assessment & Climate Change (CEA&CC) of G.B. Pant National Institute of Himalayan Environment (NIHE)-Almora organized an awarenss and action drive.
Centre For Socio-Economic Development (CSED) of NIHE organized an awareness and action cum training program at Rural Technology Centre of Institute. The program was attended by 35 Female stakeholders from NIESBD, Centre Almora, and by 15 faculties, research scholars and supporting staff of CSED, NIHE. During the program, the awareness on different themes of the Mission such as Reduce Waste through the production of value-added products of waste newspaper, papers and pine. Further, the hands-on training for mushroom cultivation under Adopting Sustainable Food Systems theme and the Production of biofuel (Biobriquetts) under the Save Energy theme of Mission LiFE was imparted to the participants. All the participants took the LiFE pledge to adopt environmentally friendly habits towards sustaining the natural resources in the Indian Himalayan region (IHR).
Garhwal Regional Centre (GRC) of the National Institute of Himalayan Environment (NIHE) conducted an awareness and action campaign cum cleanliness drive in the Parag dairy, Srinagar District of Uttarakhand under the ‘Reduce Waste’ theme of mission LiFE. A total of 35 kg of plastic waste has been collected and disposed off in the waste collection point of Nagar Nigam.
Centre for Environmental Assessment & Climate Change (CEA&CC) of G.B. Pant National Institute of Himalayan Environment (NIHE) has organized a consultative cum brainstorming workshop on ‘Water management’ under “Mission Lifestyle for Environment (LiFE)” on 31st May 2023 near Raini village, Joshimath, Chamoli, Uttarakhand, to foster the "Adopting Healthy & Sustainable Lifestyles". A total of 25 participants participated in the program. All the participants took the LiFE pledge to sustain the natural resources in the Indian Himalayan region (IHR) and to contribute to environmental conservation and water management in the region.
The Ladakh Regional Centre (LRC) of the G.B. Pant National Institute of Himalayan Environment (NIHE) organized two events under mission LiFE on 31 May 2023.
1. National Centre for Sustainable Coastal Management
Under the mass mobilisation of Mission LiFE, NCSCM organised an awareness campaign on sustainable food systems and healthy lifestyles among the traditional fishing community producing massmeen in Agatti Island, one of the inhabited islands in the Union Territory of Lakshadweep. The island is situated approximately 459 km off the coast of Kerala and covers an area of about 3.84 sq. km. with a population of around 7,000. It is known as the gateway to Lakshadweep and serves as an important entry point for tourists. The concept of a sustainable blue economy (BE) is particularly relevant to small islands, given their close relationship with the ocean and dependence on marine resources.
1. Zoological Survey of India
The Zoological Survey of India team recently visited Illish Truly Bong, a restaurant in Park Street, Kolkata,which has taken up initiatives under Mission LiFE. The Director of the Restaurant, Ms Lopamundra, spoke to the team and shared how they are promoting Mission LiFE in many ways.
For Mass Mobilisation of Mission LiFE Zoological Survey of India, Kolkata conducted awareness programs at famous and iconic destinations of Kolkata. The team visited Victoria Memorial and spoke to people about adopting LiFE. The team organised awareness drives at Princep Ghat,Birla Planetarium,Maidan, Eden Gardens,St Paul's Cathedral and Babu Ghat.Through this drive the ZSI team reached out to a total of 1000 people.
1. Botanical Survey of India
BSI WRC Pune officials visited Chakkan Village Pune and sensitized the local people, Farmers, passengers and pilgrims of Alandi Temple , Pune about Mission LIFE . Sensitised More than 1500 people about LiFE Mission List of actions
1. Environmental Information, Awareness, Capacity Building and Livelihood Programme (EIACP):
The Environmental Information, Awareness, Capacity Building and Livelihood Programme (EIACP) is a Central Sector sub-scheme aligned with the Mission LiFE initiative. The program is dedicated to raising awareness, building capacity, and promoting sustainable actions among individuals and communities across India. By focusing on education and empowerment, the EIACP aims to drive positive change and foster a sustainable future for all.
On Wednesday, 31st May, 2023, the EIACP Programme Centres conducted a series of vibrant activities as part of a mass mobilization campaign leading up to the World Environment Day 2023 celebrations. Notable events included interactive workshops and webinars centered around topics such as "Waste To Wealth," "Promotion of Millets and Similar Products for a Healthy Life," "Ban on Single-Use Plastics," and "Water: Mission LiFE for Environment." Additionally, a mass awareness program covered vital topics such as Energy Efficiency, Saving Wetlands, and Solutions to Plastic Pollution.
The enthusiastic response to these activities was remarkable, with over 7,000 participants actively engaging from different parts of India. The diverse range of attendees included school children, university students, individuals, the scientific community, and various institutions.
1. Environment Education Programme (EEP)
Various Eco-clubs under Environment Education Programme (EEP) organized 925 events for promotion of Mission LiFE with participation of more than 30,000 children on May 31, 2023. More than 29,000 LiFE pledges also were taken during the day’s events.
Open Exhibition on 'Waste to Wealth' was organized by Mizoram Pollution Control Board, Implementing Agency for Mizoram at Chanmari YMA Hall, Aizawl.
More than 100 Eco-club schools of Sikkim took active part in Mission LiFE propagation and awareness engaging 5000+ students. Activities include pledge ceremony, creation of LiFE gardens, declaring plastic free schools, dustbin free zones, quizzes, flower shows etc.

অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
এনভাইরনমেন্তকীদমক্তা মিসন লাইফকী মতাংদা ইন্তরেক্তিব ৱার্কশোপ অমসুং ৱেবিনারশিং শিনখ্রে
31 MAY 2023 7:34PM by PIB Imphal
ভারত সরকারগী এনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জ মন্ত্রালয় (এম.ও.ই.এফ.অমসুং সি.সি.)না মিসন লাইফতা অখন্নবা মিৎয়েং থমদুনা ৱার্লদ এনভাইরনমেন্ত দে ২০২৩ পাংথোকপা পাম্লি। লাইফকী ৱাখল্লোন অসি ভারতকী কাইখুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা হৌদোরকখিবনি, মসিনা মীপুম খুদিংমকপু মখোগী পুন্সি মহিং অদু হোংদোক্নবা থৌগৎলদুনা অমসুং ঐখোয়গী এনভাইরনমেন্তপু ঙাকশেন্দুনা অমসুং তেক্ত কাইদনা থম্নবা রিসোর্সশিংবু য়াম্না মথৌ খঙনা অমসুং নিঙথিজনা শিজিন্নবদা মরু ওইবা থমদুনা সস্তেনেবল ওইবা মওংবা হিংবা অসিবু য়োকখৎনবগী পান্দম থম্লি।
ভারত শিনবা থুংনা লাইফকী মতাংদা পাকশন্না খঙহনবা অমসুং শন্দোক্নবা, মিসন লাইফকী মতাংদা থা অমা চুপ্না পাংথোক্কদবা মোবিলাইজেশন কেমপেন অমা হোজিক হৌজিক পাইখৎলক্লি। “হোল ওফ গোবর্নমেন্ত” অমসুং “হোল ওফ সোসাইতী” এপ্রোচ অসিগী মতুং ইন্না, মিসন লাইফকী পাউজেল শন্দোক্নবা মন্ত্রালয়না কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়শিং/ দিপার্তমেন্তশিং, রাজ্য/য়ু.তি. সরকারশিং/এদমিনিস্ত্রেশন, ইনস্তিত্যুশনশিং, অমসুং লনাইগী ওর্গনাইজেশনশিং মোবিলাইজ তৌখ্রে। হৌজিক চত্থরিবামাস মোবিলাইজেশন কেমপেন অসিনা লাইফকী মতাংদা পান-ইন্দিয়া পুম্বা শন্দোক্নবা অমসুং কঙহন্নবা পান্দম থম্লি, মসি ২০২৩গীজুউন ৫দা পাংথোক্কদবা ৱার্লদ এনভাইরনমেন্ত দেগীদমক্তনি।
১. জি.বি. পন্ত নেস্নেল ইনস্তিত্যুত ওফ হিমালয়ান এনভাইরনমেন্ত
জি.বি. পন্ত নেস্নেল ইনস্তিত্যুত ওফ হিমালয়ান এনভাইরনমেন্ত (এন.আই.ঐচ.ই.)গী সেন্তর ফোর লেন্দ এন্দ ৱাতর রিসোর্স মেনেজমেন্ত (সি.এল.দবল্যু.আর.এম.)না ২০২৩গী মার্চ ৩১দা মিসন লাইফকী মখাদা এৱেয়রনেস অমসুং এক্সন কেমপেন অমা পাংথোকখ্রে। সি.এল.দবল্যু.আর.এম.গী ফেকল্তিশিং, রিসর্চরশিং অমসুং সপোর্ত স্তাফ য়াওনা পার্তিসিপেন্ত ৪০না থৌরম অসিদা শরুক য়াখি। মসিদা শরুক বারিবা খুদিংমক্না এনভাইরনমেন্ত ফ্রেন্দলী ওইবা হেবিৎশিং চৎনবা ৱাশক লৌখি।
নোর্থ-ইস্তর্ন রিজনেল সেন্তর (এন.ই.আর.সি.) জি.বি. পন্ত নেস্নেল ইনস্তিত্যুত ওফ হিমালয়ান এনভাইরনমেন্ত (এন.আই.ঐচ.ই.)না মিসন লাইফকী ‘এদোপ্ত হেল্থী লাইফস্তাইল’ অমসুং ‘সেব ৱাতর’ থীমশিং অসিগী মখাদা ইতানাগরগী পাপুম পারেদা লৈবা গার্জিয়ান এঞ্জেল পব্লিক স্কুলদা এৱেয়রনেস প্রোগ্রাম অমা পাংথোকখি।
জি.বি. পন্ত নেস্নেল ইনস্তিত্যুত ওফ হিমালয়ান এনভাইরনমেন্ত (এন.আই.ঐচ.ই.)গী সিক্কিম রিজনেল সেন্তর (এস.আর.সি.)না রেলগাওন, পাংথাং অমসুং হোমস্তেগী মপুশিং য়াওনা খুঞ্জাশিংগা লোইননা এৱেয়রনেস অমসুং এক্সন ইভেন্তশিং পাংথোকখি। পার্তিসিপেন্তশিং অদুবু ‘রেদ্যুস ৱেস্ত’ অমসুং ‘এদোপ্ত হেল্থী লাইফস্তাইল’আয়রিবা মিসন লাইফকী থীমগী মখাদা ‘সোলিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত’ অমসুং ‘হোমস্তে স্তীয়রিং’গী মতাংদা খঙহনখি। মসিগী মথক্তা মাংখিগদৌরবগী খুদোংথিনিংঙাই ওইরবা উ পাম্বিগী স্পিসিস, রোদোদেনদ্রোন মাদ্দেনি অসিবু কন্নবা উ থাবগীদ্রাইব অমা পাংথোকখি। মসিদা পার্তিসিপেন্ত ১৭ এনভাইরনমেন্ত ফ্রেনলী ওইবা হেবিৎশিং চৎনবা লাইফ প্লেদজ লৌখি।
জি.বি. পন্ত নে্সনেল ইনস্তিত্যুত ওফ হিমালয়ান এনভাইরনমেন্ত (এন.আই.ঐচ.ই.)গী সেন্তর ফোর বায়োদাইভর্সিতী কঞ্জার্বেশন অমসুং মেনেজমেন্ত (সি.বি.সি.এম.)না মিসন লাইফকী “রেদ্যুস ৱেস্ত ” অসুং “হেল্থী লাইফস্তাইল” হায়বা থীম অসিগা হকথেংননা মরি লৈনহন্দুনা অলমোরা জিলাগী মাহতগাউন খুঙ্গংদা এৱেয়রনেস কেমপেন অমা পাংথোকখি। পুন্না কে.জি. ১৫গী প্লাস্তিক ৱেস্ত খোমগৎখি অমসুং ব্লোকগী ৱেস্ত কোলেক্সন পোইন্ত (হাৱলবাগ)তা নিংথিনা হুন্দোকই। মখাতাবদা, মল্তিপর্পোস ওইবা উ পাম্বিশিং, সি. তামলা, ক্যু. গ্লাউকা, ক্যু. ল্যুকোত্রিকোফোরা, জেদ. অর্মতুম অসি “বায়োদাইভর্সিতী অমসুং হেল্থ লাইফস্তাইল” য়োকখৎনবা অআবা অকংবালমশিংদা থাজিনখি। পুন্না পার্তিসিপেন্ত ৪০না থৌরম অসিদা শরুক য়াখি অমসুং এনভাইরনমেন্ত ফ্রেনলী ওইবা লাইফস্তাইলদা হিংনবা “লাইফ প্লেদজ” লৌখি।
জি.বি. পন্ত নে্সনেল ইনস্তিত্যুত ওফ হিমালয়ান এনভাইরনমেন্ত (এন.আই.ঐচ.ই.)গী হিমাচল রিজনেল সেন্তর (ঐচ.আর.সি.)না মিসন লাইফকী ‘রেদ্যুস ৱেস্ত’ হায়রিবা থীম অসিগী মখাদা ৱাতরবোদীজ অমসুং পব্লিক প্লেসতা অমোৎ অকাই হন্থহন্নবা এৱেবরনেস কুম ক্লীন্লিনেস দ্রাইব অমা শিনখি।
জি.বি. পন্ত নে্সনেল ইনস্তিত্যুত ওফ হিমালয়ান এনভাইরনমেন্ত (এন.আই.ঐচ.ই.)-অলমোরাগী সেন্তর ফোর এনভাইরনমেন্ত এসেসমেন্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জ (সি.ই.এ. অমসুং সি.সি.)না এৱেবরনেস অমসুং এক্সন দ্রাইব অমা শিনখ্রে।
এন.আই.ঐচ.ই.গী সেন্তর ফোর সোসিয়ো-ইকোনোমিক দেবেলপমেন্ত (সি.এস.ই.দি.)না রুরল তেক্নোলোজী সেন্তর ওফ ইনস্তিতূততা এৱেয়রনেস অমসুং এক্সন কম ত্রেনিং প্রোগ্রাম অমা পাংথোকখ্রে। ধৌরম অসিদা অলমোরাগী এন.আই.ই.এস.বি.দি. সেন্তরদগী নুপী স্তেকহোল্দর ৩৫ অমসুং সি.এস.ই.দি., এন.আই.ঐচ.ই.গী ফেকল্তি, রিসর্চ স্কোলর অমসুং সপোর্তিং স্তাফ ১৫না শরুক বাখি। থৌরম অদুদা মিসন অসিগী তোঙান-তোঙানবা থীমশিং অদুগী মতাংদা এৱেয়রনেস পীখি। মখাতারকপদা এদোপ্তিং সস্তেনেবল ফুদ সীস্তেম গী থীমদামুশ্রুম থাবগী ত্রেনিং পীখি অমসুং মিসন লাইফকী সেব ইনর্জী থীমগী মখাদা বায়োফ্যুয়েল (বায়োব্রিকেতস) পুথোকপগী মতাংদা তাকপীখি। মসিদা শরুক য়ারিবশিং অদুনা ইন্দিয়ন হিমালয়ান রিজন (আই.ঐচ.আর.)দা মহৌশাগ পোত্থোকশিংবু সস্তেন তোনবা এনভাইরনমেন্ত ফ্রেনলী ওইবা এবিৎশিং থম্নবা লাইফ প্লেদজ লৌখি।
নে্সনেল ইনস্তিত্যুত ওফ হিমালয়ান এনভাইরনমেন্ত (এন.আই.ঐচ.ই.)গী গারহৱাল রিজনেল সেন্তর (জি.আর.সি.)না মিসন লাইফগী ‘রেদ্যুস ৱাতর’ হায়রিবা থিম অসিগ মখাদা উত্তরাখন্দগি স্রিনাগর জিলাদা লৈবা পরাগ দেরিদা এৱেয়রনেস অমসুং এক্সন কমেপেন কম ক্লিন্লিনেস দ্রাইব পাংথোকখ্রে। পুন্না কে.জি ৩৫গী প্লাস্তিক ৱেস্ত খোমগৎখি অমসুং নাগর নিগমগী ৱেস্ত কলেক্সন পোইন্ততা নিংথিনা হুন্দোকখি।
জি.বি. পন্ত নে্সনেল ইনস্তিত্যুত ওফ হিমালয়ান এনভাইরনমেন্ত (এন.আই.ঐচ.ই.)গী সেন্তর ফোর এনভাইরনমেন্ত এসেসমেন্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জ (সি.ই.এ. অমসুং সি.সি.)না “এদোপ্তিং আল্থি এন্দ সস্তেনেবলল লাইফস্তাইল” অসিবু য়োকখৎনবগীদমক্তা উত্তরাখন্দগী চামোলিগী জোশিমাথতা লৈবা রাইনি খুঙ্গং মনাক্তা ২০২৩গী মে ৩১দা “মিসন লাইফস্তাইল ফোর এনভাইরনমেন্ত (লাইফ)”কী মখাদা ‘ৱাতর মেনেজমেন্ত’কী মতাংদা কন্সল্তেতিব কমব্রেনস্তোর্মিং ৱার্কশোপ অমা পাংথোকখি। থৌরম অদুদা পার্তিসিপেন্ত ২৫না শরুক য়াখি। পার্তিসিপেন্তশিং খুদিংমক্না ইন্দিয়ন হিমালয়ানরিজন (আই.ঐচ.আর.)দা নেচরেল রিসোর্সশিং অদুবু নিংথিনা থম্নবা অমসুং লমদম অদুদা এনভাইরনমেন্ত কমহজার্ভেশন অমসুং ৱাতর মেনেজমেন্ত শরুক য়ানবা লাইফ প্লেদজ লৌখি।
জি.বি. পন্ত নে্সনেল ইনস্তিত্যুত ওফ হিমালয়ান এনভাইরনমেন্ত (এন.আই.ঐচ.ই.)গী লদাখ রিজনেল সেন্তর (এল.আর.সি.)না ২০২৩গী মে ৩১দা মিসন লাইফকী মখাদা থৌরম অনি শিনখি।
২. নেস্নেল সেন্তর ফোর সস্তেনেবল কোস্তেল মেনেজমেন্ত
মিসন লাইফকী মাস মোবিলাইজেসনগী মখাদা, এন.সি.এস.সি.এম.না লাক্সদ্বীপ য়ুনিয়ন তেরিতোরীদা লৈবা মী তাবা ঈথৎ অমা ওইরিবা অগাত্তি ঈথৎতা মাসমীন পুথোকপা ত্রেদিস্নেল ফিশিং কম্যুনিতীগী মরক্তা সস্তেনেবল ফুদ সীস্তেম অসুং হেল্থী লাইফস্তাইলগী মতাংদা এৱেয়রনেস কেমপেন অমা পাংথোকখি। ঈথৎ অসি কেরলাগী সমুদ্র খোংবানদগী চাউরাক্না কি.মি. ৪৫৯ থাপ্না লৈ অমসুং স্ক্ব্যার কি.মি. ৩.৮৪ রোম কোল্লি, মীশিং চাউরাক্না ৭,০০০ মুক লৈ। মসিবু গেতৱে তু লাক্সদ্বিপ হায়না খঙনৈ অমসুং তুরিস্তশিংগী বাম্না মরু ওইবা এন্ত্রী পোইন্ত অমা ওইনা মথৌ তৌই। সস্তেনেবল ব্লু ইকোনোমী (বি.ই.)গী কন্সেপ্ত অসি সমুদ্রগা য়াম্না নক্নবা মরি লৈনবা অমসুং মেরিন রিসোর্সশিংগীমপাল তাংবা ওইবনা, মরু ওইনা অপিকপা ঈথৎশিংগীদমক্তা য়াম্না মরু ওই।
৩. জুলোজিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়া
জুলোজিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়াগী তীমনা হন্দক্তা মিসন লাইফকী মখাদা অনৌবা থৌরাংশিং লোকৎলকপা কোলকাতাগী পার্ক স্ত্রীত্তা লৈবা আললিশ ত্রুলী বোং কৌবা রেস্তোরেন্ত অমদা চৎখি। রেস্তোরেন্ত অদুগী দাইরেক্তর, সুকুমারি লোপামুন্দ্রানা তীম অদুদা ৱারি শাখি অমসুং মখোয়না করম্না মিসন লাইফপু প্রোমোত তৌরি হায়বদু শিয়র তৌরকখি।
কোলকাতাগী জুলোজকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়ানা মিসন লাইফকী মাস মোবিলাইজেশনগীদমক্তা কোলকাতাগী মমিং লৈরবা অমসুং আইকোনিক ওইবা মফমশিংদা এৱেবরনেস প্রোগ্রামশিং পাংথোকখি। তীম অসিনা ভিক্তোরিবা মেমোরিয়েলদা চৎখি অমসুং লাইফ অস এদোপ্ত তৌনবগী মতাংদা মীশিংদা হায়খি। তীম অসিনা প্রিন্সেপ গাত, বির্লা প্লানেতরিয়ম, মাৈদান, ইদন গার্দেন, সেন্ত পোল কেথেদ্রেল অমসুং বাবু ঘাত্তা এৱেয়রনেস দ্রাইবশিং শিনখি। মসিগী দ্রাইব অসিগী খুত্থাংদা জেদ.এস.আই. তীমনা পুন্না মীওই ১০০০দা পাউ শন্দোকখি।
৪. বোতানিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়া
বি.এস.আই. দবল্যু.আর.সি. পুনেগী ওফিসিয়েলশিংনা পুনেগী ছক্কান কুঙ্গংদা চৎখি অমসুং লমদম অদুগী মীওইশিং, লৌমীশিং, পেসেঞ্জরশিং অমসুং পুনেগি অলন্দি তেম্পলদা লাই খুরুম্বা লাক্লিবশিং অদুবু মিসন লাইফকী মতাংদা সেন্সিতাইজ তৌখি। লাইফ মিসনগী তৌখিবা থবকশিং অদুগী লিস্ত অমা মী ১৫০০ হেন্না সেন্সিতাইজ তৌখি।
৫. এনভাইরনমেন্তেল ইনফোর্মেশন, এৱেবরনেস, কেপাসিতি বিল্দিং অমসুং লাইবলিহুদ প্রোগ্রাম (ই.আই.এ.সি.পি.):
এনভাইরনমেন্তেল ইনফোর্মেশন, এৱেবরনেস, কেপাসিতি বিল্দিং অমসুং লাইবলিহুদ প্রোগ্রাম (ই.আই.এ.সি.পি.) অসি মিসন লাইফ ইনিসিয়েতিব আসিগা পুনবা কেন্দ্রগী সেক্তরগী সব-স্কীম অমনি। প্রোগ্রাম অসি ভারত শিনবা থুংনা লৈরিবা মীশিং অমসুং ফুরুপশিংগী মরক্তা এৱেয়রনেস, কেপাসিতি শেমগৎপা, অমসুং সস্তেনেবল এক্সনশিং য়োকখৎনবগীদমক্তা থবক তৌরিবা অদুগুম্বা প্রোগ্রামনি। এজুকেশন অমসুং এমপাৱরমেন্ততা মিৎয়েং থমদুনা ই.আই.এ.সি.পি. অসিনা অফবা অহোংবা অমা পুরক্নবা অমসুং মীপুম খুদিংমক্কীদমক্তা তুং কোইনা চৎকদবা লম্বি অমা শেমগৎপগী পান্দম থম্লি।
২০২৩গী মে ৩১, য়ুমশাকৈশা নুমিত্তা ই.আই.এ.সি.পি. প্রোগ্রাম সেন্তরশিংনা ৱার্লদ এনভাইরনমেন্ত দে ২০২৩গী থৌরমগী মাংওইনা মাস মোবিলাইজেশন কেমপেনগী শরুক অমা ওইনা মখল-মখা কয়াগী থবক-থৌরমশিং পাংথোকখি। শিংথানিংঙাই ওইবা থৌরমশিং অদুগী মনুংদা “ৱেস্ত তু ৱেল্থ”, “প্রোমোশন ওফ মিল্লেতস অমসুং হেল্থী লাইফ অমগীদমক্তা মসিগা মান্নবা পোত্থোকশিং”, “সিঙ্গল-য়ুস প্লাস্তিক্স বেন তৌবা”, অমসুং “ৱাতর: এনভাইরনমেন্তকীদমক্তা মিসন লাইফ”গুম্বা হিরমশিং অসিদা য়ুমফম ওইবা ইন্তরেক্তিব ৱার্কশোপশিং অমসুং ৱেবিনারশিং পাংথোকখি।
মসিগী থবক-থৌরমশিং অসিদা থৱাই বাওবা উৎলকপশিংগী মশিং অদু শিংথানিংঙাই ওইখি, ভারতকী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদগী পার্তিসিপেন্ত ৭,০০০ মেক্না মসিদা শরুক য়াখি। মসিদা শরুক য়ারিবশিং অদুগী মনুংদা , স্কুল গীমহৈরোইশিং, য়ুনিভর্সিতীগী মহৈরোইশিং, অতোপ্পা মীওইশিং, সাইন্তিফিক কম্যুনিতী অমসুং তোঙান-তোঙানবা ইনস্তিত্যুশনশিং য়াওখি।
৬. এনভাইরনমেন্ত এজুকেশন প্রোগ্রাম (ই.ই.পি.)
এনভাইরনমেন্ত এজুকেশন প্রোগ্রাম (ই.ই.পি.)গী মখাদা ইকো-ক্লব কয়া অমনা ২০২৩গী মে ৩১দা মিসন লাইফ প্রোমোত তৌনবগীদমক্তা ইভেন্ত ৯২৫ শিনখি, মসিদা অঙাং ৩০,০০০ এনবনা শরুক বাখি।
আইজোলগী চানমারি ৱাই.এম.এ. হোলদা মিজোরাম ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সী, মিজোরাম পোল্যুশন কন্ত্রোল বোর্দনা ‘ৱেস্ত তু ৱেল্থ’কী মতাংদা ওপন একজিবিশন অমা শিনখি।
সিক্কিমগী ইকো-ক্লব স্কুল ১০০ হেনবনা মহৈরোই ৫০০০ হেন্না শরুক বাহন্দুনা মিসন লাইফ শন্দোকপদা অমসুং এৱেয়রনেস পীবদা হকথেংননা শরুক য়াখি। পাংথোকখিবা থবক-থৌরমশিং অদুদা প্লেদজ সেরেমোনী, লাইফ গার্দেনশেম্বা, প্লাস্তিক লৈতবা স্কুলশিং ওইহনবা, দস্তবিন লৈতবা জোনশিং, ক্বিজশিং, ফ্লাৱর শোনচিংবশিং য়াওরি।