Ministry of Development of North-East Region
Northeast Investors Roadshow held by the Ministry of Development of North Eastern Region (MDoNER) in Mumbai
29 MAY 2023 9:43PM by PIB Delhi
Northeast Investors Roadshow held by the Ministry of Development of North Eastern Region (MDoNER) received interest with over 200 business- to-government (B2G) meetings being organised in a single day. Besides a significant number of investors, the event also saw key policymakers and government officials from North East grace the occasion.
Addressing the First Mumbai Investor Roadshow, Shri Lok Ranjan, Secretary, Ministry of DONER, said, “With the investor interest in the region, the North Eastern region has achieved several industrial landmarks. The central and state governments and facilitators such as DoNER have together discussed several investible opportunities with businesses. Our interactions with businesses have revealed several welcoming and proactive experiences around North East.”
He further added, “efforts are being made to invest and develop the entrepreneurial spirit of the Northeastern region. The progress of the trilateral highway between Bangladesh and India will further enhance the prospects of integration. We are receiving significant support and contributions from various stakeholders. Logistics has been given due attention, and sectors such as food processing, IT, and solar energy have been capitalized upon. From the Ministry of DoNER's perspective, we view these initiatives as proactive steps eagerly embraced by investors."
Senior government officials from North Eastern states, the Ministry of DoNER, and officials from FICCI (Industry Partner), EY (Knowledge Partner), and Invest India (Investment Facilitation Partner) guided investors through new age avenues. Senior officials from North Eastern Handicrafts and Handlooms Development Corporation (NEHHDC), North Eastern Council (NEC), North Eastern Development Finance Corporation (NEDFI), and North Eastern Regional Agricultural Marketing Corporation (NERAMAC) also provided crucial insights during the Investor Roadshow. The event saw keen participation from leading industry associations, Global Investors and Entrepreneurs.
Present during the roadshow were Shri Lok Ranjan, Secretary, Ministry of DONER and Shri Harpreet Singh, Joint Secretary, Ministry of DONER, Mr Ranjit Barthakur, Chairman, FICCI North East Advisory Council who deliberated on the abundant trade and investment potential of Northeastern India. Shri Harpreet Singh, welcoming investors to the North East Roadshow in Mumbai, said, “The North Eastern region is a compelling business and industrial destination. Honourable Prime Minister Shri Narendra Modi has referred to it as a growth- engine driver of the country. The region is a gateway to South East Asian markets and even beyond.
He further added, “We have identified several priority and marquee sectors such as Agriculture, food-processing and allied sectors; Education and Skill Development; Healthcare and medicine; Power generation; Textiles handicrafts and handloom; IT and IT enable services; tourism and hospitality sector. Many states in the North Eastern region have
set up empowered committees on industrial and investment development after the DoNER’s roundtables in the North Eastern state capitals. There is considerable ease of doing business and industrial assistance provided by the central and state governments which should facilitate investors keen to start a business in the region.
The North East provides immense opportunities for enterprises keen on double-digit organic growth. Some of the top business houses that participated include names such as Dabur, Patanjali, Amul, Parle Agro, Pepsi Co, ITC, Britannia, Hindustan Unilever, Sun Pharmaceuticals, JSW Energy, Indian Oil, Adani Ventures, Mahindra Holidays and many more.
During the media briefing, key government officials and state representatives addressed queries on a wide variety of topics. On the aspect of entrepreneurship, officials explained how start-ups in the Northeast could leverage several programs such as Assam's Nest, an incubator program to assist start-ups. Among start-up initiatives, the Entrepreneur Development Scheme in Mizoram saw 60% of start-up assistance to women-led businesses found critical mention. Investors and the media were also appraised of successful programs instituted by Arunachal Pradesh (Mission and Investment Park) and Nagaland.
Elaborating on the start-up and business culture, Shri Ranjan added, "The central and state governments realise the potential of start-ups. Agencies like the North East Development Finance Corporation have gained success by handholding start-ups. At the ministry also there are a number of requests for start-ups which we have supported through unique incubation programs. We are also in the stages of a new system which should help start-ups avail required support and assistance from the ministry."
North East is a strategic gateway to South East Asian economies. Each of the eight states in the North East offers a significant business advantage to investors. Sikkim, known for being the country's first fully organic state, has also observed a spurt in pharmaceutical businesses. Meghalaya, Manipur, Mizoram and Tripura too have seen an uptick in investor interest particularly in the Tourism sector. In states such as Arunachal Pradesh, Assam, and Nagaland, investment avenues such as power generation, biotechnology, natural resources, and eco-tourism have gained significance in recent years. The North-eastern states recently hosted G20 meetings as well.
The Northeastern region is crucial to India’s economic target of a five trillion-dollar economy. Significant government investments in capacity building have been observed in the region recently. Through special schemes and packages, such as the Non-Lapsable Central Pool of Resources (NLCPR) Scheme, Social and Infrastructure Development Fund (SIDF), PM-DevINE scheme and more, clearly, the focus is on building rapid, robust and sustainable development in the region. Prime Minister Shri Narendra Modi, recently referred to the North Eastern region as ‘Ashtalakshmi’ or eight goddesses of wealth.
The North East Global Investors Summit is a flagship campaign instituted by the Ministry of DoNER. As part of the Northeast Global Investor Summit, successful Investor Roundtables have been organised across Assam, Tripura, Mizoram, Sikkim, and Meghalaya and is scheduled to be organised in other North Eastern states. Similar to Mumbai, the Ministry is expected to organise Investor Roadshows in Hyderabad, Kolkata, and Dhaka (Bangladesh) in the run-up to the lead investment summit in New Delhi later this year.

অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয় (এম.দোনর)না মুম্বাইদা নোর্থ ইস্ত ইনভেস্তরস রোদশো পাংথোকখ্রে
29 MAY 2023 9:43PM by PIB Imphal
অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয় (এম.দোনর)না শিনখিবা নোর্থ ইস্ত ইনভেস্তরস রোদশো অদুনা নুমিৎ অমখক্তদা বিজনেস-তু-গোবর্নমেন্ত (বি.২জি.) মীফম ২০০ শিনখিবগা লোইননা মীয়াম্না পাম্ননখি। ইনভেস্তরগী মশিং য়াম্বদা নত্তনা থৌরম অদুদা নোর্থ ইস্ততগী পোলিসী মেকরশিং অমসুং সরকারগী ওফিসিয়েলশিংনা শরুক য়াখি।
অহানবা মুম্বাই ইনভেস্তর রোদশো অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, দোনর মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী, শ্রী লোক রঞ্জন্না হায়খি, “লম আসিদা ইনভেস্তরগী অপাম্বা লৈবগা লোইননা, নোর্থ ইস্তর্ন রিজননা ইন্দস্ত্রিয়েল লেনদমার্কশিং ফংবা ঙমখ্রে। কেন্দ্র আমসুং রাজ্য সরকারশিং অমসুং ফেসিলিতেতরশিং খুদম ওইনা দোনরনা পুন্দুনা বিজনেসকী লমদা ইনভেস্ত তৌবা য়াবা খুদোংচাবশিংগী মতাংদআ খন্নখ্রে। বিজনেস তৌবশিংগা ঐখোয়না ৱারি-শানখিবা অদুদা নোর্থ ইস্তকী অকোইবদা তরাম্না ওকলকপা আমসুং প্রোএক্তিব ওইবা এক্সপরিয়েন্স কয়া অমা থেংনখি।”
মহাক্না মখাতানা হায়খি, “নোর্থইস্তর্ন রিজনদা ইনভেস্ত তৌনবা অমসুং এন্ত্রপ্রেনরগী ওইবা ৱাখল্লোন শেমগৎনবা থবকশিং পাইখৎলি। বংগ্লাদেশ অমসুং ভারতকী মরক্তা শেম্লিবা ত্রাইলেতরেল হাইৱেগী খুমাং চাউশিনবা অসিনা ইন্তিগ্রেসনগী ওইথোকপা বাবশিং অদুবু অমুক্কশু হেন্না হেনগৎহল্লগনি। লোজিস্তিক্সকী মতাংদ আঅকন্নবা মিৎয়েং থমখ্রে, অমসুং সেক্তরশিং খুদম ওইনা ফুদ প্রোসেসিং, আই.তি. অমসুং সোলার ইনর্জীদা শেল থাধখ্রে। দোনর মন্ত্রালয়গী মিৎয়েংদা, অসিগুম্বা অনৌবা থৌরাংশিং অসি ইনভেস্তরশিং আয়াম্না খৌরাংনা ঙাইরিবা অফবা কোংথাংনি হায়না লোই।”
নোর্থ ইস্তর্ন স্তেতশিংদগী সরকারগী ওফিসিয়েলশিং, দোনর মন্ত্রালয়, অমসুং এফ.আই.সি.সি.আই. (ইন্দস্ত্রী পার্তনর)দগী ওফিসিয়েলশিং, ই.ৱাই (নোলেজ পার্তনর), অমসুং ইনভেস্ত ইন্দিয়া (ইনভেস্তমেন্ত ফেসিলিতেশন পার্তনর) না ইনভেস্তরশিংবু অনৌবা মতম অসিগী এভেন্যুশিংদা লমজিং-লমতাক পীবীখি। নোর্ধ ইস্তরন হেন্দিক্রাফস এন্দ হেন্দলুমস দেবেলপমেন্ত কোর্পোরেশন (এন.ই.ঐচ.ঐচ.দি.সি.), নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিল (এন.ই.সি.), নোর্থ ইস্তর্ন দেবেলপমেন্ত ফাইনান্স কোরপোরেশন (এন.ই.দি.এফ.আই.), অমসুং নোরধ ইস্তর্ন রিজনেল এগ্রিকলচরেল মার্কেত্তিং কোর্পোরেশন (এন.ই.আর.এ.এম.এ.সি.)নশু ইনভেস্তর রোদশোগী মনুংদা মরু ওইবা ৱাখল-লৌশিং কয়া অমা পীখি। থৌরম অদুদা মকোক থোংবা ইনদস্ত্রি এসোসিয়েশনশিং, গ্লোবলিভেস্তরশিং অমসুং এন্ত্রপ্রেনরশিংনা শরুক য়াখি।
রোদশো অদুদা দোনর মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরি, শ্রী লোক রঞ্জন অমসুং দোনর মন্ত্রালয়গী জোইন্ত সেক্রেতরী, হরপ্রীত সিং, এফ.আই.সি.সি.আই. নোর্থ ইস্ত এদভাইজরি কাউন্সিলগী চেবরমেন, শ্রি রঞ্জিত বর্থাকুরনা ধৌরম অদুদা শরুক য়াখি অমসুং মখোয়না নোর্থ ইস্তর্ন ইন্দিয়াদা মরাং কাইনা লৈরিবা ত্রেদ অমসুং ইনভেস্তমেন্তকী পোতেন্সিয়েল অদুগী মতাংদা ৱাং ঙাংখি। শ্রী হরপ্রীত সিংনা মুম্বাইদা পাংথোকখিবা নোর্থ ইস্ত রোদশোদা ইনভেস্তরশিংবু তরাম্না ওক্লদুনা হায়খি “নোরথ ইস্তর্ন রিজন অসি য়াম্না পুক্নিং চিংশিন্নিঙাই ওইবা বিজনেস অমসুং ইন্দস্ত্রীগি মফম্নি। ইকাইখুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মফম অসিবু লৈবাক অসিগী গ্রোথ – ইঞ্জিন দ্রাইভরনি হায়না হায়খি। লমদম অসি সোউথ ইস্ত এসিয়ন মার্কেতশিং অমসুং মদুগী ৱাংমদসু লৈরিবা মফমশিংগী গেতৱেনি।”
মহাক্না মখাতানা হাবখি, “ঐখোয়না মরু ওইবা অমসুং মার্কী সেক্তরশিং খুদম ওইনা এগ্রিকলচর, ফুদ-পরোসেসিং অমসুং মরি লৈনবা সেক্তরশিং; এজুকেশন অমসুং স্কিল দেবেলপমেন্ত; হেল্থকিবর অমসুং মেদিসিন; পাৱর জেনরেশন; তেক্সতাইলস হেন্দিক্রাফ অমসুং হেন্দলুম; আই.তি. অমসুং আই.তি. মতিক চাননা লৈবা সর্বিসশিং; তুরিজম অমসুং হোস্পিতেলিতী শেক্তর। নোর্থ ইস্তর্ন রিজনদা লৈবা রাজ্য ময়াম অমনা নোর্থ ইস্তর্ন স্তেত কেপিতলশিংদা পাংথোকখিবা দোনরগী রাউন্দতেবলগী মীফম অদুগি মতুংদা ইনদস্ত্রিয়েল অমসুং ইনভেস্তমেন্ত দেবেলপমেন্তকী মতাংদা এমপাৱরদ কমিতীশিং শেমখ্রে। বিজনেস তৌবদা য়া্ম্না কোম্লক্লে অমসুংকেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিং পীবা ইন্দস্ত্রীগী ওইবা মতেংশিং অদুনা লমদম অসিদা বিজনেস তৌবা হৌবা পাম্বা ইনভেস্তরশিংদা মতেং পাংলগনি।”
নোর্থ ইস্তনা দবল-দিজিৎ ওর্গানিক গ্রোথ পাম্বা হেন্তরপ্রাইজশিংগীদমক্তা খুদোংচাবা কয়া অমা পীরি। মসিদা শরুক য়াখিবা মকোক থোংবা বিজনেস হোউসশিং অদুদা মিং ওইনা পাল্লবদা খুদম ওইনা দাবর, পতাঞ্জলি, আমুল, পার্লেএগ্রো, পেপসি কো, আ.তি.সি., ব্রিতান্নিয়া, হিন্দুস্তান য়ুনিলিভর, সন ফার্মস্যুতিকেলস, জে.এস.দবল্যু. ইনর্জী, ইন্দিয়ন ওইল, অদানি ভেঞ্চরস, মহিন্দ্র হোলিদেজ অমসুং কয়া অমনা শরুক য়াখি।
মীদিয়াদা ৱা ঙাংবা মতমদা, সরকারগী মরু ওইবা ওফিসিয়েলশিং অমসুং রাজ্যগ মীহুৎশিংনা মখলা-মখা কয়াগী হিরমশিংদা হংলকপা ৱাহংগ পাউখুম পীখি। এন্ত্রপ্রেনরশীপকী মতাংদা, ওফিসিয়েলশিং অদুনা নোর্থ ইস্ততা স্তার্ত-অপশিংনা করম্না প্রোগ্রাম কয়া অমা কুদম ওইনা অসামগী নেস্ত, স্তার্ত-অপশিং মতেং পাংনবা ইনক্যুবেতর প্রোগ্রামবু শিজিন্নগদগে হায়বগী মতাংদা শন্দোক্না তাকখি। স্তার্ত-অপশিংগী অনৌবা থৌরাংশিংগী মরক্তা, মিজোরামগী এন্ত্রপ্রেনর দেবেলপমেন্ত স্কীম অদুনা নুপীনা লুচিংবা বিজনেসশিংদা স্তার্ত-অপকী ওইবা মতেংগী ৬০% পীখি। ইনভেস্তরশিং অমসুং মীদিয়াশিংবুশু অরুনাচল প্রদেশ (মিসন অমসুং ইনভেস্তমেন্ত পার্ক) অমসুং নাগালেন্দনা মাইপাক্না শিনখিবা প্রোগ্রামশিংবু থাগৎখি।
স্তার্ত-অপ অমসুং বিজনেস কলচরগী মতাংদা শন্দোক্না তাক্লদুনা, শ্রী রঞ্জননা মখা তাখি, “কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা স্তার্ত-অপশিংগী পোতেন্সিয়েল অদু মশক খঙলে। নোর্থ ইস্ত দেবেলপমেন্ত ফাইনান্স কোরপোরেশনগুম্বা এজেন্সীশিংনা স্তার্ত-অপশিংবু লমজিং-লমতাক পীদুনা মতেং পাংদুনা মাইপাকপা ঙমখি। মন্ত্রালয়দশু স্তার্ত-অপশিংগীদমক্তা কয়া অমা হায়জরকখিবা লৈখি, হায়রিবশিং অসিবুশু তোপ-তোপ্পা ইনক্যুবেশন প্রোগ্রামশিংগী খুত্থাংদা মতেং পাংখি। ঐখোয়শু স্তার্তঅপশিংবু মন্ত্রালয়দগী মথৌতাবা সপোর্ত অমসুং মতেং ফংহনবদা মখোয়গী মতেং পাংগদবা অনৌবা সীস্তেম অমগী মতম অদুদা লৈরি।”
নোর্থ ইস্ত অসি সাউথ ইস্ত এসিয়ন ইকোনোমীশিং চংশিন্নবগী স্ত্রেতেজিক গেতৱে অমনি। নোর্থ ইস্তকী রাজ্য নিপাল মক্না ইনভেস্তরশিংদা মরু ওইবা বিজনেস কয়া অমগী কুদোংচাবশিং পীরি। লৈবাক অসিগী অহানবা মপুং ফানা ওর্গানিক ওইবা রাজ্য অমা ওইবগীদমক্তা খঙনরিবা সিক্কিমনা ফার্মস্যুতিকেল বিজনেসশিংদা খঙহেন হেনগৎলকপা থেংনখি। মেগালয়, মনিপুর, মিজোরাম অমসুং ত্রিপুরাদশু মরু ওইনা তুরিজম সেক্তরদা ইনভেস্তরগী অপাম্বা অদু উবা ফংই। অরুনাচল প্রদেশ, অসাম অমসুং নাগালেন্দগুম্বা রাজ্যশিং অসিদদি ইনভেস্তমেন্তকী তোঙান-তোঙানবা এভেন্যু কয়া অমা লৈ খুদম ওইনা পাৱর জেনরেশন, বায়োতেক্নোলোজী, নেচরেল রিসোর্সেস, অমসুং ইকো তুরিজম্না হন্দক্কী চহি খরা অসিদা বাম্না মরু ওইবা হেল্লক্লি।
নোর্থইস্তর্নগী লমদম অসি ভারতকী দোলর ত্রিলিয়ন মঙাগী ইকোনোমীগী তার্গেত অদুগীদমক্তা য়াম্না মরু ওই। কেপাসিতী বিল্দিংগীদমক্তা মরু ওইবা সরকারগী ইনভেস্তমেন্তশিং লমদম অসিদা হন্দক মরক অসিদা উবা ফংলি। অখন্না স্কিমশিং অমসুং পেকেজশিংগী খুত্থাংদা, খুদম ওইনা নন-লেপসেবল সেন্ত্রেল পুল ওফ রিসোর্সেস (এন.এল.সি.পি.আর.) স্কীম, সোসিয়েল অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর দেবেলপমেন্ত ফন্দ (এস.আই.দি.এফ.), পি.এম.-দিভাইন স্কীম অমসুং মসিদা নত্তনা অতোপ্পা কয়া অমা লৈরি, হায়রিবশিং অসিনা লমদম অসিদা য়াম্না য়াংনা, বাম্না চাউবা অমসুং তুং কোইনগী ওইবা চাউখৎ-থৌরাং কয়া অমা শেমগৎপদা অহেনবা মিৎয়েং থম্লি। হন্দক্তা, প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা নোর্থ ইস্তর্ন রিজন অসিবু ‘অশ্তলাক্সমি’ নত্রগা লন-থুমগী লাইরেম্বী নিপালনি হায়না হায়খি।
নোর্থ ইস্ত গ্লোবল ইনভেস্তরস সম্মিত অসি দোনর মন্ত্রালয়না হৌদোকপা মরু ওইবা কেমপেন অমনি। নোর্থিস্ত গ্লোবল ইনভেস্তর সম্মিতকী শরুক অমা ওইনা অসাম, ত্রিপুরা, মিজোরাম, সিক্কিম, অমসুং মেঘালয়দা ইনভেস্তরশিংগী ওইবা রাউন্দতেবল মীফম অমা মাইপাক্না পাংথোকখ্রে অমসুং অতোপ্পা নোর্থ ইস্তকী রাজ্যশিংদশু পঅংথোক্লগনি। মুম্বাইগুম্না, মন্ত্রালয় অসিনা হন্দক্কী চহি অসিগী লোইরকপদা পাংথোক্কদবা ইভেস্তমেন্ত সম্মিত অদুগা মরি লৈননা সম্মিত অদুগী মাংওইননা হাইদ্রবাদ, কোলকাতা অমসুং ধাকা (বংগ্লাদেশ)তশু ইনভেস্তর রোদশোশিং পাংথোক্লবা য়ানা লেরি।