য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
জি.-২০গী অনিশুবা দিজাস্তর রিস্ক রেদক্সন ৱার্কিং গ্রুপকী দেলিগেতশিংনাব্রিহানমুম্বাই মুনিসিপাল কোর্পোরাশন হেদক্বার্তরসদা লৈবা ইমর্জেন্সি ওপরেশনস সেন্তরদা চৎখ্রে
দেলিগেতশিংনা ব্রিহানমুম্বাই মুনিসিপাল কোর্পোরেশনগি হেরিতেজ বিল্দিংদশু চৎখ্রে
23 MAY 2023 7:09PM by PIB Imphal
জি.-২০গী দিজস্তর রিস্ক রেদক্সন ৱার্কিং গ্রুপ (দি.আর.আর.দবল্যু.জি.) দেলিগেতশিংনা ঙসিদগী হৌগদবা মখোয়গী অনিশুবা মীফমগিদমক্তা মুম্বাইদা য়ৌরকখ্রে। মেম্বর ১২০দগীশু হেনবা দেলিগেশন অসিনা নুমিৎ হুম্নিগী ওইবা মীফমগীদমক্তা সহর অসিদা য়ৌরকখ্রে অমসুং ঙসি ব্রিহানমুম্বাই মুনিসিপাল কোর্পোরেশন (বি.এম.সি.) হেদক্বার্তরসকী হেরিতেজ বিল্দিংদা চৎখ্রে। জি.-২০গী দি.আর.আর.দবল্যু.জি.গী দেলিগেতশিংবু মহারাস্ত্রগী ওইবা চৎনবীগী মতুং ইন্না মখোয়বু তরাম্না ওকখ্রে। মখোয়না বি.এম.সি.গী দিজাস্তর মেনেজমেন্ত দিপার্তমেন্তকী স্তদী-তুর তৌখি। দেলিগেশনগী মেম্বরশিং অদুনা খুদোংথিবা মখল কয়া অমবু লাকশিন্নবা মুনিসিপাল কোরপোরেশনগী প্রিপেবর্দনেসকা লোইন-লোইননা খুদোংথিবা কয়া অমদগী ঙাকথোক্নবা অমসুং মদুবু লাকশিন্নবা বি.এম.সি.না লৌখৎলিবা পাম্বৈশিং অদুবু থাগৎপা ফোংদোকখ্রে। দেলিগেশন অসিনা চহি ১২৮ শুরবা বি.এম.সি. হেদক্বার্তরসকী য়াম্না ফজরবা অমসুং নিংথিজরবা আর্কিতেকচর অদুবুশু থাগৎপা ফোংদোকখি।
ব্রিহানমুম্বাই মুনিসিপাল কোর্পোরেশনগী কমিস্নর অমসুং এদমিনিস্ত্রেতর, দা. ইকবাল সিং ছাহল, এদিস্নেল মুনিসিপাল কমিস্নর (ইস্তর্ন সবঅর্বস) অশ্বিনি ভিদে, এদিস্নেল মুনিসিপাল কমিস্নর (সিতী) আশিস সর্মা, এদিস্নেল মুনিসিপাল কমিস্নর (প্রোজেক্তস), পি. ভেলরাসু, এদিস্নেল মুনিসিপাল কমিস্নর (ৱেস্তর্ন সবঅর্বস) (এদিস্নেল চার্জ), রামেশ পাৱর, জোইন্ত কমিস্নর (জেনরেল এদমিস্ত্রেশন), মিলিন্দ সাৱন্ত অমসুং মুনিসিপাল কোর্পোরেশনগি সেনিয়র ওফিসিয়েলশিংনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
ইমর্জেন্সী ওইবা ফিভম কয়া অমগী মতুং ইন্না ঙাকথোক্নবা, লাকশিন্নবা অমসুং শেম-শানবগীদমক্তা মুনিসিপাল কোর্পোরেশন লৌখৎলিবা পাম্বৈশিং, হৌজিক ফাওবদা মুম্বাইদা মহৌশাগী ওইবা অমসুং মীওইবনা থৌকহনবা খুদোংথিবশিংদা ইমর্জেন্সী ওপরেশন সেন্তরশিংগী পর্ফোর্মেন্স, মীয়াম্না মসিদা শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবা হোৎনবা অসিনচিংবশিং অসি জি.-২০ দেলিগেতশিংদা উৎখি অমসুং শন্দোক্না তাকখি।
১৯৯৩দা থোকখিবা লাতুর অর্থক্বেক্কী মতুংদা, মহারাস্ত্রগী সরকারনা নোতিফিকেশন থোক্তুনা জিলা খুদিংমক্তা কম্যুনিকেশন অমসুং কোগোর্দিনেশনগীদমক্তা মখোয়গী কন্ত্রোল রুমশিং হাংদোক্নবা য়াথং পীখি। ১৯৯৯দা, দিজাস্তর মেনেজমেন্ত য়ুনিৎ (দি.এম.য়ু.) অমা স্তেকওল্দর ৩৩গা লোইননা তেলিফোন লাইন ৩, ওতলাইন ২ অমসুং ভি.ঐচ.এফ. কেনেক্তিবিতীগা লোইননা বি.এম.সি. হেদ ওফিসকি বেসমেন্ত্তা চাউরাক্না স্ক্ব্যার ফীত এরিয়া ৫০০দা শেমখি। ময়াম্না হৌজিক ফাওবা নিংশিংদুনা লেরিবা ২০০৫কী জুলাই ২৬তা থোকখিবা ঈশিং–ইচাউদা মুম্বাই মেত্রোপোলিতান রিজন্না পুন্সি কয়া মাংখিবা অমসুং পোৎচে-মালচাং কয়া অমা অমাং-অতা থোকহনখিবা য়াম্না কন্না চুখিবা নোং অমসুং ইশিং-ঈচাউ অদুনা ইমর্জেন্সী ওপরেশনশিং সেন্তর (ই.ও.সি.)গী মরুওইবা অদু খঙহনখি। চহি অমগী মনুংদা, কন্ত্রোল রুম অদু স্ক্ব্যার ফীত এরিয়া ৪০০০দা চাউথোকহনখি, মসিদা অকক্নবা স্তাফকা লোইননা ইমর্জেন্সীগি ফিভমশিংদা য়াম্না ইফেক্তিব ওইবা মওংদা হেন্দল তৌবা ঙম্নবা মতম অসিগী ওইবা অনৌবা ইক্যুইপমেন্তশিং থমখি। মখাতানা, চহি ২০১৭দা, দিজাস্তর মেনেজমেন্ত দিপার্তমেন্ত অসি চাউথোক্নখি অমসুং অনিশুবা ফওরদা হোংগৎখি অমসুং স্ক্ব্যার ফীত এরিয়া ৭০০০তগী মথৌ তৌবা হৌরকখি।
ই.ও.সি. অসিনা পুং ২৪ চুপ্না চহি চুপ্পা থবক তৌই। মসিনা এদমিনিস্ত্রেশন অমসুং ফীল্দ য়ুননিৎশিংগি মরক্তা কমান্দ অমসুং কন্ত্রোল এজেন্সী অমা ওইনা মথৌ তৌই। মসি দিজাস্তর মেনেজমেন্তকা মরি লৈনবা ৱাফম খুদিংমক্কী সিঙ্গল পোইন্ত সোর্স অমনি। মসিনা দিজাস্তর মনুংদা বাম্না থুবা অমসুং ইফেক্তিব ওইবা রেসপোন্সকীদমক্তা মরু ওইবা স্তেকহোল্দরশিং কোওর্দিনেত তৌরি। ই.ও.সি. অসিদা নগরিকশিংবু মতেং পাংনবগীদমক্তা অখন্নবা হেল্পলাইন ১৯১৬ লৈ, মসিদা হন্তিং লাইন ৬০ লৈ। মসিগী মথক্তা লেন্দ লাইনশিং, হোত লাইনশিং, সেল্যুলর ফোনশিং, দি.এম.আর.নচিংবশিংগুম্বা কম্যুনিকেশন সীস্তেমগী মখল-মখা কয়া অমসু য়াওরি। ই.ও.সি. অসি ঐচ.এ.এম. রেদিয়ো সেতঅপসু লৈ। সিবিক কমপ্লেন্তশিংগা লোইন-লোইননা দিজাস্তরশিং/ইমর্জেন্সীশিংগা মরি লৈনবামখল খুদিংমক্কী কমপ্লেন্তশিং ফংলি। হায়রিবা কমপ্লেন্তশিং অদু মরি লৈনবা এজেন্সীশিংদা ফোর্ৱার্দ তৌই অমসুং মসিগী মতুং তারকপদা চাং-নাইনা অপদেৎশিং লৌই অমসুং নাগরিকশিংদা পাউ ফাওদোকই।
বি.এম.সি. দিজাস্তর মেনেজেন্ত দিপার্তমেন্ত অসিনায়ু.এন.দি.পি.গা খুৎশম্নদুনা মল্তি এজার্দ, ভলনরেবিলিতী, রিস্ক এসেসমেন্ত প্লান শেম্লি। হায়রিবা প্লান অসি দিসিজন সপোর্ত সীস্তেম গীদমক্তা আর্কজি.আই.এস. প্লেতফোর্মদা ফংগনি। দিজাস্তর মেনেজমেন্ত দিপার্তমেন্তসু মাংজৌননা এক্সন লৌখৎপা ঙম্নবগীদমক্ত আখুদোংথিবা কয়া অমগী প্রেইদক্তিব/অর্লী ৱার্নিং সীস্তেম মোদ্যুল কয়া অমা পুথোক্নবা হোৎনরি। হায়রিবা অসিমক নাগরিকশিংগীদমক্তা ফংহল্লগনি। মসিদা নাগরিকশিংনা শরুক য়াবা অমশুং কম্যুনিতীবু রেজিলিয়েন্ত ওইহনবগী মরু ওইবা অদু খন্থরবা মতুংদা, এন.দি.এম.এ.না অনৌবা থৌরাং অমা পাইখৎলকখ্রে, মসিদা বি.এম.সি.গী দিজাস্তর মেনেজমেন্ত দিপার্তমেন্তনা খুদোংথিবা থোক্লবা মতমদা ‘আপদা মিত্র’ অমসুং ‘সখি’ ওইনা বি.এম.সি.গা লোইননা থবক তৌগদবা ভোলন্তীয়র ১০০০ ত্রেন তৌখ্রে।
বি.এম.সি. কন্ত্রোল রুমদা চৎলুরবা অমসুং বি.এম.সি. এরিতেজ বিল্দিং য়েংলুরবা মতুংদা, দি.আর.আর.দবল্যু.জি. দেলিগেতশিংনা য়াম্না আইকোনিক ওইবা গেতৱে ওফ ইন্দিয়াদসু চৎকনি অমসুং লাই্ত অমসুং সাওন্দ শোবু মিৎয়েং তারগনি।

Ministry of Home Affairs
G-20 2nd Disaster Risk Reduction Working Group delegates visit Emergency Operations Centre in Brihanmumbai Municipal Corporation Headquarters
Delegates also visit the Heritage building of Brihanmumbai Municipal Corporation
23 MAY 2023 7:09PM by PIB Mumbai
Mumbai, 23 May 2023
The G-20 Disaster Risk Reduction Working Group (DRRWG) delegates are in Mumbai for their second meeting starting today. The delegation having more than 120 members are in the city for the three-day’s meeting and today visited the heritage building of Brihanmumbai Municipal Corporation (BMC) headquarters. The G-20 DRRWG delegates received a traditional Maharashtrian welcome. They did a study-tour of BMC’s Disaster Management Department. The members of the delegation appreciated the Municipal Corporation’s preparedness to handle various disasters as well as the prevention and mitigation measures of BMC. The delegation also appreciated the magnificent and spectacular architecture of the 128 years old BMC headquarters.
The Commissioner and Administrator of Brihanmumbai Municipal Corporation Dr. Iqbal Singh Chahal, Additional Municipal Commissioner (Eastern Suburbs) Ashwini Bhide, Additional Municipal Commissioner (City) Ashish Sharma, Additional Municipal Commissioner (Projects) P. Velrasu, Additional Municipal Commissioner (Western Suburbs) (Additional Charge) Ramesh Pawar, Joint Commissioner (General Administration) Milind Sawant and senior officials of the Municipal Corporation were present on this occasion.
Various measures taken by the Municipal Corporation for prevention, mitigation and preparedness in accordance with various emergency situations, the performance of the Emergency Operations Centre during various natural and man-made disasters in Mumbai so far, the equipment of the Emergency Management Department, the efforts made to increase public participation, etc. was presented and explained to the G-20 delegates.
After the 1993 Latur Earthquake, Government of Maharashtra by its notification had directed all districts to set up their control rooms for communication and coordination purpose. In 1999, a Disaster Management Unit (DMU) was set up at the BMC Head Office basement in approx 500 sq. ft area with 3 telephone lines, 2 hotlines and VHF connectivity with 33 stakeholders. The 26th July, 2005 deluge, which is etched in everyone’s mind when the Mumbai Metropolitan Region witnessed record rainfall and subsequent flooding leading to loss of lives and properties, highlighted the importance of Emergency Operations Centre (EOC). Within a year, the control room was expanded to 4000 sq. ft area with modern equipment to handle emergency situations effectively with a limited staff. Further, in the year 2017, Disaster Management Department was expanded and shifted on the second floor and it started operating from a 7000 sq. ft area.
The EOC works round the clock throughout the year. It serves as a Command and Control agency between the administration and field units. It is a single-point source for all issues related to disaster management. It coordinates with various key stakeholders for quick and effective response during a disaster. The EOC is assigned with a dedicated 1916 helpline number for the citizens having 60 hunting lines. In addition to this an array of communication system like land lines, hot lines, cellular phones, DMR etc is available in control room. EOC is also equipped with HAM radio setup. All types of complaints related to disasters / emergencies along with civic complaints are received at the EOC. The complaints are then forwarded to the concerned agencies and, thereafter, regular updates are taken and communicated to the citizens.
The BMC Disaster Management Department is preparing Multi Hazard, Vulnerability, Risk Assessment Plan in association with UNDP. The said plan will be available on ArcGIS platform for decision support system. The Disaster Management department is also in process of developing various predictive/early warning system modules of various hazards for early action. The same will also be made available for citizens. Considering the importance of citizens’ participation and making the community resilient, NDMA took an initiative by which BMC’s Disaster Management Department has trained 1000 volunteers who will work with BMC during the crisis as ‘Aapada Mitra’ and ‘Sakhi’.
After the visit to BMC Control room and the walk in the BMC heritage building, the DRRWG delegates will also visit the iconic Gateway of India and watch a light and sound show.