ঙা য়োকপা, শা-শন য়োকপা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা মন্ত্রালয়
ফিশরিজ, এনিমেল হসবেন্দরী অমসুং দাইরিয়িংগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী পর্শোত্তম রুপালানা সাগর পরিক্রমা য়াত্রা ফেস-V লোঞ্চ তৌখ্রে
সাগর পরিক্রমা য়াত্রানা ঙামীশিং অমসুং স্তেকহোল্দরশিংগী সমস্যাশিং কোকহন্নবা অমসুং মখোয়গী শেন্মীৎলোন্দা কান্নবা পীনবা পান্দম থম্মি
18 MAY 2023 11:42AM by PIB Imphal
ফিশরিজ, এনিমেল হসবেন্দরী অমসুং দাইরিয়িংগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী পর্শোত্তম রুপালানা ঙরাং মহারাস্ত্রগী করঞ্জা, রাইগদতা সাগর পরিক্রমা য়াত্রা ফেস-V লোঞ্চ তৌখ্রে। সাগর পরিক্রমা য়াত্রা ফেস-V অসি গেৎৱে ওফ ইন্দিয়া, করঞ্জা (রাইগদ জিলা), মিরকারৱাদা (রত্নগীরি জিলা), দেবগদ (সিন্ধুদুর্গ জিলা), মালবন, বাস্কো, মোরমুগাও, কানাকোনা (সাউথ গোৱা)গধম্বা কোস্তেল রিজনশিংগী মাইকৈদা প্রোসীদিং তৌরগনি।
মহাক্কী ৱারোলদা শ্রী পর্শোত্তম রুপালানা প্রধান মন্ত্রী মতস্যা সম্পদা য়োজনা (পি.এম.এম.এস.ৱাই.) স্কিম অমসুং ব্ল্যু রিভোল্যুসনগী মরু ওইবা অদু ফোঙদোকখি। মহাক্না ফিশরিজ প্রদক্সন অমসুং প্রদক্তিবিতী (ইনলেন্দ অমসুং মেরিন অনিমক্কী) অমসুং ইনফ্রাস দিবেলপমেন্ত, মার্কেতিং, এক্সপোর্তশিং অমসুং ইন্সতিত্যুস্নেল এরেঞ্জমেন্তশিংনচিংবা য়াওনা মরী লৈনবা থবক-থৌরমশিং হেনগৎহনবদা মীৎয়েং চংনবা ৱাফম ফোঙদোকখি। মহাক্না ভোল্যুন্তীয়রশিংদা হায়রিবা অসিগী কান্নবশিং বেনিফিসরীশিংদা ফংহন্নবা স্কিমশিংগী এৱের্নেস পীবদা মতেং পাংনবা হায়খি। করঞ্জা (রাইগদ জিলা)দা পাঙথোকপা থৌরম অসিদা ঙামী, ঙা য়োকপা ৬০০০ অমসুং অতোপ্পা দিগনিতীশিংনা শরুক য়াখি। ভারত সরকারগৌ আই.এ.এস., ও.এস.দি., শ্রী অভিলক্ষা লিখিনা মন্ত্রীনা ফিশরিজ সেক্তরনা মরু ওইবা মীৎয়েং চংলি অমসুং ফিশরিজ সেক্তরগীদমক অখন্নবা ফন্দশিং এল্লোকেৎ তৌখি হায়না ফোঙদোকখি। মখা তানা মহাক্না ফিশ হারবর সেন্তর, ফিশ লেন্দিং সেন্তরনচিংবগীদমক ব্ল্যু রিভোল্যুসন অমসুং পি.এম.এম.এস.ৱাই.গুম্বা স্কিমশিংগী মখাদা প্রোজেক্তশিং হায়বদি লুপা করোর ১৪০ সেঙ্কসন তৌখিবগী মতাংদা ফোঙদোকখি। মহাক্না সাগর পরিক্রামা প্রোগ্রামদা কোস্ত গার্দশিং অমসুং মহারাস্ত্রা সরকারনা মতেং পাংবীবগীদমক থাগৎখি।
ফিশরিজ, এনিমেল হসবেন্দরী অমসুং দাইরিয়িংগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী পর্শোত্তম রুপালা অমসুং অতোপ্পা দিগনিতরীশিংনা থৌরম অসিদা ঙা য়োকপা, ঙামীশিংগুম্বা বেনিফিসরীশিংগা লোয়ননা ৱারী-ৱাতাই শাখি। বেনিফিসরী কয়ানা ফিশরিজ, এনিমেল হসবেন্দরী অমসুং দাইরিয়িংগী কেন্দ্র মন্ত্রীদা মখোয়গী এক্সপরিয়েন্সশিং শিয়র তৌখি অমসুং মখোয়গী সমস্যাশিং লোয়ননা ঙামীশিংগী পুন্সি অমসুং ফিশিং কম্ম্যুনিতীদা পি.এম.এম.এস.ৱাই. স্কিমনা চাউনা শরুক তম্মিবা অসিগী মতাংদসু ফোঙদোকখি। মখা চত্থরদুনা মহাক্না কে.সি.সি. প্রমোৎ তৌবগী মতাংদা ফোঙদোকখি অমসুং মহারাস্ত্রগী কোস্তেল দিস্ত্রিক্তশিংদা কেম্পশিং পাঙথোকখি, মসিদা ঙামী অমসুং ঙা য়োকপশিংনা কে.সি.সি. রেজিস্ত্রেসন তৌবা অমসুং মাগী কান্নবশিং গী মতাংদা খনহনখি। মখা তানা মহাক্না কিসান ক্রেদিৎ কার্দ অমসুং ক্যু.আর. কোদ আধার কার্দ/ই-শ্রম কার্দশিং পীদুনা ঙামী, ঙা য়োকপা অসিগুম্বা বেনিফিসরীশিং অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিং ওকখি। মখাদা বেনিফিসরীশিংগী লিস্ত পীরি i) ঙামীশিং ওকপা (দা. সুয়োগ চন্দ্রকান্ত অহর, শ্রীমতি অশমিতা বিবেক পতিল, বিথাল কোলেকর, প্রোজেক্ত মেনেজর, শ্রমজিবি জনতা সহায়ক মন্দল সঞ্চালিৎ), ii) ঙামীশিংগী পুন্সি কনখিবা ঙামীশিং ওকপা (ওমকার কান্তিলাল পগধারে, রাজু পতিল), iii) আধার কার্দ হেমন্ত পরশুরম কোলি, হরশাদ সখাতাম কোলি, শঙ্কর নারায়ন নখাৱা), iv) ই-শ্রম কার্দ বেনিফিসরী লিস্ত (রুশিরাজ জনার্দন কোলি, বিনায়ক রামচন্দ্র কোলি, রবিন্দ্র খন্দু কোলি), v) কে.সি.সি. কার্দ বেনিফিসরী লিস্ত (রুপিকা রামদাস নিশান্দর, গাজানন রামকৃষ্ণ কোলি, উমেশ গাজানন কোলি) vi) ঙামীশিংগী কম্পেন্সেসন লিস্ত (পিতর ইনাসগরিবা, ফ্রান্সিস পোল পেদ্রু, জেমস মোজেস পালেকর, সাফ্রস পাসচু লাক্রি, রাজেশ মালৱানকর, ফ্রান্সিন এন্তোন পেদ্রু, সন্তোশ কোলি, জোন্সন সন্দোমর, এন্তোন পাসচু লাকাদি, বসুদেব পন্দুরং কোলি)।
ফিশরিজ, এনিমেল হসবেন্দরী অমসুং দাইরিয়িংগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রৌ পর্শোত্তম রুপালানা সাগর পরিক্রমাগী ৱাখল্লোন শিয়র তৌদুনা খঙহনখি অমসুং মখাদা পীরিবশিং অসি থমখি: i) পিপল সেন্ত্রিক গভর্নান্স মোদেল, ii) ১৯৫০দগী হৌদুনা ২০১৪ ফাওবা ফিশরিজ সেক্তরদা তৌখিবা ইনভেস্তমেন্ত অসি লুপা করোর ৩,৬৮১রোম ওইখি, ২০১৪দগী হৌদুনা সরকারনা লুপা করোর ২০,৫০০গী বজেৎকা লোয়ননা পি.এম.এম.এস.ৱাই.গুম্বা স্কিমশিং, লুপা করোর ৮,০০০রোমগী বজেৎকা লোয়ননা এফ.আই.দি.এফ., লুপা করোর ৩০০০রোমগী বজেৎকা লোয়ননা ব্ল্যু রিভোল্যুসন হৌদোক্তুনা গ্রাউন্দ রিএলিতীশিং খঙনা ফিশরিজ সেক্তর চাউখৎহন্নবগীদমক চাউরাক্না লুপা করোর ৩২,০০০গী অপুনবা ইনভেস্তমেন্ত তৌখি, iii) ঙসি, মালেমগী লৈবাক পুম্বনা সোল্যুসনশিংগীদমক ভারত্তা মীৎয়েং থম্নরি অমসুং ঐখোয়গী সরকারনা মীয়ামগী অপুনবা লৌশিংদা থাজবা থম্বা অমসুং ফিশরিজ সেক্তর চাউখৎহন্নবা য়াওনা লৈবাক্কী চাউখৎ খোঙচৎতা থৱায় য়াওনা শরুক য়ানবা মখোয়বু থৌগৎপীবনা মরম ওইদুনা মসি ওইথোকপনি, iv) মখোয়গী সমস্যাশিং অমসুং অনীংবশিং ওবজেক্তিবলী এসেস তৌনবা তোঙান-তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিংগা ৱারী শাখি। অমসুং বিভাগনা কোস্তেল এরিয়াশিংদা পি.এম.এম.এস.ৱাই.গুম্বা স্কিমশিংগী খোঙজেল হন্না য়েংশিনখি। মহাক্না কে.সি.সি প্রমোৎ তৌনবা ঙা য়োকপশিংগী মরক্তা এৱের্নেস পীবদা অখন্নবা মীৎয়েং চংখি, v) সমুদ্রগী লনশিং অমসুং ফিশরিজ সেক্তরদা লৈরিবা শেন্মিৎলোন্দা শরুক তম্নবা মাগী মতিক ময়াইগী মতাংদা লৈরিবা ওবজেক্তিব এসেসমেন্তগী মরমদা খন্নখি।
থৌরম অসিদা মহারাস্ত্র সরকারগী ফোরেস্ত, কলচরেল এফিয়র্স, ফিশরিজ মন্ত্রী, শ্রী সুধির মুঙ্গানতিৱার, মহারাস্ত্র সরকারগী ইন্দস্ত্রীজ মন্ত্রী, ইকাই খুম্নরবা শ্রি উদয় সমান্ত, মহারাস্ত্র সরকারগী আই.এ.এস., সেক্রেতরী (ফিশরিজ) দা. অতুল পতনে, জোইন্ত সেক্রেতরী (মেরিন ফিশরিজ) আই.এ.এস., দা. জে বালাজী, এন.এফ.দি.বি.গী চীফ একজিক্যুতিব, দা. সুভর্না চন্দ্রপ্পাগরি, নেস্নেল ফিশরিজ দিবেলপমেন্ত বোর্দকী দা. এল.এন. মুর্তীনা শরুক য়াখি।
সাগর পরিক্রমাগী খোঙচৎ অসি ইভোল্যুস্নরী অমনি, মসিনা কোস্তেল বেল্ত শিনবা থুংবদা লৈরিবা সমুদ্রগী ঙামী ফুরুপ, ঙা য়োকপা অমসুং মরী লৈনবা স্তেকহোল্দরশিংগা লোয়ননা লেপ্নবা পান্দম থমখি। মসি ঙামীশিং, অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিংগী সমস্যাশিং কোকহন্নবা অমসুং প্রধান মন্ত্রী মতস্যা সম্পদা য়োজনা (পি.এম.এম.এস.ৱাই.) অমসুং কিসান ক্রেদিৎ কার্দ (কে.সি.সি.)গুম্বা ভারত সরকাকরনা ইমপ্লিমেন্ত তৌরিবা তোঙান-তোঙানবা ফিশরিজ স্কিমশিং অমসুং প্রোগ্রামশিংগী খুত্থাংদা মখোয়গী ইকোনোমিক অপলিফমেন্তদা মতেং পাংনবা পান্দম থমখি। সাগর পরিক্রামানা লৈবাক্কী ফুদ সেক্যুরিতীগীদমক মেরিন ফিশরিজ রিসোর্সশিং শীজিন্নবদা সস্তেনেবল বেলেন্স, সমুদ্র মপালগী ঙামী ফুরুপশিংগী হিংনবগী লম্বী অমসুং ঙামী ফুরুপশিংগী লৈরিবা অৱাৎপা মেনখৎনবা মেরিন ইকোসিস্তেম ঙাকশেন্নবা, ঙা ফারিবা খুঙ্গংশিং চাউখৎহন্নবা, ফিশিং হর্বরশিং অমসুং লেন্দিং সেন্তরশিংগুম্বা ইনফ্রাস্ত্রকচর অপগ্রেদ তৌনবা অমসুং শেমগৎতুনা ইকোসিস্তেম এপ্রোচ অমগী খুত্থাংদা সস্তেনেবল অমসুং রেস্পোন্সিবল দিবেলপমেন্ত লৈহন্নবা পান্দম থমগনি।
‘সাগর পরিক্রামা’গী ফেস I প্রোগ্রাম অসি মন্দবীদগী মার্চ ৫, ২০২২দা হৌদুনা গুজারতকী পোর্বন্দরদা মার্চ ৬, ২০২২ ফাওবা পাঙথোকখি। সাগর পরিক্রামাগী ফেস–II প্রোগ্রামগী খোঙচৎ অসি সেপ্তেম্বর ২২, ২০২২দগী মেংগ্রোলদগী বেরাবল ফাওবা হৌদুনা সেপ্তেম্বর ২৩, ২০২২দা মুল দ্বারাকাদা লোইশিনখি। ‘সাগর পরিক্রামা’গী ফেস III প্রোগ্রাম গুজরাতকী সুরত্তগী ফেব্রুৱারী ১৯, ২০২৩দা হৌদুনা মুম্বাইগী সাস্সোন দোক্তা ফেব্রুৱারী ২১, ২০২৩দা লোইশিনখি। ফেস IV প্রোগ্রাম অসি গোৱাগী মোর্মুগাও পোর্ত্তগী মার্চ ১৭, ২০২৩দা হৌদুনা মেঙ্গলোরদা মার্চ ১৯, ২০২৩দা লোইশিনখি।
সাগর পরিক্রামাগী কান্নবা অসি ক্লাইমেৎ চেঞ্জ অমসুং সস্তেনেবল ফিশিং য়াওনা ঙামীশিং অমসুং ঙা য়োকপা মীওইশিংগী হিংনবগী পাম্বৈ অমসুং হোলিস্তিক দিবেলপমেন্তদা য়ৌহল্লগনি।

Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Union Minister of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying, Shri Parshottam Rupala launches Sagar Parikrama Yatra Phase-V
Sagar Parikrama Yatra aims to resolve the issues of the fishermen and stakeholders and for their economics upliftment
18 MAY 2023 11:42AM by PIB Delhi
The Union Minister of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying, Shri Parshottam Rupala launched the Sagar Parikrama Yatra Phase-V in Karanja, Raigad, Maharashtra yesterday. The Sagar Parikrama Yatra Phase-V would be proceeding towards coastal regions are like Gateway of India, Karanja (Raigad District), Mirkarwada (Ratnagiri District), Devgad (Sindhudurg District), Malvan, Vasco, Mormugaon, Canacona (South Goa).
In his address, Shri Parshottam Rupala highlighted the importance of PradhanMantriMatsyaSampadaYojna (PMMSY) scheme and other multidimensional activities of blue revolution. He emphasized about focusing on increasing fisheries production and productivity (for both inland and marine) and its associated activities, including infra development, marketing, exports, and institutional arrangements, etc. He requested volunteers to provide support in creating awareness of the schemes so that the beneficiaries can take benefit of the same. About 6000 fishermen, fish farmers and other dignitaries participated in the program at Karanja (Raigad Dist.) Shri Abhilaksh Likhi, IAS, OSD, Government of India highlighted on the importance given to fisheries sector by the Minister and special funds has been allocated for fisheries sector. Further he discussed about the projects sanctioned in Maharashtra under the schemes such as blue revolution and PMMSY i.e., Rs 140 Cr for fish harbour center, fish landing center etc. He thanked coast guards and Government of Maharashtra for supporting in the Sagar Parikrama programme.
Shri Parshottam Rupala, Union Minister of Fisheries, Animal Husbandry, and Dairying and other dignitaries interacted with beneficiaries such as fish farmers, fishermen present at the event. Many beneficiaries shared their experiences with Shri Parshottam Rupala, Union Minister of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying and highlighted their issues as well as appraised for the tremendous contribution that PMMSY scheme has been introduced in the life of fishermen and fishing community. Moving forward, he deliberated on the promotion of KCC and enthusiastically added that camps have been conducted at Coastal districts of Maharashtra, where the fishers and fish farmers were made aware about KCC registration & its benefits. Further, he felicitated the beneficiaries like fishermen, fish farmers and other stakeholders with Kisan Credit Card and QR Code Aadhar Card/E-Shram Card. Following are the various beneficiaries list i) Felicitation of Fishermen (Dr. Suyog Chandrakant Aher, Smt. Asmita Vivek Patil, Vithal Kolekar, Project Manager, Shramjivi Janta Sahayak Mandal Sanchalit), ii) Felicitation of Fishermen who saved the life of fishermen (Omkar Kantilal Pagdhare, Raju Patil), iii) Aadhar Card Hemant Parshuram Koli, Harshad Sakharam Koli, Shankar Narayan Nakhawa), iv) E-shram Card Beneficiary List (Rushiraj Janardan Koli, Vinayak Ramchandra Koli, Ravindra KhanduKoli), v) KCC Card Beneficiary List (Rupika Ramdas Nishandar, Gajanan Ramkrishna Koli, Umesh Gajanan Koli, Ramchandra Rama Koli, Manoj Janu Koli), vi) Compensation list of Fishermen (Peter EnasGariba, FransisPualPedru, James Mojes Palekar, SafrusPascuLakri, Rajesh Malwankar, Fransin Anton Pedru, Santosh Koli, JhonsonSandomar, Anton PascuLakadi, Vasudev Pandurang Koli).
Shri. Parshottam Rupala, Union Minister of Fisheries, Animal Husbandry, and Dairying enlightened by sharing the concept of Sagar Parikrama and highlighted the following: i) People centric governance model, ii) Since 1950 to 2014, the investment in fisheries sector was of around Rs 3,681 Cr, starting from 2014 government introduced the schemes such as PMMSY with budget of Rs. 20,500 Cr, FIDF with budget of around Rs. 8,000 Cr, Blue Revolution with budget of Rs. 3000 Cr, totally approx. Rs. 32,000 Cr. of total investment has been made for the development of fisheries sector by understanding the ground realities., iii) Today, all the countries of the world are looking towards India for solutions and this has become possible because our government trusted the common wisdom of the people and encouraged them to participate intelligently in the progress of the country including fisheries sector development, iv) Interacted with various stakeholders to objectively assess their problems and aspirations. Also, reviewed the progress of schemes like PMMSY etc. in the coastal areas by the department. He paid special emphasis on creating awareness among fish farmers for promotion of KCC, v) discussed on objective assessment on wealth of ocean and its potential for contribution to economy in fisheries sector.
Shri Sudhir Mungantiwar, Minister of Forest, Cultural Affairs, Fisheries, Government of Maharashtra, Hon’ble Shri Uday Samant, Minister of Industries, Govt of Maharashtra, Dr. Atul Patne, IAS, Secretary (Fisheries), Government of Maharashtra, vi)Dr. J. Balaji, IAS, Joint Secretary (Marine Fisheries), vii) Dr. SuvarnaChandrappagari, Chief Executive, NFDB, viii) Dr L.N Murthy, National Fisheries Development Board were also present on the occasion.
Journey of Sagar Parikrama is an evolutionary, envisaged in the sea across the coastal belt demonstrating solidarity with all fisherfolks, fish farmers and concerned stakeholders. It is an initiative by Government of India, with an aim to resolve the issues of the fishers, other stakeholders and facilitate their economics upliftment through various fisheries schemes and programs being implemented by the Government of India such as Pradhan Mantri MatsyaSampadaYojana (PMMSY) and Kisan Credit Card (KCC).Sagar Parikrama shall focus on the sustainable balance between the utilization of marine fisheries resources for the food security of the nation, livelihoods of coastal fisher communities and the protection of marine ecosystemsto bridge the gaps of fisher communities and their expectations, development of fishing villages, upgradation and creation of infrastructure such as fishing harbors & landing centers to ensure sustainable and responsible development through an ecosystem approach.
Phase I Programme of ‘Sagar Parikrama’ was organized in Gujarat, started on 5th March 2022 from Mandvi and ended on 6th March 2022 at Porbandar, Gujarat. The voyage Sagar Parikrama as Phase –II programme started on 22nd September 2022 from Mangrol to Veraval and ended at Mul Dwaraka, on 23rd September 2022 from Mul Dwaraka to Madhwad. Phase III Program of ‘Sagar Parikrama’ started on 19th Feb 2023 from Surat, Gujarat, and ended on 21st Feb 2023 at Sasson Dock, Mumbai. Phase IV program started from Mormugao Port, Goa on 17th March 2023 and ended on 19th March 2023 in Mangalore.
The impact of this Sagar Parikrama will be far reaching on the livelihood and holistic development of fishermen and fisher folks including climate change and sustainable fishing.