ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସ୍ୱିଜରଲ୍ୟାଣ୍ଡର ଜେନେଭାରେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଭାର 76 ତମ ଅଧିବେଶନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥର ଅନେକ ଦେଶ ସମେତ 100 ରୁ ଅଧିକ ଦେଶକୁ ଭାରତ ପ୍ରାୟ 300 ନିୟୁତ ଡୋଜ କୋଭିଡ୍-19 ଟିକା ପଠାଇଛି
ଭାରତର ପାରମ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନ ଅନୁସାରେ ରୋଗର ଅନୁପସ୍ଥିତି ଭଲ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସହିତ ସମାନ ନୁହେଁ
“ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ଶାସ୍ତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଆମକୁ ବିଶ୍ୱକୁ ଗୋଟିଏ ପରିବାର ଭାବରେ ଦେଖିବା ପାଇଁ ଶିକ୍ଷା ଦିଏ”
“ଶେଷ ମାଇଲରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରୟାସ”
ଭାରତର ବିବିଧତାର ମାପକାଠି ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ପଦ୍ଧତି ଅନ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଉଦାହରଣ ହୋଇପାରେ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି
21 MAY 2023 7:09PM by PIB Bhubaneswar
ଆଜି ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସ୍ୱିଜରଲ୍ୟାଣ୍ଡର ଜେନେଭାରେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଭାର 76 ତମ ଅଧିବେଶନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇବା ସହ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନକୁ 75 ବର୍ଷ ଧରି ସେବା କରିବାର ଐତିହାସିକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ପୂରଣ କରିଥିବାରୁ ତାଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି। 100 ବର୍ଷ ସେବାରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ବିଶ୍ବ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ସଙ୍ଗଠନ ଆସନ୍ତା 25 ବର୍ଷ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିବ ବୋଲି ସେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାରେ ଅଧିକ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୋଭିଡ୍-19 ମହାମାରୀ ସମୟରେ ପ୍ରକାଶ ପାଇଥିବା ବିଶ୍ବ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସ୍ଥାପତ୍ୟର ବ୍ୟବଧାନ ଗୁଡିକ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସ୍ଥିର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗଠନ ତଥା ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମାନତା ବୃଦ୍ଧିରେ ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗ ପ୍ରତି ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥର ଅନେକ ଦେଶ ସମେତ 100 ରୁ ଅଧିକ ଦେଶକୁ କୋଭିଡ୍ -19 ଟିକା ପଠାଇଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସମ୍ବଳର ସମାନ ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଆଗାମୀ ବର୍ଷରେ ବିଶ୍ବ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ସଙ୍ଗଠନ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରାଥମିକତା ହେବ |
ଭାରତର ପାରମ୍ପାରିକ ଜ୍ଞାନ କହେ ଯେ ରୋଗର ଅନୁପସ୍ଥିତି ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସହିତ ସମାନ ନୁହେଁ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ କେବଳ ରୋଗରୁ ମୁକ୍ତ ହେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ବରଂ ସୁସ୍ଥତା ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ନେବା ଉଚିତ। ଯୋଗ, ଆୟୁର୍ବେଦ ଏବଂ ଧ୍ୟାନ ଭଳି ପାରମ୍ପାରିକ ପ୍ରଣାଳୀର ଲାଭ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ଶାରୀରିକ, ମାନସିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ ଦିଗକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରେ ଏବଂ ଭାରତରେ ବିଶ୍ବ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ସଙ୍ଗଠନ ର ପ୍ରଥମ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସେଣ୍ଟର ଫର ଟ୍ରାଡିସନାଲ୍‌ ମେଡିସିନ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଥିବାରୁ ଆନନ୍ଦ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ମିଲେଟର ମହତ୍ତ୍ବ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବର୍ଷର ମିଲେଟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ସେ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି।
ଭାରତରୁ ଆସିଥିବା ପ୍ରାଚୀନ ଶାସ୍ତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ୱକୁ ଗୋଟିଏ ପରିବାର ଭାବରେ ଦେଖିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ଶିକ୍ଷା ଦେଉଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ସେ ‘ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ, ଗୋଟିଏ ପରିବାର, ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତ’ର ଜି20 ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ସ୍ପର୍ଶ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ହେଉଛି ‘ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ କେବଳ ମଣିଷମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ, ବରଂ ପ୍ରାଣୀ, ଉଦ୍ଭିଦ ଏବଂ ପରିବେଶ ସମେତ ସମଗ୍ର ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ବିସ୍ତାର ହୋଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୁସ୍ଥ ରହିଲେ ଆମେ ସୁସ୍ଥ ହୋଇପାରିବା।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ଉପଲବ୍ଧତା, ସୁଗମତା ଏବଂ ସୁଲଭତା ଉପରେ ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ସଫଳତାକୁ ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବୀମା ଯୋଜନାର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି - ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବ୍ୟାପକ ବିସ୍ତାର ଏବଂ ପରିମଳ ଏବଂ ପାନୀୟ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ, ଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପରିବାରକୁ ଜଳ ସୁବିଧା ଇତ୍ୟାଦି। ଭାରତର ଅନେକ ପ୍ରୟାସ ଦେଶର ଶେଷ ମାଇଲରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଥିବା ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ବିବିଧତା ମାପକାଠି ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଅନ୍ୟ ଉପାୟ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଢାଞ୍ଚା ହୋଇପାରେ। ସ୍ୱଳ୍ପ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଦେଶରେ ସମାନ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ବିଶ୍ବ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ସଙ୍ଗଠନ କୁ ସମର୍ଥନ କରିବାକୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ଠିକଣା ସମାପ୍ତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ଅଗ୍ରଗତି ପାଇଁ 75 ବର୍ଷର ପ୍ରୟାସରେ ବିଶ୍ବ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ସଙ୍ଗଠନ କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ | ଭବିଷ୍ୟତରେ ହେବାକୁ ଥିବା ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ବିଶ୍ବ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ସଙ୍ଗଠନ ପରି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ଭୂମିକା ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ ବୋଲି ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏକ ସୁସ୍ଥ ବିଶ୍ବ ଗଠନ ପାଇଁ ଭାରତ ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି।

Prime Minister's Office
PM addresses 76th Session of the World Health Assembly in Geneva, Switzerland
“India shipped almost 300 million doses of COVID-19 vaccines to over 100 countries including many countries from the Global South”
“India's traditional wisdom says that the absence of illness is not the same as good health”
“Ancient scriptures from India teach us to see the world as one family”
“India’s efforts are aimed at boosting health at the last mile”
“Approach which works with the scale of India's diversity can also become a framework for other nations”
21 MAY 2023 7:09PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the 76th Session of the World Health Assembly in Geneva, Switzerland today via video message today.
Addressing the gathering, the Prime Minister extended warm greetings to everyone present and congratulated the World Health Organization on completing the historic milestone of serving the world for 75 years. He expressed confidence that WHO would be setting goals for the next 25 years when it reaches 100 years of service.
Stressing for greater collaboration in healthcare, the Prime Minister highlighted the gaps in the global health architecture which were exposed during the COVID-19 pandemic and emphasized the need for a collective effort in building resilient global systems and boosting global health equity. Shri Modi highlighted India’s commitment to international cooperation and informed that the country shipped almost 300 million doses of COVID-19 vaccines to over 100 countries including many countries from the Global South. The Prime Minister expressed confidence that supporting equal access to resources will be a top priority for the WHO in the coming years.
“India's traditional wisdom says that the absence of illness is not the same as good health”, the Prime Minister said as he noted that one must not only be free from ailments but also take a step towards wellness. Highlighting the benefits of traditional systems such as Yoga, Ayurveda and meditation, the Prime Minister explained that it addresses physical, mental and social aspects of health and expressed delight that WHO's first Global Centre for Traditional Medicine is being established in India. He also expressed happiness that the International Year of Millets is playing a crucial role in creating awareness about the importance of millets.
“Vasudhaiva Kutumbakam”, the Prime Minister said as he mentioned the ancient scriptures from India that teach us to see the world as one family. He touched upon the G20 theme of ‘One Earth, One Family, One Future’ and said that India’s vision for good health is ‘One Earth One Health’. Shri Modi emphasized that India’s vision is not restricted to just humans, but extends to the entire ecosystem including animals, plants and the environment. He said that We can be healthy only when our whole ecosystem is healthy.
Highlighting India’s achievements in the last few years regarding the availability, accessibility & affordability of healthcare, the Prime Minister gave examples of the world's largest health insurance scheme - Ayushman Bharat, the massive ramping up of health infrastructure, and the drive to provide sanitation and drinking water to millions of families in the country. Underlining that many of India’s efforts are aimed at boosting health at the last mile in the country, the Prime Minister suggested that an approach which works with the scale of India's diversity can also become a framework for other nations. Shri Modi expressed keenness in supporting the WHO for similar efforts in low and middle-income countries.
Concluding the address, the Prime Minister commended the WHO on 75 years of efforts in advancing Health for All. He remarked that the role of global institutions like the WHO will be even more important for the challenges that lie ahead in the future. “India is committed to helping every effort to build a healthier world”, the Prime Minister concluded.