Ministry of Civil Aviation
Ministry of Civil Aviation Launches UDAN 5.0
21 APR 2023 7:31PM by PIB Delhi
Following the four successful rounds of bidding, the Ministry of Civil Aviation has launched the 5th round of the Regional Connectivity Scheme (RCS) – Ude Desh Ka Aam Nagrik (UDAN) to further enhance the connectivity to remote and regional areas of the country and achieve last mile connectivity.
Key Features of UDAN 5.0 are as follows:
• This round of UDAN focuses on Category-2 (20-80 seats) and Category-3 (>80 seats).
• The earlier stage length cap of 600 km is waived off and there is no restriction on the distance between the origin and destination of the flight.
• Viability gap funding (VGF) to be provided will be capped at 600 km stage length for both Priority and Non-Priority areas which was earlier capped at 500 km.
• No predetermined routes would be offered. Only Network and Individual Route Proposal proposed by airlines will be considered.
• The airlines would be required to submit an action/business plan after 2 months from the issuance of LoA wherein they submit their aircraft acquisition plan/availability of aircraft, crew, slots, etc. at the time of the Technical Proposal.
• The same route will not be awarded to a single airline more than once, whether in different networks or in the same network.
• Exclusivity will be withdrawn if the average quarterly PLF is higher than 75% for four continuous quarters, to prevent exploitation of the monopoly on a route.
• 25% of the Performance Guarantee to be encashed for each month of delay up to 4 months, to further incentivize quick operationalization.
• Airlines would be required to commence operations within 4 months of the award of the route. Earlier this deadline was 6 months.
• A list of airports that are ready for operation or would soon be ready for operations has been included in the scheme to facilitate quicker operationalization of routes under the Scheme.
• Novation process for routes from one operator to another is simplified and incentivized.
Commenting on the launch of UDAN 5.0, the Minister of Civil Aviation & Steel, Shri Jyotiraditya Scindia said, “UDAN has proved to be a lifeblood of many regions which are now well connected with places across the country. This new & stronger version of the scheme will raise the momentum, connecting new routes, and bring us closer to the target of operationalizing 1000 routes & 50 additional airports, heliports, and water aerodromes in the near future. अब उड़ेगा देश का हर आम नागरिक!”
UDAN Scheme has benefitted a diverse set of stakeholders. Passengers have got the benefits of air connectivity, airlines have received concessions for operating regional routes, unserved regions have received the direct and indirect benefits of air connectivity for their economic development. It is another step towards the prime minister’s vision of the common man traveling by air at affordable and subsidized airfares.

সিবিল এবিয়েসন মন্ত্রালয়
সিভিল এভিএসন মন্ত্রালয়না উরান ৫.০ হৌদোকখ্রে
21 APR 2023 7:31PM by PIB Imphal
বিদ্দিংগী মরিশুবা মায়পাকপা রাউন্দগী মতুংদা সিভিল এভিএসন মন্ত্রালয়না লৈবাক্কী মনুং হুঞ্জিনবা অমসুং রিজনেল এরিয়াশিংদা কনেক্তিবিতী মখা তানা হেনগৎহন্নবা অমদি অরোইবা মাইল ফাওবা কনেক্তিবিতী ফংনবগীদমক রিজনেল কনেক্তিবিতী স্কিম (আর.সি.এস.) – উরে দেশ কা আম নাগরিক (উরান)গী ৫শুবা রাউন্দ হৌদোকখ্রে।
উরান ৫.০গী মরুওইবা ফীচর মখাদা লৈরে:
• উরানগী রাউন্দ অসিনা কেতেগোরী -২ (২০-৮০ সিত) অমসুং কেতেগোরী -৩ (>৮০ সিত)দা ফোকস তৌরি।
• মমাংগী স্তেজগী কিলোমীতর ৬০০কী অশাংবা অকক্নবা অদু লৌথোক্লে অমসুং ফ্লাইতকী হৌরকফম অমসুং পন্থুংগী মরক্তা লৈরিবা অরাপ্পদা অথিংবা লৈত্রে।
• ফংহনগদৌরিবা ভাইবিলিতী গেপ ফন্দিং (ভি.জি.এফ.)বু প্রায়োরিতী অমসুং নন-প্রায়োরিতী এরিয়া অনিমক্কীদমক স্তেজ লেংথ কিলোমীতর ৬০০দা লেপলগনি মদু মমাংদা কিলোমীতর ৫০০দা লেপখি।
• প্রেদিতরমাইন রুত ওফর তৌরোই। এয়রলাইনসনা প্রপোজ তৌবা নেতৱার্ক অমসুং ইন্দিবিজুএল রুত খক্তমক কন্সিদর তৌগনি।
• এয়রলাইনশিংনা এল.ও.এ. ইসু তৌবদগী থা ২গী মতুংদা এক্সন/বিজিনেস প্লান অমা লানখৎপা মথৌ তাই, মদুদা তেক্নিকেল প্রপোজেলগী মতমদা মখোয়গী এয়রক্রাফ এক্বিজিসন প্লান/এভাইলেবিলিতী ওফ এয়রক্রাফ, ক্রিয়ু, স্লোত অসিনচিংবা লানখৎলি।
• চপ মান্নবা রুত অদু সিঙ্গল এয়রলাইন অমদা অমুক্তগী হেন্না পীরোই, মদুনা তোঙান তোঙানবা নেতৱার্কশিং নত্রগা চপ মান্নবা নেতৱার্ক্তা ওইরবসু।
• রুত অমদা মোনোপোলিগী এক্সপ্লোইতেসন ঙাকথোক্নবগীদমক থংনবা ক্বারতর মরিগীদমক করিগুম্বা এভরেজ ক্বাতরলী পি.এল.এফ. অসি চাদা ৭৫গী হেল্লগদি এক্সক্লুসিবিতী লৌখোক্কনি।
• ক্বিক ওপরেস্নেলাইজেসন মখা তানা ইন্সেন্তিবাইজ তৌনবগীদমক থা ৪ ফাওবা থেংথবা মতমদা থা খুদিংগী ওইনা পর্ফোমেন্স গরেন্তীগী চাদা ২৫ এনকেস তৌগনি।
• এয়রলাইনশিংনা রুত ফংলবা মতুং থা ৪গী মনুংদা ওপরেসনশিং হৌবা মথৌ তাই। মমাদা দেদলাইন অসি থা ৬ ওইরম্মি।
• স্কিম অসিগী মখাদা রুতশিং অথুবা মতমদা মথৌ তৌবা য়াহন্নবা ওপরেসনগীদমক থৌরাং লোইরবা নত্রগা ওপরেসনগীদমক অথুবা মতমদা থৌরাং লোইরগদবা এয়রপোর্তশিংগী পরিং অমা স্কিম অসিদা য়াওরি।
• ওপরেতর অমদগী অতোপ্পা ওপরেতর অমদা রুতশিংগী নোভাসন প্রোসেস লাইথোকহল্লে অমসুং পুক্নিং থৌগৎলে।
উরান ৫.০ হৌদোকপদা ৱা ঙাংলদুনা সিভিএ এভিএসন অমসুং স্তিলগী মন্ত্রী শ্রী জ্যোতিরদিত্য সিনদিয়ানা হায়খি, “উরান লমদম কয়াগী হিংনবগী মচাক অমা ওইরি, মদুনা লৈবাক্কী মফম কয়াগা লোয়ননা নিংথিজনা শম্নহল্লে। স্কিম অসিগী অনৌবা অমসুং হেন্না কনবা ভর্জন অসিনা মোমেন্তম হেনগৎলগনি, অনৌবা রুতশিং শম্নরগনি, অমসুং ঐখোয়বু তুংদা অথুবা মতমদা রুত ১০০০ অমসুং এদিস্নেল এয়রপোর্ত ৫০, হেলিপোর্ত অমসুং ৱাতর এরোদ্রোমশিং মথৌ তৌনবা পান্দম অদু নকশিলহল্লে। হৌজিক লৈবাক্কী মীচম প্রজা পুম্নমক পাইদুনা চৎলগনি।”
উরান স্কিমনা স্তেকহোল্দরশিংগী অচৌবা কাংলুপ অমবু কানবা ফংহল্লে। পেসেঞ্জরশিংনা এয়র কনেক্তিবিতীগী কানবশিং ফংলে, এয়রলাইনশিংনা রিজনেল রুতশিং ওপরেত তৌবগীদমক কন্সেসনশিং ফংলে, অনসর্ব রিজনশিংনা মখোয়গী ইকোনোমিক দিবলপমেন্তগীদমক এয়র কনেক্তিবিতীগী দাইরেক্ত অমসুং ইনদাইরেক্ত কানবশিং ফংলে। মসি মমল হোংবা অমসুং সবসিদাইজ এয়রফেয়রদা মীচম প্রজা নোংথক্তা পাইদুনা চৎথোক চৎশিন তৌনবা প্রধান মন্ত্রীগী মিৎয়েংগী মায়কৈদা অতোপ্পা খোংথাং অমনি।