কল্চর মন্ত্রালয়
কলচর মন্ত্রালয়না ইন্তর্নেস্নেল বুদ্ধিস্ত কনফেদেরেসনগা খুৎশম্ননা পাংথোকপা মালেমগী অহানবা বুদ্ধিস্ত সম্মিত প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হৌদোকখ্রে
“বুদ্ধগী কন্সিয়সনেস অসিদি অরোইবা নাইদে” : পি.এম. মোদী
Cগুম্বা প্লেতফোর্মশিংনা ৱাখল মান্নবা অমসুং থৱাই য়াওবা মান্নবা লৈবাকশিংদা বুদ্ধ ধম্মা অমসুং শান্তিগী পাউজেল শন্দোক্নবা খুদোংচাবা কয়া পীরি” : পি.এম. মোদী
লেমগী বুদ্ধিস্ত সম্মিতনা মালেমগা ঐখোয়গা লৈনরিবা নাৎ অমসুং দিপ্লোমেতিক্কী মরী অসি হেন্না চেৎশিনহনগনি: শ্রী জি.কে. রেদ্দী
বুদ্ধ ধম্মা অসিদি শুপ্নগী ধর্ম অমখক নত্তে; মসিদি জিব পানবা খুদিংমকপু নুংশিবা পুন্সি মহিং অমনিঃ শ্রী কিরেন তিজিজু
20 APR 2023 7:28PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা নই দিল্লীগী অশোক হোতেলদা ঙসি পাংথোকপা মালেমগী বুদ্ধিস্ত সম্মিত হৌদোকপগী সেসন্দা ৱা ঙাঙখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা ফোতো একজিবিসন য়েংখি অমসুং বুদ্ধগী মীতমদা লৈ কৎখি। মহাক্না মশক নাইবা মোঙ্ক তরামাপলদা মোঙ্ককী ফিজোল (চিবার দানা)সু পীখি। ঙসিগী থৌরম অসিদা কলচরগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী জি. কিশন রেদ্দী; লো অমসুং জস্তিস্কী কেন্দ্রগী লো মন্ত্রী, শ্রী কিরেন রিজিজু; কলচরগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী অর্জুন রাম মেঘৱাল অমসুং শ্রীমতি মীনাক্ষি লেখি অমসুং ইন্তর্নেস্নেল বুদ্ধিস্ত কনফেদেরেসনগী সেক্রেতরী জেনেরেল, দাঃ ধম্মপিয়াসু শরুক য়াখি।
কলচর মন্ত্রালয়না ইন্তর্নেস্নেল বুদ্ধিস্ত কনফেদেরেসনগা খুৎশম্ননা এপ্রিল 20-21দা নুমিৎ নিনি চুপ্না পাংথোক্কনি। সম্মিত অসিগী থীমদি – “হৌজিক্কী মতমগী শিংনবশিংগী পাউখুম: ফিলোসোফী তু প্রক্সিস” অসিনা ওইরি। সম্মিত অসিগী পান্দমদি বুদ্ধিস্ত ধম্মগী মালেমগী লুচিংবা অমসুং স্কোলরশিংবু বুদ্ধিস্ত অমসুং মালেমগী হীরম কয়াগী মতাংদা খন্ন-নৈনদুনা হীরমশিং অসিবু পুন্না মাইয়োকমিন্নবা ঙম্নবা পোলিসী শেম্বগী খুদোংচাবা পীবনি। সম্মিত অসিদা খন্ন-নৈনখিবা ৱাফমশিংনা বুদ্ধ ধম্মগী মপুং ওইবা ভেল্যুশিংনা হৌজিক্কী মতমগী ফিভম অসিদা ইথিল অমসুং লমজিং লমতাক করম্না পীগনি হায়বগী পাম্বৈ নৈনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাঙবদা, মহাক্না ঙসিগী মালেমগী বুদ্ধিস্ত সম্মিত হৌদোকপগী থৌরমদা মালেমগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদগী লাকপা মীয়াম খুদিংবু তরাম্না ওকখি। “বুদ্ধ হায়বসিদি মীওইবা অমদগী হেন্দোক্লে, মসিদি ৱাখল্লোন, মিৎয়েং অমনি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। বুদ্ধ হায়বসিদি মীওইবা অমদগী হেন্দোকপা ৱাখল্লোন অদুবুনি, মহাক অসিদি মওং-মতৌ চেন্দবা নুংদা ফাওবা ইথিলনি অমসুং বুদ্ধ হায়বসিদি শক্তম পীবা ঙম্লরোইদবা কন্সিয়সনেস অমনি হায়না মহাক্না হায়খি। “বুদ্ধগী কন্সিয়সনেস অসিদি অরোইবা নাইদে”, মহাক্না মখা তানা হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা ঙসিগী থৌরম অসিগী মতাংদা পল্লদুনা, মালেমগী বুদ্ধিস্ত সম্মিত হৌদোক্লিবা অসিদি লৈবাক পুম্নমক্কী হোৎনজমনশিংগী কান্নবা প্লেতফোর্ম অমনি হায়রদুনা মহাক্না নিংশিংনিংঙাই ওইরবা ঙসিগী থৌরম অসিগীদমক্তা কলচর মন্ত্রালয় অমসুং ইন্তর্নেস্নেল বুদ্ধিস্ত কনফেদেরেসনবু থাগৎখি।
মীওইবা খুন্নাইগী শিংনবা কয়াগী মতাংদা ৱাজবগী নুংগী ওইবা মতৌ অমা ভারত্তা লৈরিবা অসিদি ভগ্বান বুদ্ধগী পাউতাকশিংনা লৈহনবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মহাক্না তর্কীদা য়ুহা হাখিবগুম্বা মহৌশাগী ওইবা অমাঙ-অতা থোকপদা ভারতনা থৱাই য়াওনা তেংবাংলিবা অমসুং পিস মিসন কয়াদা শরুক য়াবগী মতাংদা পনখি। “মসিগুম্বা ভারত মচা করোর 140গী ৱাখল্লোন অসি মালেম্না উরে, খঙলে অমসুং য়ারে”, মহাক্না হায়খি। “IBCগুম্বা প্লেতফোর্মশিংনা ৱাখল মান্নবা অমসুং থৱাই য়াওবা মান্নবা লৈবাকশিংদা বুদ্ধ ধম্মা অমসুং শান্তিগী পাউজেল শন্দোক্নবা খুদোংচাবা কয়া পীরি”, মহাক্না হায়খি।
PMগী মপুং ওইবা ৱারোল পাবীনবা ক্লিক তৌবীয়ু
ঙসিগী থৌরম অসিদা কলচর, তুরিজম অমসুং অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ থৌরাংগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী জি. কিশন রেদ্দীনা মালেমগী বুদ্ধিস্ত সম্মিত অসি ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হৌদোকপা অসি ঐখোয় পুম্নমক্কী লাইবক ফবা অমসুং চাউথোকচনিংঙাই হায়না ফোংদোকখি। মসিগী নুমিৎ নিনিগী সম্মিত অসিগী থীমদি ‘হৌজিক্কী মতমগী শিংনবশিংগী পাউখুম: ফিলোসোফী তু প্রক্সিস’ ওই হায়না মহাক্না হায়খি। মালেমগী তোঙান-তোঙানবা লৈবাক 130গী ইন্তর্নেস্নেল দেলিগেত চাউরাকপা 170না মালেমগী বুদ্ধিস্ত সম্মিত অসিদা শরুক য়ারি। নুমিৎ নিনিগী সম্মিত অসিনা শান্তি, অকোয়বগী ফিভম, মোরেলিতী, হকশেল, সস্তেনেবল দিভেলপমেন্ত অমসুং বুদ্ধিস্ত কনফেদেরেসনগী মতাংদা খন্নগনি। মালেমগী বুদ্ধিস্ত সম্মিত অসি মোদী সরকারগী খোঙথাং অমনি অমসুং মসিনা ঐখোয়গা মালেমগা লৈনরিবা কলচর অমসুং দিপ্লোমেতিক মরী অসিবু হেন্না চেৎশিলহনবদা তেংবাংগনি হায়না মন্ত্রীনা মখা তাখি। মালেমগী মরু ওইবা শিংনবা কয়াদি পুন্সি হিংবগী বুদ্ধিস্ত ফিলোসোফীনা ৱারোইশিন পীবা ঙমগনি অমসুং মালেমগী বুদ্ধিস্ত সম্মিত অসিদি মাইকৈ অসিদা থাংজিনবা মায় পাকপা খোঙথাংনি হায়না ঐহাক্ন খল্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হায়না মহাক্না পাউদমখি।
ঙসিগী থৌরমসিদা লো অমসুং জস্তিস্কী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী কিরেন রিজিজুনা মহা সংঘা, মালেম পুম্বা অমসুং সুপ্রীম পেত্রিয়ার্চ, সংঘ নায়ক, মেদিতেসন মাস্তর, বুদ্দিস্ত ওর্গনাইজেসন কয়া অমা, মোনাস্তিক বোদী, খঙ-হৈরবা বুদ্ধিস্ত স্কোলরশিংনা শৌগৎপদগী ঙসিগী পুৱারী ওইরবা নুমিৎ অসি ওইথোক্তুনা ঐখোয়না উবা ফংলিবনি হায়খি। সম্মিত অসিগী থীম্না ‘হৌজিক্কী মতমগী শিংনবশিংগী পাউখুম: ফিলোসোফী তু প্রক্সিস’ ওইবা অমসুং বুদ্ধ ধম্মা অমসুং শান্তি, ইনভাইরনমেন্তেল ক্রাইসিস, হেল্থ অমসুং সস্তেনেবিলিতী, নালন্দা বুদ্ধিস্ত চৎনবী ঙাক শেনবা, বুদ্ধ ধম্মা পিলগ্রিমেজ, লিভিং হেরিতেজ অমসুং বুদ্ধ রেলিক্নচিংবা অতোপ্পা থীম কয়াগা লোয়ননা সংঘ সেসন অমসুং একাদমিক সেসন হায়না সম্মিত অসিগী কাঙলুপ খায়বা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই হায়না মহাক্না মখা তাখি। ঙসিগী থৌরম অসিবু মায় পাকপা থৌরম অমা ওইহনবগীদমক্তা মহাক্না ইন্তর্নেস্নেল বুদ্ধিস্ত কনফেদেরেসনবু থাগৎপা ফোংদোকখি।
“বুদ্ধ ধর্ম হায়বসি লাইনিং অমখক নত্তে; মসিদি থৱাই পানবা জিব খুদিংদা মীনুংশি পোকপা পুন্সি মহিং অমনি। পোৎলম খুদিংমক মতম পুম্বগী নত্তে অমসুং অমনা অমগী মখা পোন্নদুনা হিংবগী পাউতাক কয়া অসিনা মালেমদা লৈবা পোৎলম খুদিংমক অহোংবা নাই অমসুং ঐখোয় পুম্নমক অমগা অমগা মরী লৈনৈ হায়না ঐখোয়দা তম্বীরি। অদুনা, ঐখোয়না তুং কোইনা চৎপা, পৃথিবী অমসুং মহাক্কী রিসোর্সশিংবু ইকায় খুম্ননা হিংবা তম্বা তাই”, মহাক্না হায়খি।
ঙসিগী থৌরমসিদা পাঞ্চ প্রদর্শন, একজিবিসন মঙা উৎপগী থৌরম অমসু পাংথোকখি। একজিবিসন অসি ‘হৌজিক্কী মতমগী শিংনবশিংগী পাউখুম: ফিলোসোফী তু প্রক্সিস’ হায়রিবা থীম অসিগা লোয়ননা নুমিৎ নিনিগী মালেমগী বুদ্ধিস্ত সম্মিত অসিগী শরুক অমা ওইনা শীনবনি।
একজিবিসন অসিনা IBCগী চহি 10গী খোঙচৎ, গুজরাতকী বদনাগর শহরগী হেরিতেজ ওইনা শক্লোন লৌরিবা বুদ্ধগী ইনাক খুল্লবা চৎনবীগী ৱারী, বুদ্ধিস্ত লাইনীংবা জুৱাঞ্জাংগী লমকোয় ৱারী, বুদ্ধিস্ত ধর্মগী লুচিংবা অমসুং অতিসা দিপাঙ্কর শর্মগী থবকশিং উৎলি। পদ্মাপানি (অজন্তা এল্লোরা)গী শুরুংগী লাইয়েকশিংবু দিজিতেল রেস্তোরেসন তৌখিবগী থৌওংনা খুদম ওইদুনা কলচরগী ওইবা আর্তিফেকশিংবু দিজিতেল রেস্তোরেসন তৌবদা চঙবা খোঙ্কাপ কয়াগা লোয়ননা অজন্তা পেন্তিংগী দিজিতেল রেস্তোরেসন তৌবগী মতৌসু একজিবিসন অসিদা উৎলি।
মঙ্গালাচরন মন্ত্রা থিরিঙৈ মরক্তা প্রধান মন্ত্রীনা বুদ্ধগী মীতমদা লৈ কত্তুনা ঙসিগী থৌরম অসি হৌদোকখি। দাঃ সুভদ্রা দেসাইনা রত্না সুত্তাগী ক্লাসিকেল রেন্দিসন পীখি।
সম্মিৎ অসিদা মালেম শিনবা থুংবগী শক্নাইরবা স্কোলর, সংঘ লুচিংবা অমসুং ধর্ম প্রেক্তিস্নর কয়ানা শরুক য়াবগী মতৌ উবা ফংখি। মখোয়না মালেমগী শিংনবা কয়াগী মতাংদা খন্ন-নৈনগনি অমসুং য়ুনিভর্সেল ভেল্যুদা য়ুম্ফম ওইবা বুদ্ধ ধম্মাদা শিংনবশিং অসিগী পাউখুম থীদোক্কনি। খন্ন-নৈনবা অসি থিম মরিগী মখাদা পাঙথোক্কনি: বুদ্ধ ধম্ম অমসুং শান্তি; বুদ্ধ ধম্ম: এনভাইর্নমেন্তেল ক্রাইসিস, হেল্থ অমসুং সস্তেনেবিলিতী; নলন্দা বুদ্ধিস্ত ত্রেদিসন য়োকখৎপা; বুদ্ধ ধম্মগী তীর্থ য়াত্রা, লিবিং হেরিতেজ অমসুং বুদ্ধ রেলিকশিং: খা, খা-নোংপোক অমসুং নোংপোক এসিয়াদা লৈরিবা লৈবাকশিংগা ভারতকী চহিচা কয়া শুরবা কলচরেল লিঙ্কশিংগী মপাঙ্গল কনবা য়ুম্ফম।

Ministry of Culture
PM Shri Narendra Modi inaugurates First Global Buddhist Summit hosted by Ministry of Culture in collaboration with International Buddhist Confederation.
“Buddha consciousness is eternal” :PM Modi
“Platforms like IBC are giving the opportunity to like-minded and like-hearted countries to spread Buddha Dhamma and peace” :PM Modi
The Global Buddhist Summit will help in strengthening our cultural and diplomatic relations with the world : Shri G.K Reddy
Buddha Dhamma is not just a religion; it is a way of life that emphasizes compassion towards all beings: Shri Kiren Rijiju
20 APR 2023 7:28PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the inaugural session of the Global Buddhist Summit at Hotel Ashok in New Delhi today. The Prime Minister walked through the photo exhibition and offered flowers to the Buddha statue. He also offered monk robes (Chivar Dana) to nineteen eminent monks. Union Minister for Culture, Shri G Kishan Reddy, Union Minister for Law and Justice, Shri Kiren Rijiju, Union Ministers of State for Culture, Shri Arjun Ram Meghwal and Smt Meenakshi Lekhi, and Secretary General of International Buddhist Confederation, Dr Dhammapiya were present on occasion.
The two-day Summit is being hosted by the Ministry of Culture in collaboration with International Buddhist Confederation on 20-21 April. The theme of the Global Buddhist Summit is “Responses to Contemporary Challenges: Philosophy to Praxis”. It is an effort towards engaging the global Buddhist Dhamma leadership and scholars on matters of Buddhist and universal concerns, and to come up with policy inputs to address them collectively. The discussion at the Summit explored how the Buddha Dhamma’s fundamental values can provide inspiration and guidance in contemporary settings.
Addressing the gathering, the Prime Minister welcomed everyone from different corners of the world to the inaugural session of the Global Buddhist Summit. “Buddha is beyond the individual, it is a perception”, and Buddha is a sensation that transcends the individual, he is a thought that transcends form and Buddha is a consciousness beyond manifestation. “This Buddha consciousness is eternal”, the Prime Minister said. Noting the occasion, he expressed confidence that the inaugural Global Buddhist Summit will create an effective platform for the efforts of all nations and thanked the Ministry of Culture and International Buddhist Confederation for this momentous event.
The Prime Minister credited the teachings of Lord Buddha for an inherent empathy in India for the issues of humanity. He mentioned peace missions and India’s whole-hearted efforts in rescue work for disasters like the earthquake in Turkiye. “This emotion of 140 crore Indians is being seen, understood and accepted by the world”, he said. Platforms like IBC, he continued, are giving the opportunity to like-minded and like-hearted countries to spread Buddha Dhamma and peace.
Click here for full text of PM speech
On the occasion , Minister of Culture, Tourism and Development of North-Eastern Region Shri G Kishan Reddy said that it is a matter of pride for all of us that the Global Buddhist Summit is being inaugurated by the Prime Minister of India, Shri Narendra Modi. He informed that the theme of this two-day Global Buddhist Summit is ‘Responses to Contemporary Challenges- Philosophy to Praxis’. About 170 International Delegates from more than 30 different countries of the world are participating in this Global Buddhist Summit. The two day Global Buddhist Summit will discuss topics like Peace, Environment, Morality, Health, sustainable development and Buddhist Confederation. The Global Buddhist Summit is an initiative of the Modi government and it will help in strengthening our cultural and diplomatic relations with the world, the Minister added. He said that Prime Minister has said that major challenges of the world can be solved by Buddhist philosophy of life and I think the Global Buddhist Summit will be a successful effort in that direction.
On the occasion, Union Minister of Law and Justice Shri Kiren Rijiju said that the support from the Mahā Sangha, world over and the Supreme Patriarchs, Sangha Nayakas, Meditation Masters, various Buddhist Associations, Monastic body, learned Buddhist Scholars have brought us to this historic Day when we are all witnessing this auspicious Day happening. I am glad to know the theme of this Global Buddhist Summit is – ‘Responses to Contemporary Challenges - Philosophy to Praxis’ and that the Summit is divided into two separate parallel sessions – a Sangha Session and an Academic Session with several diverse sub-themes, such as, Buddha Dhamma and Peace, Environmental Crisis, Health and Sustainability, Preservation of Nalanda Buddhist Tradition, Buddha Dhamma Pilgrimage, Living heritage and Buddha Relics etc”. He also congratulated all the members of the International Buddhist Confederation to make it Successful.
He also said " Buddha Dhamma is not just a religion; it is a way of life that emphasizes compassion towards all beings. The teachings of impermanence and interdependence remind us that everything in the world is changing and are interconnected, and we must learn to live in a way that is sustainable and respectful of the earth and its resources. "
On the occasion, an exhibition, the Panch Pradarshan, the celebration of Five Exhibitions was organised as part of the two-day Global Buddhist Summit on the theme, “Responses to Contemporary Challenges: Philosophy to Praxis"
These depict the 10-years of IBC’s journey, the rich cultural legacy of Buddha manifesting in the heritage of Vadnagar city, Gujarat, travel accounts of Buddhist pilgrim Xuanzang, work of Buddhist religious leader and master Atisa Dipankara Srijana, and Digital Restoration of Ajanta Paintings showcases the process involved that goes into the digital restoration of cultural artifacts through the example of the digital restoration of the cave painting of Padmapani (Ajanta Ellora).
The programme started with the offering of flowers to the Buddha statue by the Prime minister while the Mangalacharan was being recited.Dr Subhadra Desai gave a classical rendering of the Ratana Sutta.
The Summit witnessed the participation of eminent scholars, Sangha leaders and Dharma practitioners from all over the world, who will discuss pressing global issues and look for answers in the Buddha Dhamma based on universal values. The discussions were held under four themes: Buddha Dhamma and Peace; Buddha Dhamma: Environmental Crisis, Health and Sustainability; Preservation of Nalanda Buddhist Tradition; Buddha Dhamma Pilgrimage, Living Heritage and Buddha Relics: a resilient foundation to India’s centuries-old cultural links to countries in South, South-East and East Asia.