কল্চর মন্ত্রালয়
মালেমগী হেরিতেজ নুমিৎ নত্ত্রগা ইন্তর্নেস্নেল দে ফোর মোন্যুমেন্ত অমসুং সাইত (IDMS) অসি হেরিতেজ চেঞ্জস হায়বা থীমগা লোয়ননা ঙসি পাংথোক্লি
মমাংগী চহি 9না ভারতকী নাৎ অমসুং স্পিরিচুএল হেরিতেজতা অনৌবা ইনোৎ হাপ্পগী য়াইফরবা মতৌ উবা ফংখিঃ জি. কিশন রেদ্দী
সোম্নাথ, কেদার্নাথ, কাশী, বিশ্বানাথ, উজেন মহাকাল য়াওনা ঐখোয়গী স্পিরিচুএল হেরিতেজকী মফমশিংদা তঙাই ফদবা পোৎলমশিং ফংহন্নবা থবক পায়খৎলিঃ শ্রী জি.কে. রেদ্দী
18 APR 2023 5:06PM by PIB Imphal
মালেমগী হেরিতেজ নুমিৎ নত্ত্রগা ইন্তর্নেস্নেল দে ফোর মোন্যুমেন্ত অমসুং সাইত (IDMS) অসি হেরিতেজ চেঞ্জস হায়বা থীমগা লোয়ননা ঙসি পাংথোক্লি। মীওইবা খুন্নাইগী হেরিতেজ ঙাক শেন্দুনা থম্নবা অমসুং মরী লৈনবা ওর্গনাইজেসনশিংনা হীরম অসিগীদমক্তা হোৎনরিবশিংবু শকখঙনবগীদমক্তা মালেমগী হেরিতেজ নুমিৎ অসি চহি খুদিংগী এপ্রিল 18দা পাংথোকই। করিগুম্বা অমা খঙনবা হোৎনবগী ত্রেদিস্নেলগী ওইবা পাম্বৈ অমসুং ক্লাইমেত এক্সনগা মরী লৈনবা লৌশিংগী পথাপ তম্বা, UNগী দিকেদ ওফ এক্সনগী মতুং ইন্দুনা চৎপগা লোয়ন-লোয়ননা ক্লাইমেত এক্সনগী খুত্থাংদা শোত্থবা খুন্নাইশিংবু অতৈগা চপ মান্নবা মওংদা ঙাক শেন্নবগীদমক্তা কলচরেল হেরিতেজ ফোকস মতৌ করম্না শিজিন্নগদগে হায়বনচিংবা হীরম কয়াগী পাউখুম পীবগী খুদোংচাবা কয়া হন্দক্কী চহিগী থীম অসিনা পীরি।
কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী জি. কিশন রেদ্দীনা মহাক্কী প্রেসকী ৱারোলদা মালেমগী হেরিতেজ নুমিৎকী মতাংদা শন্দোক্না পাউদম্লদুনা অসুম্না হায়খি, “হন্দক্কী চহিগী মালেমগী হেরিতেজ নুমিৎ অসিদা, ইপা ইপুদগী ফংহৌবা ইনাক খুল্লবা নাৎকী হেরিতেজ কয়াবু নিংথীনা শেন্ননবা হোৎনবগী থৌওংশিংবু শকখঙনবা মালেম্না হোৎনরিবা অসিদা, ভারতসু হীরমসিগী মতাংদা চাউথোকচবা ফাওজরি। ভারতকী নাৎকী চৎনবী অমসুং মমল নাইদ্রবা হেরিতেজশিংবু মমাংগী চহি 9 অসিদা মশক থোকপা মিৎয়েং চঙলে। প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা ভারত সরকারনা ঐখোয়গী নাৎকী ওইবা হীরম ঙাক শেনবগা চাউখৎ থৌরাংগী থবক অমসুং শাহৌ লৌবগী থবকশিংগা খুৎশম্ননা চত্তুনা ‘বিকাস ভি, ভিরাসত ভি’ হায়বা থীম অসিদা থবক পায়খৎলি। ভারতকী ইনাক খুল্লবা সিভিলাইজেসনগী পুৱারীবু মালেম্না শকখঙন্নবগীদমক্তা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মরী লৈনবা হীরম কয়াদা খোঙদারি। মোদী সরকারনা লৈবাক্কী ইনাক খুল্লবা হেরিতেজকী মতাংদা নিংথীজনা খঙই অমসুং মসিবু ঙাক শেন্নবগীদমক্তা পায়খৎফম থোকপা থবক খুদিংমক পায়খৎলি। অরিবা ফুরা দলালশিংবু ঙাক শেনবগী থৌওংশিংদা ইনোৎ হাপ্পদগী হৌরগা হীরম অসিগা মরী লৈনবা ঙাক-শেনবগী থৌরাংগী মতাংদা ত্রেনিং পীবা ৱর্ল্দ ক্লাস ইন্সতিত্যুসন লিংখৎপা ফাওবদা, সরকারনা ঐখোয়গী নাৎকী লনশিংবু নিংথীনা শেন্নদুনা থম্নবা খোঙথাং কয়া পায়খৎলি। ঐখোয়গী নহা ওইরিবা চারোন-শুরোনশিংনা ভারতকী পুৱারীগী মমুৎ তানা খঙহন্নবগীদমক্তা সরকারনা লৈবাক্কী মফমদা মরু ওইবা মোন্যুমেন্ত কয়া শারি”।
শ্রী জি. কিশন রেদ্দীনা মালেমগী হেরিতেজ নুমিৎ অসিদা ত্বীত তৌরদুনা মীয়াম্না ঐখোয়গী হেরিতেজশিংবু তুংগী চারোন-শুরোনশিংগীদমক্তা ঙাক শেন্দুনা থমসি হায়খি।
অরিবা মতমগী সিভিলাইজেসনগী ইথোস ঙাক শেন্নবা, নাৎ অমসুং স্পিরিচুএল হেরিতেজ ঙাক শেন্দুনা থম্নবা অমসুং ভারতকী লৌশিংগী পথাপ অসুং চৎনবীবু মালেম শিনবা থুংবগী মফমদা খঙহন্নবগীদমক্তা ভারত সরকারনা খোঙথাং কয়া থাংজিনখ্রে। ঐখোয়গী ইশ্বরশিংবু য়ুমদা অমুক পুরকপা হায়বসি ঐখোয়গী হেরিতেজ ঙাক-শেনবা, পুক্নিং থৌগৎপা অমসুং চাউখৎহনবগী অচেৎপা পান্দমগা লোয়নবা অখন্নবা খোঙথাং অমনি। মসিগী মতাংদা হোৎনখিবা কয়াগী মতাংদা পল্লদুনা, কেন্দ মন্ত্রীনা অসুম্না হায়খি, “ভারতকী হেরিতেজতা লৈবাক অসিগী সরকারনা মিৎয়েং চঙলিবা অসিগী মহৈ ময়েক শেংনা উবা ফংলি। ইং 2014দগী হৌনা, এন্তিক 230 হেনববু লৈবাক অসিদা অমুক হন্না পুরকখ্রে। মীরমদগী অমুক হন্না পুরকখ্রবা ভারত মশাগী মমল নাইদ্রবা অপুনবা এন্তিকিতী 244গী মনুংদগী 231দি ইং 2014গী মতুংদা পুরকখিবনি। USA, UK, সিঙ্গাপোর অমসুং ওস্ত্রেলিয়া য়াওনা তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিংদগী মসিগুম্বা এন্তিকিতী 72 অমুক হন্না লৈবাক অসিদা পুরক্নবা থবক হৌজিক কন্না চত্থরি। ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রীগী মীরম লৈবাক্কী মশিং য়াম্লবা খোঙচৎশিংদা মালেমগী লুচিংবা অমসুং মলতিলেতরেল ইন্সতিত্যুসনশিং কয়াগা লোয়ননাহীরম অসিগী মতাংদা ৱারী শাখি, অদুনা ঙসিদি, মশিং য়াম্লবা লৈবাক কয়ানা ভারত্তগী হুদুনা পুখ্রবা পোৎলমশিং ভারত্তা অমুক হন্না পীরক্নবা মশানা ওইনা হোৎনরক্লি, পাউ পীরক্লি”।
ইন্তর্নেস্নেল কাউন্সিল ওন মোন্যুমেন্ত অমসুং সাইত (ICOMOS)না এপ্রিল 18বু মালেমগী হেরিতেজ নুমিৎ হায়না ইং 1982দা লাউথোকখি। নাৎকী হেরিতেজ, মোন্যুমেন্তশিংগী মরু ওইবা অমসুং মখোয়বু ঙাক শেন্নবগী মরু ওইবশিংগী মতাংদা এৱিয়র্নেস হেনগৎহন্নবগীদমক্তা নুমিৎ অসিবু UNESCOগী জেনেরেল এসেমব্লীনা অয়াবসু পীখি। য়ুনাইতেদ নেসন্স এজুকেস্নেল, সাইন্তিফিক অমসুং কলচরেল ওর্গনাইজেসন (UNESCO)না মালেম শিনবা থুংবদা ৱর্ল্দ হেরিতেজ সাইত হায়না লাউথোক্লবা অপুনবা মোন্যুমেন্ত 1,154 লৈ। ভারতকী মথক্তা, ইতালী, স্পেন, জর্মনী, চাইনা অমসুং ফ্রান্সনা ৱর্ল্দ হেরিতেজ সাইত 40 নত্ত্রগা হেন্না লৈ। UNESCOগী ৱর্ল্দ হেরিতেজ সাইতকী মশিংদগী ভারত্তগী মশিং হেনগৎহল্লিবা অসিগী মতাংদা কেন্দ্র মন্ত্রীনা অসুম্না হায়খি, “ৱর্ল্দ হেরিতেজ ইন্সকৃপ্সন 40গী মনুংদা, ভারত শিনবা থুংবদগী দাইভর্সিতীগী মখল কয়াগা লোয়ননা 10দি মমাংগী চহি 9দা পাংথোকখি। ভারতকী তেন্তেতিব লিস্ত অসি ইং 2014দগী 2022দা 37, ইং 2014দা লৈরম্বা 15দগী ইং 2022দা 52দা হেনগৎখি। মসিনা ভারতনা মীরম লৈবাক্কী লমকোয়বশিংগী পুক্নিং চিংশিনবগী অচৌবা মতিক লৈহল্লি। ভারতকী ৱর্ল্দ হেরিতেজ তেন্তেলিব লিস্ততা মফম 52 হেনগৎলকপা অসিদগী, ঐখোয়গী হেরিতেজ মোন্যুমেন্তশিংনা ঐখোয়গী তুরিজম সেক্তরদা অচৌবা অহোংবা অমা পুরকপদা চাউনা থৌদাং য়াগনি”।
নরেন্দ্র মোদী সরকারনা সিভিলাইজেসন মতাংদা মরু ওইবা তোঙান-তোঙানবা মফম কয়া দিকেদ কয়াগী মতুংদা নৌনা শেমগৎলে অমসুং অমুক্কা হন্না মিৎয়েং চঙলে। স্পিরিচুএল হেরিতেজ মফম খুদিংদা ৱর্ল্দ ক্লাস এমেনিতীশিং লৈহন্নবা হোৎনবগী মতাংদা পল্লদুনা কেন্দ্র মন্ত্রীনা অসুম্না হায়খি, “ভারত শিনবা থুংবগী হেরিতেজ মফম খুদিংবু নৌনা শেমগৎনবা অমসুং মিৎয়েং চঙনবগীদমক্তা ঐখোয়না লেপ্তনা হোৎনরি। কাশী বিস্বানাথ কোরিদোর অমসুং ভরানসীদা পাংথোক্লিবা অতোপ্পা প্রোজেক্ত কয়ানা মফমসিগী ঘাত, লৈরক অমসুং শহরসিগী লাইশঙগী কমপ্লেক্সশিংদা অহোংবা পুরক্লিবা কয়াগী মশিং থীঙমদ্রবা খুদম কয়া লৈরে। তসেংবদি, মসিনা অহিলীভাই হোলকরনা ইং 1777দা কাশীবু নৌনা শেমদোকখিবা অদুগী মতুংদা চাউরাকপা চহি 250গী মতুংদা কাশীবু নৌনা শেমদোক্নবা পাংথোকপা অহানবা থৌওংনি। খুদম অমা ওইনা হায়রগদি, কেদার্নাথ, বদ্রিনাথ, য়মুনোত্রী অমসুং গঙ্গোত্রীগী শেংলবা ধামগী সিম্লেস কন্নেক্তিবিতী পীগদবা কিলোমীতর 900কী চার ধাম প্রোজেক্তসু অমনি। সোম্নাথ লাইশঙবু নৌনা শেমগৎপগী প্রোজেক্ত, উজেন মহাকাল কোরিদোর অমসুং অয়োধ্যাদা হৌজিক চত্থরিবা রাম মন্দির শাবগী থবকশিং অসিসু ঐখোয়গী স্পিরিচুএল হেরিতেজ মফমশিংবু নৌনা শেমগৎ শাগৎপগী খুদমশিংনি”।
ভারত সরকারনা বুদ্ধগী হেরিতেজ ঙাক শেনবদা অহেনবা মিৎয়েং চঙলি অমসুং ভগ্বান বুদ্ধগী পাউজেলবু মালেম শিনবা থুংবদা শন্দোক্লি। বুদ্ধিস্ত হেরিতেজ খুমাং চাউশিলহনবগী মতাংদা ৱা ঙাঙবা মতমদা কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী জি. কিশন রেদ্দীনা হায়খি, “প্রধান মন্ত্রীনা ভগ্বান বুদ্ধগী হেরিতেজ লৈবা লৈবাকশিংগা লৈনরিবা মরী চেৎশিলহনবা হায়বসি মহাক্কী ধর্মনি খন্দুনা চৎলি। ঐখোয়গী সরকারনা লাইনীংবশিংদা মপুং ফাবা স্পিরিচুএল এক্সপেরিএন্স অমা ফংহন্নবগীদমক্তা ৱর্ল্দ ক্লাস ইনফ্রাস্ত্রকচর লৈবা বুদ্ধিস্ত সর্কিত অমা শেমগৎলি। ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা নবেম্বর 2021দা ভগ্বান বুদ্ধনা মঙাল (নির্ভানা) ফংখিবা মহাপরিনির্ভানা লাইশঙদা লায়না চৎপা য়াহন্নবগীদমক্তা উত্তর প্রদেশতা কুশিনগর ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত শঙ্গাখি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীজীনা মে 2022দা ভগ্বান বুদ্ধগী পোক্নফম লমদম, লুম্বিনীদা লুপা করোর 100 চঙগদবা তেক্নোলোজীগী থাক য়াম্না ৱাংবা ইন্দিয়া ইন্তর্নেস্নেল সেন্তর ফোর বুদ্ধিস্ত কলচর অমসুং হেরিতেজকী উরেপ উয়ুং তমখ্রে। স্বদেশ দর্শন স্কিমগী শরুক অমা ওইনা কুশিনগর স্রবস্তী অমসুং কপিলাবস্তুগী অকোয়বদা বুদ্ধিস্ত সর্কিত অমসু তুরিজম মন্ত্রালয়না শেমগৎলি। পুম্নমক ওইনা য়েংলুবা মতমদা, উত্তর প্রদেশ, মধ্য প্রদেশ, বিহার, গুজরাত অমসুং আন্ধ্র প্রদেশতা বুদ্ধিস্ত সর্কিত শেমগৎপগী তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্ত কয়াসু লোইশিল্লক্কদৌরে”।
ভারতকী নাৎ অমসুং চৎনবী ঙাক শেন্দুনা থম্নবগীদমক্তা সরকার অসিনা ‘সরকার অপুনবনা’ হায়বা ৱাখল্লোন ইন্দুনা চৎলি। তুরিজম মন্ত্রালয়, কলচর মন্ত্রালয়, সিভিল এভিএসন মন্ত্রালয়, ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়গুম্বা কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়শিং, নমামী গঙ্গে অমসুং স্বচ্ছ ভারতনচিংবা খোঙথাং কয়া অসি অমত্তা ওইনা পুনশিন্দুনা ভারতকী হেরিতেজ ঙাক-শেনবগী পান্দম থম্বা থবক কয়া পাংথোক্লি।

Ministry of Culture
World Heritage Day or International Day for Monuments and Sites (IDMS) being celebrated today with the theme Heritage Changes.
Last 9 years has seen a glorious rejuvenation of India’s Cultural and Spiritual Heritage: G Kishan Reddy
Work has been done to ensure that our amenities in spiritual heritage locations are continuously enhanced, including Somnath, Kedarnath, Kashi Viswanath, Ujjain Mahakaal : Shri G.K Reddy
18 APR 2023 5:06PM by PIB Delhi
World Heritage Day or International Day for Monuments and Sites (IDMS) is being celebrated today with the theme Heritage Changes’. World Heritage Day is celebrated every year on 18 April to preserve human heritage and to recognize all the efforts of relevant organisations. The theme this year ‘offers the opportunity to respond to questions regarding learning about traditional ways of knowing and knowledge systems in relation to climate action, and how to use a cultural heritage focus to support equitable protection of vulnerable communities through climate action, while responding to the UN Decade of Action.
The Union Minister Shri G Kishan Reddy in his press statement elaborated about the World Heritage Day and said, “On this World Heritage Day, as the world celebrates its efforts to salvage the rich cultural heritage inherited from ancestors, India is also proud of its efforts on that front.India’s cultural traditions and rich heritage been given prominence in the last 9 years. The Government of India under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji is working on the theme of ‘Vikas Bhi Virasat Bhi’ where development work and growth go hand in hand with preserving our cultural spaces. Prime Minister Sri Narendra Modi ji has led from the front in ensuring that the country’s rich civilizational history gets its due recognition globally. The Modi government is deeply aware of the nation’s rich culture and has taken much-needed steps for preserving our heritage. From added impetus on preservation of monuments to establishing world class institutes that train our citizens on conservation strategies, the government has done a slew of initiatives to maintain our cultural assets. The government has also built many monuments of national importance to give our young generation a richer sense of Indian history”.
On the occasion of world heritage day, the Union Minister Shri G Kishan Reddy tweeted and urged the citizens to preserve our heritage for future generations.
The Government of India has taken several steps to preserve ancient civilisational ethos, protect cultural and spiritual heritage and propagate Indian Knowledge systems and traditions across the world. Bringing Our Gods Home is one such initiative that is rooted in preserving, promoting and propagating our heritage. While speaking on the efforts being made, the Union Minister said, “The impact of the Government’s focus on India’s heritage is clearly visible with tangible outputs and outcomes. Since 2014, more than 230 antiquities have been repatriated; Of the total 244 invaluable antiquities of Indian origin that have been brought back to India from abroad, 231 have been brought back after 2014. Close to 72 antiquities are in the process of being repatriated from various countries including the USA, UK, Singapore and Australia. On numerous foreign visits, our Prime Minister has discussed this matter with global leaders and multilateral institutions and today, innumerable countries are themselves reaching out to India to send back stolen artefacts and antiquities”.
In 1982, the International Council on Monuments and Sites (ICOMOS) announced 18 April as World Heritage Day. This was approved by the General Assembly of UNESCO in 1983, to enhance awareness about the importance of cultural heritage, and monuments and conserving them. The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation (UNESCO) has a total of 1,154 monuments designated as world heritage sites from all over the world. Apart from India only Italy, Spain, Germany, China and France have 40 or more World Heritage sites. On the increase in sites from India to UNESCO's world heritage sites, the Union Minister said, “Out of 40 World Heritage Inscriptions, 10 have been done in the last 9 years with a wide range of diversity from across India. India’s Tentative List has increased by 37 from 2014 to 2022, from 15 in 2014 to 52 in 2022. This provides huge potential to India to attract a large number of foreign travellers to India. Considering that 52 more sites are on India’s World Heritage Tentative list, our heritage monuments will play a huge role in transforming the tourism sector”.
After many decades’ various sites of civilizational significance have been redeveloped and revived through the efforts of the Narendra Modi government. Speaking on the work done to ensure world class amenities in all the spiritual heritage locations the Union Minister said, “Continuous focus has been given on the revival and redevelopment of heritage sites across India. Numerous such examples are like the Kashi Vishwanath Corridor and various other projects in Varanasi which have transformed the by lanes, ghats, and temple complexes in the city. In fact, this is the first transformational project in Kashi in close to 250 years since Ahilybhai Holkar in 1777. The 900 km Char Dham road project which will provide seamless all weather road connectivity to the four holy Dhams of Kedarnath, Badrinath, Yamunotri and Gangotri. The Somnath Temple reconstruction project,The Ujjain Mahakal Corridor and the ongoing Ram Mandir construction in Ayodhya, are other examples where we are redeveloping our spiritual heritage”.
The Government of India, has been focussing on preserving the Buddhist heritage and taking the message of Lord Buddha across the world. While speaking on promoting buddhist heritage, the Union Minister Shri G Kishan Reddy said, “The Prime Minister has taken it as his dharma to strengthen India’s ties with countries sharing Lord Buddha’s heritage. Our government is developing Buddhist Circuits with world class infrastructure to ensure a wholesome spiritual experience for devotees. In November 2021, our Prime Minister Shri Narendra Modi ji inaugurated the Kushinagar International Airport in Uttar Pradesh to facilitate easy access to the Mahaparinirvana Temple, where Lord Buddha attained nirvana. In May 2022, Prime Minister Shri Narendra Modi ji laid the foundation stone for a technologically-advanced India International Centre for Buddhist Culture and Heritage in Lumbini at a cost of 100 crore at the Lord Buddha’s birthplace. The Ministry of Tourism is developing the Buddhist circuit around Kushinagar Sravasti and Kapilvastu as a part of the SWADESH Darshan scheme.Overall, several projects for the development of Buddhist circuits in Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Bihar, Gujarat and Andhra Pradesh are already nearing completion”.
The government is also taking a ‘Whole of Government’ approach to preserve Indian culture and heritage. Several central ministries like the Ministry of Tourism, Ministry of Culture, Ministry of Civil Aviation, Ministry of Tribal Affairs, initiatives like Namami Gange and Swachh Bharat etc all are converging together for holistic outcomes with respect to protecting Indian heritage.