প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰাষ্ট্ৰীয় ৰোজগাৰ মেলাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগবঢ়োৱা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
13 APR 2023 1:29PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
বন্ধুসকল
আজি পবিত্ৰ বৈশাখী উৎসৱ। মই বৈশাখীৰ শুভেচ্ছা জনাইছোঁ। এই আনন্দময় উৎসৱত আজি কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ বিভিন্ন বিভাগত ৭০ হাজাৰৰো অধিক যুৱক-যুৱতীয়ে চৰকাৰী চাকৰি লাভ কৰিছে। আপোনালোক সকলো যুৱক-যুৱতীক, আপোনাসৱৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকলক বহুত অভিনন্দন জনাইছোঁ আৰু আপোনাসৱৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে বহুতো শুভেচ্ছা জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰে উন্নত ভাৰতৰ সংকল্প পূৰণৰ বাবে যুৱক-যুৱতীসকলৰ প্ৰতিভা আৰু শক্তিক সঠিক সুযোগ দিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ লগতে গুজৰাটৰ পৰা অসমলৈ, উত্তৰ প্ৰদেশৰ পৰা মহাৰাষ্ট্ৰ, এনডিএ আৰু বিজেপি শাসিত ৰাজ্যসমূহলৈকে চৰকাৰী চাকৰি দিয়াৰ প্ৰক্ৰিয়া দ্ৰুত গতিত চলি আছে। কালি মধ্য প্ৰদেশৰ ২২,০০০ৰো অধিক শিক্ষকক নিযুক্তি পত্ৰ প্ৰদান কৰা হৈছে। এই ৰাষ্ট্ৰীয় নিযুক্তি মেলাও যুৱক-যুৱতীসকলৰ প্ৰতি আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰেই প্ৰমাণ।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰত হৈছে বিশ্বৰ দ্ৰুততম বিকাশশীল অৰ্থনীতি। কোভিডৰ পিছত সমগ্ৰ বিশ্বই মন্দাৱস্থাৰ সৈতে যুঁজি আছে, বেছিভাগ দেশৰ অৰ্থনীতি নিৰন্তৰ হ্ৰাস হৈ আছে। কিন্তু এই সকলোবোৰৰ মাজত, বিশ্বই ভাৰতক এক 'উজ্জ্বল স্থান' হিচাপে নজৰ দি আছে। আজিৰ নতুন ভাৰতে যি নতুন নীতি আৰু ৰণনীতি অনুসৰণ কৰি আছে, সিয়ে দেশত নতুন সম্ভাৱনা আৰু নতুন সুযোগৰ দুৱাৰ মুকলি কৰিছে। এটা সময় আছিল যেতিয়া ভাৰতে, সেয়া প্ৰযুক্তিয়েই হওঁক বা আন্তঃগাঁথনিয়েই হওঁক, প্ৰতিক্ৰিয়াশীল দৃষ্টিভংগীৰে কাম কৰিছিল, কেৱল প্ৰতিক্ৰিয়া প্ৰকাশ কৰিছিল। ২০১৪ চনৰ পৰা, ভাৰতে এক সক্ৰিয় দৃষ্টিভংগী গ্ৰহণ কৰিছে। ফলস্বৰূপে, একবিংশ শতিকাৰ এই তৃতীয় দশকটোৱে নিযুক্তি আৰু স্ব-নিয়োজনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে যিবোৰ আগতে কল্পনা কৰিব পৰা নাছিল। আজি এনে বহুতো খণ্ড যুৱক-যুৱতীসকলৰ সন্মুখত মুকলি হৈছে, যিবোৰ ১০বছৰ আগতে উপলব্ধ নাছিল। আমাৰ ওচৰত ষ্টাৰ্টআপৰ এক উদাহৰণ আছে। ষ্টাৰ্টআপক লৈ আজি ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত যথেষ্ট উৎসাহ আছে। এক প্ৰতিবেদন অনুসৰি, ষ্টাৰ্টআপবোৰে ৪০ লাখতকৈও অধিক প্ৰত্যক্ষ আৰু পৰোক্ষ চাকৰি সৃষ্টি কৰিছে। একেদৰে, ড্ৰোন উদ্যোগো আছে। আজি, কৃষি হওঁক বা প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডই হওঁক, আন্তঃগাঁথনি সম্পৰ্কীয় জৰীপ হওঁক বা স্বামিত্ব আঁচনিয়েই হওঁক, ড্ৰোনৰ চাহিদা নিৰন্তৰ বৃদ্ধি হৈ আছে। সেয়েহে বহু তৰুণে ড্ৰোন নিৰ্মাণ, ড্ৰোন উৰণৰ সৈতে জড়িত হৈ পৰিছে। আপোনাসৱে এইটোও দেখিছে যে যোৱা ৮-৯ বছৰত দেশৰ ক্ৰীড়া খণ্ডৰ কেনেদৰে পৰিৱৰ্তন হৈছে। আজি সমগ্ৰ দেশতে নতুন ষ্টেডিয়াম নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, নতুন একাডেমী প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। ইয়াৰ বাবে প্ৰশিক্ষক, টেকনিচিয়ান, সহায়ক কৰ্মচাৰীৰ প্ৰয়োজন হৈ পৰিছে। দেশত ক্ৰীড়াৰ বাজেট দুগুণ হোৱাৰ লগে লগে যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নতুন সুযোগ সৃষ্টি হৈছে।
বন্ধুসকল,
আত্মনিৰ্ভৰশীল ভাৰত অভিযানৰ চিন্তা আৰু দৃষ্টিভংগী কেৱল স্বদেশী আঁকোৱালি লোৱা আৰু ভোকেল ফৰ লোকেলতকৈ বহু বেছি। এইটো সীমিত পৰিসৰৰ বিষয় নহয়। স্ব-নিৰ্ভৰশীল ভাৰত অভিযান হৈছে গাঁৱৰ পৰা চহৰলৈকে ভাৰতত কোটি কোটি নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰাৰ এক অভিযান। আজি আধুনিক উপগ্ৰহৰ পৰা ছেমি হাই স্পীড ৰে'ললৈকে সেইবোৰ ভাৰতত প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। যোৱা ৮-৯ বছৰত, দেশত ৩০ হাজাৰৰো অধিক নতুন আৰু সুৰক্ষিত এলএইচবি ডবা নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। সেইসমূহৰ নিৰ্মাণত ব্যৱহাৰ কৰা হাজাৰ হাজাৰ টন ষ্টীল, বিভিন্ন সামগ্ৰীয়ে সমগ্ৰ যোগান শৃংখলাটোত হাজাৰ হাজাৰ নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি হৈছে। মই আপোনাসৱক ভাৰতৰ পুতলা উদ্যোগৰ উদাহৰণো দিম। এইমাত্ৰ জীতেন্দ্ৰ সিংজীয়েও সেই বিষয়ে উল্লেখ কৰিছিল। কেইবা দশক ধৰি, ভাৰতৰ শিশুসকলে বিদেশৰ পৰা আমদানি কৰা পুতলাৰ সৈতে খেলিছিল। সেইবোৰৰ গুণাগুণ ভাল নাছিল, বা সেইবোৰ ভাৰতীয় শিশুসকলক মনত ৰাখি বনোৱা হোৱা নাছিল। কিন্তু কোনেও কেতিয়াও এই বিষয়টোৰ প্ৰতি মনোযোগ দিয়া নাছিল। আমি আমদানি কৰা পুতলাৰ বাবে মানদণ্ডৰ মাপকাঠি নিৰ্ধাৰণ কৰিছিলোঁ আৰু আমাৰ থলুৱা উদ্যোগক প্ৰোৎসাহিত কৰা আৰম্ভ কৰিছিলোঁ। ৩-৪বছৰৰ ভিতৰত, পুতলা উদ্যোগটো পৰিৱৰ্তন হৈছিল, আৰু বহুতো নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰা হৈছিল। কেইবা দশক ধৰি, আমাৰ দেশত এই পদ্ধতি বিৰাজ কৰিছিল যে প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলি কেৱল আমদানিহে কৰিব পাৰি আৰু বাহিৰৰ পৰাহে আহিব পাৰে। আমি আমাৰ দেশৰ নিৰ্মাতাসকলক ইমান বিশ্বাস কৰা নাছিলোঁ। আমাৰ চৰকাৰে এই পদ্ধতিও সলনি কৰিছিল। আমাৰ সেনাবাহিনীয়ে এনেধৰণৰ ৩০০ তকৈও অধিক সঁজুলি আৰু অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰৰ এখন তালিকা প্ৰস্তুত কৰিছে, যিবোৰ এতিয়া ভাৰতত নিৰ্মাণ কৰা হ'ব, ভাৰতীয় উদ্যোগৰ পৰা ক্ৰয় কৰা হ'ব। আজি ভাৰতে বিদেশলৈ ১৫,০০০ কোটি টকাৰ প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলি ৰপ্তানি কৰে। ই হাজাৰ হাজাৰ নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আপোনাসৱে আৰু এটা কথা কেতিয়াও পাহৰিব নালাগে। যেতিয়া দেশে আমাক ২০১৪ চনত সেৱা আগবঢ়োৱাৰ সুযোগ দিছিল, ভাৰতত বিক্ৰী হোৱা বেছিভাগ মোবাইল ফোন আমদানি কৰা হৈছিল। আমি স্থানীয় উৎপাদন বৃদ্ধি কৰিবলৈ উদগনি দিছিলোঁ। যদি পৰিস্থিতি ২০১৪ চনৰ আগৰ দৰে একে হ'লহেঁতেন, তেন্তে আমি বৈদেশিক মুদ্ৰাৰ বাবে লাখ লাখ কোটি টকা ব্যয় কৰিলোহেঁতেন। কিন্তু এতিয়া, আমি কেৱল ঘৰুৱা প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাই নহয়, লগতে মোবাইল ফোন ৰপ্তানিও কৰি আছোঁ। এইবোৰে পৃথিৱীৰ বিভিন্ন দেশসমূহৰ বজাৰ দখল কৰিছে। ই হাজাৰ হাজাৰ নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগো সৃষ্টি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
নিয়োগ সৃষ্টিৰ আন এটা দিশ আছে, আৰু সেয়া হ'ল আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পত চৰকাৰে কৰা বিনিয়োগ। আমাৰ চৰকাৰ আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পত দ্ৰুত গতিৰ বাবে জনাজাত। যেতিয়া চৰকাৰে মূলধন ব্যয়ৰ বাবে ব্যয় কৰে, বৃহৎ পৰিমাণৰ আন্তঃগাঁথনি যেনে পথ, ৰেলপথ, বন্দৰ আৰু নতুন ভৱন সাজু হৈ উঠে। আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত অভিযন্তা, টেকনিচিয়ান, একাউণ্টেণ্ট, শ্ৰমিক, সকলোধৰণৰ সঁজুলি, ষ্টীল, চিমেণ্ট আদিৰ প্ৰয়োজন। আমাৰ চৰকাৰৰ সময়ত, যোৱা ৮-৯বছৰত মূলধনব্যয় ৪ গুণ বৃদ্ধি পাইছে। এইটোৱে নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগ আৰু মানুহৰ উপাৰ্জন দুয়োটা বৃদ্ধি কৰিছে। মই আপোনাসৱক ভাৰতীয় ৰেলৱেৰ উদাহৰণ দিওঁ। ২০১৪ চনৰ আগৰ সাত দশকত, প্ৰায় ২০,০০০ কিলোমিটাৰ ৰে'ললাইনত বৈদ্যুতিকৰণ কৰা হৈছিল। যোৱা ন বছৰত আমি প্ৰায় ৪০,০০০ কিলোমিটাৰ ৰে'লপথৰ বৈদ্যুতিকৰণ সম্পূৰ্ণ কৰিছো। ২০১৪ চনৰ আগতে, এমাহত মাত্ৰ ৬০০ মিটাৰ নতুন মেট্ৰ' লাইন নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল,৬০০ মিটাৰ। আজি আমি প্ৰতি মাহে প্ৰায় ৬ কিলোমিটাৰ নতুন মেট্ৰ' লাইন নিৰ্মাণ কৰি আছোঁ। তেতিয়া গণনা মিটাৰত আছিল, আজি ইয়াক কিলোমিটাৰত গণনা কৰা হৈছে। ২০১৪ চনত, গেছ নেটৱৰ্ক ৭০খনতকৈও কম জিলালৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছিল, দেশৰ 70 খনতকৈ কম জিলা। আজি এই সংখ্যা ৬৩০ খন জিলালৈ বৃদ্ধি পাইছে। ৭০ খন জিলা ক'ত আৰু ৬৩০ খন জিলা ক'ত? ২০১৪ চনলৈকে, গ্ৰাম্য অঞ্চলত পথৰ দৈৰ্ঘ্যও ৪লাখ কিলোমিটাৰতকৈও কম আছিল। আজি এই সংখ্যা ৭.২৫ লাখ কিলোমিটাৰতকৈও অধিকলৈ বৃদ্ধি পাইছে। আপোনাসৱে কল্পনা কৰিব পাৰে যে যেতিয়া গাঁৱত ৰাস্তা নিৰ্মাণ কৰা হয় তেতিয়া ইয়াৰ প্ৰভাৱ কেনে হয়। ইয়াৰ ফলত সমগ্ৰ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰত দ্ৰুত গতিত নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি হয়।
বন্ধুসকল,
দেশৰ বিমান খণ্ডতো একে ধৰণৰ কাম কৰা হৈছে। ২০১৪ চনলৈকে, দেশত ৭৪ টা বিমানবন্দৰ আছিল, আজি ইয়াৰ সংখ্যা ১৪৮লৈ বৃদ্ধি হৈছে। আমি সকলোৱে জানো যে বিমানবন্দৰৰ কাম-কাজত কিমান কৰ্মচাৰীৰ প্ৰয়োজন। আপোনাসৱে অনুমান কৰিব পাৰিব যে বহুতো নতুন বিমানবন্দৰে দেশখনত হাজাৰ হাজাৰ নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে। আৰু আপোনাসৱে দেখিছে যে শেহতীয়াকৈ এয়াৰ ইণ্ডিয়াই অভিলেখ সংখ্যক বিমান ক্ৰয় কৰাৰ অৰ্ডাৰ দিছে। আন বহুতো ভাৰতীয় কোম্পানীয়েও ইয়াৰ বাবে প্ৰস্তুতি চলাই আছে। অৰ্থাৎ, অনাগত দিনবোৰত, এই খণ্ডত কেটাৰিঙৰ পৰা ইনফ্লাইট সেৱালৈকে, তত্বাৱধানৰ পৰা অন-গ্ৰাউণ্ড পৰিচালনালৈকে বৃহৎ সংখ্যক নতুন সুযোগ সৃষ্টি হ'ব। আমাৰ বন্দৰ খণ্ডতো একে ধৰণৰ প্ৰগতি ঘটিছে। উপকূলীয় অঞ্চলৰ বিকাশ, আমাৰ বন্দৰৰ বিকাশ, আমাৰ বন্দৰসমূহত কাৰ্গো সঞ্চালন আগৰ তুলনাত দুগুণ হৈছে, আৰু ইয়াৰ বাবে প্ৰয়োজন হোৱা সময় এতিয়া আধালৈ হ্ৰাস হৈছে। এই গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰিৱৰ্তনে বন্দৰ খণ্ডতো বৃহৎ সংখ্যক নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
দেশৰ স্বাস্থ্য খণ্ডও নিযুক্তি সৃষ্টিৰ এক উৎকৃষ্ট উদাহৰণ হৈ পৰিছে। ২০১৪ চনত, ভাৰতত ৪০০তকৈও কম চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আছিল, আজি ৬৬০খন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আছে। ২০১৪ চনত, স্নাতক চিকিৎসা আসনৰ সংখ্যা আছিল প্ৰায় ৫০ হাজাৰ, আজি ১ লাখতকৈও অধিক আসন উপলব্ধ। আজি, আগৰ তুলনাত দুগুণ চিকিৎসক পৰীক্ষাত উত্তীৰ্ণ হৈ সাজু হৈছে। আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিৰ বাবে দেশত বহুতো নতুন চিকিৎসালয় আৰু ক্লিনিক নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। অৰ্থাৎ, আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰতিটো প্ৰকল্পই নিযুক্তি আৰু স্ব-নিয়োজন নিশ্চিত কৰিছে।
বন্ধুসকল,
গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিৰ গতি বৃদ্ধি কৰিবলৈ চৰকাৰে এফপিঅ' সৃষ্টি কৰি আছে, আত্ম-সহায়ক গোটবোৰক লাখ কোটিৰ সাহায্য দিছে, সঞ্চয় ক্ষমতা সম্প্ৰসাৰিত কৰিছে, যিয়ে গাঁৱৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নিজ গাঁৱতে নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে। ২০১৪ চনৰ পৰা দেশত ৩ লাখতকৈও অধিক নতুন উমৈহতীয়া সেৱা কেন্দ্ৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ২০১৪ চনৰ পৰা, দেশৰ গাওঁবোৰত ৬লাখ কিলোমিটাৰৰো অধিক অপ্টিকেল ফাইবাৰ স্থাপন কৰা হৈছে। ২০১৪নচনৰ পৰা দেশৰ দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে তিনি কোটিতকৈও অধিক ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ ভিতৰত, গাওঁবোৰত ২.৫ কোটিতকৈও অধিক ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। বিগত বছৰবোৰত গাওঁবোৰত ১০ কোটিতকৈও অধিক শৌচালয়, ১.৫লাখতকৈও অধিক স্বাস্থ্য আৰু কল্যাণ কেন্দ্ৰ, হাজাৰ হাজাৰ নতুন পঞ্চায়ত ভৱন নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। এই সকলোবোৰ নিৰ্মাণ কাৰ্যই গাঁৱৰ লাখ লাখ যুৱক-যুৱতীক কাম, নিযুক্তি প্ৰদান কৰিছে। আজি কৃষি খণ্ডত যিদৰে কৃষি যান্ত্ৰিকীকৰণ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে, ইয়াৰ ফলত গাওঁবোৰত নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগো সৃষ্টি হৈছে।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতে যিদৰে ইয়াৰ ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহ আগবঢ়াই নিছে, উদ্যোগীসকলক প্ৰোৎসাহিত কৰিছে, ইয়াৰ ফলত বৃহৎ সংখ্যক চাকৰি সৃষ্টি হোৱাটো নিশ্চিত। শেহতীয়াকৈ, প্ৰধানমন্ত্ৰী মুদ্ৰা যোজনাৰ 8 বছৰ সম্পূৰ্ণ হৈছে। এই 8 বছৰত, মুদ্ৰা আঁচনিৰ অধীনত বেংক গেৰাণ্টি অবিহনে ২৩ লাখ কোটি টকাৰ ঋণ দিয়া হৈছে। ইয়াৰ ভিতৰত, ৭০ শতাংশ ঋণ মহিলাসকলক দিয়া হৈছে। এই আঁচনিয়ে ৮ কোটি নতুন উদ্যোগী সৃষ্টি কৰিছে, অৰ্থাৎ এইসকল সেইসকল লোক যিয়ে মুদ্ৰা যোজনাৰ সহায়ত প্ৰথমবাৰৰ বাবে তেওঁলোকৰ কাম আৰম্ভ কৰিছে। মুদ্ৰা যোজনাৰ সফলতাই দেশৰ কোটি কোটি লোকক স্ব-নিয়োজনৰ বাবে উৎসাহ আৰু নতুন দিশ প্ৰদান কৰিছে। আৰু মই আপোনাসৱক এটা কথা ক'ব বিচাৰোঁ, বন্ধুসকল। তৃণমূল পৰ্যায়ত অৰ্থনীতিৰ শক্তি বৃদ্ধি কৰাত মাইক্ৰ'ফাইনেন্স কিমান গুৰুত্বপূৰ্ণ, মাইক্ৰ' ফাইনেন্সৰ ফলত কিমান ডাঙৰ শক্তি উদ্ভৱ হয় সেয়া আমি এই ৮-৯ বছৰত দেখিছোঁ। যিসকলে নিজকে মহান নেতা বুলি গণ্য কৰে, ডাঙৰ অৰ্থনীতিবিদসকলক পণ্ডিত আৰু যিসকলে ফোনত ডাঙৰ মালিকসকলক ঋণ দিয়ে তেওঁলোকে আগতে কেতিয়াও মাইক্ৰ'ফাইনেন্সৰ শক্তি বুজি পোৱা নাছিল। আজিও, এই লোকসকলে মাইক্ৰ' ফাইনেন্সক উপহাস কৰি আছে। তেওঁলোকে দেশৰ সাধাৰণ মানুহৰ শক্তি বুজি নাপায়।
বন্ধুসকল,
মই বিশেষকৈ আজি নিযুক্তি পত্ৰ লাভ কৰা সকলক কিছুমান পৰামৰ্শ দিব বিচাৰোঁ। আপোনালোকৰ কিছুমান ৰেলৱেৰ সৈতে সম্পৰ্কিত, কিছুমান শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত। কিছুমানে বেংকত তেওঁলোকৰ সেৱা আগবঢ়োৱাৰ সুযোগ পাইছে। ই আপোনাসৱৰ বাবে দেশৰ উন্নয়নত অৰিহণা যোগোৱাৰ এক সুযোগ। দেশে ২০৪৭ চনত স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ উদযাপন কৰিব, ই উন্নত ভাৰত হোৱাৰ লক্ষ্যৰে আগবাঢ়িছে। আপোনাসৱৰ জীৱনৰ এই ২৫ বছৰ দেশত এক দ্ৰুত গতিশীল পৰিৱেশ হ'বলৈ গৈ আছে আৰু আপোনাসৱে ইয়াত অৰিহণা যোগাব। আপোনাসৱে কল্পনা কৰিব পাৰে যে ইমান ভাল সময়ত, ইমান ডাঙৰ সুযোগৰ সৈতে, আজি আপোনাসৱে দেশক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে আপোনাসৱৰ কান্ধত এক নতুন দায়িত্ব লৈছে। আপোনাসৱৰ সময়ৰ প্ৰতিটো পদক্ষেপ, আপোনাসৱৰ সময়ৰ প্ৰতিটো মুহূৰ্ত দ্ৰুত গতিত দেশৰ বিকাশত উপযোগী হ'ব। আজি আপোনাসৱে চৰকাৰী কৰ্মচাৰী হিচাপে আপোনাসৱৰ যাত্ৰা আৰম্ভ কৰিবলৈ গৈ আছে। এই যাত্ৰাত আপোনাসৱে সদায়ে সেইবোৰ মনত ৰাখিব লাগে আৰু সদায়ে নিজকে এজন সাধাৰণ নাগৰিক হিচাপে আপোনাসৱে যোৱা ৫ বছৰধৰি, ১০ বছৰৰ পৰা, যেতিয়াৰ পৰা বুজিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে, কি কি অনুভৱ কৰিছিল। আপোনাসৱে চৰকাৰৰ কেনে ধৰণৰ আচৰণ অনুভৱ কৰিছিল? চৰকাৰৰ কেনে ধৰণৰ আচৰণ আপোনাসৱে পছন্দ কৰিছিল? আপোনাসৱে এইটোও গুৰুত্ব দিব লাগিব যে আপোনাসৱৰ বেয়া অভিজ্ঞতাই কোনো দেশৰ নাগৰিকক আপোনাসৱ থাকোঁতে বেয়া অভিজ্ঞতা লাভ কৰিবলৈ নিদিব। আপোনাসৱে যি পাৰ কৰিছে, আপোনাসৱৰ বাবে সেয়া যাতে কোনেও ভোগ কৰিব নালাগে, ই এক মহান সেৱা। এতিয়া আপোনাসৱৰ দায়িত্ব হৈছে যে চৰকাৰী সেৱালৈ অহাৰ পিছত, আপোনাসৱে আনৰ সেই প্ৰত্যাশাবোৰ পূৰণ কৰিব। নিজকে যোগ্য কৰি তুলিব। আপোনালোকৰ প্ৰত্যেকেই আপোনালোকৰ কামৰ জৰিয়তে কোনো প্ৰকাৰে সাধাৰণ মানুহৰ জীৱনক প্ৰভাৱিত আৰু অনুপ্ৰাণিত কৰিব পাৰে। তেওঁলোকৰ হতাশাৰ মাজত বুৰ গৈ তেওঁলোকক বচাব পাৰে। বন্ধুসকল, ইয়াতকৈ মানৱতাৰ এক ডাঙৰ কাম কি হ'ব পাৰে? আপোনাসৱে চেষ্টা কৰা উচিত যে আপোনাসৱৰ কামে যাতে ইতিবাচক প্ৰভাৱ পেলায়, আপোনাসৱৰ কামে সাধাৰণ মানুহৰ জীৱন উন্নত কৰিব পাৰে। প্ৰণালীবোৰৰ ওপৰত তেওঁলোকৰ বিশ্বাস বৃদ্ধি হোৱা উচিত।
আপোনালোক সকলোকে মোৰ আৰু এটা অনুৰোধ। আপোনাসৱ সকলোৱে কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ জৰিয়তে এই সফলতা অৰ্জন কৰিছে। কিন্তু চৰকাৰী চাকৰি পোৱাৰ পিছতো শিকাৰ প্ৰক্ৰিয়াটো বন্ধ হ'বলৈ নিদিব। নতুন কিবা জনা, নতুন শিকাৰ প্ৰকৃতিয়ে আপোনাসৱৰ কাম আৰু ব্যক্তিত্ব দুয়োটাতে প্ৰভাৱ পেলাব। অনলাইন লাৰ্ণিং প্লেটফৰ্ম iGoT Karmayogiত যোগদান কৰি, আপোনাসৱে আপোনাসৱৰ দক্ষতা উন্নত কৰিব পাৰে। আৰু বন্ধুসকল, মোৰ বাবে মই সদায়ে কওঁ, মই কেতিয়াও মোৰ ভিতৰৰ ছাত্ৰজনক মৰিবলৈ নিদিওঁ। মই এজন মহান পণ্ডিত, মই সকলো জানো, মই সকলো শিকিছোঁ, মই এনে ভ্ৰমৰ সৈতে জন্ম বা কাম কৰা নাই। মই সদায় নিজকে এজন শিক্ষাৰ্থী বুলি বিবেচনা কৰোঁ, সকলোৰে পৰা শিকিবলৈ চেষ্টা কৰোঁ। আপোনাসৱে আপোনাসৱৰ ভিতৰৰ শিক্ষাৰ্থীকো জীয়াই ৰাখিব, নতুন কিবা শিকিবলৈ চেষ্টা কৰি থাকিব। ই জীৱনৰ নতুন দুৱাৰ মুকলি কৰিব।
বন্ধুসকল,
পুনৰ এবাৰ পৱিত্ৰ বৈশাখী উৎসৱ, জীৱনৰ এক নতুন আৰম্ভণি, ইয়াতকৈ ভাল উপলক্ষ কি হ'ব পাৰে? আকৌ এবাৰ, আপোনালোক সকলোৰে উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে মোৰ শুভেচ্ছা। আকৌ এবাৰ, আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত অভিনন্দন।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the National Rozgar Mela
13 APR 2023 1:29PM by PIB Delhi
Namaskar !
Friends,
Today is the auspicious festival of Baisakhi. I congratulate all the countrymen on the occasion of Baisakhi. On this joyous festival today, more than 70 thousand youngsters have got government jobs in various departments of the central government. My heartiest congratulations to all the youngsters like you and your family members! I extend my best wishes for your bright future.
Friends,
Our government is committed to providing the right opportunities to the talent and zeal of the youth to fulfil the vision of a developed India. Besides the initiative of the central government, the process of providing government jobs is going on at a rapid pace in all NDA and BJP-ruled states from Gujarat to Assam and UP to Maharashtra. Yesterday, appointment letters were handed over to more than 22 thousand teachers in Madhya Pradesh. This National Rozgar Mela is also a proof of our commitment towards the youth.
Friends,
Today India is the fastest growing economy in the world. The whole world is facing recession after Covid. The economy of most of the countries is continuously slumping. But amidst all this, the world is viewing India as a 'bright spot'. Today's New India, with the new policies and strategies which are now being followed, has opened the doors of new possibilities and new opportunities in the country. There was a time when India used to work with a reactive approach in terms of technology or infrastructure. Since 2014, India has adopted a proactive approach. As a result, this third decade of the 21st century is creating opportunities for employment and self-employment, which could not even be imagined earlier. Today, many such sectors have opened up in front of the youth, which never existed 10 years back. We have the example of startups in front of us. Today there is tremendous enthusiasm among the youth of India regarding startups. According to a report, startups have created more than 40 lakh direct and indirect jobs. So is the drone industry. Today, be it in the agriculture sector, defence sector, surveys related to infrastructure or the Swamitva scheme, the demand for drones is increasing continuously. That's why many youngsters are joining the fields of drone manufacturing and drone flying. You must also have seen how the country's sports sector has been revived in the last 8-9 years. Today, new stadiums are being built across the country and new academies are being opened up. There is a need for coaches, technicians and support staff. Doubling the sports budget in the country is also creating new opportunities for the youth.
Friends,
The thinking and approach of Atmanirbhar Bharat Abhiyan is much more than just adopting 'Swadeshi' and 'Vocal for Local'. This is not a matter of limited scope. The 'Atmanirbhar Bharat Abhiyan' is a campaign to generate crores of new employment opportunities in India from villages to cities. Today, everything from modern satellites to semi-high-speed trains are being manufactured in India itself. In the last 8-9 years, more than 30 thousand new and safe LHB coaches have been made in the country. The thousands of tonnes of steel used in their construction, the different products used have created thousands of new employment opportunities in the entire supply chain. I will also give you an example of India's toy industry. Jitendra Singh ji also mentioned about it. For decades, children in India played with toys imported from abroad. Neither the quality of these toys was good, nor were these toys made keeping Indian children in mind. But nobody ever paid attention to it. We fixed quality parameters for imported toys and started promoting our indigenous industry. As a result, within 3-4 years, the toy industry was revived, and many new employment opportunities were created. Another approach which dominated the defence sector in our country for decades was that defence equipment could only be imported. These equipment could be brought only from abroad. We did not trust the manufacturers of our country. Our government has also changed this approach. Our forces have prepared a list of more than 300 such equipment and weapons, which will now be manufactured in India and will be procured from the Indian industry. Today India exports defence equipment worth Rs 15 thousand crores to foreign countries. This has created thousands of employment opportunities.
Friends,
You should never forget one more thing. When the country gave us the opportunity to serve in 2014, most of the mobile phones sold in India used to be imported. We gave incentives to increase local production. Had the pre-2014 situation prevailed today we would have spent lakhs of crores of rupees on foreign exchange. But now, we are not only catering to the domestic needs but also exporting mobile phones, delivering to the other countries of the world. Consequently, thousands of new employment opportunities have also been created.
Friends,
There is another side of employment generation, and that is the investment made by the government in infrastructure projects. Our government is known for the fast pace of work in infrastructure projects. When the government spends on capital expenditure, a wide variety of infrastructure such as roads, railways, ports and new buildings are created. In infrastructure development, not only human resources like engineers, technicians, accountants, labourers are required but also all types of equipment, and steel, cement and many such things are required. During our government's regime, there has been a four-fold increase in capital expenditure in the last 8-9 years. As a result, both new employment opportunities and income of the people have increased. Let me give you the example of Indian Railways. In the seven decades prior to 2014, around 20,000 kilometres of rail lines were electrified. In the last 9 years, we have completed the electrification of about 40 thousand kilometres of railway lines. Before 2014, only 600 metres of new metro lines were constructed in a month, just 600 metres! Today, we are laying new metro lines of about 6 kilometres every month. At that time, the calculation was done in metres, but today the calculation is being done in kilometres. In 2014, less than 70 districts had gas network expansion in the country. Today this number has increased to 630 districts. Compare 70 districts with the 630 districts! Till 2014, the length of roads in rural areas was just less than 4 lakh km. Today this figure has also increased to more than 7.25 lakh kilometres. You can imagine the kind of impact it has when the roads connect with the villages. Due to this, employment starts to generate at a rapid pace in the entire ecosystem.
Friends,
Similar work has been done in the aviation sector of the country. Till 2014 there were 74 airports in the country, today it has increased to 148. We all know the kind of staff that is needed in airport operations. So, you would have probably guessed that these many new airports have also created thousands of new opportunities in the country. And you have seen that recently Air India has placed an order to buy a record number of airplanes. Many other Indian companies will also follow suit. That is, in the coming days, a large number of new opportunities will be created in this sector from catering to inflight services, from maintenance to on-ground handling. Similar progress is also taking place in our port sector. With the development of the sea coast and the development of our ports, the cargo handling at our ports has doubled as compared to before, and the time taken for this has now been halved. This major change has also created a large number of new opportunities in the port sector.
Friends,
The health sector of the country is also turning into a great example of the employment generation. India had less than 400 medical colleges in 2014, but today there are 660 medical colleges. In 2014, the number of undergraduate medical seats was around 50 thousand only but today more than 1 lakh seats are available. Today, we are getting double the number of doctors who pass the examination. Due to the Ayushman Bharat scheme, many new hospitals and clinics have been set up in the country. That is, every infrastructure related project is ensuring growth in generating employment and self-employment.
Friends,
To give a boost to the rural economy, the government is creating FPOs, providing financial assistance of lakhs of crores of rupees to Self Help Groups, expanding storage capacity, creating employment opportunities for the youth within their own villages. Since 2014, more than 3 lakh new common service centres have been set up in the country. Since 2014, more than 6 lakh kilometres of optical fibre has been laid in the villages of the country. Since 2014, more than three crore houses have been built and given to the poor in the country. Out of these, more than 2.5 crore houses have been built in villages alone. In the past few years, several projects like more than 10 crore toilets, more than 1.5 lakh health and wellness centres, and thousands of new panchayat buildings in villages have given work and employment opportunities to lakhs of youngsters in the villages. Today, farm mechanization has developed rapidly in the agriculture sector. So, new employment opportunities are being created in the villages due to this as well.
Friends,
Today, the way India is hand holding its small-scale industries and promoting entrepreneurship ensures the creation of a large number of jobs. Recently Pradhan Mantri Mudra Yojana has completed 8 years. In these 8 years, loans worth Rs 23 lakh crore have been given without bank guarantee under Mudra Yojana. Out of this, 70 percent of the loans have been given to women. This scheme has created 8 crore new entrepreneurs; that is, these are the people who have started their businesses for the first time with the help of Mudra Yojana. The success of Mudra Yojana has encouraged crores of people of the country for self-employment and has shown a new direction. And friends, I want to tell you one more thing. In these 8-9 years, we have seen the importance of micro finance in strengthening the economy at the grassroots level. Even the stalwarts who consider themselves to be big economists and the people who have the habit of giving loans to big business owners on the phone, never understood the power of micro finance before. Even today these people are mocking micro finance. They do not understand the potential of the common man of the country.
Friends,
I would like to specially give some suggestions to those who have received the appointment letters today. Some of you are joining the railways, while some are joining the education sector. Some people are getting the opportunity to offer their services to banks. This is your opportunity to contribute to the development of the country. The country will celebrate 100 years of independence in 2047 and is moving forward with the aim of becoming a developed India. And I know that your age today is the golden age (Amritkaal) for you. In these 25 years of your life, the country is going to move forward at a very rapid pace and you are going to contribute to that journey. You can imagine that in such a wonderful period, with such a wonderful opportunity, today you are taking a new responsibility on your shoulders to take the country forward. Your every step and every moment of your time is going to be useful in making the country develop at a faster pace.
Today you may be starting your journey as a government employee. In this journey, one should always remember those things and always view yourself as the common man. For the last 5 years, 10 years, what did you feel as a citizen? Which behaviour of the government used to frustrate you? Which behaviour of the government did you like? You must also keep this in your mind that whatever bad experiences you have been through, you will not allow any of the citizens to go through that bad experience while you are serving. What has happened to you will not happen to anyone else because you are there; and this is a great service. Now it is your responsibility that after joining the government service, you fulfil those expectations of others. Make yourself fit. Each one of you can influence and inspire the life of a common man in one way or the other through your work. He can be saved from drowning in the pool of despair. Friends, what could be a greater work for humanity than this? You should try to ensure that your work has a positive impact and your work improves the life of a common man so that his confidence and trust in the government systems increase.
I have one more request to all of you. All of you have achieved this success through hard work. But don't let the learning process stop even after getting a government job. The willingness to know and learn something new will bring about a positive impact on both your work and personality. You can upgrade your skills by joining the online learning platform iGoT Karmayogi. And friends I always say and believe that 'never let your inner student die'. I never work with the illusion that I am a great scholar or I know everything or have learned everything. I don't have such an illusion. I always consider myself a student and try to learn from everyone. You also keep your inner student alive, keep trying to learn something new and this attitude will open up new doors of opportunities in your life.
Friends,
What could be better than celebrating this auspicious festival of Baisakhi and starting a new chapter of life at the same time. Once again, my best wishes to all of you for your bright future. Once again my heartiest congratulations to all of you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.