সোসিয়েল জস্তিস অমসুং ইম্পৱার্মেন্ত মন্ত্রালয়
বাবা সাহেব অম্বেদকরগী পুন্সি খোঙচৎ - পুন্সি, পুৱারী অমসুং থবকশিং
13 APR 2023 4:14PM by PIB Imphal
• বাবা সাহেব দাঃ ভিম রাও অম্বেদকর অসি এপ্রিল 14, 1891দা পোকখি অমসুং মহাক অসি মহাক্কী মমা-মপাগী 14শুবা অমসুং খ্বাইদগী অতোনবা মচানি।
দাঃ বাবাসাহেব অম্বেদকর অসি সুবেদার রামজী মালোজী সকপালগী মচানুপানি। মহাক অসি বৃতিশ আর্মীদা সুবেদার ওইরম্মি। বাবাসাহেবকী মপাবুং অসি সন্ত কবিরগী তুং ইনবা মীওই অমা ওইবগা লোয়ননা মহৈ-মশিং নিংথীনা হৈবা মীওই অমনি।
দাঃ ভিমরাও রামজী অম্বেদকরনা মশাগী চহি অনিখক্তা ঙাইরিবা মতমদা মহাক্কী মপাবুংনা থবক্তগী পোত্থাখি। মহাক্না চহি তরুক শুরকপা মতমদা মহাক্কী মমা লৈখিদে। বাবাসাহেবনা মহাক্কী অঙনবা মহৈ-মশিং বোম্বেদা লৈদুনা তমখি। মহাক্কী স্কুলগী মতমদগী হৌনা, ভারত্তা শোক্ন-শম্নবা য়াদবা মীওই অমা ওইবগী অহকপা চৈথেং মহাক্না খঙখি।
দাঃ অম্বেদকরনা মহাক্কী স্কুলগী মহৈ মশিং অসি সাতারাদগী তম্লকখি। লাইবক থীবদি, দাঃ অম্বেদকরনা মহাক্কী মমা কায়নখি। মহাক্কী মদোমচানা মহাকপু য়োক্লকখি। মদুগী মতুংদা, মখোয় বোম্বেদা হোংখি। মহাক্কী স্কুলগী মহৈ-মশিং তম্বগী মতম অপুনবদা মহাক্না শোক্ন-শম্নবা য়াদবগী চৈথেং খাঙদুনা লাকখি। মহাক্না মেত্রিক্যুলেসন মায় পাক্লবা মতুংদা ইং 1907তা কৈথেলগী অহাঙবা পোৎফম অমদা মহাক লুহোংখি।
• দাঃ অম্বেদকরনা বোম্বেগী এলফিনস্তন কোলেজদগী মহাক্কী গ্রেজুএসন লোইশিনখি, অমসুং মসিগীদমক্তা মহাক্না বরোদাগী হিস হাইনেস সায়াজিরাও গাইক্বাদকী মফমদগী স্কোলার্শিপ ফংলম্মি। মহাক্না গ্রেজুএসন লোইরবা মতুংদা, হায়নখিবা ৱাফমগী মখা পোন্না মহাক্না বরোদা সনস্থান য়াওবা তাখি। মহাক্না বরোদাদা লৈরিঙৈদা মহাক্কী মপাবুং লৈখিদে, অমসুং মখা তাবা মহৈ তম্নবগীদমক্তা দাঃ অম্বেদকারবু USAদা চৎনবা স্কোলার ওইনা খনখিবা অসি ইং 1913দনি। মসিনা মহাক্কী পুন্সিদা অওনবা লাক্কদবা পুঙফম অদু ওইখি।
• মহাক্না কোলুম্বিয়া য়ুনিভর্সিতীদগী ইং 1915 অমসুং 1916দা মহাক্কী MA অমসুং PhD মথংশিৎনা ফংখি। মহাক্না মখা তানা মহৈ তম্নবগীদমক্তা লন্দন্দা অমুক চৎখি। মহাক্না লো তম্নবগীদমক্তা গ্রে’স ইন্দা মিং চনখি অমসুং মহাকপু লন্দন স্কুল ওফ ইকোনোমিক্স অমসুং প্লিতিকেল সাইন্সতা D.Scগীদমক্তা শেম শানবগীদমক্তা অয়াবসু পীবিখি। অদুবু, মহাকপু বরোদাগী দেৱান্না ভারত্তা হল্লক্নবা কৌখি। মহাক্না মহাক্কী বার-এত-লো অমসুং D.Sc অকোনবা মতমদা ফংখি। মহাক্না জর্মনীগী বোন য়ুনিচর্সিতীদা মতম খরসু মহৈ তম্লম্মি।
• মহাক্না ইং 1916দা ‘কাস্ত ইন ইন্দিয়া – দেয়র মেকানিজম, জেনেসিস অমসুং দিভেলপমেন্ত’ হায়বা এসে অমা পাখি। মহাক্না ইং 1916দা মহাক্কী থেসিস ‘নেস্নেল দিবিদেন্দ ফোর ইন্দিয়া – এ হসিতোরিক এন্ড এনালিয়াতিকেল স্তদী’ ইখি অমসুং মহাক্কী Ph.D ফংখি। থেসিস অসি চহি নিপানগী মতুংদা ‘ইভোল্যুসন ওফ প্রোবিন্সিএল ফাইনান্স ইন বৃতিশ ইন্দিয়া’ হায়বা মিংথোলগী মখাদা ফোঙখি। মহাক্কী খ্বাইদগী ৱাংবা দিগ্রী ফংলবা মতুংদা, মহাক্না ভারত্তা হল্লকখি অমসুং মতুং তারক্কদবা অশাংবা মতমগী ওইনা মহাকপু ফাইনান্স মন্ত্রী ওইনা শেম শানবগীদমক্তা মহাকপু বরোদাগী মহারাজাগী মিলিতরী সেক্রেতরী ওইনা খনখি।
• বাবাসাহেবকী স্কোলার্শিপকী মতম লোইশিলকপগী মতুং ইন্না মহাক্না শহর অসিদা ইং 1917গী সেপ্তেম্বরদা হল্লকখি সর্ভিস্তা চঙখি। অদুবু, য়াম্না অতেনবা মতম ওইনা শহর অসিদা নবেম্বর 1917 ফাওবা লৈরবা মতুংদা মহাক্না মুম্বাইদা হনখি। শোক্ন-শম্নবা য়াদবগী মরমদগী মহাক্না থেংনখিবা তাথী তাওই তৌবগী মতৌনা মহাক্না থবক থাদোকখিবনি।
• দাঃ বাবাসাহেবনা বোম্বেদা হল্লকখি অমসুং পোলিতিকেল ইকোনোমীগী প্রোফেসর অমা ওইনা সাইদেনহম কোলেজতা চঙখি। মহাক অসি মহৈ-মশিং নিংথীনা হৈবা মীওই অমা ওইবনা, মহাক অসি মহৈরোইশিংগী মরক্তা মমিং য়াম্না চৎলম্মি। অদুবু, মহাক্না লন্দন্দা লো অমসুং ইকোনোমিক্স মখা তানা তম্থনবগীদমক্তা মহাক্কী ফম থাদোকখি। মসিদা কোলহাপুরগী মহারাজানা মহাক্কী মফমদা শেলগী তেংবাং পীখি। মহাক্না ইং 1921দা মহাক্কী থেসিস ‘প্রোবিন্সিএল দিসেন্ত্রেলাইজেসন ওফ ইম্পেরিএল ফাইনান্স ইন বৃতিশ ইন্দিয়া’ ইখি অমসুং লন্দন য়ুনিভর্সিতীদগী মহাক্কী M.Sc. দিগ্রী ফংখি। অদুদগী মহাক্না জর্মনীগী বোন য়ুনিভর্সিতীদা মতম খরা লৈখি। মহাক্না ইং 1923দা মহাক্কী D.Scগী থেসিস – “প্রোব্লেম ওফ রুপী, ইৎস ওরিজিন এন্ড সোল্যুসন’ ইখি। মহাকপু ইং 1923দা বারদা কৌখি।
• ইং 1924দা ইংলেন্দদগী হল্লক্লবা মতুংদা মহাক্না শোত্থরবা কাঙলুপশিংগী য়াইফ য়ুম্বালগীদমক্তা এসোসিএসন অমা হৌদোকখি, মসিদা সর চিমনলাল সেতাল্বাদনা প্রসিদেন্ত অমসুং দাঃ অম্বেদকরনা চেয়রমেন ওইখি। শোত্থরবা কাঙলুপশিংগী মরক্তা মহৈ মশিং তম্বীবা, মখোয়গী শেন্মিৎলোনগী ফিভম ফগৎহনবা অমসুং মখোয়গী ৱাকতশিংগী মীহুত ওইবা হায়বসিনা এসোসিএসন অসিগী পান্দম ওইখি।
• বাহিস্কৃত ভারত কৌবা পাউ-চে অমা অনৌবা রিফোর্ম অমগী মখা পোন্না শোত্থরবা কাঙলুপশিংগী ৱাফম কয়াদা মিৎয়েং চঙনবগীদমক্তা এপ্রিল 3, 1927দা হৌদোকখি।
• মহাক্না ইং 1928তা বোম্বেগী গবর্নমেন্ত লো কোলেজগী প্রোফেসর ওইখি অমসুং জুলাই 1, 1935তা কোলেজ অসিমক্কী প্রিন্সিপাল ওইখি অমসুং মহাক্না ফম অসি থাদোক্ত্রিঙৈ ইং 1938 ফাওবা কোলেজ অসিদা লৈখি।
• ওক্তোবর 13, 1935তা নাসিক জিলাগী য়েওলাদা শোত্থরবা কাঙলুপশিংগী প্রোবিন্সিএল কনফরেন্স অমা পাংথোকখি। কনফরেন্স অসিদা মহাক্না “ঐহাক অসি হিন্দুইজমদা পোকখিবনি, অদুবু ঐহাক হিন্দু ওইনদি শীরোই’ হায়দুনা হিন্দুশিংগী মফমদা অঙকপা চৈথেং অমা পীখি। মহাক্কী তুং ইনবা মীওই লিশিং কয়ানা মহাক্কী ৱারেপ অসিবু শৌগৎখি। মহাক্না ইং 1936তা বোম্বে প্রসিদেন্সী মাহর কনফরেন্সতা ৱা ঙাঙখি অমসুং হিন্দু ওইজররোই হায়বগী ইহৌ হৌদোকখি।
• শোত্থরবা কাঙলুপশিংগী অপাম্বা ঙাক শেন্নবগীদমক্তা মহাক্না ওগস্ত 15, 1936তা ইন্দিপেন্দেন্ত লেবর পার্তী শেমখি অমসুং মসিগী মেম্বর অয়াম্বনা শিন্মী ওইখি।
• ইগ 1938তা শোক্ন-শম্নবা য়াদবা হায়বা মমিং অসিদা অহোংবা পুরকপা বিল অমা কংগ্রেসনা হৌদোকখি। দাঃ অম্বেদকরনা মসিগী মাইয়োক্তা ৱা ঙাঙখি। মহাক্কী ৱাখল্লোনগী মখা পোন্না, মমিং হোংদোকপা অসিনা শিংনবা অসিগী ৱারোইশিন পুরকপা নত্তে হায়বনি।
• মহাকপু ইং 1942দা গবর্নর জেনেরেল ওফ ইন্দিয়াগী এক্সজেক্যুতিব কাউন্সিলদা লেবর মেম্বর অমা ওইনা খনখি, অমসুং ইং 1946তা মহাকপু বেঙ্গোলগী কন্সতিত্বেন্ত এসেমব্লীদা খনখি। তাল্লক অসিদা মহাক্না মহাক্কী লাইরিক, “শুদ্রশিং অসি কনানো?” অসি ফোঙখি।
• ভারতনা ইং 1947দা নিংতম্বা ফংলবা মতুংদা, মহাকপু নেহরুগী অহানবা মন্ত্রী মন্দলদা লো অমসুং জস্তিস মন্ত্রী ওইনা খনখি। অদুবু, কশ্মিরগী ৱাফম, ভারতকী ফোরেন পোলিসী অমসুং হিন্দু কোদ বিলগী মতাংদা লৈবা নেহরুগী পোলিসীদা য়ানিংদে হায়রদুনা মহাক্না ইং 1951দা মন্ত্রীগী ফম থাদোকখি।
• কোলম্বিয়া য়ুনিভর্সিতীনা মহাক্না ভারতকী সংবিধান ইবগা মরী লৈননা পাংথোকখিবা থবকশিংবু শকখঙবা ওইনা ইং 1952দা LL.Dগী দিগ্রী পীখি। মহাক্না ইং 1955তা “থোৎ ওন লিঙ্গুইস্তিক স্তেত” হায়না মিংথোনবা মহাক্কী লাইরিক ফোঙখি।
• দাঃ অম্বেদকরগী মফমদা ওস্মানিয়া য়ুনিভর্সিতীনা জনুৱারী 12, 1953দা দোক্তোরেত পীখি। মহাক্না ইং 1935তা য়েওলাদা “ঐহাক হিন্দু ওইনা শীরোই” হায়না লাউথোকখিবা ৱাফম অদু চহি 21গী মতুংদা অকোনবদা চুম্মি হায়না মহাক্না উৎখি। মহাক্না ওক্তোবর 14, 1956তা নাগপুরদা পাংথোকপা পুৱারী ওইরবা থৌরম অমদা বুধিজমদা চঙখি অমসুং দিসেম্বর 6, 1956তা নোঙ্গাখি।
• দাঃ বাবাসাহেব অম্বেদকরগী মফমদা বুধিস্ত লাইনিংবশিংনা নেপালগী কথমন্দুদা ইং 1954দা “জগতিক বুধিজম কাউন্সিল”দা “বোধিসত্তবা” হায়বা মীইংথোল পীখি। মসিগী য়াম্না অখন্নবা ৱাফম অমনা, মহাক্কী “বোধিস্ততবা” মিংথোল অসি মহাক্না হিংলিঙৈদা পীখিবা অসিনি।
• মহাক্না ভারতকী নিংতম ইহৌ অমসুং নিংতম্বা ফংলবা মতুংদা পাংথোকপা রিফোর্মশিংদা থৌদাং কয়া য়াখি। মসিদা নত্তনা, বাবাসাহেবনা রিজর্ব বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়া শেম্বা মতমদসু মশক থোকপা থৌদাং য়াখি। সেন্ত্রেল বেঙ্ক অসি বাবাসাহেবনা হিলতন য়ং কম্মিসন্দা পুথোকখিবা ৱাখল্লোন্দা য়ুম্ফম ওইরগা শেমখিবনি।
• দাঃ অম্বেদকরগী মগুন লৈবা পুন্সি ৱারীনা মহাক অসি স্তদী অমসুং এক্সনগী মীওইনি হায়না তাক্লি। অহানবদা, মহাক্না শেন্মিৎলোন, রাজনিতী, আইন, ফিলোসোফী অমসুং সোসিওলোজীগী অকুপ্পা লৌশিং তানখি। মহাক্না মহৈ তম্লিঙৈ মনুংদা, মহাক্না খুন্নাইগী শিংনবা কয়া মাইয়োক্নখি। অদুবু, মহাক্না মহাক্কী পুন্সি অসি লাইরিক পাদুনা অমসুং লাইব্রেরীদা অদুমক লৈশিন্দুনা লেনখিদে। মহাক্কী শোত্থরবা কাঙলুপশিংগী মচিল মনাওশিংবু মহাক্না কাওদবনা মরম ওইরগা মহাক্না অৱাংবা অমসুং তোলোব চাউবা ফম অমত্তা লৌখিদে। মহাক্না মশাগী পুন্সিবু মান্নবা থাক্তা য়েংবা, নুংশি চানবা অমসুং মীওইবা খুন্নাইগী য়াইফনবগীদমক্তা কত্থোকখি। মহাক্না শোত্থরবা কাঙলুপশিংবু থাক ৱাংনা পুখৎনবা মহাক্কী ঙমজবী থাদুনা হোৎনখি।
• মহাক্কী পুন্সি ৱারী নিংথীনা নৈনরুরবা মতুংদা, মহাক্না শরুক তম্লম্বা অমসুং মদুগা খুন্নাইগা চুশিন্নবগী ৱাফমশিং অসি মুন্না নৈনবগী মথৌ তাই। ৱাখল্লোন অমগী মতুং ইন্না, মহাক্কী ৱাফম অহুম অমদি ঙসি ফাওবদা মরু ওইরি। ভারতকী শেন্মিৎলোন অমসুং ভারতকী খুন্নাইনা শেন্মিৎলোন অমসুং খুন্নাইগী শিংনবা কয়া ঙসিসু মাইয়োক্নরি। দাঃ অম্বেদকরগী ৱাখল্লোনশিংনা শিংনবা অসিগী ৱারোইশিন পুরকপদা ঐখোয়বু লমজিংবা য়াই।
• দাঃ অম্বেদকর লৈখিদবগী কুমওন অসি মহাপরিনির্বন দিবস হায়না লৈবাক শিনবা থুংবদা পাংথোক্লি।

Ministry of Social Justice & Empowerment
The journey of Baba Saheb Ambedkar – Life, History & Works
13 APR 2023 4:14PM by PIB Delhi
• Baba Saheb Dr. Bhim Rao Ambedkar was born on April 14, 1891, he was the 14th and last child of his parents.
• Dr. Babasaheb Ambedkar was the son of Subedar Ramji Maloji Sakpal. He was Subedar in British Army. Babasaheb’s father was a follower of Sant Kabir and was also a well-read person.
• Dr. Bhimrao Ramji Ambedkar was hardly two years old when his father retired from service. His mother died when he was only about six. Babasaheb got his early education in Bombay. Since his school days he realized with intense shock what it was to be an untouchable in India.
• Dr. Ambedkar was taking his school education in Satara. Unfortunately, Dr. Ambedkar lost his mother. His aunt looked after him. Afterwards, they shifted to Bombay. Throughout his school education, he suffered from the curse of untouchability. His marriage took place after his matriculation in 1907 in an open shed of a market.
• Dr. Ambedkar completed his graduation at Elphinston College, Bombay, for which he was getting a scholarship from His Highness Sayajirao Gaikwad of Baroda. After his graduation, he had to join Baroda Sansthan according to the bond. He lost his father when he was in Baroda, 1913 is the year when Dr. Ambedkar was selected as a scholar to go to U.S.A, for the higher studies. This was the turning point of his educational career.
• He got his M.A. and Ph.D. degrees from Columbia University in 1915 and 1916 respectively. He then left for London for further studies. He was admitted there to the Gray’s Inn for Law and also allowed to prepare for the D. Sc. at the London School of Economics and Political Science. But he was called back to India by the Dewan of Baroda. Later, he got his Bar-at-Law and D.Sc. degree also. He studied for some time at Bonn University in Germany.
• In 1916 he read an essay on ‘Castes in India — their Mechanism, Genesis, and Development’. In 1916, he wrote his thesis ‘National dividend for India — A Historic and Analytical Study’ and got his Ph.D. Degree. This was published after eight years under the title — “Evolution of Provincial Finance in British India.” Then after getting this highest degree, he returned to India and was appointed a Military Secretary to the Maharaja of Baroda with a view to groom him as the finance minister in the long run.
• Babasaheb returned to the city in September, 1917 as his scholarship tenure ended and joined the service. But after a brief stay in the city till November, 1917, he left for Mumbai. The maltreatment he faced on grounds of untouchability had forced him to leave the service.
• Dr. Ambedkar returned to Bombay and joined Sydenham College as a Professor of Political Economy. As he was well read, he was very popular among the students. But he resigned his post, to resume his studies in Law and Economics in London. Maharaja of Kolhapur gave him the financial help. In 1921, he wrote his thesis. “Provincial Decentralization of Imperial Finance in British India,’ and got his M.Sc. Degree from the London University. Then he spent some period in Bonn University in Germany. In 1923, he submitted his thesis — “Problem of Rupee its Origin and Solution”, for the D.Sc. Degree. He was called to Bar in 1923.
• After coming back from England in 1924 he started an Association for the welfare of the depressed classes, with Sir Chimanlal Setalvad as the President and Dr. Ambedkar as the Chairman. To spread education, improve economic conditions and represent the grievances of depressed classes were the immediate objects of the Association.
• The Bahiskrit Bharat, newspaper was started in April 3, 1927 to address the cause of the depressed classes in view of the new reform.
• In 1928, he became a Professor in Government Law College, Bombay and on June 1, 1935 he became the Principal of the same college and remained in that position till his resignation in 1938.
• On October 13, 1935, a provincial conference of the depressed classes was held a Yeola in Nasik District. In this conference, he gave the shock to the Hindus by announcing. “I was born in Hinduism but I will not die as a Hindu” Thousands of his followers supported his decision. In 1936 he addressed the Bombay Presidency Mahar Conference and advocated the renunciation of Hinduism.
• On August 15, 1936, he formed Independent Labour Party to safeguard the interest of the depressed classes, which mostly formed the labour population.
• In 1938, Congress introduced a bill making change in the name of untouchables. Dr. Ambedkar criticized it. In his point of view changing the name is not the solution of the problem.
• In 1942, he was appointed to the Executive Council of the Governor General of India as a Labour member, in 1946, he was elected to the Constituent Assembly from Bengal. At the same time he published his book, Who were Shudras?
• After Independence, in 1947, he was appointed as a Minister of Law and Justice in Nehru’s first cabinet. But in 1951, he resigned his ministership, expressing his differences on the Kashmir issue, India’s Foreign Policy and Nehru’s Policy towards the Hindu Code Bill.
• In 1952, Columbia University conferred upon him the degree of LL.D. in recognition of the work done by him in connection with the drafting of India’s Constitution. In 1955, he published his book titled Thoughts on Linguistic States.
• Dr. B.R. Ambedkar was awarded a Doctorate on January 12, 1953, from Osmania University. Ultimately after 21 years, he proved true, what he had announced in Yeola in 1935, that “I will not die as a Hindu”. On 14th Oct. 1956, he embraced Buddhism in a historic ceremony in Nagpur and died on 6th Dec. 1956.
• Dr Babasaheb Ambedkar was conferred with the title of “Bodhisattva” by the Buddhist monks at “Jagatik Buddhism Council” in 1954 in Kathmandu, Nepal. The special thing is that Dr Ambedkar was conferred with the title of Bodhisattva while he was alive.
• He also contributed to India’s Independence struggle and in its reforms post-independence. Apart from this, Babasaheb played a significant role in the formation of the Reserve Bank of India. The Central bank was formed on the concept presented by Babasaheb to the Hilton Young Commission.
• This sparkling life history of Dr. Ambedkar shows that he was a man of study and action. Firstly, he acquired sound knowledge of Economics Politics, Law, Philosophy and Sociology, in pursuing his studies; he had to face many social odds. But he did not spend all his life in reading and studying and in the libraries. He refused the higher posts with attractive salaries because he never forgot his brothers in the depressed class. He dedicated the rest of his life for equality, brotherhood and humanity. He tried his best for the upliftment of the depressed classes.
• After having gone through his life history it is necessary and proper to study and analyze his main contribution and their relevance. According to one opinion there are three points which are more important even today. Today also Indian Economy and Indian Society is facing many economic, and social problems. Dr. Ambedkar’s thoughts and actions may guide us for the solution of these problems.
• Dr. B.R. Ambedkar’s death anniversary is observed as Mahaparinirvan Diwas across the country.