শিপ্পিং মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রীনা ‘অহানবা মার্চেন্ত নেভি ফিরাল’ থেত্তুনা চয়োল অমা চৎথগদবা নেসনেল মেরিতাইম সেলেব্রেসন হৌখ্রে
থৌরম হৌদোকপা ওইনা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীদা য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী সর্বানন্দা সোনোৱালনা ফিরাল থেৎখ্রে
30 MAR 2023 6:48PM by PIB Imphal
এপ্রিল ৫তগী হৌদুনা চয়োল অমা চুপ্না পাংথোক্কদবা নেসনেল মেরিতাইম সেলেব্রেসনগী থৌরাং তৌবা ওইনা ঙসি নিউ দিল্লিদা পোর্তস, সিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী সর্বনন্দা সোনোৱালনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীদা ‘অহানবা মার্চেন্ত নেভি ফিরাল’ থেৎখ্রে। থৌরম অদুদা পোর্তস, সিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজ মিনিস্ত্রিগী সেক্রেতরি সুধান্স পন্ত অমসুং অতোপ্পা সেনিয়র ওফিসিএলশিং শরুক য়াখি। প্রধান মন্ত্রীদা মেমেন্তো অমসু খুদোল তমখি।
ভারতকী অহানবা স্তিমসিপ “এস.এস. লোয়ালতি”(সিন্দিয়া স্তিম, নেভিগেসন কো লিমিতেৎ,মুম্বাই)না ১৯১৯গী নুমিৎ অসিদা মালেমগী সমুদ্রগী শরুক ফাওদুনা হোনবা মহাক্কী অহানবা খোঙচৎ ওইনা মুম্বাইদগী লন্দন ফাওবগী খোঙচৎ অদু নিংশিংবা ওইনা ‘নেসনেল মেরিতাইম দে’ পাংথোকপনি অমসুং ভারতকী চাউথোকচনিঙাই ওইবা মীকুপ অদু হরাওবা ফোঙদোকপা অমসুং হিরোয়শিংগী থৌনা অদু ইকায়খুম্নবা উৎপা ওইনা মার্চ ৩০,২০২৩দগী এপ্রিল ৫,২০২৩ ফাওবা সরকারনা নেসনেল মেরিতাইম ৱিক পাংথোকপনি।
Commencing the National Maritime Week 2023, the first "Merchant Navy Flag" was pinned on the lapel of Hon'ble Prime Minister Shri @narendramodi by Shri @sarbanandsonwal, Union Minister of MoPSW along with Shri Sudhansh Pant, IAS, Secretary, MoPSW & other senior officials. pic.twitter.com/VE9HjYLuzT
— Ministry of Ports, Shipping and Waterways (@shipmin_india) March 30, 2023
থৌরম অদুদা শ্রী সোনৱালনা হায়খি মালেমগী সপ্লাই চেন মথৌ পাংথোকপদা ভারতকী হিরোয়শিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। ঐখোয়গী সমুদ্রগী শকখঙবীদ্রবা অথৌবশিংনা লৌরিবা থৌদাং অদু পাংথোক্লিবা নেসনেল মেরিতাইম ৱিক থৌরমশিংদা ইকায়খুম্নবা উৎকনি। চয়োল অমগী থৌরম অসি শরুক য়াবা ওইনা মহাক্না লৈবাক অসিগী অহানবা মার্চেন্ত নেভি ফিরাল থেত্তুনা থবক অসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা শৌগৎলি।
হিরোয়শিং অমসুং সমুদ্রগা শম্নবা অতোপ্পা থবক তৌবা মীওইশিং পোর্তস, সিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজ মিনিস্ত্রিনা ইকায়খুম্নবা উৎকনি। মেরিতাইম সেক্তরদা শিংথাবা য়াবা থবক পাংথোকপা শক্নাইরবা মীওইশিংদা পোর্তস, সিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজ মিনিস্ত্রিনা পীবা মনাশিং মখাদা লৈরে:
১. সাগর সম্মান ভরুনা এৱার্দ: ভারতকী সিপ্পিং অমসুং মসিগা মরী লৈনবা মেরিতাইম ইন্দস্ত্রিশিংদা মশক থোকপা থবক পাংথোকপা মীওইশিং ইকায়খুম্নবা উৎপা ওইনা ভরুনা এৱার্দ পীরি।
২. সাগর সম্মান এৱার্দ ফোর এক্সলেন্স: সিপ্পিং বিজিনেস, কম্মর্সিয়েল ওপরেসনশিং, হুমেন রিছোর্স দিবলপমেন্ত, মেরিতাইম তেক্নোলোজি মেনেজমেন্তগী হিরমশিংদা ভারতকী সিপ্পিং অমসুং মসিগা মরী লৈনবা মেরিতাইম ইন্দস্ত্রিশিংদা অৱাংবা থাক্তা মথৌ ফজনা পাংথোকপা মীওইশিংদা মনা অসি পীরি।
৩. সাগর সম্মান এৱার্দ ফোর গেলেন্ত্রি: ভারত নত্ত্রগা অতোপ্পা মফমশিংদা মার্চেন্ত নেভিদা থৌনা ফবগী থবকশিং পাংথোকপদা ইকায়খুম্নবা উৎপা ওইনা ভারতকী হিরোয়শিং(ওফিসারশিং য়াওনা) মনা অসি পীরি।
৪. অফবা মেরিতাইম ত্রেনিং ইন্সতিতুৎ, অফবা ভারতকী সিপ্পিং কম্পেনি, হিরোয়শিং থবক পীবা মশক থোকপা ভারতকী ইমপ্লোয়র, হিরোয়শিং থবক পীবা মপানগী মশক অফবা ইমপ্লোয়র, অফবা ভারতকী হিথাংফমনা ভারতকী সিপ্পিং অমসুং ভারতকী হিরোয়শিংগীদমক পাংথোকপা থবকশিংগী ইকায়খুম্নবা উৎপা ওইনা মনা পীরি।
নেসনেল মেরিতাইম দে লাকপদা, মালেমগী অহানবা অমসুং অনিশুবা লাঞ্জাউদা সমুদ্রদা মখোয়গী থৱায় কৎখ্রবা হিরোয়শিংগী মেমোরিএলশিংদা সরকারনা ইকায়খুম্নবা উৎলি।
নেসনেল মেরিতাইম দে অমসুং মার্চেন্ত নেভি ফ্লেগ দেগী থৌরমশিং পাংথোক্নবা মুম্বাইদা নেসনেল মেরিতাইম দে সেলেব্রেসন কম্মিতি লিংখৎলে। কম্মিতি অদুদা জহাজ মপুশিং, হিরোয়শিং, পোর্ত ত্রস্তশিং, মেরিতাইম স্তেৎ সরকারশিং অমসুং সিপ্পিং মিনিস্ত্রি শরুক য়ারি। জহাজ মপুশিং, পোর্ত ওথোরিতিশিং, সেমি গভর্নমেন্তশিং অমসুং সিপ্পিংদা থৱায় য়াওবা এন.জি.ওশিংগী খুৎথাংদগী কম্মিতিগী ফন্দশিং খোমগৎলি।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Weeklong National Maritime Celebrations begins with PM wearing the ‘First Merchant Navy Flag’
To commemorate the occasion, the flag was pinned on lapel of Prime Minister Shri Narendra Modi by Union Minister Shri Sarbananda Sonowal
30 MAR 2023 6:48PM by PIB Delhi
Gearing up for a week long celebration of National maritime Celebration from April 5, the ‘First Merchant Navy Flag’ was pinned on the lapel of the Prime Minister Shri Narendra Modi by the Union Minister of Ports, Shipping & Waterways and Ayush Shri Sarbananda Sonowal in presence of Sudhansh Pant, Secretary, Ministry of Ports, Shipping & Waterways (MoPSW) and other senior officials in New Delhi today. A memento was also presented to the Prime Minister.
To mark the importance of the day government is celebrating by organising the National Maritime Week from 30.03.2023 to 05.04.2023 paying tribute to services of seafarers and celebrating the proud moment for India when the first Indian Steamship S.S. LOYALTY” of M/s. Scindia Steam, Navigation Co. Ltd., Mumbai ventured into international waters on her maiden voyage from Mumbai to London (UK) in the year 1919 on this day and the same is marked as National Maritime Day.”
Speaking on the occasion, the Shri Sonowal said, “The seafarers from India have played a pivotal role in keeping the global supply chain operational. The service provided by these unsung heroes of our sea will be celebrated in this National Maritime Week celebrations. We have the immense pleasure & honour to have our dynamic Prime Minister, Shri Narendra Modi ji, lending support to this initiative as he wore country’s first Merchant Navy flag on his lapel marking the beginning of this week long celebrations.”
The MoPSW will recognise the services of seafarers and services of other persons connected with it. MoPSW is presenting awards to the eminent personalities who have excelled in the maritime sector which are as follows:
1. Sagar Samman Varuna Award: Varuna Award is to recognize and honour persons for their sustained and outstanding contribution to Indian Shipping and/ or allied Maritime Industries.
2. Sagar Samman Award for Excellence: To recognize and honour persons for their lifetime exceptional and distinguished achievements or performance at the senior functional level in Indian Shipping or Indian Maritime Industries in the areas of Management of Shipping Business, Commercial Operations, Human Resource Development, Management of Maritime Technology and Industrial Relations.
3. Sagar Samman Award for Gallantry: Gallantry at Sea award to Indian Seafarers (including officers) in recognition of their exemplary acts of Gallantry in the Merchant Navy in India or elsewhere.
4. To recognize and honour the outstanding Maritime Training Institute, outstanding Indian Shipping Company, outstanding Indian Employer of Seafarer, outstanding Foreign Employer Seafarer, outstanding Indian Port and outstanding Indian Terminal for their sustained contribution to the cause of Indian Shipping and Indian Seafarers and at the same time motivate and encourage them to maximize their efforts towards this cause.
On National Maritime Day, government is paying tributes and homage to the Seamens Memorials who laid down their lives while on high seas in 1st and 2nd world wars marking their bravery and sacrifice to the nation at wide.
The National Maritime Day Celebrations Committee has been set up at Mumbai for organizing and co-ordination of various programs for the celebrations of the National Maritime Day/Merchant Navy Flag Day. The central committee conducts the affairs of the National Maritime Day Celebrations Committee. The Committee is composed of representatives of Ship owners, Seafarers, Port Trusts, Maritime State Governments, and Ministry of Shipping etc. The Committee secures funds through voluntary contributions from the Ship owners, Port authorities, various semi Government and non-Government organization interested in Shipping.