ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତୀୟ ରେଳରେ 11 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କର୍ମଚାରୀ ଅଛନ୍ତି
ଭାରତୀୟ ରେଳକୁ ଘରୋଇକରଣ କରିବାର କୌଣସି ପ୍ରସ୍ତାବ ନାହିଁ - ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ
29 MAR 2023 4:26PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତୀୟ ରେଳରେ 01.02.2023 ସୁଦ୍ଧା ମୋଟ 11,75,925 କର୍ମଚାରୀ ଅଛନ୍ତି।
ଭାରତୀୟ ରେଳକୁ ଘରୋଇକରଣ କରିବାର କୌଣସି ପ୍ରସ୍ତାବ ନାହିଁ। ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ଏବଂ ଟ୍ରାକର ସମାପ୍ତି, ରୋଲିଂ ଷ୍ଟକ୍ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଯାତ୍ରୀବାହୀ ମାଲ ପରିବହନ ସେବା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ, ପବ୍ଲିକ୍ ପ୍ରାଇଭେଟ ପାର୍ଟନରସିପ୍ (ପିପିପି) ର ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗକୁ ଆକର୍ଷିତ କରିଥାଏ। ଏଥିରେ ନେଟୱର୍କ ବିସ୍ତାର, ଲୋକୋମୋଟିଭ୍ କାରଖାନା ସ୍ଥାପନ, ​​ରେଳ ୱାଗନ୍ ଇନଡକ୍ସନ୍, ଷ୍ଟେସନ୍ ବିକାଶ, ମାଲ ପରିବହନ ଟର୍ମିନାଲ୍ ଇତ୍ୟାଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଷ୍ଟେକହୋଲ୍‌ଡର ଏବଂ କୌଶଳଗତ ନିବେଶକ ମାନେ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ କରିଥାନ୍ତି। ଅନ୍ୟ ପକ୍ଷରେ, ଷ୍ଟେସନ ସଫେଇ, ଦେୟ ପ୍ରଦାନ କରି ଶୌଚାଳୟ ବ୍ୟବହାର, ରିଟାୟାରିଂ ରୁମ୍, ପାର୍କିଂ ଏବଂ ସମ୍ପତ୍ତି ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଇତ୍ୟାଦି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସେବାଗୁଡିକର ଆଉଟସୋର୍ସିଂ ଆବଶ୍ୟକତା ଆଧାରରେ କରାଯାଉଛି ଯଦ୍ବାରା ସେବାର ମାନରେ ଉନ୍ନତି ଆସି ପାରିବ।
ବର୍ତ୍ତମାନ, ଭାରତୀୟ ରେଳର କୌଣସି ନିୟମିତ ଯାତ୍ରୀବାହୀ ଟ୍ରେନ୍ ସେବା ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେଉନାହିଁ ।
ଆଜି ଲୋକସଭାରେ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନର ଲିଖିତ ଉତ୍ତରରେ ରେଳ, ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଏହି ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି।

Ministry of Railways
Indian Railways has over 11 lakh employees
No Proposal to privatize Indian Railways – Shri Ashwani Vaishnaw
29 MAR 2023 4:26PM by PIB Delhi
The total number of employees in Indian Railways as on 01.02.2023 is 11,75,925.
There is no proposal to privatise the Indian Railways. However, to unleash faster development and completion of track, rolling stock manufacturing and delivery of passenger freight services, Ministry of Railways under various schemes of Public Private Partnership (PPP) attract investment in various areas viz. network expansion, setting up of locomotive factories, induction of railway wagons, station development, building freight terminals, etc. from the stake holders and strategic investors. Further, outsourcing of certain services like station cleaning, pay and use toilets, retiring rooms, parking and asset maintenance etc. is being done on need based manner to improve these services.
At present, none of the scheduled regular passenger train services over Indian Railways are being operated by private sector.
This information was given by the Minister of Railways, Communications and Electronic & Information Technology, Shri Ashwini Vaishnaw in a written reply to a question in Lok Sabha today.