আয়ুশ
মহৌশাগী হিদাক লাংথক য়োকখৎনবগীদমক লৈবাক ২৫ পুন্না চঙশিনমিন্নরি
29 MAR 2023 3:05PM by PIB Imphal
এস.সি.ও.গী ভারতকী প্রেসিদেন্সী মখাদা অয়ুস মন্ত্রালয়গী মীৎয়েঙ মখাদা হন্দক্তা গুৱাহাতীদা পাঙথোকখিবা বি২বি কন্ফরেন্স এন্দ এক্সপো লোয়ননা নেস্নেল অরোগ্য সম্মিতনা মহৌশাগী হিদাক লাংথক য়োকখত্তুনা এস.সি.ও. লৈবাকশিংদা শেন্মিৎলোন চাওখৎহনবা, মহৌশাগী ফীভম ঙাকথোকপা অমদি হেল্থ সিক্যুরিতীগী পান্দম ফংবদা মতেং ওইনবগীদমক লৈবাক ২৫বু মায় পাক্না পুনশিনহল্লে‍। থৌগরম অদুদা ম্যান্মারগী হকশেলগী মন্ত্রী ঐচ.ই. দোক্তর থেৎ খাইং ৱিন, মালদিব্সকী হকশেলগী দিপুতী মন্ত্রী ঐচ.ই. সফিয়া মোহমদ সাইদ অমদি এম.ও.এস. দোক্তর মুঞ্জপরা মহেন্দ্রভাই শরুক য়াখি অমদি তেক্নিকেল সেসন্দা ভর্চুএল মোদতা চাইনা, রসিয়া অমদি পাকিস্তান্না শরুক য়াখিবসু শিংথানিংঙাই ওইখি‍। কন্ফরেন্স অমদি এক্সপো কম সম্মিত অদু অয়ুস অমদি পোর্ত, সিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী সর্বনন্দ সোনোৱালনা হৌদোকখি‍।
ভারতনা ২০১৭দা এস.সি.ও.গী মপুং ফাবা মেম্বরগী থাক ফংখি অমদি সেপ্তেম্বর ১৭, ২০২২দা উজবেকিস্তানগী সমরকন্দদা ইং ২০২৩গী ওইনা এস.সি.ও. কাউন্সিল ওফ হেদ্স ওফ স্তেতকী প্রেসিদেন্সী লৌরবা মতুংদা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভারতনা অনৌবা এস.সি.ও. এক্সপর্ত ৱর্কিং গ্রুপ ওন ত্রেদিস্নেল মেদিসিন অমা শেম্নবগী থৌদাং লৌগনি হায়বা ৱাফম থমখি‍। মদুগী মতুং ইন্না, অয়ুস মন্ত্রালয়না ভারতকী এস.সি.ও. প্রেসিদেন্সী মনুংদা ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগী ওইবা তোঙান তোঙানবা থৌরাংশিং পায়খত্তুনা, ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগী এক্সপর্তশিং অমদি প্রাক্তিস্নরশিংগী ওইবা ভর্চুএল কন্ফরেন্স পাঙথোকখি, অহানবা এক্সপর্ত ৱর্কিং গ্রুপ (ই.দব্লিউ.জি.) ওন ত্রেদিস্নেল মেদিসিন পাঙথোক্তুনা দ্রাফ্ত রিগুলেসন ওন ত্রেদিস্নেল মেদিসিন এক্সপর্ত লেবেলদা অয়াবা পীখি অমদি অতোপ্পা লৈবাকশিংগী এদমিনিস্ত্রেতিব প্রোসিজর চত্থরবা মতুংদ হেদ ওফ স্তেত সম্মিত্তা অকোনবা ওইবা এদোপ্ত তৌগনি‍। হীরম অসিগী মতাঙদনি গুৱাহাতী এস.সি.ও. বি২বি কন্ফরেন্স এন্দ এক্সপোনা মরুওইরিবা অমদি থৌরাং অসিবু মখা তানা মায় পাক্না চঙশিনবা ঙমহনগদৌরিবা‍।
এস.সি.ও. বি২বি কন্ফরেন্সকী সাইদলাইন্দা, অয়ুস মন্ত্রালয়না অয়ুর্বেদ অমদি ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগী লমদা তেংবাংননবগীদমক ম্যান্মারগা বাই-লেতরেল মীফম অমসু পাঙথোকখি‍। হীরম অসিগী মতাঙদা এম.ও.য়ু. অমা ভারতকী অয়ুস মন্ত্রালয় অমদি ম্যান্মারগী হকশেল মন্ত্রালয় অনিগী মরক্তা ওগস্ত ২৯, ২০১৬দা খুৎয়েক পীনখি, অমদি মীফম অদুনা য়ানচে অদুবু ওগস্ত ২৮, ২০২৬ ফাওবা শাংদোকখি‍। ভারতকী মায়কৈ অয়ুস অমদি পোর্তস, সিপ্পিং অমদি ৱাতরৱেজ মন্ত্রী শ্রী সর্বনন্দ সোনোৱালনা লুচিংখি‍। ম্যান্মারগী কাঙবুনা ম্যান্মারগী হকশেল মন্ত্রালয়গী মন্ত্রী ঐচ.ই. দোক্তর থেৎ খাইং ৱিন্না লুচিংখি‍।
কন্ফরেন্স অদুদা মীওই ২১৪না শরুক য়াখি, মখোয়গী মনুংদা ৮৩দি এস.সি.ও. লৈবাক ১৬তগী ইন্তরনেস্নেল দেলিগেৎনি অদুগা ১৩১না ভারতকী দেলিগেৎশিংনি‍। হায়রিবা থৌরম অদুদা প্রেজেন্তেসন ৩০ পুথোকখি, মখোয়গী মনুংদা ১৯দি এস.সি.ও. লৈবাকশিংদগীনি‍। ভারতকী মায়কৈদগী অয়ুস মন্ত্রালয় অমদি ইন্দস্ত্রীগী মায়কৈদগী য়াওনা প্রেজেন্তেসন ১১ পুথোকখি‍। হায়রিবা কন্ফরেন্স অসিদা পুন্না সেসন ১১ পাঙথোকখি‍। তোঙান তোঙানবা খন্ন-নৈনবা/প্রেজেন্তেসন, ত্রেদ এক্তিবিতিজ অমদি চপ মান্নবা মতমদা পাঙথোকখিবা নেস্নেল অরোগ্য সম্মিত/এক্সপোদা মীহুৎ পুম্নমক্তা ইচঙ থৌনা শরুক য়াখিবা শিংথানিংঙাই ওইবা মায় পাকপনি‍।
ইন্দস্ত্রী, এজুকেস্নেল ইনস্তিত্যুৎ অমদি অয়ুস সর্ভিস প্রোভাইদরশিং য়াওনা একজিবিতর ৫৬না মখোয়গী পোত্থোকশিং, ইনস্তিত্যুসনশিং অমদি ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং উৎখিবগা লোয়ননা গুৱাহাতীদা পাঙথোকপা বি২বি এক্সপো অদুদা উবা ফংখিবসি লৈবাক ১১দগী বাইয়র ৬০না পুক্নিং চঙনা পীরকখিবা রেসপোন্সশিং অদুনি‍। কন্ফরেন্স অমদি এক্সপো অদুগী মনুংদা বাইয়র অমদি সেল্লরশিংগী মরক্তা ৱন-তুৱন মীতিং ১২৫ হেন্না পাঙথোকখি‍। অয়ুর্বেদ এজুকেসন, ত্রেদিস্নেল মেদিসিন প্রদক্ত অমদি মেদিকেল ভেল্যু ত্রাভেলগীদমক অয়ুর্বেদ অমদি য়োগগী ইন্ফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপগী লমদা এস.সি.ও. লৈবাক ১৩দগী ত্রেদ ইন্তরেস্ত ফংখি‍। বি২বি মীফমদা শরুক য়াখিবশিং অদু তাজিকিস্তান, অর্মেনিয়া, উজবেকিস্তান, মোঙ্গোলিয়া, কাজখস্তান, বাহরাইন, ম্যান্মার, স্রি লঙ্কা অমদি ভারত্তগীনি‍।
বি২বি কন্ফরেন্স অদু ‘এস’না সিক্যুরিতী ফোর সিতিজন্স, ‘ই’না ইকনমিক দিভেলপমেন্তো ‘সি’না কন্নেক্তিবিতী, ‘য়ু.’না য়ুনিতী, ‘আর’না রেস্পেক্ত ফোর সোভেরেন্তী এন্দ তেরিতরিএল য়ুনিতী অমদি ‘ই’না এনভাইরনমেন্ত প্রোতেক্সন ওইদুনা “সিক্যুর” এস.সি.ও. হায়বা থীমদা য়ুম্ফম ওইদুনা পাঙথোকখিবনি‍। হায়রিবা থীমশিং অসি ভারত্তা পাঙথোকখিবা এস.সি.ও. থৌরমশিংদা মখাদা পীরিবা মওং মতৌ অসিদা কোনশিনখি:-
এস.সি.ও. লৈবাকশিংনা পুন্না ত্রেদিস্নেল মেদিসিন, এস.সি.ও. লৈবাকশিংগী মনুংদা ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগী ত্রেদ কোমহনবা অমদি ত্রেদিস্নেল মেদিসিন য়োকখৎপা হায়বা ৱাফমশিংগী মরী লৈননা খন্ন-নৈনখি‍। হায়রিবা ৱাফমশিং অসি এস.সি.ও.গী সিক্যুরিতী (হেল্থ) হায়রিবা থীম অসিগা মরী লৈননা এস.সি.ও. লৈবাকশিংগী মরক্তা হেল্থ সিক্যুরিতীগী পান্দম ফংনবগীদমক খন্ন-নৈনখি‍।
ইকনমিক দিভেলপমেন্তকী থীম য়েংদুনা, লুপা করোর ৫৯০ হেনবগী দাইরেক্ত ত্রেদ ইন্তরেস্তকা লোয়ননা এল.ও.আই. ১০ থৌরম অদুদা ফংখি‍। মতৌ অসুম্না হায়রিবা খুদোংচাবশিং অসি অতৈ এস.সি.ও. লৈবাকশিংগীদমক্তসু ফংগনি‍।
ত্রেদিস্নেল মিদিসিন চাওখৎহনবা অমদি মসিবু য়োকখৎপা হায়রিবা মরুওইবা এজেন্দাদা খন্ননবগীদমক মফম অমত্তদা এস.সি.ও. লৈবাক ১৬ পুন্না লেপমিন্নবনা এস.সি.ও.গী কন্নেক্তিবিতী হায়রিবা থীম অসিবু মশক থোকহল্লি‍।
এস.সি.ও.গী মখাদা ই.দব্লিউ.জি. ওন তি.এম.গী রিগুলেসনশিংগী মতাঙদা এস.সি.ও. মেম্বর স্তেতশিংদগী লাকপা এক্সপর্তশিংগী মরক্তা য়ানবা ৱাফম অমা পুরক্তুনা এস.সি.ও.গী য়ুনিতী হায়রিবা থীম অসিবু উৎলি‍।
ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মীৎয়েঙ মখাদা অয়ুস মন্ত্রালয়না পাঙথোকপা থৌরম অদু ভারতকী প্রেসিদেন্সী মখাদা এস.সি.ও. দেলিবরেসন অমদি কোওপরেসনগী মচঙ ওইবা থৌরম অমা ওইবখক নত্তনা, মালেমগী ত্রেদিস্নেল মেদিসিন সেক্তরদা এস.সি.ও. লৈবাকশিংদা লৈরিবা চাওখৎপগী মতিং অমদি মঙমসু উৎলি‍।

AYUSH
25 Countries Come together to Promote Traditional Medicine
29 MAR 2023 3:05PM by PIB Delhi
The B2B Conference & Expo along with National Arogya Summit, held in Guwahati recently under the aegis of Ministry of Ayush under India’s presidency of SCO, has successfully brought together 25 SCO countries to promote Traditional Medicine so as that it can contribute in the economic development, environment protection and achieve the goal of Health Security among the SCO nations. The event witnessed active participation of H.E. Dr. Thet Khaing Win Minister of Health, Myanmar, H.E. Safiyya Mohamed Saeed Deputy Minister of Health, Maldives and Dr. Munjpara Mahendrabhai MoS for Ayush and Participation of China, Russia and Pakistan in technical sessions through virtual mode was also noteworthy. The Conference and Expo cum Summit was inaugurated by Union Minister of Ayush and Ports, Shipping &Waterways Shri Sarbananda Sonowal.
India attained the SCO full member status in 2017 and after assuming the Presidency of SCO Council of Heads of State for the year 2023 on 17th September 2022 at Samarkand in Uzbekistan, Prime Minister Shri Narendra Modi had remarked that India would take the initiative for a new SCO Expert working Group on Traditional Medicine. Accordingly, Ministry of Ayush has taken various initiatives on Traditional Medicine during India’s SCO Presidency viz., organized virtual conference of experts and practitioners of Traditional Medicine, conducted First Expert Working Group (EWG) on Traditional Medicine wherein Draft Regulations of the EWG on Traditional Medicine were approved at expert level and will be further subjected to other respective country administrative procedures and finally to be adopted at the Head of the States Summit. It is in this light that the Guwahati SCO B2B Conference and Expo acquire importance and could successfully take the momentum further.
On the sidelines of the SCO B2B conference, Ministry of Ayush also had a bi-lateral meeting with Myanmar to discuss the cooperation on Ayurveda and Traditional Medicine. The MoU for the same was signed between the Ministry of Ayush, India and Ministry of Health, Myanmar on 29th August 2016, which is automatically extended and valid up till 28th August 2026. The Indian side was led by Shri Sarbananda Sonowal, Minister for Ayush and Ports, Shipping & waterways. Myanmar side was led by H.E. Dr. Thet Khaing Win, Minister, Ministry of Health, Myanmar.
This Conference was attended by a total of 214 participants, out of which 83 were international delegates from 16 SCO Countries and 131 were Indian delegates. A total of 30 presentations were made during the said event of which 19 were from SCO Countries. 11 presentations were delivered by the Indian side, including presentations from Ministry of Ayush and the industry. A total of 11 sessions were held during the said conference. Active participation by all representatives across various discussions/presentations, trade activities and concurrently running National Arogya Summit/Expo was a remarkable achievement.
While 56 exhibitors, including industries, educational institutes and Ayush services providers exhibited their products, institutions & infrastructure, were involved in the B2B expo in Guwahati, the encouraging response came from 60 buyers from 11 countries in the form of keen interest. During the conference and the Expo more than 125 one-to-one meetings were held between buyers & sellers. The trade interest was received from 13 SCO countries in the fields of Ayurveda Education, Traditional Medicine Products and developing Infrastructure for providing Ayurveda and Yoga for Medical Value Travel. These B2B meeting participants were from Tajikistan, Armenia, Uzbekistan, Mongolia, Kazakhstan, Bahrain, Myanmar, Sri Lanka and India.
The B2B conference was organized in line with the theme “SECURE” SCO, where ‘S’ stands for Security for Citizens, ‘E’ for Economic Development, ‘C’ for Connectivity, ‘U’ for Unity, ‘R’ for Respect for Sovereignty and Territorial Unity and ‘E’ for Environment Protection. These themes were covered during the SCO events in India in the following manner:-
• The SCO nations together deliberated on various issues pertaining to Traditional Medicine, easing up of trade for traditional medicine within the SCO nations and promotion of Traditional medicine. These issues were discussed upon to achieve the goal of Health Security among the SCO nations, which relates to the Security (Health) theme of SCO.
• Keeping the theme of Economic Development into consideration, 10 LOIs were received during the event along with direct trade interest of over INR 590 Crore. Likewise, the opportunities will also be available for other SCO countries.
• 16 SCO nations brought together under one umbrella for deliberating on key agenda of development of traditional medicine and its active promotion highlights the Connectivity theme of SCO.
• Consensus was developed among the Experts from SCO Member States on the Regulations of the EWG on TM under SCO which relates to the Unity theme of SCO.
This event held by the Ministry of Ayush, under the vision of our Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi, was not only a crown jewel in the SCO deliberations and co-operation efforts under the presidency of India, but also highlights the potential for growth and synergies between SCO Nations in the global Traditional Medicine sector.