Ministry of Food Processing Industries
VOCAL FOR LOCAL IN FOOD PROCESSING SECTOR
28 MAR 2023 1:06PM by PIB Delhi
As part of Atmanirbhar Bharat Abhiyan - Vocal for Local Initiative in food processing sector, Ministry of Food Processing Industries (MoFPI) is implementing a centrally sponsored "PM Formalisation of Micro food processing Enterprises (PMFME) Scheme" for providing financial, technical and business support for setting up / upgradation of micro food processing enterprises in the country. The scheme is operational for a period of five years from 2020-21 to 2024-25 with an outlay of Rs. 10,000 Crore. Till date, 27,003 Loans have been sanctioned in the country under credit linked subsidy component of PMFME Scheme, out of which 5864 loans sanctioned in the State of Maharashtra. The State-wise details are at Annexure.
The PMFME scheme is designed to address the challenges faced by the micro enterprises. The scheme aims to enhance the competitiveness of new and existing individual micro-enterprises in the unorganized segment of the food processing industry and promote formalization of the sector. The details of assistance available to Micro Food Processing Enterprises under PMFME Scheme:
(i). Support to Individual / Group Category Micro Enterprises: Credit-linked capital subsidy @35% of the eligible project cost, maximum ceiling Rs.10 lakh per unit;
(ii). Support to SHGs for seed capital: Seed capital upto Rs. 40,000/- per member of SHG engaged in food processing for working capital and purchase of small tools subject to maximum of Rs. 4 lakh per SHG.
(iii). Support for Common Infrastructure: Credit linked capital subsidy
@35% subject to maximum of Rs. 3 crore to support FPOs, SHGs, Cooperatives and any Government agency for setting up of common infrastructure. The common infrastructure will also be available for other units and public to utilize on hiring basis for substantial part of the capacity.
(iv). Branding and Marketing Support: Grant upto 50% for Branding and Marketing to groups of FPOs/ SHGs/ Cooperatives or an SPV of micro food processing enterprises.
(v). Capacity Building: The scheme envisages training for Entrepreneurship Development Skilling (EDP+): program modified to meet the requirement of food processing industry and product specific skilling.
Capacity building and training is a critical component of the scheme in technical upgradation and formalization of micro food processing enterprises. The focus areas for capacity building are entrepreneurship development, compliance of Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) standards and general hygiene and other statutory compliances. District Resource Persons (DRPs) have been appointed to provide handholding support to micro food processing enterprises for the compliance of FSSAI and other statutory requirements.
Annexure
ANNEXURE REGARDING “VOCAL FOR LOCAL IN FOOD PROCESSING SECTOR”
State-wise number of loans sanctioned under credit linked subsidy
component of PMFME Scheme
Sl. No.
State/UT
No. of Loans
Sanctioned
1
Andaman And Nicobar Islands
11
2
Andhra Pradesh
1937
3
Arunachal Pradesh
22
4
Assam
583
5
Bihar
2345
6
Chandigarh
5
7
Chhattisgarh
210
8
Dadra And Nagar Haveli And Daman And Diu
2
9
Delhi
94
10
Goa
41
11
Gujarat
100
12
Haryana
384
13
Himachal Pradesh
753
14
Jammu And Kashmir
212
15
Jharkhand
146
16
Karnataka
1922
17
Kerala
611
18
Ladakh
22
19
Madhya Pradesh
1468
20
Maharashtra
5864
21
Manipur
245
22
Meghalaya
30
23
Mizoram
5
24
Nagaland
24
25
Odisha
733
26
Puducherry
47
27
Punjab
935
28
Rajasthan
273
29
Sikkim
31
30
Tamil Nadu
3552
31
Telangana
1956
32
Tripura
46
33
Uttar Pradesh
2182
34
Uttarakhand
212
Total
27003
This information was given by Minister of State for Food Processing Industries, Shri Prahlad Singh Patel in a written reply in the Lok Sabha.

ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীজ মন্ত্রালয়
ফুদ প্রোসেসিং সেক্তরদা ভোকেল ফোর লোকেল
28 MAR 2023 1:06PM by PIB Imphal
আত্মনিরভর ভারত অভিয়ানগী – ফুদ প্রোসেসিং সেক্তরদা ভোকেল ফোর লোকেল ইনিসিএতিবকী শরুক অমা ওইনা, ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রিজ মন্ত্রালয় (এম.ও.এফ.পি.আই.)না লৈবাকসিগী মাইক্রো ফউদ প্রোসেসিং এন্তরপ্রাইজশিং লিংখৎনবা/অপগ্রেদ তৌননবগীদমক শেল, তেক্নিকেল অমদি বিজিনেসকী ঙাক্লৌ পীননবা”পি.এম. ফোর্মেলাইজেসন ওফ মাইক্রো ফুদ প্রোসেসিং এন্তরপ্রাইজেজ (পি.এম.এফ.এম.ই.) স্কীম” কৌবা সেন্ত্রেল্লী স্পোন্সর্দ স্কীম অমা পায়খৎলি‍। স্কীম অসি ২০২০-২১ দগী ২০২৪-২৫ ফাওবা চহি মঙাগী ওইনা লুপা করোর ১০,০০০গী আউতলেগা লোয়ননা চলাইগনি‍। হৌজিক ফাওবদা, পি.এম.এফ.এম.ই. স্কীমগী ক্রেদিৎ লিঙ্ক্দ সবসিদী কম্পোনেন্তকী মখাদা লৈবাকসিদা লোন ২৭,০০৩ সেংসন তৌখ্রে, মসিগী মনুংদা ৫৮৬৪দি মহারাস্ত্র স্তেত্তা সেংসন তৌবনি‍। স্তেত-স্তেতকী ওইবা দিতেলশিং এনেক্সচরদা পীরি‍।
পি.এম.এফ.এম.ই. স্কীম অসি মাইক্রো এন্তরপ্রাইজশিংনা থেংনরিবা শিংনবশিং থেংননবা শেম্বনি‍। স্কীম অসিনা ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীগী অনওর্গনাইজ শরুক্তা অনৌবা অমদি হান্না লৈরবা ইন্দিভিজুএল মাইক্রো-এন্তরপ্রাইজশিংদা হিদান্নবগী চাং হেনগৎহন্নবা অমদি সেক্তর অসিবু ফোর্মেলাইজ তৌবগী থৌওং য়োকখৎনবা পান্দম থম্লি‍। পি.এম.এফ.এম.ই. স্কীমগী মখাদা মাইক্রো ফুদ প্রোসেসিং এন্তরপ্রাইজশিংদা ফংহল্লিবা তেংবাংশিংগী দিতেলশিংদি:
(১) ইন্দিভিজুএল/ গ্রুপ কেতগরী মাইক্রো এন্তরপ্রাইজশিংদা পীবা ঙাক্লৌ: ইলিজিবল প্রোজেক্ত কোস্তকী ৩৫%গী চাংদা ক্রেদিৎ লিঙ্ক্দ কেপিতেল সবসিদী, য়াম্লবদা য়ুনিৎ অমদা লুপা লাখ ১০ ফাওবা;
(২) এস.ঐচ.জি.শিংদা সীদ কেপিতেলগী পীবা ঙাক্লৌ: ফুদ প্রোসেসিংদা থবক তৌরিবা এস.ঐজ.জি. মেম্বর অমমমদা ৱর্কিং কেপিতেল অমদি অপীকপা খুৎলায়শিং লৈননবগী লুপা ৪০,০০০/- ফাওবগী সীদ কেপিতেল, এস.ঐচ.জি. অমদা য়াম্লবদা লুপা লাখ ৪ ফাওবগী চাংদা।
(৩) কম্মন ইনফ্রাস্ত্রকচরগী পীবা ঙাক্লৌ: এফ.পি.ও.শিং, এস.ঐচ.জি.শিং, কোওপরেতিবশিং অমদি লৈঙাক্কী এজেন্সী অমা হেক্তদা কম্মন ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবগীদমক য়াম্লবদা লুপা করোর ৩ ফাওবগী মনুংদা লৈগদবা ৩৫% ক্রেদিৎ লিঙ্ক্দ কেপিতেল সবসিদী। কম্মন ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি অতোপ্পা য়ুনিৎশিং অমদি মীয়াম্না কেপাসিতীগী শরুকশিং ৱায়দুনা শীজিন্নহনবা য়াহনগদবনি‍।
(৪) ব্রান্দিং অমদি মার্কেতিংগী ঙাক্লৌ: এফ.পি.ও./এস.ঐচ.জি./ কোওপরেতিবকী কাঙলুপশিং নৎত্রগা মাইক্রো ফুদ প্রোসেসিং এন্তরপ্রাইজশিংগী এস.পি.ভি. অমদা ব্রান্দিং অমদি মার্কেতিংগী ৫০%গী গ্রান্ত‍।
(৫) কেপাসিতী বিল্দিং: স্কীম অসিনা, ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীগী মথৌ তাবশিং অমদি পোত্থোক্কা মরী লৈনবা স্কিলিং পীবা ঙম্নবগীদমক শেমদোক্লবা প্রোগ্রাম ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপ দিভেলপমেন্ত স্কিলিং (ই.দি.পি.+)গী ত্রেনিং পীননবা ৱাফম কোনশিল্লি‍।
মাইক্রো ফুদ প্রোসেসিং এন্তরপ্রাইজশিংগী তেক্নিকেল অপগ্রেদ তৌবা অমদি ফোর্মেলাইজ তৌবদা কেপাসিতী বিল্দিং অমদি ত্রেনিং পীবা অসি স্কীম অসিগী মরুওইবা কম্পোনেন্ত অমনি‍। কেপাসিতী বিল্দিংগী ফোকস এরিয়া অসি ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপ দিভেলপমেন্ত, কম্প্লাইএন্স ওফ ফুদ সেফতী এন্দ স্তেন্দর্দ্স ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া (এফ.এস.এস.এ.আই.) স্তেন্দর্দ অমদি জেনেরেল হায়জীন অমসুং অতৈ স্তেতুতরী কম্প্লাইএন্সশিংনি‍। এফ.এস.এস.এ.আই. অমদি অতৈ ইনফম থোকপা কাঙলোনশিং ইলহন্নবগীদমক মাইক্রো ফুদ প্রোসেসিং এন্তরপ্রাইজশিংদা হেন্দহোল্দিং সপ্পোর্ত পীননবগীদমক দিস্ত্রিক্ত রিসোর্স পর্সন (দি.আর.পি.) শিং হাপ্লে‍।
এনেক্সচর
"ফুদ প্রোসেসিং সেক্তরদা ভোকেল ফোর লোকেল"গা মরী লৈনবা এনেক্সচর
পি.এম.এপ.এম.ই. স্কীমগী ক্রেদিৎ লিঙ্ক্দ সবসিদী কম্পোনেন্তকী মখাদা স্তেত-স্তেতকী ওইনা সেংসন তৌখ্রবা লোন মশিং
সেরিএল মশিং
স্তেত/য়ু.তি.
সেংসন তৌখ্রবা লোন মশিং
১
অন্দমান অমদি নিকোবর ঈথৎশিং
১১
২
অন্ধ্র প্রদেশ
১৯৩৭
৩
অরুনাচল প্রদেশ
২২
৪
অসাম
৫৮৩
৫
বিহার
২৩৪৫
৬
চান্দিগর
৫
৭
ছত্তিসগর
২১০
৮
দদ্রা এন্দ নগর হবেলি অমদি দামন এন্দ দিউ
২
৯
দিল্লী
৯৪
১০
গোৱা
৪১
১১
গুজরাত
১০০
১২
হরিয়ানা
৩৮৪
১৩
হিমাচল প্রদেশ
৭৫৩
১৪
জম্মু অমসুং কাস্মির
২১২
১৫
ঝার্খন্দ
১৪৬
১৬
কর্নাতকা
১৯২২
১৭
কেরলা
৬১১
১৮
লদাখ
২২
১৯
মধ্য প্রদেশ
১৪৬৮
২০
মহারাস্ত্র
৫৮৬৪
২১
মনিপুর
২৪৫
২২
মেঘালয়
৩০
২৩
মইজোরম
৫
২৪
নগালেন্দ
২৪
২৫
ওরিসা
৭৩৩
২৬
পুদুচেরী
৪৭
২৭
পঞ্জাব
৯৩৫
২৮
রাজস্থান
২৭৩
২৯
সিক্কিম
৩১
৩০
তামিল নাদু
৩৫৫২
৩১
তেলঙ্গনা
১৯৫৬
৩২
ত্রিপুরা
৪৬
৩৩
উত্তর প্রদেশ
২১৮২
৩৪
উত্তরাখন্দ
২১২
অপুনবা
২৭০০৩
ৱাফম অসি লোক সভাদা ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রিজকী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী প্রহ্লাদ সিংহ পতেলনা অইবা পাউখুম ওইনা পীদুনা ফোঙদোকখিবনি‍।