বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
২৩-২৪ মাৰ্চত ডিব্ৰুগড়ত জি-২০ আৰআইআইজি সন্মিলনৰ আলোচনাৰ বিষয়বস্তু হ’ব বহনক্ষম জৈৱ-অৰ্থনীতি
22 MAR 2023 2:19PM by PIB Guwahati
অহা ২৩-২৪ মাৰ্চত ডিব্ৰুগড়ত অনুষ্ঠিত হ'বলগীয়া জি-২০ গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱন উদ্যোগ সংগ্ৰহ (আৰআইআইজি) সন্মিলনত জি-২০ সদস্য, অতিথি দেশ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংগঠনৰ প্ৰতিনিধি আৰু বৈজ্ঞানিক সম্প্ৰদায়ৰ আমন্ত্ৰিত অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে এক বহনক্ষম আৰু বৃত্তাকাৰ জৈৱ-অৰ্থনীতি গঢ়ি তোলাৰ উপায়ৰ ওপৰত আলোচনা কৰিব।
ভাৰত চৰকাৰৰ বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি বিভাগৰ (ডিএছটি) সচিব ড০ এছ চন্দ্ৰশেখৰ আৰু জি-২০ আৰআইআইজি অধ্যক্ষই সন্মিলনৰ কাৰ্যক্ৰমৰ নেতৃত্ব দিব। জি-২০ আৰআইআইজি সন্মিলনখন ভাৰত চৰকাৰৰ বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ জৈৱ প্ৰযুক্তি বিভাগৰ দ্বাৰা সমন্বিত অনুষ্ঠান হ’ব। সন্মিলনখনত প্ৰায় ১০০ জন প্ৰতিনিধি আৰু আমন্ত্ৰণকাৰীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
অনুষ্ঠানটোৱে মুখ্য অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক একেখন মঞ্চতে সন্মিলিত কৰিব ৷ ইয়াত অন্তৰ্ভুক্ত আছে ৰাষ্ট্ৰীয় কৰ্তৃপক্ষ আৰু জি-২০ সদস্যসকলৰ বিশেষজ্ঞসকল যি এই বিষয়ত বিদ্যমান কাৰ্যসূচীৰ পৰিকল্পনা, নতুন স্থাপন আৰু পৰিচালনাৰ বাবে দায়ৱদ্ধ। গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰবোৰত অন্তৰ্ভুক্ত থাকিব কৃষিৰ প্ৰত্যাহ্বান আৰু সুযোগ, উদ্যোগৰ কাৰ্বনমুক্তকৰণ আৰু জৈৱ-শক্তি আৰু জৈৱ সম্পদ ব্যৱস্থাপনা। সন্মিলনখনত ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আঞ্চলিক কাৰ্যসূচী আৰু দেশৰ অভিজ্ঞতা, নিয়ামক পৰিৱেশ আৰু ৰাজহুৱা/ব্যক্তিগত খণ্ডৰ সহযোগিতা, নতুন, সম্পদ-দক্ষ, বহনক্ষম আৰু অধিক বৃত্তাকাৰ জৈৱ-আধাৰিত প্ৰযুক্তি, সামগ্ৰী আৰু সেৱা সৃষ্টিত গৱেষণা, উন্নয়ন আৰু উদ্ভাৱনৰ ভূমিকা আৰু নিৰ্দিষ্ট বিষয়ভিত্তিক ক্ষেত্ৰত জি-২০ সদস্যসকলৰ মাজত সহযোগিতাৰ ওপৰত আলোচনা কৰা হ'ব।
এই আন্তঃক্ৰিয়ামূলক অনুষ্ঠানটোৱে জনসাধাৰণ, নীতি আৰু স্থানসহ সকলো মুখ্য অংশীদাৰৰ মাজত সক্ৰিয় সম্পৰ্ক বৃদ্ধি কৰিব আৰু বিভিন্ন খণ্ডত মূলসুঁতিৰ বৃত্তাকাৰ জৈৱ-অৰ্থনীতি মডেলবোৰক এক ধাৰণামূলক পৰিকাঠামো প্ৰদান কৰি এক সামগ্ৰিক নীতি নিৰ্ধাৰণ পদ্ধতিৰ দিশত নেতৃত্ব প্ৰদান কৰিব। জি-২০ সদস্য আৰু অংশীদাৰসকলৰ মাজত সহযোগিতা আৰু অংশীদাৰীত্বই এক বৃত্তাকাৰ জৈৱ-অৰ্থনীতি গঢ়ি তোলাৰ দিশত বিশ্বব্যাপী প্ৰচেষ্টা সৱলীকৃত কৰি তুলিব।

Ministry of Science & Technology
Building a sustainable and circular bio-economy to be discussed at G20 RIIG conference in Dibrugarh
22 MAR 2023 2:19PM by PIB Delhi
Delegates from G20 members, guest countries, and International Organizations, and invited participants from the scientific community will deliberate on the ways towards building a sustainable and circular bio-economy at the G20 Research and Innovation Initiative Gathering (RIIG) Conference to be held on 23-24 March 2023 at Dibrugarh, Assam, India.
Dr. S Chandrasekhar, Secretary, Department of Science and Technology (DST), Govt of India, and the G20 RIIG Chair, will lead the conference proceedings. The G20 RIIG Conference is coordinated by the Department of Biotechnology, Ministry of Science & Technology, Govt. of India. About 100 delegates and invitees are expected to participate in the conference.
The event will bring together key actors, comprising national authorities and experts from the G20 members responsible for planning, setting up new, and managing existing programs on the subject. The focus areas will include challenges and opportunities in agriculture, de-carbonization of industry, and bio-energy and bioresource management. The conference will also see deliberations on national and regional programs and country experiences, regulatory environment and public/private sector collaboration, role of Research, Development & Innovation in creating new, resource-efficient, sustainable, and more circular bio-based technologies, products and services, and cooperation between G20 members on specific thematic areas.
This interactive event will further promote active engagement between all key stakeholders, including the 3Ps (people, policies and places), and lead towards an inclusive policy-making approach providing a conceptual framework to mainstream circular bio-economy models across different sectors. Collaborations and partnerships among G20 members and stakeholders will strengthen the global efforts toward building a circular bio-economy.