সিবিল এবিয়েসন মন্ত্রালয়
উরান স্কিমগী মখাদা এয়রপোর্ত ৭৪ শম্নহল্লিবা রুত ৪৬৯ মথৌ তৌরে
খনগৎলবা এয়রলাইন ওপরেতরশিংদা চাউরাক্না লুপা করোর ২৪৩৩গী ভি.জি.এফ.কী শেনফম রিলিজ তৌখ্রে
16 MAR 2023 5:10PM by PIB Imphal
সিভিল এভিএসন মন্ত্রালয়না রিজনেল এয়র কনেক্তিবিতী থৌগৎনবা অমসুং মীপুম খুদিংমক্তা এয়র ত্রাভেল এফোর্দ তৌবা ঙমহন্নবা ২১-১০-২০১৬দা রিজনেল কনেক্তিবিতী স্কিম (আর.সি.এস.) – উরান (উরে দেশ কা আম নাগরিক) হৌদোকখি। উরান অসি সেল্ফ-ফাইনান্স স্কিম অমনি। উরান স্কিমগী মখাদা ২৮.০২.২০২৩ ফাওবদা হেলিপোর্ত ৯ অমসুং ৱাতর এরোদ্রোম ২ য়াওনা অনসর্ব অমসুং অন্দরসর্ব এয়রপোর্ত ৭৪না রুত ৪৬৯ শম্নহন্দুনা মথৌ তৌরে।
উরানগী মখাদা রিজনেল রুতশিংদা এয়রলাইন ওপরেসনশিংগী মমল হন্থহন্নবা কেন্দ্র সরকার, রাজ্য সরকারশিং/য়ু.তি.শিং অমসুং এয়রপোর্ত ওপরেতরশিংনা কন্সেসনগী খুত্থাংদা সেলেক্তেদ এয়রলাইন ওপরেতর্স (এস.এ.ও.এস.)বু সপোর্ত তৌদুনা অমসুং অসিগুম্বা উরান রুতশিংদা এয়রলাইন ওপরেসনগী মমল অমসুং এক্সপেক্ত তৌরিবা রেভেন্যুগী মরক্তা করিগুম্বা গেপ লৈরগদি মদু মেন্সিন্নবা ফাইনান্সিএল (ভাইবিলিতী গেপ ফন্দিং নত্রগা ভি.জি.এফ.) ফংহন্দুনা রিজনেল এয়র কনেক্তিবিতী এফোর্দ তৌবা ঙমহল্লি।
স্কিমগী মখাদা ওফর তৌখিবা কন্সেসনশিং মখাদা লৈরে:
এয়রপোর্ত ওপরেতরশিং:
i) এয়রপোর্ত ওপরেতরশিংনা আর.সি.এস. ফ্লাইতশিংদা মখল অমত্তগী লেন্দিং অমসুং পার্কিং চার্জশিং লৌরোই।
ii) এ.এ.আই.না আর.সি.এস. ফ্লাইতশিংদা মখল অমত্তগী তর্মিনেল নেভিগেসন লেন্দিং চার্জেস (তি.এন.এল.সি.) লৌরোই।
iii) আর.সি.এস. ফ্লাইতশিংদা এ.এ.আই.না রুত নেভিগেসন এন্দ ফেসিলিতেসন চার্জেস (আর.এন.এফ.সি.) নোর্মেত রেত্তগী @ ৪২.৫০%গী বেসিসতা দিস্কাউন্ত অমা পীগনি।
iv) খনগৎলবা এয়রলাইন ওপরেতরশিংবু এয়রপোর্ত খুদিংমক্তা স্কিম অসিগী মখাদা ওপরেসনগীদমক সেল্ফ-গ্রাউন্দ হেন্দলিং য়াহনগনি।;
কেন্দ্র সরকার:
i) স্কিম অসিগী নোতিফিকেসনগী নুমিৎতগী হৌরগা অহানবা চহি অহুম (৩)গী মতমগী ওইনা আর.সি.এস. এয়রপোর্তশিংদগী খনগৎলবা এয়রলাইন ওপরেতরশিংনা এভিএসন তর্বাইন ফুএল (এ.তি.এফ.) লৈবদা চাদা ২গী চাংদা এক্সাইজ দ্যুতী লৌরোই।
ii) খনগৎলবা এয়রলাইন ওপরেতরশিংনা দোমেস্তিং অমসুং ইন্তরনেস্নেল এয়রলাইন অনিমক্তা কোদ শেয়রিং এরেঞ্জমেন্ত চংবদা ফ্রীদম ফংগনি।;
আর.সি.এস. এয়রপোর্তশিংদা রাজ্য সরকার মখোয়গী রাজ্যগী মনুংদা:
i) চহি ১০গী মতম অমগী ওইনা রাজ্য মনুংদা লৈরিবা আর.সি.এস. এয়রপোর্তশিংদা এ.তি.এফ.দা ভি.এ.তি. চাদা ১ নত্রগা তাথনা হন্থবা।
ii) আর.সি.এস. এয়রপোর্তশিংগী দিবলপমেন্তগীদমক এনকমব্রান্সশিংদগী মমল লৌদনা মথৌ তাবা লম ফংহনবা অমসুং দরকার লৈবগী মতুং ইন্না মলতি-মোদেল হিন্তরলেন্দ ফংহনবা।
iii) আর.সি.এস. এয়রপোর্তশিংদা মমল লৌদনা সেক্যুরিতী অমসুং ফায়র সর্বিস ফংহনবা।
iv) আর.সি.এস. এয়রপোর্তশিংদা মতিকচাবা কন্সেসনেল মমলদা ইলেক্ত্রিসিতী, ৱাতর অমসুং অতোপ্পা য়ুতিলিতী সর্বিসশিং ফংহনবা।
v) দিতরমাইন তৌরবা ভি.জি.এফ.কী অকক্নবা শেয়র (অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংগী ওইনা চাদা ১০ ওইগনি অদুগা অতোপ্পা রাজ্যশিংগীদমক চাদা ২০) ফংহনবা।
উরানগী মখাদা বিদ্দিংগী তোঙান-তোঙানবা রাউন্দশিংগী মনুংদা গুজরাত, অসাম, তেলঙ্গনা, আন্ধ্র প্রদেশ, অন্দমান অমসুং নিকোবার ইথৎশিং, গৱা, হিমাচল প্রদেশ অমসুং লক্ষদ্বীপ রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা সিপ্লেন রুত ৫৬ অমসুং ৱাতর এরোদ্রোম ২৫ মশক খংদোক্লে।
রিজনেল কনেক্তিবিতী স্কিম (আর.সি.এস.) – উরান (উরে দেশ কা আম নাগরিক)গী রুতশিংগী মনুংচল্লবা অমসুং আর.সি.এস. ওপরেসনশিং হৌদোক্নবগীদমক অপগ্রেসন/দিবলপমেন্ত মথৌ তারবা অদুগুম্লবা এয়রপোর্ত অমা “রিভাইবেল ওফ অনসর্ব এন্দ অন্দরসর্ব এয়রপোর্তস” স্কিমগী মখাদা দিবেলপ তৌই।
রিজনেল কনেক্তিবিতী স্কিমগী মখাদা মথৌ তৌরিবা এয়রপোর্ত ৭৪গী চহি-চহিগী ওইবা অকুপ্পা ৱারোল এনেক্সচর-Aদা পীরি।
উরান অসি সেল্ফ-ফাইনান্সিং স্কিম অমনি। উরান ফ্লাইতশিংগী ওপরেসনগীদমক ২৮.০২.২০২৩ ফাওবদা খনগৎলবা এয়রলাইন ওপরেতরশিংদা চাউরাক্না লুপা করোর ২৪৩৩গী শেনফমগী ভি.জি.এফ. রিলিজ তৌখ্রে।
এনেক্সচর-A
মথৌ তৌরিবা আর.সি.এস. এয়রপোর্তশিংগী পরিং
মথং মনাও
রাজ্য
এয়রপোর্ত
চহি
1.
আন্ধ্র প্রদেশ
কাদাপু (অন্দরসর্ব)(রাউন্দ-১)
২০১৭
1.
কুর্নুল এয়রপোর্ত
২০২১
1.
অসাম
জোরহাত (অন্দরসর্ব)(রাউন্দ-২)
২০১৮
1.
লিলাবরি (অন্দরসর্ব)(রাউন্দ-২)
২০১৯
1.
তেজপুর (অন্দরসর্ব)(রাউন্দ-২)
২০১৮
1.
রুপসি
২০২১
1.
অরুনাচল প্রদেশ
তেজু
২০২১
1.
পাসিঘাত
২০২১
1.
হোল্লোনগি (রাউন্দ-৪.৩)
২০২৩
1.
বিহার
দরভঙ্গা (রাউন্দ-১)
২০২০
1.
ছত্তিশগর
জগদালপুর (রাউন্দ-১)
২০১৮
1.
বিলাসপুর (রাউন্দ-১)
২০২১
1.
দামন & দ্যু
দ্যু (অন্দরসর্ব)(রাউন্দ-১)
২০১৮
1.
গুজরাত
ভাবনগর (অন্দরসর্ব)(রাউন্দ-১)
২০১৮
1.
জামনগর (অন্দরসর্ব)(রাউন্দ-১)
২০১৮
1.
কানদলা (রাউন্দ-১)
২০১৭
1.
কেশোদ (রাউন্দ-২)
২০২২
1.
মুন্দ্রা (রাউন্দ-১)
২০১৮
1.
পোরবন্দর (অন্দরসর্ব)(রাউন্দ-১)
২০১৭
1.
স্তেচু ওফ য়ুনিতী (দবল্যু) (রাউন্দ-৩)
২০২০
1.
সাবরমতি রিভর ফ্রন্ত (দবল্যু) (রাউন্দ-৩)
২০২০
1.
হরিয়ানা
হিসার (রাউন্দ-২)
২০২১
1.
হিমাচল প্রদেশ
শিমলা (রাউন্দ-১)
২০১৭
1.
কুল্লু (অন্দরসর্ব)(রাউন্দ-৩)
২০১৯
1.
মান্দি – হেলিপোর্ত (অনসর্ব)
২০২১
1.
রামপুর – হেলিপোর্ত (অনসর্ব)
২০২১
1.
ঝার্খন্দ
দিওগর (রাউন্দ-৪.১)
২০২২
1.
জমশেদপুর (রাউন্দ-১)
২০২৩
1.
কর্নাতকা
বেলগাম (অন্দরসর্ব)(রাউন্দ-৩)
২০১৯
1.
হুবলি (অন্দরসর্ব)(রাউন্দ-২)
২০১৮
1.
মৈসোর (রাউন্দ-১)
২০১৭
1.
বিদ্যানগর (রাউন্দ-১)
২০১৭
1.
কালাবুর্গি (গুলবার্গা)(রাউন্দ-৩)
২০১৯
1.
বিদার (রাউন্দ-১)
২০২০
1.
কোরলা
কান্নুর (রাউন্দ-২)
২০১৯
1.
মধ্য প্রদেশ
গ্বালিয়র (অন্দরসর্ব)(রাউন্দ-১)
২০১৭
1.
মহারাস্ত্র
গোন্দিয়া
২০২২
1.
জলগাও (রাউন্দ-১)
২০১৭
1.
কোলহাপুর (রাউন্দ-১)
২০১৮
1.
নন্দেদ (রাউন্দ-১)
২০১৭
1.
ওজার (নাসিক)(রাউন্দ-১)
২০১৭
1.
সিন্ধুদুর্গ
২০২১
1.
মেঘলয়া
শিল্লোং (অন্দরসর্ব)(রাউন্দ-১)
২০১৮
1.
নগালেন্দ
দিমাপুর (অন্দরসর্ব)(রাউন্দ-৩)
২০১৯
1.
ওরিশা
ঝারসুগুদা (রাউন্দ-১)
২০১৮
1.
জেপোর (রাউন্দ-১)
২০২২
1.
রৌরকেলা (রাউন্দ-১)
২০২৩
1.
পোন্দিচেরী (য়ু.তি.)
পোন্দিচেরী
(অন্দরসর্ব) (রাউন্দ-১)
২০১৭
1.
পঞ্জাব
অদামপুর (রাউন্দ-১)
২০১৮
1.
ভাতিন্দা (রাউন্দ-১)
২০১৭
1.
লুধিয়ানা (রাউন্দ-১)
২০১৭
1.
পথানকোত (রাউন্দ-১)
২০১৮
1.
রাজস্থান
বিকানের (রাউন্দ-১)
২০১৭
1.
জাইসলমর (রাউন্দ-১)
২০১৭
1.
কিশনগর (রাউন্দ-২)
২০১৮
1.
সিক্কিম
পাকয়োং (রাউন্দ-২)
২০১৮
1.
তমিল নাদু
সালেম (রাউন্দ-১)
২০১৮
1.
উত্তর প্রদেশ
অগ্রা (অন্দরসর্ব)(রাউন্দ-১)
২০১৭
1.
এল্লাহাবাদ (অন্দরসর্ব)(রাউন্দ-২)
২০১৮
1.
কানপুর (চাকেরি)(রাউন্দ-১)
২০১৮
1.
হিন্দোন (রাউন্দ-২)
২০১৯
1.
বরেল্লী
২০২১
1.
কুশিনগর
২০২১
1.
উত্তরাখন্দ
পন্তনগর (অন্দরসর্ব)(রাউন্দ-১)
২০১৯
1.
পিথোরাগর (রাউন্দ-২)
২০১৯
1.
সাহস্ত্রধারা-হেলিপোর্ত
(রাউন্দ-২)
২০২০
1.
ছিনয়ালিসৌর–হেলিপোর্ত
(রাউন্দ-২)
২০২০
1.
গৌচের –হেলিপোর্ত
(রাউন্দ-২)
২০২০
1.
ন্যু তেহরি –হেলিপোর্ত
(রাউন্দ-২)
২০২০
1.
শ্রীনগর –হেলিপোর্ত
(রাউন্দ-২)
২০২০
1.
হল্দৱানি – হেলিপোর্ত
(রাউন্দ-২)
২০২১
1.
অলমোরা – হেলিপোর্ত
(রাউন্দ-২)
২০২২
1.
ৱেস্ত বেঙ্গল
দুরগাপুর (অন্দরসর্ব)(রাউন্দ-১)
২০১৯
1.
কুচবেহার (অনসর্ব) (রাউন্দ-১)
২০২৩
ইনফোর্মেশন অসি ঙসি লোক সভাদা হংলকপা ৱাহং অমদা সিভিল এভিএয়নগী মন্ত্রী শ্রী জ্যোতির্অদিত্য এম. সিনদিয়ানা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।

Ministry of Civil Aviation
469 routes connecting 74 airports operationalised under UDAN Scheme
VGF amount of around Rs. 2433 crore has been released to Selected Airline Operators
16 MAR 2023 5:10PM by PIB Delhi
Ministry of Civil Aviation launched Regional Connectivity Scheme (RCS) - UDAN (Ude Desh ka Aam Nagrik) on 21-10-2016 to stimulate regional air connectivity and making air travel affordable to the masses. UDAN is a self-financing scheme. Under UDAN, 469 routes connecting 74 unserved and underserved airports including 9 Heliports & 2 Water aerodromes have been operationalized as on 28.02.2023.
Promoting affordability of regional air connectivity is envisioned under UDAN by supporting Selected Airline Operators (SAOs) through concessions by Central Government, State Governments/UTs and airport operators to reduce the cost of airline operations on regional routes and providing financial (Viability Gap Funding or VGF) support to meet the gap, if any, between the cost of airline operations and expected revenues on such UDAN routes.
The concessions offered under the scheme are as under:
Airport operators:
i) Airport operators shall not levy Landing and Parking Charges on RCS Flights.
ii) AAI shall not levy any Terminal Navigation Landing Charges (TNLC) on RCS Flights.
iii) Route Navigation and Facilitation Charges (RNFC) will be levied by AAI on a discounted basis @ 42.50% of Normal Rates on RCS Flights.
iv) Selected Airline operators shall be allowed self-ground handling for operations under the Scheme at all airports.;
Central Government:
i)Excise Duty at the rate of 2% shall be levied on Aviation Turbine Fuel (ATF) purchased by selected Airlines Operators from RCS Airports for initial period of thee (3) years from the date of notification of this scheme.
ii)Selected Airline Operators will have the freedom to enter into code sharing arrangements with both domestic as well as international airlines.;
States Government at RCS Airports within their States:
i)Reduce VAT to 1% or less on ATF at RCS Airports located within the states for a period of 10 years.
ii)Provide minimum land, if required, free of cost and free from encumbrances for development of RCS Airports and provide multi-modal hinterland connectivity as required.
iii)Provide security and fire services free of cost at RCS Airports.
iv)Providing, or cause to be provided, electricity, water and other utility services at substantially concessional rates at RCS Airports.
v)Provide a certain share (20% for States other than North-Eastern States where the ratio will be 10%) of determined VGF.
During various rounds of bidding under UDAN, 56 seaplane routes connecting 25 water aerodromes are identified in the States/UTs of Gujarat, Assam, Telangana, Andhra Pradesh, Andaman and Nicobar Islands, Goa, Himachal Pradesh and Lakshadweep.
An airport which is included in the awarded routes of Regional Connectivity Scheme (RCS) - UDAN (Ude Desh ka Aam Nagrik) and requires upgradation/development for commencement of RCS operations, is developed under "Revival of unserved and underserved airports" scheme.
The year-wise details of 74 airports operationalized under Regional Connectivity Scheme is at Annexure-A.
UDAN is a self-financing scheme. VGF amount of around Rs. 2433 crore has been released to Selected Airline Operators as on 28.02.2023 for the operation of UDAN flights.
Annexure-A
List of RCS Airports operationalized
S No.
State
Airport
Year
1.
Andhra Pradesh
Kadapa (Underserved)(Round-1)
2017
1.
Kurnool Airport
2021
1.
Assam
Jorhat (Underserved)(Round-2)
2018
1.
Lilabari (Underserved)(Round-2)
2019
1.
Tezpur (Underserved)(Round-2)
2018
1.
Rupsi
2021
1.
Arunachal Pradesh
Tezu
2021
1.
Passighat
2021
1.
Hollongi (Round-4.3)
2023
1.
Bihar
Darbhanga(Round-1)
2020
1.
Chhattisgarh
Jagdalpur(Round-1)
2018
1.
Bilaspur (Round-1)
2021
1.
Daman & Diu
Diu (Underserved)(Round-1)
2018
1.
Gujarat
Bhavnagar (Underserved)(Round-1)
2018
1.
Jamnagar (Underserved)(Round-1)
2018
1.
Kandla(Round-1)
2017
1.
Keshod (Round-2)
2022
1.
Mundra(Round-1)
2018
1.
Porbandar (Underserved)(Round-1)
2017
1.
Statue of Unity (W) (Round-3)
2020
1.
Sabarmati River Front (W) (Round-3)
2020
1.
Haryana
Hissar (Round-2)
2021
1.
Himachal Pradesh
Shimla(Round-1)
2017
1.
Kullu (Underserved)(Round-3)
2019
1.
Mandi – Heliport(Unserved)
2021
1.
Rampur – Heliport(Unserved)
2021
1.
Jharkhand
Deoghar (Round-4.1)
2022
1.
Jamshedpur (Round-1)
2023
1.
Karnataka
Belgaum (Underserved)(Round-3)
2019
1.
Hubli (Underserved)(Round-2)
2018
1.
Mysore(Round-1)
2017
1.
Vidyanagar(Round-1)
2017
1.
Kalaburgi (Gulbarga)(Round-3)
2019
1.
Bidar(Round-1)
2020
1.
Kerala
Kannur(Round-2)
2019
1.
Madhya Pradesh
Gwalior (Underserved)(Round-1)
2017
1.
Maharashtra
Gondia
2022
1.
Jalgaon(Round-1)
2017
1.
Kolhapur(Round-1)
2018
1.
Nanded(Round-1)
2017
1.
Ozar (Nasik)(Round-1)
2017
1.
Sindhudurg
2021
1.
Meghalaya
Shillong (Underserved)(Round-1)
2018
1.
Nagaland
Dimapur (Underserved)(Round-3)
2019
1.
Odisha
Jharsuguda(Round-1)
2018
1.
Jeypore (Round-1)
2022
1.
Rourkela (Round-1)
2023
1.
Pondicherry (UT)
Pondicherry (Underserved)(Round-1)
2017
1.
Punjab
Adampur(Round-1)
2018
1.
Bhatinda(Round-1)
2017
1.
Ludhiana(Round-1)
2017
1.
Pathankot(Round-1)
2018
1.
Rajasthan
Bikaner(Round-1)
2017
1.
Jaisalmer(Round-1)
2017
1.
Kishangarh(Round-2)
2018
1.
Sikkim
Pakyong(Round-2)
2018
1.
Tamil Nadu
Salem(Round-1)
2018
1.
Uttar Pradesh
Agra (Underserved)(Round-1)
2017
1.
Allahabad (Underserved)(Round-2)
2018
1.
Kanpur(Chakeri)(Round-1)
2018
1.
Hindon(Round-2)
2019
1.
Bareilly
2021
1.
Kushinagar
2021
1.
Uttarakhand
Pantnagar (Underserved)(Round-1)
2019
1.
Pithoragarh(Round-2)
2019
1.
Sahastradhara -Heliport
(Round-2)
2020
1.
Chinyalisaur –Heliport
(Round-2)
2020
1.
Gaucher –Heliport
(Round-2)
2020
1.
New Tehri –Heliport
(Round-2)
2020
1.
Srinagar –Heliport
(Round-2)
2020
1.
Haldwani – Heliport
(Round-2)
2021
1.
Almora – Heliport
(Round-2)
2022
1.
West Bengal
Durgapur(Underserved)(Round-1)
2019
1.
CoochBehar (Unserved) (Round-1)
2023
This information was given by the Minister for Civil Aviation & Steel Sh. Jyotiraditya M. Scindia in a written reply to a question in Lok Sabha today.