Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration of Global Millets Conference (Shree Anna) in New Delhi
18 MAR 2023 2:38PM by PIB Delhi
Present in today's conference are my cabinet colleagues Shri Narendra Tomar ji, Mansukh Mandaviya ji, Shri Piyush Goel ji, Shri Kailash Choudhary ji; Hon'ble Ministers from Guyana, Maldives, Mauritius, Sri Lanka, Sudan, Suriname and Gambia; scientists and experts working in the field of agriculture, nutrition and health from different parts of the world; various FPOs and young friends from the start-up world of the country; lakhs of farmers from every nook and corner of the country; other dignitaries, ladies and gentlemen!
Heartiest congratulations to all of you for organizing the 'Global Millets Conference'. Such events are not only necessary for global good, but also are a symbol of India's growing responsibility in global good.
Friends,
You also are aware that only after India's proposal and efforts, the United Nations has declared 2023 as the 'International Millet Year'. When we make a resolution, it is equally important to take the responsibility of accomplishing it. I am glad that today, as the world is celebrating 'International Millet Year', India is leading this campaign. The 'Global Millets Conference' is a vital step in this direction. In this conference, all the scholars and experts are going to deliberate upon the cultivation of millets, the economy related to it, its impact on health, income of farmers, and many such topics. In this conference, Gram Panchayats, Agriculture Centres, School-Colleges and Agricultural Universities are also with us. Indian Embassies as well as several countries have also joined us today. More than 75 lakh farmers of India are virtually present in this event with us today. This reflects its grandeur.
I once again heartily welcome all of you and congratulate you. Commemorative stamps and coins on Millets have also been released here. The Book of Millet Standards has also been launched here. And with this, ICAR's 'Indian Institute of Millets Research' has been declared as the Global Centre of Excellence. And before coming to the stage, I went to see the exhibition. I would also urge all of you and those who are in Delhi these days or are visiting Delhi, to come and see the exhibition to understand the whole world of Millets at a single place; its importance for the environment, nature, health as well as the income of the farmers. I would urge you all to come and visit the exhibition. The manner in which our young friends have come into this field with their new startups is also impressive in itself. This reflects India's commitment.
Friends,
Today I would like to repeat one thing in front of lakhs of farmers and foreign guests who are with us in the Global Millets Conference. In view of the global branding or common branding of millets, these millets or coarse grains in India have now been given the identity of ‘Shree Anna’. ‘Shree Anna’ is not limited to farming or consumption only. Those who are familiar with the traditions of India, are aware that in our country 'Shri' is not associated with a name without any reason. 'Shri' is associated with prosperity and integrity. ‘Shree Anna’ is also turning into a medium of overall development in India. Villages and the poor have a link with it. 'Shree Anna' means a door to prosperity for small farmers of the country; 'Shree Anna' means forebearer of nutrition for crores of people of the country; 'Shree Anna' means welfare of the tribal society of the country; 'Shree Anna' means more crop yield with less water; 'Shree Anna' means chemical free farming; 'Shree Anna' means a way to tackle the challenge of climate change.
Friends,
We have worked tirelessly to make 'Shree Anna' a global movement. In 2018, we declared millets as nutri-cereals. In this direction, work was done at every level from raising awareness in farmers to creating interest in the market. In our country, millets are mainly cultivated in 12-13 states. But, the domestic consumption of millets was not more than 2-3 kg per person per month. Today it has increased to 14 kg per month. The sale of millets-based food products has also increased by about 30 percent. Now millet cafes have started appearing at various places; social media channels related to millets are also being created. Millets have also been selected in 19 districts of the country under the 'One District, One Product' scheme.
Friends,
We know that most of the cultivators who grow food grains are small and marginal farmers. And some people will definitely be surprised to know that about 2.5 crore small farmers are directly involved in the production of millets in India. Most of them have a small area of land; and they are also the most affected by the challenges of climate change. India's Millet Mission, the campaign started for 'Shree Anna', is going to prove to be a boon for 2.5 crore farmers of the country. For the first time since independence, 2.5 crore small farmers producing millets have been taken care of in such a major way by a government. When the market of millets and green grains will expand, the income of these 2.5 crore small farmers too will rise. This will also benefit the rural economy tremendously. Millets are now reaching stores and markets through processed and packaged food items. In the last few years, more than 500 startups working on 'Shree Anna' have also come up in the country. A large number of FPOs are coming forward in this direction. Women are also making millet products through Self-Help Groups. From the villages, these products are reaching malls and supermarkets. That is, a complete supply chain is being developed in the country. Consequently, the youngsters are getting jobs, and small farmers are also getting a lot of benefits.
Friends,
At present, India holds the G-20 Presidency. India's motto is- 'One Earth, One Family, One Future'. International Millet Year reflects this spirit of considering the whole world as one family. The sense of duty towards the world and the resolve to serve humanity has always been on India's mind. You see, when we moved ahead with Yoga, we also made sure that the whole world gets its benefits through International Yoga Day. I am glad that today Yoga is being officially promoted in more than 100 countries of the world. Today, more than 30 countries of the world have given recognition to Ayurveda as well. Today, this effort of India in the form of International Solar Alliance is working as an effective platform for a sustainable planet. And it is also a matter of great delight for India that more than 100 countries have joined ISA. Today, be it leading the LiFE mission or achieving climate change goals ahead of schedule, we draw inspiration from our heritage, drive change in society, and carry it forward for the global good. And this is also visible in India's 'Millet Movement' today. 'Shree Anna' has been a part of the lifestyle in India for centuries. In different regions of the country, many types of coarse grains like Jowar, Bajra, Ragi, Sama, Kangni, Cheena, Kodon, Kutki, Kuttu are prevalent. We want to share our agricultural practices and experiences related to 'Shree Anna' with the world. We also want to learn anything new and special that the world and other countries have to offer. We also intend to learn. Therefore, I specially request the Agriculture Ministers of the friendly countries present here to develop a stable mechanism in this direction. It is our shared responsibility that a new supply chain is developed beyond this mechanism, from field to market and from one country to another.
Friends,
Today, on this platform, I want to emphasize another strength of the millets and that is - it is climate resilient. Millets can be easily produced even in extremely adverse climatic conditions. It also requires relatively less water to produce, making it a preferred crop for water-stressed areas. Experts like you are also aware that Millets have another great feature that it can be grown naturally without chemicals. That is, millets are guaranteed to safeguard the health of both humans and the soil.
Friends,
When it comes to food security, we know that today the world is facing two challenges. On one hand, the Global South, which is concerned about the food security of its poor, while on the other hand, there is a part of the Global North, where diseases related to food habits are becoming a major problem. Poor nutrition is a huge challenge here. That means, on one hand there is a problem of food security, while on the other hand there is a problem of food habits! In both the regions, there is a concern about chemicals being used in large quantities for cultivation. But 'Shree Anna' provides a solution to every such problem. Most millets are easy to grow. The cost is relatively less and gets ready quickly as compared to other crops. Not only are they rich in nutrition, they are also unique in terms of taste. In the world struggling for global food security, 'Shree Anna' is like an amazing gift. Similarly, the problem of food habits can also be addressed with 'Shree Anna'. These foods with high fibre have been considered very beneficial to health. These help a lot in preventing lifestyle related diseases. That is, from personal health to global health, we can definitely find a way to solve many of our problems with 'Shree Anna'.
Friends,
There are endless possibilities before us to work in the field of millets. Today, the contribution of 'Shree Anna' to the national food basket in India is only 5-6 per cent. I urge the scientists of India and experts in the field of agriculture to work faster to increase it. We have to set achievable targets for every year. The country has also started the PLI scheme to give a boost to the food processing sector. We must ensure that the millet sector gets maximum benefit out of this and more and more companies are coming forward to develop millet products; we must make sure that this dream is fulfilled. Several states have included 'Shree Anna' in their PDS system. Such efforts can be started by other states as well. By including 'Shree Anna' in the mid-day meal, we can provide nutrition to the children, add a new taste and variety to the meal.
I am sure, all these points will be discussed in detail in this conference, and a roadmap will also be prepared to implement them. With the concerted efforts of our farmers, and all of us, 'Shree Anna' will add a new dimension to the prosperity of India and the world. With this wish, I thank all of you very much from the bottom of my heart and I also express my heartfelt gratitude to the Presidents of the two countries for taking the time out to send us their messages.
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন দিল্লীত গ্লোবেল মিলেটছ কনফাৰেন্স (শ্ৰী অন্ন)ৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
18 MAR 2023 2:38PM by PIB Guwahati
আজিৰ সন্মিলনত উপস্থিত থকা মোৰ কেবিনেট সহকৰ্মীসকল ক্ৰমে শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ টোমৰ জী, মনসুখ মাণ্ডব্যজী, পীয়ুষ গোৱেলজী, শ্ৰী কৈলাশ চৌধুৰীজী! বিদেশৰ একাধিক মন্ত্ৰীগণ, গুয়ানা, মালদ্বীপ, মৰিচাছ, শ্ৰীলংকা, চুদান, চুৰিনাম আৰু গাম্বিয়াৰ পৰা অহা প্ৰতিগৰাকী মাননীয় মন্ত্ৰী, বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ কৃষি, পুষ্টি আৰু স্বাস্থ্যৰ ক্ষেত্ৰত কাম কৰি থকা বিজ্ঞানী আৰু বিশেষজ্ঞসকল, বিভিন্ন এফপিঅ' আৰু ষ্টাৰ্ট-আপৰ যুৱ সহকৰ্মী, দেশৰ প্ৰতিটো কোণৰ লাখ লাখ কৃষক, অন্যান্য গণ্যমান্য ব্যক্তি, আৰু সুধীবৃন্দ, আপোনালোক সকলোকে বিশ্বসন্মিলন আয়োজনৰ বাবে শুভেচ্ছা জনাইছে। এনে ধৰণৰ অনুষ্ঠান কেৱল বিশ্ব কল্যাণৰ বাবেই অপৰিহাৰ্য নহয়, বৰঞ্চ বিশ্বব্যাপী কল্যাণৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ বৰ্ধিত দায়িত্বৰ প্ৰতীক।
বন্ধুসকল,
আপুনি এইটোও জানে যে ভাৰতৰ প্ৰস্তাৱ আৰু প্ৰচেষ্টাৰ পিছতহে ৰাষ্ট্ৰসংঘই ২০২৩ চনক ‘আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাজৰা বছৰ’ হিচাপে ঘোষণা কৰিছে। আমি যেতিয়া কোনো সংকল্প লওঁ তেতিয়া সেইটো সম্পন্ন কৰাৰ দায়িত্ব লোৱাটোও সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। মই আনন্দিত যে আজি বিশ্বই ‘আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাজৰা বছৰ’ উদযাপন কৰাৰ সময়ত ভাৰতে এই অভিযানৰ নেতৃত্ব দিছে। এই দিশত ‘গ্ল’বেল মিলেটছ সন্মিলন’ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ। এই সন্মিলনত সকলো পণ্ডিত আৰু বিশেষজ্ঞই বাজৰাৰ খেতি, ইয়াৰ লগত জড়িত অৰ্থনীতি, স্বাস্থ্যৰ ওপৰত ইয়াৰ প্ৰভাৱ, কৃষকৰ আয়, আৰু এনে বহু বিষয়ৰ ওপৰত আলোচনা কৰিবলৈ ওলাইছে। এই সন্মিলনত গ্ৰাম পঞ্চায়ত, কৃষি কেন্দ্ৰ, স্কুল-মহাবিদ্যালয়, আৰু কৃষি বিশ্ববিদ্যালয়সমূহো আমাৰ লগত আছে। ভাৰতীয় দূতাবাসৰ লগতে কেইবাখনো দেশেও আজি আমাৰ লগত যোগদান কৰিছে। আজি আমাৰ সৈতে এই অনুষ্ঠানত ভাৰতৰ ৭৫ লাখৰো অধিক কৃষক ভাৰ্চুৱেলি উপস্থিত। ইয়াৰ দ্বাৰা ইয়াৰ ভৱিষ্যৎ প্ৰতিফলিত হয়।
আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোকে আন্তৰিকতাৰে আদৰণি জনাইছো আৰু অভিনন্দন জনাইছো। ইয়াত মিলেটৰ স্মৃতিচাৰণ ডাকটিকট আৰু মুদ্ৰাও মুকলি কৰা হৈছে। ইয়াত বুক অৱ মিলেট ষ্টেণ্ডাৰ্ডছৰো উন্মোচন কৰা হৈছে। আৰু ইয়াৰ লগে লগে আইচিআৰৰ ‘ইণ্ডিয়ান ইনষ্টিটিউট অৱ মিলেটছ ৰিচাৰ্চ’ক গ্ল’বেল চেণ্টাৰ অৱ এক্সেলেন্স হিচাপে ঘোষণা কৰা হৈছে। আৰু মঞ্চলৈ অহাৰ আগতে মই প্ৰদৰ্শনী চাবলৈ গৈছিলো। লগতে আপোনালোক সকলোকে আৰু যিসকলে আজিকালি দিল্লীত আছে বা দিল্লী ভ্ৰমণ কৰি আছে, তেওঁলোককো আহবান কৰি প্ৰদৰ্শনীখন চাবলৈ আহি সমগ্ৰ মিলেটৰ পৃথিৱীখনক একে ঠাইতে বুজিবলৈ; পৰিৱেশ, প্ৰকৃতি, স্বাস্থ্যৰ লগতে কৃষকৰ আয়ৰ বাবে ইয়াৰ গুৰুত্ব। আপোনালোক সকলোকে আহ্বান জনাইছো যে আপুনি আহি প্ৰদৰ্শনীখন চাব। আমাৰ যুৱ বন্ধুসকলে নিজৰ নতুন ষ্টাৰ্টআপৰ সৈতে এই ক্ষেত্ৰখনলৈ যি ধৰণে আহিছে, সেয়াও নিজৰ বাবেই আকৰ্ষণীয়। ইয়াৰ দ্বাৰা ভাৰতৰ দায়বদ্ধতা প্ৰতিফলিত হৈছে।
বন্ধুসকল,
আজি গ্ল’বেল মিলেটছ সন্মিলনত আমাৰ লগত থকা লাখ লাখ কৃষক আৰু বিদেশী অতিথিৰ সন্মুখত এটা কথা আওৰাই ক’ব বিচাৰিছো। বাজৰাৰ বিশ্বব্যাপী ব্ৰেণ্ডিং বা সাধাৰণ ব্ৰেণ্ডিঙৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত ভাৰতত এই বাজৰা বা মোটা শস্যক এতিয়া ‘শ্ৰী অন্ন’ৰ পৰিচয় দিয়া হৈছে। ‘শ্ৰী আন্না’ কেৱল খেতি বা খোৱাৰ ক্ষেত্ৰত সীমাবদ্ধ নহয়। ভাৰতৰ পৰম্পৰাৰ সৈতে পৰিচিতসকলে, আমাৰ দেশত ‘শ্ৰী’ কোনো কাৰণ নোহোৱাকৈ কোনো নামৰ সৈতে জড়িত নহয় বুলি জানে। 'শ্ৰী' সমৃদ্ধি আৰু সততাৰ লগত জড়িত। ‘শ্ৰী আন্না’ ভাৰতৰ সামগ্ৰিক বিকাশৰ মাধ্যমলৈও পৰিণত হৈছে। গাঁও আৰু দুখীয়াৰ ইয়াৰ লগত এটা যোগসূত্ৰ আছে। ‘শ্ৰী আন্না’ মানে দেশৰ ক্ষুদ্ৰ কৃষকৰ বাবে সমৃদ্ধিৰ দুৱাৰ; ‘শ্ৰী আন্না’ মানে দেশৰ কোটি কোটি মানুহৰ বাবে পুষ্টিৰ পূৰ্বপুৰুষ; ‘শ্ৰী আন্না’ মানে দেশৰ জনজাতীয় সমাজৰ কল্যাণ; ‘শ্ৰী আন্না’ মানে কম পানীৰে অধিক শস্য উৎপাদন; ‘শ্ৰী আন্না’ মানে ৰাসায়নিক মুক্ত খেতি; ‘শ্ৰী আন্না’ মানে জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰত্যাহ্বান মোকাবিলা কৰাৰ এক উপায়।
বন্ধুসকল,
'শ্ৰী অন্ন'ক বিশ্বব্যাপী আন্দোলন হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ আমি অক্লান্তভাৱে কাম কৰিছো। ২০১৮ চনত আমি বাজৰাক নিউট্ৰি-চিৰিয়েল হিচাপে ঘোষণা কৰিছিলো। এই দিশত কৃষকৰ মাজত সজাগতা বৃদ্ধিৰ পৰা আৰম্ভ কৰি বজাৰৰ প্ৰতি আগ্ৰহ সৃষ্টি কৰালৈকে প্ৰতিটো স্তৰতে কাম কৰা হৈছিল। আমাৰ দেশত বাজৰাৰ খেতি প্ৰধানকৈ ১২-১৩খন ৰাজ্যত কৰা হয়। কিন্তু, ঘৰুৱা বাজৰাৰ ব্যৱহাৰ প্ৰতিমাহে প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ ২-৩ কিলোগ্ৰামতকৈ বেছি নাছিল। আজি ই মাহে ১৪ কিলোগ্ৰামলৈ বৃদ্ধি পাইছে। বাজৰা ভিত্তিক খাদ্য সামগ্ৰীৰ বিক্ৰীও প্ৰায় ৩০ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে। এতিয়া বিভিন্ন ঠাইত বাজৰাৰ কেফে আবিৰ্ভাৱ হ’বলৈ আৰম্ভ কৰিছে; বাজৰাৰ সৈতে জড়িত ছ’চিয়েল মিডিয়া চেনেলও সৃষ্টি কৰা হৈছে। ‘এক জিলা, এক উৎপাদন’ আঁচনিৰ অধীনত দেশৰ ১৯খন জিলাতো বাজৰা বাছনি কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমি জানো যে খাদ্য শস্য খেতি কৰা খেতিয়কসকলৰ অধিকাংশই ক্ষুদ্ৰ আৰু প্ৰান্তীয় কৃষক। আৰু একাংশ লোকে নিশ্চিতভাৱে আচৰিত হ’ব যে ভাৰতত প্ৰায় ২.৫ কোটি ক্ষুদ্ৰ কৃষক পোনপটীয়াকৈ বাজৰাৰ উৎপাদনত জড়িত। ইয়াৰে বেছিভাগৰে মাটিৰ এলেকা সৰু, আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ দ্বাৰাও তেওঁলোক আটাইতকৈ বেছি প্ৰভাৱিত হয়। ‘শ্ৰী আন্না’ৰ বাবে আৰম্ভ কৰা এই অভিযান ভাৰতৰ মিলেট মিছন দেশৰ ২.৫ কোটি কৃষকৰ বাবে আশীৰ্বাদ হিচাপে প্ৰমাণিত হ’বলৈ গৈ আছে। স্বাধীনতাৰ পিছত প্ৰথমবাৰৰ বাবে বাজৰা উৎপাদন কৰা ২.৫ কোটি ক্ষুদ্ৰ কৃষকৰ এনে বৃহৎ ৰূপত এখন চৰকাৰে যত্ন লৈছে। যেতিয়া বাজৰা আৰু সেউজ শস্যৰ বজাৰখন সম্প্ৰসাৰিত হ’ব, তেতিয়া এই ২.৫ কোটি ক্ষুদ্ৰ কৃষকৰ আয়ো বৃদ্ধি পাব। ইয়াৰ দ্বাৰা গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিৰো প্ৰচণ্ড লাভ হ’ব। বাজৰা এতিয়া প্ৰচেছড আৰু পেকেজড খাদ্য সামগ্ৰীৰ জৰিয়তে দোকান আৰু বজাৰত প্ৰৱেশ কৰিছে। যোৱা কেইবছৰমানৰ পৰা দেশত ‘শ্ৰী আন্না’ত কাম কৰা ৫০০ৰো অধিক ষ্টাৰ্টআপো আহিছে। এই দিশত আগবাঢ়ি আহিছে বৃহৎ সংখ্যক এফ পি অ’। মহিলাসকলেও আত্মসহায়ক গোটৰ জৰিয়তে বাজৰাৰ সামগ্ৰী প্ৰস্তুত কৰি আছে। গাঁৱৰ পৰা এই সামগ্ৰীসমূহ মল আৰু চুপাৰ মাৰ্কেটলৈ গৈ আছে। অৰ্থাৎ দেশত সম্পূৰ্ণ যোগান শৃংখল গঢ়ি তোলা হৈছে। ফলস্বৰূপে যুৱক-যুৱতীসকলে চাকৰি লাভ কৰিছে, আৰু ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলেও বহুত সুবিধা লাভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
বৰ্তমান ভাৰতে জি-২০ৰ ৰাষ্ট্ৰপতি পদত অধিষ্ঠিত হৈ আছে। ভাৰতৰ মূলমন্ত্ৰ হৈছে- 'এক পৃথিৱী, এক পৰিয়াল, এক ভৱিষ্যত'। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাজৰা বছৰে সমগ্ৰ বিশ্বক এটা পৰিয়াল হিচাপে গণ্য কৰাৰ এই মনোভাৱক প্ৰতিফলিত কৰে। বিশ্বৰ প্ৰতি কৰ্তব্যবোধ আৰু মানৱতাৰ সেৱাৰ সংকল্প সদায় ভাৰতৰ মনত আছে। আপুনি দেখিছে যেতিয়া আমি যোগৰ সৈতে আগবাঢ়িছিলো তেতিয়াও আমি নিশ্চিত কৰিছিলো যে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ বিশ্বই ইয়াৰ সুবিধা লাভ কৰে। মই আনন্দিত যে আজি বিশ্বৰ ১০০ খনতকৈও অধিক দেশত যোগৰ আনুষ্ঠানিকভাৱে প্ৰচাৰ কৰা হৈছে। আজি বিশ্বৰ ৩০ খনতকৈও অধিক দেশে আয়ুৰ্বেদকো স্বীকৃতি দিছে। আজি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰতাৰ ৰূপত ভাৰতৰ এই প্ৰচেষ্টাই এটা বহনক্ষম গ্ৰহৰ বাবে এক ফলপ্ৰসূ মঞ্চ হিচাপে কাম কৰি আছে। আৰু ভাৰতৰ বাবেও এক অত্যন্ত আনন্দৰ বিষয় যে ১০০ খনতকৈও অধিক দেশে আই এছ এত যোগদান কৰিছে। আজি, সেয়া লাইফে মিছনৰ নেতৃত্ব দিয়াই হওক বা নিৰ্ধাৰিত সময়ত জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাই হওক, আমি আমাৰ ঐতিহ্যৰ পৰা প্ৰেৰণা লওঁ, সমাজত পৰিৱৰ্তনক আগুৱাই লৈ যাওঁ, আৰু বিশ্বৰ মংগলৰ বাবে ইয়াক আগুৱাই লৈ যাওঁ। আৰু এই কথা আজি ভাৰতৰ ‘মিলেট আন্দোলন’তো দেখা যায়। যুগ যুগ ধৰি ভাৰতৰ জীৱনশৈলীৰ অংগ হৈ আহিছে ‘শ্ৰী আন্না’। দেশৰ বিভিন্ন অঞ্চলত জোৱাৰ, বজৰা, ৰাগী, সামা, কংগনী, চিনা, কোডোন, কুটকি, কুট্টু আদি বহু ধৰণৰ মোটা শস্যৰ প্ৰচলন। আমি আমাৰ কৃষি পদ্ধতি আৰু ‘শ্ৰী অন্ন’ৰ সৈতে জড়িত অভিজ্ঞতাসমূহ বিশ্ববাসীৰ সৈতে ভাগ-বতৰা কৰিব বিচাৰো। আমিও শিকিব বিচাৰো যে বিশ্ব আৰু আন দেশসমূহে আগবঢ়াব পৰা যিকোনো নতুন আৰু বিশেষ। আমিও শিকিবলৈ মনস্থ কৰিছো। গতিকে ইয়াত উপস্থিত থকা বন্ধুত্বপূৰ্ণ দেশসমূহৰ কৃষি মন্ত্ৰীসকলক এই দিশত এক সুস্থিৰ ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিবলৈ বিশেষভাৱে অনুৰোধ জনালোঁ। এই ব্যৱস্থাৰ বাহিৰত, ক্ষেত্ৰৰ পৰা বজাৰলৈ আৰু এখন দেশৰ পৰা আন এখন দেশলৈ নতুন যোগান শৃংখল গঢ়ি তোলাটো আমাৰ সকলোৰে দায়িত্ব।
বন্ধুসকল,
আজি এই মঞ্চত মই মিলেটৰ আন এক শক্তিৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিব বিচাৰিছো আৰু সেয়া হ’ল - ই জলবায়ুৰ স্থিতিস্থাপক। অতি প্ৰতিকূল জলবায়ুৰ অৱস্থাতো বাজৰা সহজে উৎপাদন কৰিব পাৰি। ইয়াৰ উৎপাদন কৰিবলৈও তুলনামূলকভাৱে কম পানীৰ প্ৰয়োজন হয়, যাৰ বাবে পানীৰ চাপত থকা অঞ্চলৰ বাবে ই এক পছন্দৰ শস্য। আপোনাৰ দৰে বিশেষজ্ঞসকলেও জানে যে মিলেটৰ আন এটা ডাঙৰ বৈশিষ্ট্য আছে যে ইয়াক ৰাসায়নিক পদাৰ্থ অবিহনে প্ৰাকৃতিকভাৱে খেতি কৰিব পাৰি। অৰ্থাৎ মিলেটৰ দ্বাৰা মানুহ আৰু মাটি উভয়ৰে স্বাস্থ্য সুৰক্ষিত হোৱাটো নিশ্চিত।
বন্ধুসকল,
খাদ্য সুৰক্ষাৰ কথা আহিলেই আমি জানো যে আজি বিশ্বই দুটা প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছে। এফালে গ্ল’বেল চাউথ, য’ত নিজৰ দৰিদ্ৰসকলৰ খাদ্য সুৰক্ষাক লৈ চিন্তিত, আনফালে গ্ল’বেল নৰ্থৰ এটা অংশ আছে, য’ত খাদ্যাভ্যাসৰ সৈতে জড়িত ৰোগবোৰ এটা ডাঙৰ সমস্যা হৈ পৰিছে। ইয়াত দুৰ্বল পুষ্টি এক বৃহৎ প্ৰত্যাহ্বান। অৰ্থাৎ এফালে খাদ্য সুৰক্ষাৰ সমস্যা, আনফালে খাদ্যাভ্যাসৰ সমস্যা! দুয়োটা অঞ্চলতে খেতিৰ বাবে বৃহৎ পৰিমাণে ৰাসায়নিক দ্ৰব্য ব্যৱহাৰ হোৱাৰ চিন্তাৰ সৃষ্টি হৈছে। কিন্তু ‘শ্ৰী অন্ন’ই এনে প্ৰতিটো সমস্যাৰ সমাধান প্ৰদান কৰে। বেছিভাগ মিলেটৰ খেতি কৰাটো সহজ। আন শস্যৰ তুলনাত খৰচ তুলনামূলকভাৱে কম আৰু সোনকালে সাজু কৰিব পৰা যায়। কেৱল পুষ্টিৰে সমৃদ্ধ নহয়, সোৱাদৰ ক্ষেত্ৰতো ইহঁত অনন্য। বিশ্ব খাদ্য সুৰক্ষাৰ বাবে সংগ্ৰাম কৰি থকা পৃথিৱীখনত ‘শ্ৰী অন্ন’ এক আচৰিত উপহাৰৰ দৰে। একেদৰে খাদ্যাভ্যাসৰ সমস্যাটোও ‘শ্ৰী আন্না’ৰ দ্বাৰা সমাধান কৰিব পাৰি। উচ্চ আঁহযুক্ত এই খাদ্যসমূহ স্বাস্থ্যৰ বাবে অতি উপকাৰী বুলি বিবেচিত হৈছে। এইবোৰে জীৱনশৈলীৰ লগত জড়িত ৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰাত যথেষ্ট সহায় কৰে। অৰ্থাৎ ব্যক্তিগত স্বাস্থ্যৰ পৰা আৰম্ভ কৰি বিশ্ব স্বাস্থ্যলৈকে আমি নিশ্চিতভাৱে ‘শ্ৰী আন্না’ৰ জৰিয়তে আমাৰ বহু সমস্যা সমাধানৰ উপায় বিচাৰি উলিয়াব পাৰিম। বন্ধুসকল,
এই মুহূৰ্তত মিলেটৰ ক্ষেত্ৰত কাম কৰিবৰ বাবে আমাৰ সন্মুখত অন্তহীন সম্ভাৱনা আছে। আজি ভাৰতত ৰাষ্ট্ৰীয় খাদ্য বাস্কেটলৈ শ্ৰী অন্নৰ অৱদান মাত্ৰ ৫-৬ শতাংশ। ভাৰতৰ বিজ্ঞানী আৰু কৃষি ক্ষেত্ৰৰ বিশেষজ্ঞসকলক ইয়াক বৃদ্ধিৰ বাবে অধিক ক্ষীপ্ৰতাৰে কাম কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছো। আমি প্ৰতি বছৰৰ বাবে সাধনযোগ্য লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিব লাগিব। খাদ্য সংসাধন খণ্ডক এক উত্থান দিবলৈ দেশত আৰম্ভ হৈছে পিএলআই আঁচনি। আমি নিশ্চিত কৰিব লাগিব যে ইয়াৰ পৰা মিলেট খণ্ডই সৰ্বাধিক লাভ লাভ কৰে আৰু অধিক সংখ্যক কোম্পানীয়ে বাজৰাৰ সামগ্ৰী বিকশিত কৰিবলৈ আগবাঢ়ি আহিছে; আমি নিশ্চিত হ’ব লাগিব যে এই সপোন পূৰণ হয়। কেইবাখনো ৰাজ্যই নিজৰ পিডিএছ ব্যৱস্থাত ‘শ্ৰী অন্ন’ক অন্তৰ্ভুক্ত কৰিছে। এনে প্ৰচেষ্টা আন ৰাজ্যসমূহেও আৰম্ভ কৰিব পাৰে। মধ্যাহ্ন ভোজনত ‘শ্ৰী অন্ন’ অন্তৰ্ভুক্ত কৰি আমি শিশুসকলক পুষ্টিৰ যোগান ধৰিব পাৰো, খাদ্যত নতুন সোৱাদ আৰু বৈচিত্ৰ্য যোগ কৰিব পাৰো।
মই নিশ্চিত যে এই সকলোবোৰ বিষয় এই সন্মিলনত বিতংভাৱে আলোচনা কৰা হ'ব, আৰু সেইবোৰ কাৰ্যকৰী কৰাৰ বাবে এক ৰোডমেপো প্ৰস্তুত কৰা হ'ব। আমাৰ অন্নদাতা আৰু আমি সকলোৱে অংশীদাৰী প্ৰচেষ্টাৰ সৈতে শ্ৰী অন্নই ভাৰত আৰু বিশ্বৰ সমৃদ্ধিত নতুন উজ্জ্বলতা যোগ কৰিব। এই ইচ্ছাৰে মই আপোনালোক সকলোকে অন্তৰৰ পৰা ধন্যবাদ জনাইছো আৰু আমাৰ দুয়োখন দেশৰ দুয়োখন ৰাষ্ট্ৰীয় ৰাষ্ট্ৰপতিৰ প্ৰতি আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো যিসকলে আমালৈ এটা বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰিবলৈ সময় লৈছিল!
মই নিশ্চিত, এই সকলোবোৰ কথা এই সন্মিলনত বিতংভাৱে আলোচনা কৰা হ’ব, আৰু সেইবোৰ কাৰ্যকৰী কৰিবলৈ এখন ৰোডমেপো প্ৰস্তুত কৰা হ’ব। আমাৰ কৃষক আৰু আমাৰ সকলোৰে ঐক্যবদ্ধ প্ৰচেষ্টাত ‘শ্ৰী অন্ন’ই ভাৰত আৰু বিশ্বৰ সমৃদ্ধিৰ এক নতুন মাত্ৰা আনি দিব। এই কামনাৰে আপোনালোক সকলোকে আন্তৰিক ধন্যবাদ জনাইছো আৰু লগতে দুয়োখন দেশৰ ৰাষ্ট্ৰপতি সকলক সময় উলিয়াই আমালৈ বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰাৰ বাবে আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো।