Ministry of Food Processing Industries
Food Processing Parks
14 MAR 2023 3:37PM by PIB Delhi
The Minister of State for Food Processing Industries, Shri Prahlad Singh Patel in a written reply to a question in Lok Sabha today informed that the State/Union Territory -wise number of Mega Food Parks, Agro Processing Clusters,Integrated Cold Chains, Food Processing Units, Creation of Backward & Forward Linkages, Operation Greens Projects approved for assistance under corresponding component schemes of Pradhan MantriKisan SAMPADA Yojana (PMKSY) including in Jammu and Kashmir, Jharkhand, Bihar, Haryana and Uttar Pradesh is placed at Annexure-I.
Ministry of Food Processing industries (MoFPI) has, so far, approved a total of3 Agro Processing Clusters, 28 Integrated Cold Chains, 34 Food Processing Units, 5Creation of Backward & Forward Linkages and 5 Operation Greens projects in Uttar Pradesh with estimated direct/ indirect employment of 47946. These projects involveGrants amounting to Rs 469 Crore, processing & preservation capacity of about 19.61 Lakh Metric Ton/Annum and investment leverage of aboutRs 1562 Crore. Out of these projects, 1 Agro Processing Cluster, 8 Integrated Cold Chains, 21 Food Processing Units, & 5 Operation Greens projects have been approved since 2019-20.
MoFPI provides Grants in the form of capital subsidy to eligible project proposals, selected on the basis of Expression of Interest issued from time to time, under its component schemes of PMKSY for setting up of food processing / preservation industries including Agro Processing clusters (Mini Food Parks) and Food Processing Units. PMKSY is not any region or state specific, but demand driven and is implemented across the country including all the regions of Uttar Pradesh Jammu and Kashmir, Jharkhand, Bihar and Haryana. Year-wise assistance provided for setting up Food Processing Parks/ Units under PMKSY since 2019-20 is placed at Annexure-II. So far, a total of 1 Mega Food Park and 13 Food Processing Units have been approved in Sonipat District under PMKSY.
Annexure-I
State/Union Territory -wise number of Projects approved for assistance under
Pradhan Mantri Kisan SAMPADA Yojana (PMKSY)
Sl. No
STATE/UT
Mega
Food
Park
Integrated
Cold Chain
Agro
processing
Cluster
Food
Processing
Unit
Creation of
Backward & Forwardlinkages
Operation
Greens
1
Andhra Pradesh
3
33
4
11
0
20
2
ArunachalPradesh
1
1
0
10
0
0
3
Assam
1
2
8
38
1
1
4
Bihar
2
6
1
5
0
0
5
Chhattisgarh
1
2
1
4
1
0
6
Goa
0
0
0
1
0
0
7
Gujarat
2
29
4
40
8
9
8
Haryana
2
19
3
19
0
0
9
Himachal
Pradesh
1
17
2
20
2
2
10
Jharkhand
0
0
0
0
0
0
11
Karnataka
2
17
5
21
3
0
12
Kerala
2
6
2
19
1
0
13
Madhya Pradesh
2
13
5
22
1
2
14
Maharashtra
3
68
14
88
11
9
15
Manipur
1
1
0
2
0
0
16
Meghalaya
1
0
1
2
0
0
17
Mizoram
1
2
0
1
0
0
18
Nagaland
1
3
0
4
0
0
19
Odisha
2
7
1
4
0
0
20
Punjab
3
24
3
17
4
1
21
Rajasthan
2
13
4
24
6
1
22
Sikkim
0
0
0
1
0
0
23
Tamil Nadu
1
16
11
32
9
2
24
Telangana
2
14
5
9
1
0
25
Tripura
1
0
0
5
0
0
26
Uttar Pradesh
0
28
3
34
5
5
27
Uttarakhand
2
30
1
18
4
0
28
West Bengal
1
15
0
15
1
0
29
Andaman &Nicobar
0
2
0
0
0
0
30
Chandigarh
0
0
0
0
0
0
31
D&N Haveli andDaman & Diu
0
0
0
1
0
0
32
Delhi
0
0
0
0
0
0
33
Jammu &Kashmir
1
7
1
18
3
0
34
Ladakh
0
0
0
0
0
0
35
Lakshadweep
0
0
0
0
0
0
36
Pudduchery
0
1
0
0
0
0
ANNEXURE-II
Year-wise assistance for setting up of Food Processing Parks/Units under corresponding component schemes of PMKSY since 2019-20.
Assistance/ Grants-in-aid
released (Rupees in crore)
S. No.
Sub-Scheme of PMKSY
Financial
Year
1.
Mega Food Parks (MFP)
2019-20
106.34
2020-21
61.22
2021-22
51.52
2022-23 *
15.20
2.
Creation of Infrastructure
Development for Agro
Processing Cluster (APC)
2019-20
43.53
2020-21
48.68
2021-22
49.08
2022-23 *
36.59
3.
Creation/Expansion of Food
Processing & Preservation
Capacities (CEFPPC)
2019-20
169.98
2020-21
200.84
2021-22
236.58
2022-23 *
103.35
* As on 28.02.2023

ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীজ মন্ত্রালয়
ফুদ প্রোসেসিং পার্কশিং
14 MAR 2023 3:37PM by PIB Imphal
ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী প্রহলাদ সিংহ পতেলনা ঙসি লোক সভাদা ৱাহং অমগী অইবা পাউখুম ওইনা জম্মু অমসুং কশ্মির, ঝার্খন্দ, বিহার, হরিয়ানা অমসুং উত্তর প্রদেশ য়াওনা প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্পদা য়োজনা (পি.এম.কে.এস.ৱাই.) স্কিমগী মরী লৈনবা কম্পোনেন্তকী মখাদা তেংবাংবগীদমক্তা অয়াবা পীখ্রবা রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগী ওইবা মেগা ফুদ পার্ক, এগ্রো প্রোসেসিং ক্লস্তর, ইন্তিগ্রেতেদ কোল্দ চেন, ফুদ প্রোসেসিং য়ুনিৎ, বেকৱার্দ অমসুং ফোরৱার্দ লিঙ্কেজ শেম্বা, ওপরেসন গ্রীন প্রোজেক্তশিংগী মশিং অসি এনেক্সর ১দা পীরে হায়না পাউদমখ্রে।
ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয় (এম.ও.এফ.পি.আই.)না হৌজিক ফাওবদা উত্তর প্রদেশতা হকথেংননা/নাকোইননা থবক মশিং ৪৭৯৪৬ পীগনি পাবগা লোয়ননা অপুনবা এগ্রো প্রোসেসিং ক্লস্তর ৩, ইন্তিগ্রেতেদ কোল্দ চেন ২৮, ফুদ প্রোসেসিং য়ুনিৎ ৩৪, বেকৱার্দ অমসুং ফোরৱার্দ লিঙ্কেজ ৫ শেম্বা অমসুং ওপরেসন গ্রীন প্রোজেক্ত ৫গী অয়াবা পীখ্রে। প্রোজেক্তশিং অসিদা লুপা করোর ৪৬৯গী গ্রান্ত, চহিদা চাউরাকপা মেত্রিক তোন লাখ ১৯.৬১গী কেপাসিতী লৈগদবা প্রোসেসিং অমসুং প্রিজর্বেসন তৌবা অমসুং লুপা করোর ১৫৬২গী শেনফমগী ইনভেস্তমেন্ত তৌবগী থৌওং য়াওরি। হায়রিবা প্রোজেক্তশিং অসিগী মনুংদগী এগ্রো প্রোসেসিং ক্লস্তর ১, ইন্তিগ্রেতেদ কোল্দ চেন ৮, ফুদ প্রোসেসিং য়ুনিৎ ২১ অমসুং ওপরেসন গ্রীন প্রোজেক্ত ৫দি ইং ২০১৯-২০দা অয়াবা পীখ্রবনি।
এম.ও.এফ.পি.আই.না এগ্রো প্রোসেসিং ক্লস্তর (মিনি ফুদ পার্ক) অমসুং ফুদ প্রোসেসিং য়ুনিৎ য়াওনা ফুদ প্রোসেসিং/প্রিজর্বেসন ইন্দস্ত্রী শেম্নবগীদমক্তা মখোয়গী পি.এম.কে.এস.ৱাই.গী কম্পোনেন্ত স্কিমগী মখাদা মতিক চারবা প্রোজেক্তকী ৱাহৌদোক থম্লকপশিংদা কেপিতেল সবসিদীগী মওংদা গ্রান্ত পীরি অমসুং হায়রিবা প্রোজেক্তশিং অসি মতম মতমগী মতুং ইন্না ইন্তরেস্ত ফোংদোক্লকপগী মখা পোন্না খনগৎপনি। পি.এম.কে.এস.ৱাই. অসি অখন্নবা রাজ্য নত্ত্রগা মফমগী ওইনা লৈবা নত্তে, মসিদি অপাম্বা লৈবগী মতুং ইন্না জম্মু অমসুং কশ্মির, ঝার্খন্দ, বিহার, হরিয়ানা অমসুং উত্তর প্রদেশ য়াওনা লৈবাক্কী মফম খুদিংদা পায়খৎপনি। ইং ২০১৯-২০দগী হৌদুনা পি.এম.কে.এস.ৱাই.গী মখাদা ফুদ প্রোসেসিং/প্রিজর্বেসন ইন্দস্ত্রী শেম্নবগীদমক্তা চহিগী ওইনা তেংবাং পীখিবগী ৱারোলশিং এনেক্সর ২দা পীরি। পি.এম.কে.এস.ৱাই.গী মখাদা সোনিপত জিলাদা হৌজিক ফাওবগী ওইনা মেগা ফুদ পার্ক ১ অমসুং ফুদ প্রোসেসিং য়ুনিৎ ১৩গী অয়াবা পীখ্রে।
এনেক্সর ১
প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্পদা য়োজনা (পি.এম.কে.এস.ৱাই.)গী মখাদা তেংবাংবগীদমক্তা অয়াবা পীখ্রবা রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগী প্রোজেক্ত মশিং
মথং মনাও
রাজ্য/য়ু.তি.
মেগা ফুদ পার্ক
ইন্তিগ্রেতেদ কোল্দ চেন
এগ্রো প্রোসেসিং ক্লস্তর
ফুদ প্রোসেসিং য়ুনিৎ
বেকৱার্দ অমসুং ফোরৱার্দ লিঙ্কেজ শেম্বা
ওপরেসন গ্রীন
১
আন্ধ্র প্রদেশ
৩
৩৩
৪
১১
০
২০
২
অরুনাচল প্রদেশ
১
১
০
১০
০
০
৩
অসম
১
২
৮
৩৮
১
১
৪
বিহার
২
৬
১
৫
০
০
৫
ছতিসগর
১
২
১
৪
১
০
৬
গোৱা
০
০
০
১
০
০
৭
গুজরাত
২
২৯
৪
৪০
৮
৯
৮
হরিয়ানা
২
১৯
৩
১৯
০
০
৯
হিমাচল প্রদেশ
১
১৭
২
২০
২
২
১০
ঝার্খন্দ
০
০
০
০
০
০
১১
কর্নাতকা
২
১৭
৫
২১
৩
০
১২
কেরলা
২
৬
২
১৯
১
০
১৩
মধ্য প্রদেশ
২
১৩
৫
২২
১
২
১৪
মহারাস্ত্রা
৩
৬৮
১৪
৮৮
১১
৯
১৫
মনিপুর
১
১
০
২
০
০
১৬
মেঘালয়
১
০
১
২
০
০
১৭
মিজোরম
১
২
০
১
০
০
১৮
নাগালেন্দ
১
৩
০
৪
০
০
১৯
ওরিশা
২
৭
১
৪
০
০
২০
পঞ্জাব
৩
২৪
৩
১৭
৪
১
২১
রাজস্থান
২
১৩
৪
২৪
৬
১
২২
সিক্কিম
০
০
০
১
০
০
২৩
তমিল নাদু
১
১৬
১১
৩২
৯
২
২৪
তেলঙ্গানা
২
১৪
৫
৯
১
০
২৫
ত্রিপুরা
১
০
০
৫
০
০
২৬
উত্তর প্রদেশ
০
২৮
৩
৩৪
৫
৫
২৭
উত্তরাখন্দ
২
৩০
১
১৮
৪
০
২৮
নোংচুপ বেঙ্গোল
১
১৫
০
১৫
১
০
২৯
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎ
০
২
০
০
০
০
৩০
চন্দিগর
০
০
০
০
০
০
৩১
দাদ্রা অমসুং নগর হবেলী অমদি দামন অমসুং দিয়ু
০
০
০
১
০
০
৩২
দিল্লী
০
০
০
০
০
০
৩৩
জম্মু অমসুং কশ্মির
১
৭
১
১৮
৩
০
৩৪
লদাখ
০
০
০
০
০
০
৩৫
লক্ষদ্বীপ
০
০
০
০
০
০
৩৬
পুদুচেরী
০
১
০
০
০
০
এনেক্সর ২
ইং ২০১৯-২০দগী হৌদুনা পি.এম.কে.এস.ৱাই.গী মখাদা ফুদ প্রোসেসিং/প্রিজর্বেসন ইন্দস্ত্রী শেম্নবগীদমক্তা চহিগী ওইনা তেংবাং পীখিবগী ৱারোলশিং
পীথোকখ্রবা তেংবাং/গ্রান্ত ইন এদ (লুপা করোরদা)
মথং মনাও
পি.এম.কে.এস.ৱাই.গী সব স্কিম
শেনবা চহি
১.
মেগা ফুদ পার্ক (এম.এফ.পি.)
২০১৯-২০
১০৬.৩৪
২০২০-২১
৬১.২২
২০২১-২২
৫১.৫২
২০২২-২৩ *
১৫.২০
২.
এগ্রো প্রোসেসিং ক্লস্তর (এ.পি.সি.)গী ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎহনবা
২০১৯-২০
৪৩.৫৩
২০২০-২১
৪৮.৬৮
২০২১-২২
৪৯.০৮
২০২২-২৩ *
৩৬.৫৯
৩.
ক্রিএসন/এক্সপান্সন ওফ ফুদ প্রোসেসিং অমসুং প্রিজর্বেসন (সি.ই.এফ.পি.পি.সি.)
২০১৯-২০
১৬৯.৯৮
২০২০-২১
২০০.৮৪
২০২১-২২
২৩৬.৫৮
২০২২-২৩ *
১০৩.৩৫
* ২৮.০২.২০২৩ ফাওবদা