|
অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
ইন্দিয়া স্তেত ওফ ফোরেস্ত রিপোর্ত (আই.এস.এফ.আর.) ২০২১গী মতুং ইন্না ভারত্তা অপুনবা উমং অমদি উ হৌবা মফম স্ক্বার কিলোমিতর ২২৬১ হেনগৎলে
13 MAR 2023 4:16PM by PIB Imphal
এনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত এন্দ ক্লাইমেৎ চেঞ্জকী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী অস্বিনী কুমার চৌবেনা ঙসি লোক সভাদা পীবা অইবা পাউখুম অমদা মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা লূপ অমা ওইরিবা ফোরেস্ত সর্ভে ওফ ইন্দিয়া (এফ.এস.এফ.আর.), দেহরাদুন্না ১৯৮৭দগী হৌরগা চহি অনি খুদিংগী লৈবাকসিগী উমংশিংগী ফীভম য়েংশিল্লি অমদি মদুদা ফংলকপশিং ইন্দিয়া স্তেত ওফ ফোরেস্ত রিপোর্ত (আই.এফ.এস.আর.)দা ফোঙদোকই হায়না ফোঙদোকখ্রে‍। খ্বায়দগী নৌবা আই.এস.এফ.আর. ২০২১গী মতুং ইন্না লৈবাকসিগী অপুনবা উমংনা কোনশিনবা মফম অসু স্ক্বার কিলোমিতর ৭,১৩,৭৮৯ ওইদুনা লৈবাকসিগী লমখৈগী ২১.৭২% ওইরি‍। হৌজিক থিজিন হুমজিনবদা ফংলকপা রিপোর্ত অসিনা লৈবাকসিগী অপুনবা উমংগী শরুক স্ক্বার কিলোমিতর ১৫৪০ হেনগৎলে, উ হৌবা মফমনা স্ক্বার কিলোমিতর হেনগৎলে, অমদি অপুনবা উমং অমসুং উ হৌবা মফমনা মমাঙগী এসেসমেন্ত হায়বদি আই.এস.এফ.আর. ২০১৯গা চাংদম্নবদা লৈবাক্কী থাক্তা স্ক্বার কিলোমিতর ২২৬১ হেনগৎলে। আই.এস.এফ.আর. ২০২১গী মতুং ইন্না স্তেত/য়ু.তি.শিংগী ওইবা উমংগী মফমশিং এনেক্সচর ১দা পীরি‍।
ইকোসিস্তেম হান্নগী ফীভমদা হঞ্জিল্লক্নবা অমদি লৈবাকসিগী উমংগী মফম হেনগৎহন্নবগীদমক, স্তেত/য়ু.তি.শিংনা উমং হেনগৎহনবা অমদি উ থাবগী থবক থৌরমশিং পায়খৎলি হায়না অইবা পাউখুম অদুদা পল্লি‍। মন্ত্রালয়না স্তেত/য়ু.তি.শিংদা মখোয় মখোয়না পায়খৎলিবা থবক থৌরমশিংদা ঙাক্লৌ পীননবা অমদি মতেং পাংশিন্নবগীদমক গ্রীন ইন্দিয়া মিসনগী তোঙান তোঙানবা সেন্ত্রেল্লী স্পোন্সর্দ স্কীমশিংগী মখাদা শেলগী তেংবাং পীরি‍। নেস্নেল মিসন ফোর এ গ্রীন ইন্দিয়া (জি.আই.এম.) অসি নেস্নেল এক্সন প্লান ওন ক্লাইমেৎ চেঞ্জগী মখাদা পীরিবা মিসন নিপানগী মনুংদা অমনি‍। মসিনা ভারতকী উমংগী মফমশিং ঙাক শেন্নবা, হান্নগী ফীভমদা হঞ্জিলহন্নবা অমদি ফগৎহন্নবগী অমসুং উমং অমদি উমং নত্তবা মফমশিংদা উ থাবগী থবক থৌরমশিং পায়খত্তুনা ক্লাইমেৎ চেঞ্জ থেংননবগীদমক থবক চঙশিন্নবা পান্দম থম্লি‍। জি.আই.এম.গী থবক থৌরমশিং অসি শেনবা চহি ২০১৫-১৬দগী হৌখিবনি‍। হৌজিক ফাওবদা, স্তেত ১৬৬ অমদি য়ুনিয়ন তেরিতরী অমদা পুন্না হেক্তর ১,৩৬,৮০৮ পাক চাউবা মফমদা উমং য়োকখৎনবা থবক থৌরমশিং পায়খৎনবগীদমক লুপা করোর ৭২৮.৮১ থাদোকখ্রে‍। হৌখিবা চহি মঙাসিদা অমদি চৎলিবা চহিসিদা স্তেতশিংদা থাদোকখিবা শেন্ফমশিংগী মচা খায়বা ৱাফম এনেক্সচর ২দা পীরি‍।
এনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত এন্দ ক্লাইমেৎ চেঞ্জনা ইং ২০২০দগী হৌদুনা নগর বন য়োজনা (এন.ভি.ৱাই.) পায়খৎলক্তুনা, নেস্নেল কম্পেন্সেতরী এফোরেস্তেসন ফন্দ (কেম্পা) গী মখাদা ২০২০-২১ দগী ২০২৪-২৫ ফাওবগী মনুংদা লৈবাকসিদা নগর বন ৪০০ অমদি নগর বাতিকা ২০০ লৈবাকসিদা শেমগৎনবা মীৎয়েঙ থম্লি‍। নগর বন য়োজনানা বাইওলোজিকেল দাইভার্সিতী য়াওনা য়র্বান অমদি পেরি-অর্বান মফমশিংদা উ-ৱা হৌবগী চাং হেনগৎহন্দুনা ইকোলোজিগী ওইবা কান্নবা পীননবা অমদি ময়োল্লমদা লৈরিবা মীওইশিংগী পুন্সিগী মতিক হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্লি‍। হৌজিক ফাওবদা মন্ত্রালয়না পুন্না লুপা করোর ২৩৮.৬৪গী ওইগদবা প্রোজেক্ত ২৭০ নগর বন য়োজনাগী মখাদা অয়াবা পীখ্রে‍।
কম্পেন্সেতরী এফোরেস্তেসন ফন্দ (কেম্পা ফন্দ) অসি স্তেত/য়ু.তি.শিংনা কেম্পেন্সেতরী এফোরেস্তেসন ফন্দ এক্ত, ২০১৬ (সি.এ.এফ. এক্ত) মঊ সি.এ.এফ. রুল্স, ২০১৮গী মখাদা চাওখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং পায়খৎপদা উমংগী লম শীজিন্নখিবগী মহুৎ শীনঞ্জিন্নবগদমক এনুএল প্লান ওফ ওপরেসননা পীবা অয়াবগী মতুং ইন্না কম্পেন্সিতরী এফোরেস্তেসনগী থবকশিং পায়খৎননবা শীজিন্নৈ হায়বা ৱাফমসু থমখি‍। মসিগী মথক্তা, উমংগী লম অতোপ্পদা শীজিন্নখিববু শাফু হন্থহন্নবগীদমক কেৎচমেন্ত এরিয়া ত্রীৎমেন্ত প্লান, ৱাইল্দলাইফ কঞ্জার্বেসন প্লান, সোইল এন্দ মোইসচর কঞ্জার্বেসন প্লান্নচিংবা লম লমগী ওইবা অকক্নবা থৌরাংশিংসু পায়খৎলি। ইং ২০১৮-১৯ দগী ২০২২-২৩ ফাওবদা স্তেত/য়ু.তি.শিংদা থাদোকখ্রবা কেম্পা ফন্দগী মচা খায়বা ৱাফমশিং এনেক্সচর ৩দা পীরি‍।
মহাত্মা গান্ধী নেস্নেল রুরেল এমপ্লোইমেন্ত গরেন্তী স্কীম, নেস্নেল বেম্বু মিসন, সব-মিসন ওন এগ্রোফোরেস্ত্রীনচিংবা লাইন মন্ত্রালয়শিংগী তোঙান তোঙানবা প্রোগ্রাম অমসুং স্কীমশিং, অমদি স্তেত লৈঙাক/ য়ু.তি. এদমিনিস্ত্রেসনগী স্কীমশিংগী মখাদা তোঙান তোঙানবা দিপার্তমেন্তশিং, নন-গভর্নমেন্ত ওর্গনাইজেসনশিং, সিভিল সোসাইতীশিং, কোর্পোরেৎ বোদীনচিংবশিংগী খুত্থাঙদা উমং য়োকখৎপগী থবক থৌরমশিংসু পায়খৎলি। মল্তি-দিপার্তমেন্তকী ওইবা থবক থৌওং অসিনা লৈবাকসিগী উমংগী মফমশিং য়োকখৎপা অমদি হেনগৎহনবদা অফবা মহৈ পুরক্লে‍।
এনেক্সচর-১
আই.এস.এফ.আর. ২০২১গী মতুং ইন্না স্তেত/য়ু.তি.শিংদা লৈরিবা উমংগী মফমশিংগী মচা খায়বা ৱাফমশিং
(মফম স্ক্বার কিলোমিতীগী খুজিংদা)
সেরিএল মশিং
স্তেত/য়ু.তি.
জিওগ্রাফিকেল এরিয়া (জি.এ.)
অপুনবা উমংগী কভর
জিওগ্রাফিকেল মফমগী চাদা লৈবা চচাং
আই.এস.এফ.আর. ২০১৯গা য়েংনবদা উমংগী কভরদা লৈরকপা অহোংবা
২০১৯গী এসেসমেন্তকা য়েংনবদা লৈরকপা অহোংবগী পর্সেন্তেজ
স্ক্রব
১
অন্ধ্র প্রদেশ
১,৬২,৯৬৮
২৯,৭৮৪
১৮.২৮
৬৪৭
২.২২
৮,২৭৬
২
অরুনাচল প্রদেশ
৮৩,৭৪৩
৬৬,৪৩১
৭৯.৩৩
-২৫৭
-০.৩৯
৭৯৭
৩
অসাম
৭৮,৪৩৮
২৮,৩১২
৩৬.০৯
-১৫
-০.০৫
২২৮
৪
বিহার
৯৪,১৬৩
৭,৩৮১
৭.৮৪
৭৫
১.০৩
২৩৬
৫
ছত্তিসগর
১,৩৫,১৯২
৫৫,৭১৭
৪১.২১
১০৬
০.১৯
৬১৫
৬
দিল্লী
১,৪৮৩
১৯৫.০০
১৩.১৫
-০.৪৪
-০.২৩
০.৩৮
৭
গোৱা
৩,৭০২
২,২৪৪
৬০.৬২
৭
০.৩১
০
৮
গুজরাত
১,৯৬,২৪৪
১৪,৯২৬
৭.৬১
৬৯
০.৪৬
২,৮২৮
৯
হরিয়ানা
৪৪,২১২
১,৬০৩
৩.৬৩
১
০.০৬
১৫৯
১০
হিমাচল প্রদেশ
৫৫,৬৭৩
১৫,৪৪৩
২৭.৭৩
৯
০.০৬
৩২২
১১
ঝার্খন্দ
৭৯,৭১৬
২৩,৭২১
২৯.৭৬
১১০
০.৪৭
৫৮৪
১২
কর্নাতকা
১,৯১,৭৯১
৩৮,৭৩০
২০.১৯
১৫৫
০.৪০
৪,৬১১
১৩
কেরলা
৩৮,৮৫২
২১,২৫৩
৫৪.৭০
১০৯
০.৫২
৩০
১৪
মধ্য প্রদেশ
৩,০৮,২৫২
৭৭,৪৯৩
২৫.১৪
১১
০.০১
৫,৪৫৭
১৫
মহারাস্ত্র
৩,০৭,৭১৩
৫০,৭৯৮
১৬.৫১
২০
০.০৪
৪,২৪৭
১৬
মনিপুর
২২,৩২৭
১৬,৫৯৮
৭৪.৩৪
-২৪৯
-১.৪৮
১,২১৫
১৭
মেঘালয়
২২,৪২৯
১৭,০৪৬
৭৬.০০
-৭৩
-০.৪৩
৬৬৩
১৮
মিজোরম
২১,০৮১
১৭,৮২০
৮৪.৫৩
-১৮৬
-১.০৩
১
১৯
নগালেন্দ
১৬,৫৭৯
১২,২৫১
৭৩.৯০
-২৩৫
-১.৮৮
৮২৪
২০
ওরিসা
১,৫৫,৭০৭
৫২,১৫৬
৩৩.৫০
৫৩৭
১.০৪
৪,৯২৪
২১
পঞ্জাব
৫০,৩৬২
১,৮৪৭
৩.৬৭
-২
-০.১১
৩৪
২২
রাজস্থান
৩,৪২,২৩৯
১৬,৬৫৫
৪.৮৭
২৫
০.১৫
৪,৮০৯
২৩
সিক্কিম
৭,০৯৬
৩,৩৪১
৪৭.০৮
-১
-০.০৩
২৯৬
২৪
তামিল নাদু
১,৩০,০৬০
২৬,৪১৯
২০.৩১
৫৫
০.২১
৭৫৮
২৫
তেলঙ্গনা
১,১২,০৭৭
২১,২১৪
১৮.৯৩
৬৩২
৩.০৭
২,৯১১
২৬
ত্রিপুরা
১০,৪৮৬
৭,৭২২
৭৩.৬৪
-৪
-০.০৫
৩৩
২৭
উত্তর প্রদেশ
২,৪০,৯২৮
১৪,৮১৮
৬.১৫
১২
০.০৮
৫৬৩
২৮
উত্তরাখন্দ
৫৩,৪৮৩
২৪,৩০৫
৪৫.৪৪
২
০.০১
৩৯২
২৯
ৱেস্ত বেঙ্গল
৮৮,৭৫২
১৬,৮৩২
১৮.৯৬
-৭০
-০.৪১
১৫৬
৩০
অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথৎশিং
৮,২৪৯
৬,৭৪৪
৮১.৭৫
১
০.০১
১
৩১
চান্দিগর
১১৪
২২.৮৮
২০.০৭
০.৮৫
৩.৮৬
০.৩৮
৩২
দদ্রা অমসুং নগর হবেলী অমদি দামন অমসুং দিউ
৬০২
২২৭.৭৫
৩৭.৮৩
০.১০
০.০৪
৪.৮৫
৩৩
জম্মু অমসুং কাস্মির
২,২২,২৩৬
২১,৩৮৭
৩৯.১৫
২৯
০.১৪
২৮৪
৩৪
লদাখ
২,২৭২
১.৩৫
১৮
০.৮০
২৭৯
৩৫
লক্সদ্বীপ
৩০
২৭.১০
৯০.৩৩
০.০০
০.০০
০.০০
৩৬
পুদুচেরী
৪৯০
৫৩.৩০
১০.৮৮
০.৮৯
১.৭০
০.০০
অপুনবা
৩২,৮৭,৪৬৯
৭,১৩,৭৮৯
২১.৭১
১,৫৪০
০.২২
৪৬,৫৩৯
এনেক্সচর-২
নেস্নেল মিসন ফোর এ গ্রীন ইন্দিয়া স্কীমগী মখাদা ২০১৭-১৮ দগী ২০২২-২৩ ফাওবদা থাদোকখ্রবা শেনফমশিং
(লুপা করোরগী খুজিংদা)
সেরিএল মশিং
স্তেতশিং
২০১৭-১৮
২০১৮-১৯
২০১৯-২০
২০২০-২১
২০২১-২২
২০২২-২৩
১
অন্ধ্র প্রদেশ
০.৪৫
২.৬৭
নিল
নিল
২.০২
নিল
২
অরুনাচল প্রদেশ
নিল
নিল
নিল
নিল
১৩.৪৩
নিল
৩
ছত্তিসগর
১০.৯৫
৫.৩৬
৫.০৪
১.৬৬
৬.১২
নিল
৪
হরিয়ানা
নিল
নিল
নিল
নিল
৯.৫৫
নিল
৫
হিমাচল প্রদেশ
নিল
নিল
নিল
১৭.০৯
নিল
নিল
৬
জম্মু অমসুং কাস্মির
নিল
নিল
নিল
২৫.৭৩
নিল
৬.৪৯
৭
কর্নাতকা
০.৮৬
১.৬২
২.২১
২.৩৫
৪.৪৫
২.৯৩
৮
কেরলা
নিল
নিল
১৬.৩২
নিল
নিল
নিল
৯
মধ্য প্রদেশ
নিল
২৪.১৬
৩০.৬৫
নিল
১৮.২৯
১৭.৯৩
১০
মহারাস্ত্র
নিল
১০.৩০
নিল
নিল
নিল
১১
মনিপুর
৬.৪২
৪.৮৯
৪.১৬
৬.৭৪
৯.৯৩
৫.৪৫
১২
মিজোরম
২০.০০
২২.৩৬
১৭.৭১
২.৯৯
২৯.৮৬
৩৬.২৭
১৩
ওরিসা
১.৪১
৪.৭৪
১৪.১৯
২৬.০১
১৭.৭৪
৮.৪৮
১৪
পঞ্জাব
৬.২২
৩.১৯
৩.৩২
২.৭৩৯৩
১৫
সিক্কিম
নিল
৩.৩২
৩.১২
২.১৯
৭.৭৭
৬.৫৭
১৬
উত্তরাখন্দ
নিল
নিল
নিল
২৭.৮৯
৩৩.৯৯
২৮.৪০
১৭
ৱেস্ত বেঙ্গল
নিল
নিল
৯.৪৩
নিল
নিল
০.৭৬
অপুনবা
৪৬.৩০
৭৯.৪৩
১০৬.০১
১১২.৬৫
১৫৬.৪৬
১১৬.০১
এনেক্সচর ৩
২০১৮-১৯ দগী ২০২২-২৩ ফাওবদা স্তেত/য়ু.তি.শিংদা থাদোকখ্রবা কেম্পা ফন্দগী মচা খায়বা ৱারোল
সেরিএল মশিং
স্তেত/য়ু.তি.
থাদোকখ্রবা ফন্দ (লুপাগী খুজিংদা)
২০১৮-১৯
২০১৯-২০
২০২০-২১
২০২১-২২
২০২২-২৩
১
অন্দমান অমসুং নিকোবার ঈথৎশিং
১,৫৬,০০,০০০.০০
নিল
১৬,৪১,১৮,০৩৪.০০
নিল
নিল
২
অন্ধ্র প্রদেশ
১,০৪,৪৭,০০,০০০.০০
১৭,৩৪,৮১,৪০,১৭৭.০০
নিল
১,১৪,০৫,৪৮,১৬২.০০
নিল
৩
অরুনাচল প্রদেশ
৩,৫৪,১৫,০০,০০০.০০
১৫,৮৮,৭১,৯৩,২৫৮.০০
নিল
৬,১২,৯৪,৫৮,২৪৯.০০
নিল
৪
অসাম
৪৫,৮৪,০০,০০০.০০
৫,৬০,৮০,৭৩,৯৫৪.০০
নিল
-
১,৪৮,৩৩,৯৭,১৭৬.০০
৫
বিহার
৪৬,৬১,৯০,০০০.০০
৫,২২,৯৪,৭৫,০১৭.০০
নিল
৪৩,৬৩,৯২,৫৩৬.০০
নিল
৬
চান্দিগর
১,২৭,০০,০০০.০০
১১,৩৭,৯২,২৮৯.০০
নিল
-
নিল
৭
ছত্তিসগর
নিল
৫৭,৯১,৭০,২০,৩৮৫.০০
নিল
২,০৭,৫০,৪০,৩০১.০০
নিল
৮
দদ্রা অমসুং নগর
নিল
নিল
নিল
২২,৮৭,০০,৪৩৯.০০
নিল
৯
দামন অমসুং দিউ
নিল
নিল
নিল
-
নিল
১০
দিল্লী
নিল
নিল
নিল
১,৩৮,১৭,৩৮,৫৮৩.০০
নিল
১১
গোৱা
নিল
২,৩৮,১৫,৬৬,২৯৫.০০
নিল
নিল
নিল
১২
গুজরাত
২,১২,৬৬,০০,০০০.০০
১৪,৮৪,৬০,০৩,০৮০.০০
নিল
নিল
নিল
১৩
হরিয়ানা
১,৪৪,২০,০০,০০০.০০
১২,৮২,৬৫,৩০,৮৭৮.০০
নিল
নিল
নিল
১৪
হিমাচল প্রদেশ
১,৩২,৫২,০০,০০০.০০
১৬,৬০,৭২,১৯,২২৭.০০
নিল
নিল
নিল
১৫
জম্মু অমসুং কাস্মির
নিল
৫,১০,১১,৫৪,৮০০.০০
৩,৫৬,১৯,৮৮,৮৬০.০০
নিল
নিল
১৬
ঝার্খন্দ
২,৮৬,২৫,০০,০০০.০০
৪১,৫৮,০১,৬৯,৩২২.০০
নিল
নিল
নিল
১৭
কর্নাতকা
১,০১,৪০,০০,০০০.০০
১৩,৫০,৩৭,৪৩,১৮৯.০০
নিল
নিল
নিল
১৮
কেরলা
১৪,৬১,০০,০০০.০০
৮১,৫৮,৬৬,১০২.০০
নিল
নিল
নিল
১৯
লদাখ (য়ু.তি.)
নিল
নিল
২,৪৯,২৭,১৪,৩৪০.০০
নিল
নিল
২০
লক্সদ্বীপ (য়ু.তি.)
নিল
নিল
নিল
নিল
নিল
২১
মধ্য প্রদেশ
২,৬৮,৭৬,০০,০০০.০০
৫১,৯৬,৬৯,১৯,৩১৫.০০
নিল
৯,৯০,৮২,৯৯,২০০.০০
নিল
২২
মহারাস্ত্র
২,২৫,০০,০০,০০০.০০
৩৮,৪৪,২৪,১৯,১৫৫.০০
নিল
২,৮৫,২২,২১,৯৭১.০০
নিল
২৩
মনিপুর
২৪,৮৫,০০,০০০.০০
৩,০৯,৭৬,১৮,১৩২.০০
নিল
৩৬,৪৩,৬১,৬২০.০০
নিল
২৪
মেঘালয়
নিল
১,৬৩,৩০,৬৫,৭৫৩.০০
নিল
নিল
নিল
২৫
মিজোরম
৮,৩০,০০,০০০.০০
২,১২,৯৮,৪৭,৮৩৩.০০
নিল
নিল
নিল
২৬
নগালেন্দ
নিল
নিল
নিল
নিল
নিল
২৭
ওরিসা
৫,৫৪,০০,০০,০০০.০০
৫৯,৩৩,৯৮,০৬,১৮৯.০০
নিল
৩,৪৭,২৭,৩০,৮০৪.০০
নিল
সেরিএল মশিং
স্তেত/য়ু.তি.
থাদোকখ্রবা শেনফম (লুপাগী খুজিংদা)
২০১৮-১৯
২০১৯-২০
২০২০-২১
২০২১-২২
২০২২-২৩
২৮
পুদুচেরী (য়ু.তি.)
নিল
নিল
নিল
নিল
নিল
২৯
পঞ্জাব
৭৯,২০,০০,০০০.০০
১০,৪০,৮৪,৩৭,০০৬.০০
নিল
নিল
২৯,৪৯,৩২,০৯০.০০
৩০
রাজস্থান
১,৮২,০৩,০০,০০০.০০
১৭,৪৮,২৫,৯৪,৬৪৮.০০
নিল
নিল
নিল
৩১
সিক্কিম
-
৩,৯২,৩৬,০৮,৫৬৮.০০
নিল
নিল
১০,২০,০৮,৪৯১.০০
৩২
তামিল নাদু
৭,০০,০০,০০০.০০
১,১৩,৪১,৯৩,৭২৭.০০
নিল
নিল
নিল
৩৩
তেলঙ্গনা
২,৩৭,৩৮,০০,০০০.০০
৩১,১০,৩৮,০২,৭৭৬.০০
নিল
নিল
৬৭,৭৬,২২,১৯২.০০
৩৪
ত্রিপুরা
১৬,৭০,০০,০০০.০০
১,৮৩,৬৫,১৩,৬৮৮.০০
নিল
৪৭,৯৯,৮৭,৪৬৮.০০
নিল
৩৫
উত্তর প্রদেশ
১,৫০,৬০,০০,০০০.০০
১৮,১৯,৬২,৬৭,৮৮০.০০
নিল
নিল
নিল
৩৬
উত্তরাখন্দ
৩,০৩,০০,০০,০০০.০০
২৬,৭৫,০৯,০৩,৪৫৪.০০
নিল
নিল
১,১৮,৯৯,৫৫,০৩১.০০
৩৭
ৱেস্ত বেঙ্গল
২১,২২,০০,০০০.০০
২,৩৬,৪৭,৬৮,১৮১.০০
নিল
নিল
৬৯,২৮,৩৮,৯৯০.০০
অপুনবা
৩৫,২৩,৫৮,৯০,০০০.০০
৪,৭৯,৫৭,৬৭,১৪,২৭৮.০০
৬,২১,৮৮,২১,২৩৪.০০
২৮,৪৬,৯৪,৭৯,৩৩৩.০০
৪,৪৪,০৭,৫৩,৯৭০.০০

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Total forest and tree cover increased by 2261 square kilometre in India as per the India State of Forest Report (ISFR) 2021
13 MAR 2023 4:16PM by PIB Delhi
Minister of State for Environment, Forest and Climate Change, Shri Ashwini Kumar Choubey in a written reply to a question in Lok Sabha today informed that the Forest Survey of India (FSI), Dehradun, an organization under the Ministry carries out the assessment of forest cover of the country biennially since 1987 and the findings are published in India State of Forest Report (ISFR). As per latest ISFR 2021, the total forest cover of the country is 7,13,789 square kilometre which is 21.72% of the geographical area of the country. The current assessment shows that the total forest cover of the country has increased by 1540 square kilometre, tree cover has increased by 721 square kilometre, and total forest and tree cover has increased by 2261 square kilometre at the national level as compared to the previous assessment i.e. ISFR 2019. The State/UTs wise details of forest cover as per ISFR 2021is given in Annexure I.
In the written reply it was stated that in order to restore ecosystems and increase the forest cover in the country, afforestation and tree plantation activities are undertaken by States/UTs. The Ministry provides financial assistance to States/UTs under various Centrally Sponsored Schemes namely Green India Mission to support and supplement the efforts of States and Union Territories. National Mission for a Green India (GIM) is one of the eight Missions outlined under the National Action Plan on Climate Change. It aims at protecting, restoring, and enhancing India's forest cover and responding to Climate Change by undertaking plantation activities in the forest and non-forest areas. GIM activities started in the Financial Year 2015-16. So far, a sum of Rs. 728.21 Crores have been released to sixteen States and one union territory for afforestation activities, over an area of 1,36,808 hectare. The State-wise details of funds released during the last five years and current year is given in Annexure-II.
It was stated that the Ministry of Environment, Forest and Climate Change is implementing Nagar Van Yojana (NVY) since the year 2020 which envisages creation of 400 Nagar Vans and 200 Nagar Vatika in the country during the period 2020-21 to 2024-25 under the funds available under National Compensatory Afforestation Fund (CAMPA). The Nagar Van Yojana aims to enhance the green cover in the urban and peri-urban areas including biological diversity, provide ecological benefits and improve the quality of life of city dwellers. So far, the Ministry has approved 270 projects under Nagar Van Yojana with the total cost of Rs.238.64 Crore.
It was stated that the Compensatory Afforestation Fund (CAMPA fund) are being utilized by States/UTs for taking up compensatory afforestation as per approved Annual Plan of Operations for compensating the loss of forest & tree cover due to diversion of forest land for developmental projects as per provisions of Compensatory Afforestation Fund Act, 2016 (CAF Act) and CAF Rules, 2018. In addition to this, area specific provisions such as preparation of Catchment Area Treatment Plan, Wildlife Conservation Plan, Soil and Moisture Conservation Plan, etc. are also stipulated to mitigate the impacts of diversion of forest lands. The details of CAMPA funds released to the States/UTs during 2018-19 to 2022-23 are enclosed at Annexure-III.
Afforestation activities are also taken up under various programs and schemes of line Ministry such as Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme, National Bamboo Mission, Sub-Mission on Agroforestry etc. and under schemes of State Government /UT Administration through different departments, Non-Government Organizations, Civil Society, Corporate bodies etc. The multi departmental efforts have yielded good results in conserving and enhancing forest cover in the country.
Annexure-I
State/UTs details of Forest Cover as per ISFR 2021
(Area in square kilometre)
S. No
State/UT
Geo-graphical Area (GA)
Total Forest Cover
Percentage of Geographical area
Change in Forest Cover w.r.t ISFR 2019
Change Percentage
w.r.t. 2019 assessment
Scrub
1
Andhra Pradesh
1,62,968
29,784
18.28
647
2.22
8,276
2
Arunachal Pradesh
83,743
66,431
79.33
-257
-0.39
797
3
Assam
78,438
28,312
36.09
-15
-0.05
228
4
Bihar
94,163
7,381
7.84
75
1.03
236
5
Chhattisgarh
1,35,192
55,717
41.21
106
0.19
615
6
Delhi
1,483
195.00
13.15
-0.44
-0.23
0.38
7
Goa
3,702
2,244
60.62
7
0.31
0
8
Gujarat
1,96,244
14,926
7.61
69
0.46
2,828
9
Haryana
44,212
1,603
3.63
1
0.06
159
10
Himachal Pradesh
55,673
15,443
27.73
9
0.06
322
11
Jharkhand
79,716
23,721
29.76
110
0.47
584
12
Karnataka
1,91,791
38,730
20.19
155
0.40
4,611
13
Kerala
38,852
21,253
54.70
109
0.52
30
14
Madhya Pradesh
3,08,252
77,493
25.14
11
0.01
5,457
15
Maharashtra
3,07,713
50,798
16.51
20
0.04
4,247
16
Manipur
22,327
16,598
74.34
-249
-1.48
1,215
17
Meghalaya
22,429
17,046
76.00
-73
-0.43
663
18
Mizoram
21,081
17,820
84.53
-186
-1.03
1
19
Nagaland
16,579
12,251
73.90
-235
-1.88
824
20
Odisha
1,55,707
52,156
33.50
537
1.04
4,924
21
Punjab
50,362
1,847
3.67
-2
-0.11
34
22
Rajasthan
3,42,239
16,655
4.87
25
0.15
4,809
23
Sikkim
7,096
3,341
47.08
-1
-0.03
296
24
Tamil Nadu
1,30,060
26,419
20.31
55
0.21
758
25
Telangana
1,12,077
21,214
18.93
632
3.07
2,911
26
Tripura
10,486
7,722
73.64
-4
-0.05
33
27
Uttar Pradesh
2,40,928
14,818
6.15
12
0.08
563
28
Uttarakhand
53,483
24,305
45.44
2
0.01
392
29
West Bengal
88,752
16,832
18.96
-70
-0.41
156
30
A & N Islands
8,249
6,744
81.75
1
0.01
1
31
Chandigarh
114
22.88
20.07
0.85
3.86
0.38
32
Dadra & Nagar Haveli
and Daman & Diu
602
227.75
37.83
0.10
0.04
4.85
33
Jammu &
Kashmir
2,22,236
21,387
39.15
29
0.14
284
34
Ladakh
2,272
1.35
18
0.80
279
35
Lakshadweep
30
27.10
90.33
0.00
0.00
0.00
36
Puducherry
490
53.30
10.88
0.89
1.70
0.00
Total
32,87,469
7,13,789
21.71
1,540
0.22
46,539
Annexure-II
Details of funds released from 2017-18 to 2022-23 under the scheme National Mission for a Green India
(Rupees in Crore)
S. No.
States
2017-18
2018-19
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
1
Andhra Pradesh
0.45
2.67
Nil
Nil
2.02
Nil
2
Arunachal Pradesh
Nil
Nil
Nil
Nil
13.43
Nil
3
Chhattisgarh
10.95
5.36
5.04
1.66
6.12
Nil
4
Haryana
Nil
Nil
Nil
Nil
9.55
Nil
5
Himachal Pradesh
Nil
Nil
Nil
17.09
Nil
Nil
6
Jammu & Kashmir
Nil
Nil
Nil
25.73
Nil
6.49
7
Karnataka
0.86
1.62
2.21
2.35
4.45
2.93
8
Kerala
Nil
Nil
16.32
Nil
Nil
Nil
9
Madhya Pradesh
Nil
24.16
30.65
Nil
18.29
17.93
10
Maharashtra
Nil
10.30
Nil
Nil
Nil
11
Manipur
6.42
4.89
4.16
6.74
9.93
5.45
12
Mizoram
20.00
22.36
17.71
2.99
29.86
36.27
13
Odisha
1.41
4.74
14.19
26.01
17.74
8.48
14
Punjab
6.22
3.19
3.32
2.7393
15
Sikkim
Nil
3.32
3.12
2.19
7.77
6.57
16
Uttarakhand
Nil
Nil
Nil
27.89
33.99
28.40
17
West Bengal
Nil
Nil
9.43
Nil
Nil
0.76
Total
46.30
79.43
106.01
112.65
156.46
116.01
Annexure III
Details of CAMPA fund released to State/UTs during 2018-19 to 2022-23.
Sl. No.
State/UT
Funds Released (Amount in Rupees)
2018-19
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
1
Andaman & Nicobar
1,56,00,000.00
Nil
16,41,18,034.00
Nil
Nil
2
Andhra Pradesh
1,04,47,00,000.00
17,34,81,40,177.00
Nil
1,14,05,48,162.00
Nil
3
Arunachal Pradesh
3,54,15,00,000.00
15,88,71,93,258.00
Nil
6,12,94,58,249.00
Nil
4
Assam
45,84,00,000.00
5,60,80,73,954.00
Nil
-
1,48,33,97,176.00
5
Bihar
46,61,90,000.00
5,22,94,75,017.00
Nil
43,63,92,536.00
Nil
6
Chandigarh
1,27,00,000.00
11,37,92,289.00
Nil
-
Nil
7
Chhattisgarh
Nil
57,91,70,20,385.00
Nil
2,07,50,40,301.00
Nil
8
Dadar&Nagar
Nil
Nil
Nil
22,87,00,439.00
Nil
9
Daman &Diu
Nil
Nil
Nil
-
Nil
10
Delhi
Nil
Nil
Nil
1,38,17,38,583.00
Nil
11
Goa
Nil
2,38,15,66,295.00
Nil
Nil
Nil
12
Gujarat
2,12,66,00,000.00
14,84,60,03,080.00
Nil
Nil
Nil
13
Haryana
1,44,20,00,000.00
12,82,65,30,878.00
Nil
Nil
Nil
14
Himachal Pradesh
1,32,52,00,000.00
16,60,72,19,227.00
Nil
Nil
Nil
15
Jammu&Kashmir
Nil
5,10,11,54,800.00
3,56,19,88,860.00
Nil
Nil
16
Jharkhand
2,86,25,00,000.00
41,58,01,69,322.00
Nil
Nil
Nil
17
Karnataka
1,01,40,00,000.00
13,50,37,43,189.00
Nil
Nil
Nil
18
Kerala
14,61,00,000.00
81,58,66,102.00
Nil
Nil
Nil
19
Ladakh(UT)
Nil
Nil
2,49,27,14,340.00
Nil
Nil
20
Lakshdweep(UT)
Nil
Nil
Nil
Nil
Nil
21
Madhya Pradesh
2,68,76,00,000.00
51,96,69,19,315.00
Nil
9,90,82,99,200.00
Nil
22
Maharashtra
2,25,00,00,000.00
38,44,24,19,155.00
Nil
2,85,22,21,971.00
Nil
23
Manipur
24,85,00,000.00
3,09,76,18,132.00
Nil
36,43,61,620.00
Nil
24
Meghalaya
Nil
1,63,30,65,753.00
Nil
Nil
Nil
25
Mizoram
8,30,00,000.00
2,12,98,47,833.00
Nil
Nil
Nil
26
Nagaland
Nil
Nil
Nil
Nil
Nil
27
Orissa
5,54,00,00,000.00
59,33,98,06,189.00
Nil
3,47,27,30,804.00
Nil
Sl. No.
State/UT
Funds Released (Amount in Rupees)
2018-19
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
28
Puducherry(UT)
Nil
Nil
Nil
Nil
Nil
29
Punjab
79,20,00,000.00
10,40,84,37,006.00
Nil
Nil
29,49,32,090.00
30
Rajasthan
1,82,03,00,000.00
17,48,25,94,648.00
Nil
Nil
Nil
31
Sikkim
-
3,92,36,08,568.00
Nil
Nil
10,20,08,491.00
32
Tamil Nadu
7,00,00,000.00
1,13,41,93,727.00
Nil
Nil
Nil
33
Telangana
2,37,38,00,000.00
31,10,38,02,776.00
Nil
Nil
67,76,22,192.00
34
Tripura
16,70,00,000.00
1,83,65,13,688.00
Nil
47,99,87,468.00
Nil
35
Uttar Pradesh
1,50,60,00,000.00
18,19,62,67,880.00
Nil
Nil
Nil
36
Uttarakhand
3,03,00,00,000.00
26,75,09,03,454.00
Nil
Nil
1,18,99,55,031.00
37
West Bengal
21,22,00,000.00
2,36,47,68,181.00
Nil
Nil
69,28,38,990.00
TOTAL
35,23,58,90,000.00
4,79,57,67,14,278.00
6,21,88,21,234.00
28,46,94,79,333.00
4,44,07,53,970.00