প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
দিল্লী-কৰ্ণাটক সংঘৰ অমৃত মহোৎসৱত দিয়া প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
25 FEB 2023 9:44PM by PIB Guwahati
কৰ্ণাটকৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী বাসৱৰাজ বোম্মাই জী, মন্ত্ৰীসভাৰ মোৰ সতীৰ্থ প্ৰহ্লাদ জোশী জী, সংসদৰ আমাৰ জ্যেষ্ঠ সংগী ডাঃ বীৰেন্দ্ৰ হেগড়ে জী, পৰমপূজ্য স্বামী নিৰ্মলানন্দ-নাথ স্বামী জী, পৰমপূজ্য শ্ৰী শ্ৰী শিৱৰাত্ৰি দেশীকেন্দ্ৰ স্বামী জী, শ্ৰী শ্ৰী বিশ্বপ্ৰসন্ন তীৰ্থ স্বামী জী, শ্ৰী শ্ৰী নঞ্জাবধুতা স্বামী জী, শ্ৰী শ্ৰী শিৱমূৰ্তি শিৱাচাৰ্য স্বামী জী, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাৰ মোৰ সকলো সহযোগীগণ, সাংসদগণ, ভাই চিটি ৰবি জী, দিল্লী-কৰ্ণাটক সংঘৰ সদস্যগণ, দেৱী আৰু সজ্জনসকল,
সৰ্বপ্ৰথমে মই আপোনালোক সকলোকে আদৰণি জনাইছো, অভিনন্দন জনাইছো। আজি, দিল্লী-কৰ্ণাটক সংঘই এল্লাদৰু ইৰু, এঁতাদৰু ইৰু, এঁদেদিগু নী কন্নড়াৱাগিৰু' এনে গৌৰৱশালী ঐতিহ্যক আগবঢ়াই আছে। দিল্লী-কৰ্ণাটক সংঘৰ ৭৫ বছৰৰ এই উৎসৱ এনেকুৱা সময়ত হৈ আছে, যি সময়ত দেশেও স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰৰ অমৃত মহোৎসৱ পালন কৰি আছে। যেতিয়া আমি ৭৫ বছৰ আগৰ পৰিস্থিতিলৈ লক্ষ্য কৰো, তাৰ বিশ্লেষণ কৰো, তেতিয়া আমাৰ এই প্ৰয়াসত ভাৰতৰ অমৰ আত্মাৰ দৰ্শন হয়। দিল্লী কৰ্ণাটক সংঘৰ গঠনে দেখুৱায় যে স্বাধীনতাৰ সেই প্ৰথম প্ৰহৰত কেনেকৈ মানুহে দেশক শক্তিশালী কৰাৰ মিছনত লাগি পৰিছিল। মই আনন্দিত যে আজি স্বাধীনতাৰ অমৃত কালৰ প্ৰথম প্ৰহৰতো দেশৰ সেই শক্তি, সেই সমৰ্পণ আজি সিমানেই জীৱন্ত দেখা যায়। মই এই সুযোগতে এই সংঘৰ সপোন দেখা, ইয়াক সাকাৰ কৰা সকলো মহান বিভূতিক নমন কৰিছো। আৰু ৭৫ বছৰৰ যাত্ৰা সৰল নহয়। অনেক উত্থান পতন আহে, অনেক লোকক লগত লৈ আগবাঢ়িব লগা হয়। ৭৫ বছৰলৈকে যিসকল লোকে এই সংঘ চলালে, আগবঢ়ালে, বিকাশ কৰিলে, তেওঁলোক সকলো অভিনন্দনৰ অধিকাৰী। মই কৰ্ণাটকৰ লোকসকলকো ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ তেওঁলোকৰ প্ৰয়াসৰ বাবে প্ৰণাম জনাইছো।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ পৰিচয় হওক, ভাৰতৰ পৰম্পৰাই হওক, বা ভাৰতৰ প্ৰেৰণা হওক, কৰ্ণাটকৰ অবিহনে আমি ভাৰতক পৰিভাষিত কৰিব নোৱাৰো। পৌৰাণিক কালৰ পৰা ভাৰতত কৰ্ণাটকৰ ভূমিকা তো হনুমানৰ আছে। হনুমান অবিহনে ৰামো নহয়, ৰামায়ণো সৃষ্টি নহয়। যুগ পৰিৱৰ্তনৰ কোনো মিছন যদি অযোধ্যাৰ পৰা আৰম্ভ হৈ ৰামেশ্বৰমলৈ যায়, তেন্তে সেয়া কৰ্ণাটকতেই শক্তিশালী হয়।
ভাতৃ ভগ্নীসকল,
মধ্যকালতো যেতিয়া আক্ৰমণকাৰীয়ে ভাৰতক ধ্বংস কৰাৰ প্ৰয়াস কৰিছিল, আৰু সোমনাথৰ দৰে শিৱলিঙ্গ ভংগ কৰা হৈছিল, তেতিয়া কৰ্ণাটকৰ দেৱৰা দাসিময়া, মাদাৰা চেন্নয়া, ডোহৰ কক্কয়া, আৰু ভগৱান বাসৱেশ্বৰৰ দৰে সন্তই মানুহক ইষ্টলিঙ্গৰে সংযুক্ত কৰে। যেতিয়াই দেশৰ ওপৰত বাহিৰা শক্তিয়ে আক্ৰমণ কৰে তেতিয়াই ৰাণী অবক্কা, ওনাকে ওবাব্বা, ৰাণী চেনম্মা আৰু ক্ৰান্তিবীৰ সংগোল্লী ৰায়ন্নাৰ দৰে বীৰ তেওঁলোকৰ সন্মুখত দেৱালৰ দৰে থিয় হয়। স্বাধীনতাৰ পাছতো 'কাশী হিন্দু বিশ্ববিদ্যালয়'ৰ আগতে ভাইচ-চেন্সেলৰ মহাৰাজা কৃষ্ণৰাজা আডেয়ৰৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ফিল্ড মাৰ্শ্বেল কেএম কৰিয়প্পা আৰু ভাৰত ৰত্ন এম বিশ্বেশ্বৰেয়ালৈকে, কৰ্ণাটকই সদায়েই ভাৰতক অনুপ্ৰাণিত কৰিছে আৰু আকৰ্ষিতও কৰিছে। আৰু এতিয়া আমি পূজ্য স্বামী জীৰ পৰা কাশীৰ অভিজ্ঞতা শুনি আছিলো।
বন্ধুসকল,
কন্নড়াৰ মানুহে সদায়েই 'এক ভাৰত, শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত' মন্ত্ৰক জিছে। ইয়াৰ প্ৰেৰণা তেওঁলোকে কৰ্ণাটকৰ ভূমিৰ পৰাই পায়। ৰাষ্ট্ৰকবি কুৱেম্পুৰ ৰচনা নাডা-গীতে এতিয়া আমি সকলোৱে সেয়া শুনিলো আৰু পূজ্য স্বামীজীয়েও তাৰ ব্যাখ্যা কৰিলে। কিমান অদ্ভূত বাণী-জয় ভাৰত জননীয়া তনু জাতে, জয় হে কৰ্ণাটক মাতে। কিমান আত্মীয়তাৰে তেওঁ কৰ্ণাটক মাতাৰ স্তুতি কৰিছে, ইয়াতে তেওঁ কৈছে যে তেওঁ ভাৰত মাতেৰ 'তনু জাতে'। এই গীতত ভাৰতজোৰা সভ্যতাৰো বৰ্ণনা আছে, আৰু কৰ্ণাটকৰ মহত্ব তথা ভূমিকাৰো উল্লেখ আছে। যেতিয়া আমি এই গীতৰ ভাব বুজি উঠো তেতিয়া আমি 'এক ভাৰত, শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত'ৰ ভাবনা বুজি পাওঁ।
বন্ধুসকল,
আজি যি সময়ত ভাৰতে জি-20ৰ দৰে বৃহৎ বিশ্বজনীন সমূহৰ অধ্যক্ষতা কৰি আছে, সেই সময়ত গণতন্ত্ৰৰ জননী- Mother of Democracyৰ ৰূপত আমাৰ আদৰ্শই আমাৰ মাৰ্গ দৰ্শন কৰি আছে। অনুভৱ মণ্টপাৰ জৰিয়তে ভগৱান বাসৱেশ্বৰৰ বচন, তেওঁৰ গণতান্ত্ৰিক উপদেশ, ভাৰতৰ বাবে এক পোহৰৰ দৰে। এয়া মোৰ সৌভাগ্য যে মোৰ লণ্ডনত ভগৱান বাসৱেশ্বৰৰ মূৰ্তিৰ লোকাৰ্পণ, আমাৰ এই গৌৰৱৰ বিস্তাৰৰ সুযোগ হৈছিল। লগতে, বেলেগ বেলেগ ভাষাত তেওঁৰ বচন ৰিলিজ কৰাৰ মই সুযোগ পাইছিলো। এই অভিজ্ঞতা এই কথাৰ প্ৰমাণ যে কৰ্ণাটকৰ বিচাৰ পৰম্পৰাও অমৰ, তাৰ প্ৰভাৱো অমৰ।
বন্ধুসকল,
কৰ্ণাটক পৰম্পৰাৰ ভূমিও, আৰু প্ৰযুক্তিৰো ভূমি। ইয়াত ঐতিহাসিক সংস্কৃতিও আছে, আৰু আধুনিক কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাও আছে। আজি পুৱাই জাৰ্মান চেন্সেলৰৰ সৈতে মোৰ বৈঠক আছিল আৰু মই আনন্দিত যে কাইলৈৰ পৰা তেওঁৰ কাৰ্যক্ৰম বেংগালুৰুত হৈ আছে। আজি জি-20 সমূহৰো এখন বৈঠক বেংগালুৰুত হৈ আছে।
বন্ধুসকল,
মই যিকোনো ৰাষ্ট্ৰাধ্যক্ষৰে মিলিত হ'লে মোৰ প্ৰয়াস থাকে যে তেওঁ প্ৰাচীন আৰু আধুনিক ভাৰতৰ দুয়োখন ছবি দেখা পাওক। ট্ৰেডিচন আৰু টেকনলজি, এয়াই আজি নতুন ভাৰতৰ temperament। আজি দেশে বিকাশ আৰু ঐতিহ্যক, প্ৰগতি আৰু পৰম্পৰাক, একেলগে লৈ অগ্ৰসৰ হৈছে। আজি এফালে ভাৰতে নিজৰ প্ৰাচীন মন্দিৰক, সাংস্কৃতিক কেন্দ্ৰক পুনৰুজ্জীৱিত কৰি আছে, লগতে আমি ডিজিটেল পেমেণ্টৰ ক্ষেত্ৰতো বিশ্ব নেতৃত্ব হৈ আছো। আজিৰ ভাৰতে আমাৰ শতিকা পুৰণি চুৰি হোৱা মূৰ্তিসমূহ, শিল্পকলাক বিদেশৰ পৰা ওভতাই আনি আছো। আৰু, আজিৰ ভাৰতে বিদেশৰ পৰা ৰেকৰ্ড ফৰেইন ডাইৰেক্ট ইনভেষ্টমেন্টো লৈ আহিছে। এয়াই নতুন ভাৰতৰ সেই বিকাশৰ পথ যি আমাক বিকশিত ভাৰতৰ লক্ষ্যলৈ লৈ যাব।
বন্ধুসকল,
আজি দেশৰ বাবে, আৰু কৰ্ণাটকৰ চৰকাৰৰ বাবে কৰ্ণাটকৰ বিকাশ এক সৰ্বোচ্চ প্ৰাথমিকতা। আগতে এটা সময় এনেকুৱাও আছিল যেতিয়া কৰ্ণাটকত চৰকাৰ গঠন কৰি মানুহে ইয়াৰ ধন বাহিৰলৈ লৈ গৈছিল। কিন্তু আজি দেশৰ ধন, দেশৰ সম্পদ কৰ্ণাটকৰ বিকাশৰ বাবে সততাৰে সমৰ্পিত কৰা হয়। আপোনালোকে চাওক, ২০০৯ৰ পৰা ২০১৪ৰ মাজত কেন্দ্ৰৰ ফালৰ পৰা কৰ্ণাটক ৰাজ্যক বছৰি ১১ হাজাৰ কোটি টকা দিয়া হৈছিল। আমাৰ চৰকাৰত ২০১৯ৰ পৰা ২০২৩ৰ মাজত, এতিয়ালৈকে কেন্দ্ৰৰ ফালৰ পৰা ৩০ হাজাৰ কোটি টকা পঠিওৱা হৈছে। ২০০৯ৰ পৰা ২০১৪ৰ মাজত কৰ্ণাটকত ৰে'ল পৰিকল্পনাৰ বাবে মুঠ ৪ হাজাৰ কোটি টকাৰো কম খৰচ কৰা হয় আৰু এজন ৰে'ল মন্ত্ৰী তো কৰ্ণাটকৰে আছিল, ৪ হাজাৰ কোটি। অৰ্থাৎ পাঁচ বছৰত ৪ হাজাৰ কোটি টকাতকৈও কম। ইয়াৰ বিপৰীতে আমাৰ চৰকাৰে এইবাৰৰ বাজেটতে কৰ্ণাটকৰ ৰে'ল আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে প্ৰায় ৭ হাজাৰ কোটি টকা দিছে, এই বছৰৰ কথা কৈ আছো মই। ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ বাবেও আগৰ চৰকাৰৰ ৫ বছৰত মুঠ ৬ হাজাৰ কোটি টকা কৰ্ণাটকৰ বাবে দিয়া হৈছিল। কিন্তু, এই ৯ বছৰত আমাৰ চৰকাৰে প্ৰতি বছৰে ৫ হাজাৰ কোটিৰ বিনিয়োগ কৰ্ণাটকত কৰিছে। ক'ত ৫ বছৰত ৬ হাজাৰ কোটি, ক'ত বছৰি ৫ হাজাৰ কোটি!
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰৰ দ্বাৰা দীৰ্ঘ সময় ধৰি চলি থকা আপাৰ ভদ্ৰা প্ৰজেক্টৰ দাবীও পূৰণ কৰি থকা হৈছে। ইয়াৰ ফলত তুমকুৰু, চিকমগলুৰু, চিত্ৰদুৰ্গ আৰু দাৱণগিৰি সহিতে চেণ্ট্ৰেল কৰ্ণাটকৰ বৃহৎ খৰাং প্ৰভাৱিত অঞ্চলৰো লাভ হ'ব, মোৰ কৃষকসকলৰ কল্যাণ হ'ব। এই বিকাশৰ নতুন গতিয়ে কৰ্ণাটকৰ ছবি দ্ৰুতগতিত সলনি কৰি আছে। আপোনালোকৰ মাজৰ যিসকল লোক দিল্লীত থাকে, দীৰ্ঘ সময় ধৰি নিজৰ গাঁৱলৈ যোৱা নাই, আপোনালোক যেতিয়া তালৈ যাব তেতিয়া আপোনালোক আচৰিতো হ'ব, গৌৰৱান্বিতও হ'ব।
বন্ধুসকল,
দিল্লী কৰ্ণাটক সংঘৰ ৭৫ বছৰত উন্নতি, অভিজ্ঞতা আৰু জ্ঞানৰ উৎকৰ্ষৰ কেইবাটাও মহত্বপূৰ্ণ ক্ষণ আমাৰ সন্মুখলৈ আহিছে। এতিয়া অহা ২৫ বছৰ আৰু মহত্বপূৰ্ণ। যি দুটা বিষয়ৰ ওপৰত আপোনালোকে আলোকপাত কৰিব পাৰে, সেয়া হৈছে-কলিকে মত্তু কলে। অৰ্থাৎ জ্ঞান আৰু কলা। যদি আমি কলিকেৰ কথা কওঁ, তেন্তে আমি জানো যে আমাৰ কন্নড়া ভাষা কিমান সুন্দৰ, ইয়াৰ সাহিত্য কিমান সমৃদ্ধ। লগতে কন্নড় ভাষা আৰু এটা বিশেষত্ব আছে। এইটো সেই ভাষা যাক কওঁতাৰ পঠনৰ অভ্যাস বহুত শক্তিশালী। কন্নড় ভাষাৰ পাঠকৰ সংখ্যাও বহুত বেছি। আজি কন্নড়ত কিবা ভাল কিতাপ আহিলে কেইসপ্তাহমানতে প্ৰকাশকে তাক পুনৰ মুদ্ৰণ কৰিবলগা হয়।
আপোনালোকৰ মাজত দিল্লীত থকা বন্ধুসকলে জানে চাগৈ যে নিজৰ মূল ৰাজ্যৰ পৰা বাহিৰত থকা নতুন প্ৰজন্মৰ বাবে ভাষাৰ জটিলতা কিমান বাঢ়ি যায়। সেয়ে, জগতগুৰু বাসৱেশ্বৰৰ বচন হওক, বা হৰি দাসৰ গীত হওক, লাগে কুমাৰ ব্যাসৰ দ্বাৰা লিখিত মহাভাৰতৰ সংস্কৰণ হওক বা কুৱেম্পুৰ লিখা ৰামায়ণ দৰ্শনম, এই বিশাল ঐতিহ্যক পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মলৈ লৈ যোৱা বহুত দৰকাৰ। মই শুনিছো যে আপোনালোকে এটা লাইব্ৰেৰীও চলায়। আপোনালোকে নিয়মীয়াকৈ অধ্যয়ন চক্ৰ, সাহিত্য সম্পৰ্কীয় চৰ্চা কৰি থাকে। ইয়াক আৰু অধিক প্ৰভাৱশালী কৰিব পাৰে এনেধৰণৰ প্ৰয়াসৰ জৰিয়তে কলিকে অৰ্থাৎ জ্ঞানৰ যি প্ৰসাৰ হ'ব সেয়া দিল্লীৰ কন্নড় লোকৰ লগতে আনকো প্ৰভাৱিত কৰিব-কন্নডা কলিয়িৰী অৰ্থাৎ কন্নড় শিকা আৰু কন্নডা কলিসিৰী অৰ্থাৎ কন্নড় শিকোৱা উভয়তে সহায়ক হ'ব।
বন্ধুসকল,
কলিকেৰ লগতে কলে অৰ্থাৎ কলাৰ ক্ষেত্ৰতো কৰ্ণাটকই বহুত অসাধাৰণ প্ৰাপ্তি আহৰণ কৰিছে। কন্সালেৰ পৰা আৰম্ভ কৰি সংগীতৰ কৰ্ণাটক শৈলী পৰ্যন্ত, ভাৰত নাট্যমৰ পৰা আৰম্ভ কৰি যক্ষগানলৈকে কৰ্ণাটকৰ প্ৰতিটো কলাই আমাক আনন্দ দিয়ে। যোৱা কেইবাবছৰ ধৰি দিল্লী কৰ্ণাটক সংঘই এনে বহু কাৰ্যক্ৰম আয়োজন কৰিছে। কিন্তু এতিয়া এই প্ৰয়াসক পৰৱৰ্তী স্তৰলৈ লৈ যোৱাৰ দৰকাৰ আছে। কৰ্ণাটকৰ কলাকাৰ প্ৰবুদ্ধ লোক যি ইয়ালৈ আহিছে, আপোনালোকে দিল্লীত নেচনেল ৱাৰ মেমৰিয়েল, পিএম মিউজিয়াম আৰু কৰ্তব্য পথৰ দৰে ঠাইলৈ জৰুৰ যাব, তাৰ পাছতহে উভতি যাব। আপোনালোকে এনেকুৱা বহুত কিবাকিবি দেখিবলৈ পাব যি আপোনালোকক গৌৰৱান্বিত কৰিব। আপোনালোকৰ ভাব হ'ব যে এই কাম বহুত আগতেই হৈ যাব লাগিছিল। মই বিচাৰো যে আপোনালোকে ইয়াৰ অভিজ্ঞতা কৰ্ণাটকৰ মানুহকো ক'ব।
বন্ধুসকল,
এই সময়ত পৃথিৱীয়ে ভাৰতৰ পদক্ষেপত 'ইণ্টাৰনেচনেল ইয়েৰ অফ মিলেট' পালন কৰি আছে। কৰ্ণাটক ভাৰতীয় মিলেট অৰ্থাৎ সিৰি ধান্যাৰ প্ৰধান কেন্দ্ৰ। আপোনালোকৰ শ্ৰীঅন্ন-ৰাগী কৰ্ণাটকৰ সংস্কৃতিৰ অংশও, আৰু আপোনালোকৰ সামাজিক পৰিচয়ো। কৰ্ণাটকত আমাৰ য়েদুৰাপ্পাজীৰ সময়ৰ পৰাই 'সিৰি ধান্যা'ৰ প্ৰমোশ্যনৰ বাবে কাৰ্যক্ৰমো আৰম্ভ কৰা হৈছিল। আজি সমগ্ৰ দেশ কন্নডিগাওঁৰ পথেৰে অগ্ৰসৰ হৈছে। আৰু মোটা শস্যক শ্ৰীঅন্ন বুলি ক'বলৈ আৰম্ভ কৰিছে। আজি যি সময়ত সমগ্ৰ বিশ্বই শ্ৰীঅন্নৰ উপকাৰিতা আৰু ইয়াৰ প্ৰয়োজন উপলব্ধি কৰি আছে, সেয়ে অনাগত সময়ত ইয়াৰ চাহিদা বৃদ্ধি পাব। ইয়াৰ ফলত কৰ্ণাটকৰ মানুহৰ, কৰ্ণাটকৰ সৰু সৰু খেতিয়কৰ বহুত লাভ হ'ব।
বন্ধুসকল,
২০৪৭ত ভাৰতে যেতিয়া এখন বিকশিত ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে নিজৰ স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিব তেতিয়া দিল্লী-কৰ্ণাটক সংঘয়ো নিজৰ ১০০তম বৰ্ষত প্ৰৱেশ কৰিব। তেতিয়া ভাৰতৰ অমৃত কালৰ গৌৰৱত আপোনালোকৰ যোগদানৰো চৰ্চা হ'ব। এই ভব্য সমাৰোহৰ বাবে আৰু ৭৫ বছৰৰ এই যাত্ৰাৰ বাবে মই আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত শুভকামনা জনাইছো আৰু মই পূজ্য সন্তসকলকো হৃদয়ৰ পৰা বহুত কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছো যে পূজ্য সন্তসকল আমাৰ মাজলৈ আহি আমাক সকলোকে আশীৰ্বাদ দিলে, আমাক সকলোকে প্ৰেৰণা যোগালে। মই পূজ্য সন্তসকলৰো আশীৰ্বাদ পাবলৈ সৌভাগ্য লাভ কৰিলো ইয়াৰ বাবে নিজকে গৌৰৱান্বিত যেন বোধ কৰিছো। মই আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোকে হৃদয়ৰ পৰা বহুত বহুত ধন্যবাদ জনাইছো। মোৰ সৈতে কওক ভাৰত মাতা কী- জয়, ভাৰত মাতা কী- জয়, ভাৰত মাতা কী- জয়!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Amrit Mahotsav of Delhi-Karnataka Sangha
25 FEB 2023 9:44PM by PIB Delhi
Chief Minister of Karnataka Shri Basavaraj Bommai ji, my colleague in the Council of Ministers Pralhad Joshi ji, our senior colleague in Parliament Dr. Virendra Hegde ji, His Holiness Swami Nirmalanandanatha Swami ji, His Holiness Sri Sri Shivarathri Deshikendra Swami ji, Sri Sri Vishwaprasanna Theertha Swami ji, Sri Sri Nanjavadutha Swami ji, Sri Sri Shivamurthy Shivacharya Swami ji, my other colleagues in the Union Cabinet, Members of Parliament, C.T. Ravi ji, all members of the Delhi-Karnataka Sangha, ladies and gentlemen!
First of all, I welcome all of you. Today, the Delhi-Karnataka Sangha is carrying forward such a glorious legacy of ‘Elladaru Iru, Enthadaru Iru, Endendigu ni Kannadavagiru' (No matter where you are or how you are, remember that you are a Kannadiga). This celebration of 75 years of 'Delhi Karnataka Sangha' is taking place at a time when the country is also celebrating the Amrit Mahotsav of 75 years of independence. When we look at the events 75 years ago and assess them, we see the immortal soul of India in this effort. The formation of the Delhi-Karnataka Sangha shows how the people in the first phase of independence were united in the mission of strengthening the country. I am happy that the same energy and dedication of the country is alive today even in the first phase of the ‘Amrit Kaal’ of independence. On this occasion, I bow down to all the great personalities who dreamed of this Sangha and made it a reality. The journey of 75 years is not an easy one. There are many ups and downs and one has to take along many people in this journey. All those who have run this Sangha, taken it forward and developed it for 75 years deserve congratulations. I also salute the people of Karnataka for their efforts in nation building.
Friends,
We cannot define India without Karnataka, be it India's identity, India's traditions, or India's inspirations. The role of Karnataka in India since mythological times has been that of Hanuman. There is neither Ram nor Ramayana without Hanuman. If any mission of era change starts from Ayodhya and goes to Rameshwaram, then it gains strength only in Karnataka.
Brothers and sisters,
When invaders tried to destroy India during medieval times, and damaged Shivlings like Somnath, saints like Devara Dasimayya, Madara Chennaiah, Dohar Kakkayya, and Lord Basaveshwara of Karnataka connected people to the ‘Ishtalinga’ (symbolism for Lord Shiva). When external forces attack the country, heroes like Rani Abbakka, Onake Obavva, Rani Chennamma and Krantiveera Sangolli Rayanna stand like a wall before them. Even after independence, Karnataka has always inspired India in the form of Maharaja Krishnaraja Wadiyar, the first Vice-Chancellor of 'Kashi Hindu University', Field Marshal K.M. Cariappa and Bharat Ratna M Visvesvaraya. And now we were listening to the experiences of Kashi from Pujya Swamiji.
Friends,
The people of Kannada have always lived by the mantra of 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat'. They get his inspiration from the land of Karnataka itself. We just heard the ‘Nadageete’ composition of national poet Kuvempu and Pujya Swamiji also explained it. What wonderful words: ‘Jaya bhārata jananiya tanujāte, jaya hē karnāṭaka mate’ (Victory to you Mother Karnataka, The Daughter of Mother India!). How intimately he has praised Mother Karnataka when he writes ‘Jaya bhārata jananiya tanujāte’. This also describes the Indian civilization and also mentions the importance and role of Karnataka. When we understand the spirit of this song, we also understand the spirit of 'Ek Bharat Shreshtha Bharat'.
Friends,
Today, when India is presiding over an important global group like G-20, our ideals as Mother of Democracy are guiding us. Lord Basaveshwara's words through 'Anubhava Mantapa', his democratic teachings, are like a light for India. It is my good fortune that I got the opportunity to inaugurate the statue of Lord Basaveshwara in London. I also got the opportunity to release his teachings in different languages. These achievements are proof that Karnataka's thought tradition as well as its influence is immortal.
Friends,
Karnataka is the land of traditions as well as technology. It has historical culture as well as modern artificial intelligence. I had a meeting with the German Chancellor this morning and I am glad that his program is being held in Bengaluru from tomorrow. Today an important meeting of the G20 group is also underway in Bengaluru.
Friends,
When I meet any head of state, I try that he must see both sides of ancient and modern India. Tradition and technology is also the temperament of new India today. Today the country is moving forward taking development and heritage, progress and traditions together. Today, on the one hand, India is reviving its ancient temples and cultural centers, and at the same time, we also become the world leader in digital payments. Today's India is bringing back our centuries-old stolen idols and artefacts from abroad. And, today's India is also getting record Foreign Direct Investment from abroad. This is the development path of new India which will lead us to the goal of developed India.
Friends,
Today the development of Karnataka is the top priority for the country, and for the Government of Karnataka. Earlier there was a time when people used to take the money out of Karnataka after forming the government. But, today the country's money and resources are devoted sincerely for the development of Karnataka. You see, the Centre used to give 11,000 crore rupees annually to the state of Karnataka between 2009 and 2014. While 30,000 crore rupees have been sent from the Centre to Karnataka so far between 2019 and 2023 after the formation of our government. Less than Rs 4,000 crore was spent on railway projects in Karnataka between 2009 and 2014 when the railway minister at the Centre was from Karnataka. In other words, less than 4,000 crore rupees in five years! On the other hand, our government has sanctioned about 7,000 crore rupees for the rail infrastructure of Karnataka in this year’s budget. I am talking about this year. A total of 6000 crore rupees was given to Karnataka during the five years of the previous government for national highways. But our government has invested 5,000 crore rupees every year in Karnataka in these nine years. See the difference between 6,000 crore rupees in 5 years and 5,000 crore rupees every year!
Friends,
The long standing demand of the Upper Bhadra Project is also being fulfilled by our government. This is going to benefit farmers of the large drought prone areas of Central Karnataka, including Tumakuru, Chikkmagaluru, Chitradurga and Davanagere. This new pace of development is rapidly changing the picture of Karnataka. Those who are living in Delhi and have not visited their village for a long time will be surprised and proud when they go there.
Friends,
The 75 years of the Delhi Karnataka Sangha have brought us many important moments of growth, achievement and flourishing of knowledge. Now the next 25 years are even more important. You can do many important things in the Amrit Kaal and the next 25 years of the Delhi Karnataka Sangha. The two things you can focus on are – ‘Kalike Mattu Kale’, that is knowledge and art. If we talk about ‘Kalike’, we know how beautiful our Kannada language is and how rich its literature is. At the same time, there is another specialty of the Kannada language. The speakers of this language have a very strong reading habit. The number of readers of Kannada language is also very high. Today, when a good new book comes out in Kannada, the publishers have to reprint it within a few weeks. Other languages do not have that kind of fortune that Karnataka has.
Those of you living in Delhi must be aware of the language difficulties for the new generation living outside their native state. Therefore, whether it is the words of Jagadguru Basaveshwara, or the songs of Hari Das, whether it is the version of Mahabharata written by Kumar Vyasa, or the Ramayana Darshanam written by Kuvempu, it is very important to pass on this vast heritage to the next generation. I heard you run a library too. You regularly organize many programs like study circle sessions and literature related discussions. You can make it more effective. With this you can help the children of Kannadigas of Delhi to develop the habit of reading in Kannada. The spread of ‘Kalike’ or knowledge from such efforts will influence the Kannada people of Delhi as well as others -- helping both ‘Kannada Kaliyiri’ i.e. learning Kannada and ‘Kannada Kalisiri’ i.e. teaching Kannada.
Friends,
Along with ‘Kalike’, Karnataka has also achieved extraordinary achievements in the field of ‘Kale’ i.e., art. I am grateful that I got a chance to visit the culture of entire Karnataka in this program in such a short span of time. Karnataka is rich in both classical art and Janapada art. From Kansale to the Carnatic style of music, from Bharatnatyam to Yakshagana, every form of Carnatic art fills us with joy. Delhi Karnataka Sangha has organized many such programs over the years. But now there is a need to take these efforts to the next level. I urge that every Delhi Kannadiga family should try to bring a non-Kannada family along with them whenever such a program is held in future so that they can witness the splendor of Karnataka and enjoy the rich arts of Karnataka. Some films depicting Kannada culture have become very popular among non-Kannada people as well. This has increased the curiosity of people to know and understand Karnataka and we have to utilise this curiosity. Also, I have one more expectation from you. Artists and enlightened people from Karnataka who have come here must visit places like the National War Memorial, PM Museum and Kartavya Path in Delhi. You will get to see a lot that will fill you with pride. You would feel that these things should have been done long ago. I would like you to share your experiences here with the people of Karnataka.
Friends,
At present, the world is celebrating the 'International Year of Millets' on the initiative of India. Karnataka has been the main center of Indian millets i.e. Siri Dhanya. Your Shree Anna-Ragi is also a part of the culture and social identity of Karnataka. Programs were also started for the promotion of 'Siri Dhanya' in Karnataka from the time of our Yeddyurappa ji. Today the entire country is following the path of Kannadigas, and has started calling coarse cereals as Shree Anna. When the entire world is acknowledging the benefits and needs of Shree Anna, its demand is also going to step up in the near future. This is going to greatly benefit the people and the small farmers of Karnataka.
Friends,
When India completes 100 years of its independence as a developed nation in 2047, the Delhi-Karnataka Sangha will also enter its hundredth year. Your contributions to the glory of India's immortality will also be discussed at that time. I once again wish you all the very best for this grand ceremony and for this journey of 75 years. I also express my heartfelt gratitude to the revered saints who blessed and inspired us. I am feeling proud that I got the good fortune to receive the blessings of revered saints as well. I once again thank you all from the bottom of my heart. Speak with me: Bharat Mata Ki – Jai, Bharat Mata Ki – Jai, Bharat Mata Ki – Jai!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.