Prime Minister's Office
PM addresses post-budget webinar on ‘Agriculture and Cooperatives’
“Agricultural budget which was less than 25,000 crores in 2014 has been increased to more than 1,25,000 crores today”
“Every Budget in recent years has been called a budget for Gaon, Gareeb and Kisan”
“The government working towards making domestic and international markets accessible to the farmers”
“Various decisions are being continuously taken in the budget to promote the agricultural sector so that the nation becomes ‘atmanirbhar’ and the money used for imports can reach our farmers”
“The goal of complete development cannot be achieved until the challenges related to the agriculture sector are eliminated”
“India is home to more than 3000 agri-startups today compared to next to nothing 9 years ago”
“International identity of millets is opening a gateway to the global market for Indian farmers”
“A new revolution is taking place in the cooperative sector of India”
24 FEB 2023 11:57AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the post-budget webinar on ‘Agriculture and Cooperatives’ today. It is the second of a series of 12 post-budget webinars organized by the government to seek ideas and suggestions for the effective implementation of the initiatives announced in the Union Budget 2023.
Addressing the gathering, the Prime Minister highlighted the importance given to the agricultural sector in this year’s budget as well as budgets of the past 8-9 years. He informed that the agricultural budget which was less than 25 thousand crores in 2014 has been increased to more than 1 lakh 25 thousand crores today. “Every Budget in recent years has been called a budget for Gaon, Gareeb and Kisan”, Shri Modi said.
Noting that India’s agricultural sector remained distressed for a long time since independence, the Prime Minister pointed out the country’s dependence on the outside world for our food security. He highlighted how India’s farmers transformed the situation by not only making the nation ‘atmanirbhar’ (self-sufficient) but also capable of exporting food grains. “Today India is exporting many types of agricultural products”, the Prime Minister said as he shed light on the efforts of the government to make domestic and international markets accessible to the farmers. He also stated that India’s goal should not be limited to rice or wheat when it comes to self-sufficiency or export. Highlighting the imports in the agricultural sector, the Prime Minister gave examples of expenditures of Rs 17,000 crores in 2021-22 for the import of pulses, 25,000 crores for the import of Value Added Food Products, and Rs 1.5 lakh crore spent on the import of edible oils in 2021-22. He further added that the sum of all agricultural imports was about Rs 2 lakh crores. The Prime Minister emphasized that various decisions are being continuously taken in the budget to promote the agricultural sector so that the nation becomes ‘atmanirbhar’ and the money used for imports can reach our farmers. He gave examples of increase in MSP, promotion of pulse production, increase in the number of food processing parks, and work in mission mode to become completely self-sufficient in terms of edible oil.
The Prime Minister underlined that the goal of complete development cannot be achieved until the challenges related to the agriculture sector are eliminated. He observed that private innovation and investment are keeping a distance from this sector which leads to low participation of India’s youth in the agricultural sector compared to the other sectors which witness active participation and growth. The Prime Minister highlighted that various announcements have been made in this year's budget to fill this lacuna. Drawing an analogy to the open platform of UPI, the Prime Minister mentioned the Digital Public Infrastructure platform in the agriculture sector and noted the immense possibilities of investment and innovation in Agri-Tech domains. The Prime Minister listed out the opportunities such as improving logistics, making large markets more accessible, promoting drip irrigation through technology, installation of soil testing labs along the lines of medical labs. He also urged the youth to work towards delivering the right advice at the right time while creating a bridge of information between the government and the farmer about their innovations and also assisting in policy making. The Prime Minister also touched upon using drones for crop approximation while providing real-time information about weather changes.
The Prime Minister informed about the introduction of accelerator funds for agri-tech startups and said that the government is not only creating digital infrastructure but also preparing funding avenues. He urged the youth and young entrepreneurs to move forward and achieve their goals. The Prime Minister pointed out that India is home to more than 3000 agri-startups today compared to next to nothing 9 years ago.
The Prime Minister touched upon the International Year of Millets and said that its international identity is opening a gateway to the global market for Indian farmers. “The country has now identified coarse grains as Shri Anna in this budget”, the Prime Minister remarked. He said that Shri Anna is being promoted for the benefit of our small farmers as well as to increase the possibility of growth of startups in this sector.
“A new revolution is taking place in the cooperative sector of India”, the Prime Minister remarked as he pointed out that it is not limited to some states and some regions of the country anymore. He informed that tax-related reliefs have been given to the cooperative sector in this year’s budget which will benefit new cooperative societies engaged in manufacturing. He further added that TDS will not be levied on cash withdrawals up to Rs 3 crore by cooperative societies. The Prime Minister also mentioned the important decision of tax exemption given to the payment made by the sugar cooperative before 2016-17 and said that it will benefit the sugar cooperative to the tune of Rs 10,000 crore.
The Prime Minister emphasized that sectors such as dairy and fisheries which did not have cooperatives earlier will greatly benefit the farmers today. Throwing light on the huge opportunities for our farmers in fisheries, the Prime Minister informed that fish production in the country has increased by about 70 lakh metric tonnes in the last 8-9 years. He also touched upon a new sub-component that has been announced under the PM Matsya Sampada Yojana at a cost of 6000 crores which will give a boost to the fisheries value chain as well as the market.
Concluding the address, the Prime Minister touched upon the PM Pranam Yojana and Gobardhan Yojana where the government is working towards promoting natural farming and reducing chemical-based farming.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ‘এগ্রিকলচর অমসুং কোওপরেতিবশিং’ হায়বা হীরমদা পাঙথোকপা বজেৎ মতুংগী ৱেবিনারদা ৱা ঙাংখ্রে
“২০১৪দা লুপা করোর ২৫,০০০দগী হেন্না তারম্বা এগ্রিকলচরেল বজেৎ অসি ঙসিদি লুপা করোর ১,২৫,০০০দগী হেন্না হেনগৎহনখ্রে”
“চহি খরা অসিদা বজেৎ খুদিংমক গাও, গরীব অমসুং কিসানগী বজেৎ হায়না কৌখি”
“সরকারনা লৌমীশিংদা দোমেস্তিক অমসুং ইন্তর্নেস্নেল মার্কেৎশিং এক্সেসিবল ওইহন্নবা মাইকৈদা থবক তৌরি”
“লৈবাক অসিনা ‘আত্মনির্ভর’ ওইনবা অমসুং ইম্পোর্ত তৌবদা শীজিন্নগদবা শেলশিং ঐখোয়গী লৌমীশিংদা য়ৌহন্নবা এগ্রিকলচরেল সেক্তর চাউখৎহন্নবা বজেৎ অসিদা ৱারেপ কয়ামরুম লেপ্পা লৈতনা লৌরি”
“এগ্রিকলচরেল সেক্তরগা মরী লৈনবা শীংনবশিং কোকহন্দ্রিবা ফাওবা মপুং ফানা চাউখৎপগী পান্দম অসি ফংবা ঙমলোই”
“চহি ৯গী মমাংদা এগ্রি-স্তার্তঅপ অমত্তা লৈরমদবা অদুগা চাংদম্নবদা ঙসি ভারত্তা এগ্রি-স্তার্তঅপ ৩০০০ হেন্না লৈরে”
“মিল্লেৎশিংগী ইন্তর্নেস্নেল আইদেন্তিতীনা ভারতকী লৌমীশিংগীদমক গ্লোবেল মার্কেৎকী গেৎৱে অমা হাংলি”
“ভারতকী কোওপরেতিব সেক্তরদা অনৌবা রিভোল্যুসন অমা লাক্লি”
24 FEB 2023 11:57AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ‘এগ্রিকলচর অমসুং কোওপরেতিবশিং’ হায়বা হীরমদা বজেৎ মতুংগী ৱেবিনারদা ৱা ঙাংখ্রে। মসি কেন্দ্রগী বজেৎ ২০২৩দা লাউথোকখিবা থৌশিলশিং নীংথিনা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগী ৱাখল্লোন অমদি পাউতাকশিং লৌনবা সরকারনা পাঙথোকপা বজেৎ মতুংগী ৱেবিনার ১২গী অনিশুবনি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা চহি অসিগী বজেৎ লোয়ননা হৌখিবা চহি ৮-৯গী বজেৎশিংদা এগ্রিকলচরেল সেক্তরদা পীরিবা মরু ওইবা অদু পাউদমখি। মহাক্না হায় ২০১৪দা লুপা করোর লিশিং ২৫দগী তানা লৈরম্বা এগ্রিকলচরেল বজেৎ অসি ঙসিদি লুপা করোর লাখ ১ লিশিং ২৫দগী হেন্না হেনগৎহনখি। শ্রী মোদীনা হায়, “হৌখিবা মতমগী বজেৎ খুদিংমক গাও, গরীব অমসুং কিসানগী বজেৎ হায়না কৌখি”।
ভারতকী এগ্রিকলচরেল সেক্তর অসি নীংতম্বা মতুং ফাওবা মতম শাংনা চাউখৎপা ঙমদনা লৈরমখি হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ঐখোয়গী ফুদ সেক্যুরিতীগীদমক মীতোপকী মপাল লৈবাক অসিনা তাংখি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না ভারতকী লৌমীশিংনা করম্না ফীভম অসিদা অওনবা পুরকখিবা অমসুং লৈবাক অসিবু ‘আত্মনির্ভর’ ওইহনবা খক্তা নত্তনা চেং হৱাই এক্সপোর্ত তৌবা ঙমহনখিবগে হায়না ফোঙদোকখি। লৌমীশিংদা দোমেস্তিক অমসুং ইন্তর্নেস্নেল মার্কেৎশিং এক্সেসিবল ওইহন্নবা সরকারগী খোঙথাংশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায় মরোমদোম লেপচবা নত্ত্রগা এক্সপোর্তকী মতাংদা লাকপা মতমদা ভারতকী পান্দম অসি চেং নত্ত্রগা গেহু খক্তদা লোইশিল্লোইদবনি। এগ্রিকলচরেল সেক্তরদা ইম্পোর্তশিং তৌরিবা অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হৱাই ইম্পোর্ত তৌনবগীদমক ২০২১-২২দা লুপা করোর ১৭,০০০, ভেল্যু এদেদ ফুদ প্রদক্তশিংগীদমক লুপা করোর ২৫,০০০ অমসুং ২০২১-২২দা চানবা থাও ইম্পোর্ত তৌবদা লুপা করোর লাখ ১.৫ চাদিং তৌখিবা অদু খুদম ওইনা পীখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায় এগ্রিকলচরেল ইম্পোর্তশিংগী অপুনবা শেনফম অসি লুপা করোর লাখ ২ ওইখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায় জাতি অসি ‘আত্মনির্ভর’ ওইনবা অমসুং ইম্পোর্ত তৌবদা শীজিন্নবা শেলনা ঐখোয়গী লৌমীশিংদা য়ৌহন্নবা এগ্রিকলচরেল সেক্তর প্রমোৎ তৌনবা বজেৎ অসিদা তোঙান-তোঙানবা ৱারেপশিং লেপ্পা লৈতনা লৌখি। মহাক্না এম.এস.পি.দা হেনগৎহনবা, হৱাই পুথোকপা থৌগৎপা, ফুদ প্রোসেসিং পার্কশিংগী মশিং হেনগৎহনবা, অমসুং চানবা থাওশিংদা মপুং ফানা মীপাল তাংদনবা মিসন মোদতা থবক তৌবগী খুদমশিং পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা এগ্রিকলচরেল সেক্তরগা মরী লৈনবা শীংনবশিং অসি কোকহন্দ্রিবা ফাওবা মপুং ফানা চাউখৎপগী পান্দম অসি ফংবা ঙম্লোই হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না প্রাইবেৎ ইন্নোভেসন অমসুং ইনভেস্তমেন্তনা সেক্তর অসিগী লাপথোক্না লৈ মসিনা থৱায় য়াওনা শরুক য়ারিবা অমদি গ্রোথ লৈবা অতোপ্পা সেক্তরশিংগা চাংদম্নবা মতমদা এগ্রিকলচরেল সেক্তরদা ভারতকী নহারোলশিংনা শরুক য়াবা হন্থনা লৈ হায়না ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা মসিগী অৱাৎপা অসি মেনখৎনবা চহি অসিগী বজেৎতা কয়া অমা লাউথোকখি। য়ু.পি.আই.গী ওপন প্লেৎফোর্মগা চাংদম্নরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা এগ্রিকলচরেল সেক্তরগী দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মতাংদা পনখি অমসুং এগ্রি-তেক দোমেনশিংদা ইনভেস্তমেন্ত অমসুং ইন্নোভেসনগী ওইথোকপা য়াবা চাউনা লৈ হায়না ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা লোজিস্তিক্স ফগৎহনবা, অচৌবা মার্কেৎশিং এক্সেসিবল ওইহনবা, তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা দ্রিপ ইরিগেসন থৌগৎপা, মেদিকেল লেবশিংগা লোয়ননা সোইল তেস্তিং লেবশিং ইন্সতোল তৌবা অসিগুম্বা খুদোংচাবশিংগী মতাংদা ফোঙদোকখি। মহাক্না নহারোলশিংদা মতম চানা অফবা পাউতাক পীনবা মাইকৈদা নহারোলদা থবক তৌনবা অমরোমদা সরকার অমদি লৌমীশিংগী মরক্তা মখোয়গী ইন্নোভেসনশিংগী ইনফোর্মেসনগী ব্রিজ শেম্নবা অমসুং পোলিসী মেকিংদা মতেং পাংনবসু হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা ক্রোপ এপ্রোক্সিমেসনগীদমক দ্রোনশিং শীজিন্নবা লোয়ননা অইং-অশাদা অহোংবশিং লাকপগী মতাংদা রিএল-তাইম ইনফোর্মেসন পীবগী মতাংদা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা এগ্রি-তেক স্তার্ত-অপশিংগীদমক ফন্দশিংগী এসেলরেতর হৌদোক্নবগী মতাংদা অমদি সরকারনা দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর খক্তা নত্তনা ফন্দিং এভেন্যুশিং শেম শারিবা অসিগী মতাংদসু ফোঙদোকখি। মহাক্না নহারোল অমসুং নহা ওইরিবা ওন্তপ্রিনোরশিংদা মখোয়গী পান্দমশিং ফংনবা মাংদা চংশিন্নবা হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা ভারত অসি চহি ৯গী মমাংদা এগ্রি-স্তার্তঅপ অমত্তা লৈরমদবা অদুগা চাংদম্নবদা ঙসি ৩০০০ হেন্না লৈরে হায়না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ইন্তর্নেস্নেল ইয়র ওফ মিল্লেৎসকী মতাংদা পল্লদুনা হায় মদুদি মাগী ইন্তর্নেস্নেল আইদেন্তিতী অসিনা ভারতকী লৌমীশিংগীদমক গ্লোবেল মার্কেৎ অমগী গেৎৱে অমা হাংলি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “লৈবাক অসিনা কোর্স গ্রেনশিংবু হৌজিক শ্রী অন্ন হায়না বজেৎ অসিদা শকখঙখ্রে”। মহাক্না হায় মদুদি শ্রী অন্ন অসি ঐখোয়গী অপীকপা লৌমীশিংদা কান্নবা পীনবা লোয়ননা সেক্তর অসিগী স্তার্তঅপকী গ্রোথ লৈহনবা হেনগৎহন্নবা প্রমোৎ তৌরি।
মসি রাজ্য খরা অমসুং লৈবাক অসিগী রিজন খরা খক্তগী ওইদ্রে হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “ভারতকী কোওপরেতিব সেক্তরদা অনৌবা রিভোল্যুসন অমা লাক্লি”। মহাক্না হায় চহি অসিগী বজেৎতা কোওপরেতিব সেক্তরদা তেক্সকা মরী লৈনবা পোৎলুমশিং কোকপীখি মসিনা মেন্যুফেকচরিংদা থবক তৌরিবা অনৌবা কোওপরেতিব সোসাইতীশিংদা কান্নবা পীরগনি। মহাক্না মখা তারদুনা হায় তি.দি.এস. অসি কোওপরেতিব সোসাইতীশিংনা লুপা করোর ৩ ফাওবগী শেল লৌথৌকপদা লৌররোই। প্রধান মন্ত্রীনা ২০১৬-১৭গী মমাংদা সুগর কোওপরেতিবনা তৌখিবা পেমেন্তদা তেক্স এক্সেম্পসন পীখিবগী মরু ওইবা ৱারেপকী মতাংদা ফোঙদোকখি অমসুং হায় মদুদি মসিনা সুগর কোওপরেতিবতা লুপা করোর ১০,০০০গী কান্নবা পীরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মমাংদা কোওপরেতিবশিং লৈরমদবা দাইরী অমসুং ফিশরীজগুম্বা সেক্তরশিংনা ঙসিদি লৌমীশিংদা চাউনা কান্নবা পীরগনি। ফিশরীজরা ঐখোয়গী লৌমীশিংগীদমক লৈরিবা অচৌবা খুদোংচাবশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি লৈবাক অসিদা ঙা পুথোকপগী চাং অসি হৌখিবা চহি ৮-৯দা মেত্রিক তন লাখ ৭০দা হেনগৎলকখি। মহাক্না লুপা করোর ৬০০০কী শেনফম ওইবা পি.এম. মতস্যা সম্পাদা য়োজনাগী মখাদা লাউথোকখিবা অনৌবা সব-কম্পোনেন্ত অসিনা ফিশরীজ ভেল্যু চেন লোয়ননা মার্কেৎতা শাহৌ অমা পীরগনি হায়নসু ফোঙদোকখি।
ৱারোল পীবা লোইশিনবদা প্রধান মন্ত্রীনা মহৌশাগী লৌউ-পথাপ য়োকখৎনবা অমসুং কেমিকেল-বেজ ফার্মিং হন্থহন্নবা মাইকৈদা সরকারনা থবক তৌরিবা পি.এম. প্রনাম য়োজনা অমসুং গোবরধন য়োজনাগী মতাংদা ফোঙদোকখি।