সিবিল এবিয়েসন মন্ত্রালয়
জনুৱারী ২০২৩ ফাওবদা উরান স্কিমগী মখাদা এয়রপোর্ত ৭৩ মথৌ তৌরি
উরান ফ্লাইতশিংগী ওপরেসনগীদমক খনগৎলবা এয়রলাইন ওপরেতরশিংদা লুপা করোর ২৩৫৫গী ভি.জি.এফ. রিলিজ তৌখ্রে
13 FEB 2023 3:01PM by PIB Imphal
রিজনেল এয়র কনেক্তিবিতী স্তিমুলেত তৌনবা অমদি পাক চাউনা এয়র ত্রাভেল এফোর্দেবল ওইহন্নবা সিভিল এভিয়েসন মন্ত্রালয়না ২১.১০.২০১৬দা রিজনেল কনেক্তিবিতী স্কিম - উরান (উরে দেসকা আম নাগরিক) হৌদোকখি। উরান অসি মার্কেত দ্রাইবন স্কিম অমনি। ইন্তরেস্ত লৈবা এয়রলাইনশিংনা অকক্নবা রুতশিংদা মখোয়গী দিমান্দগী এসেসমেন্তদা উরানগী মখাদা বিদ্দিংগী মতমদা মখোয়গী প্রপোজেলশিং লানখৎলি।
৩১.০১.২০২৩ ফাওবদা, উরান স্কিমগী মখাদা ২০১৭দগী হৌরগা হেলিপোর্ত ৯ অমসুং ৱাতর এরোদ্রোম ২ য়াওনা অনসর্ব/অন্দরসর্ব এয়রপোর্ত পুন্না ৭৩ মথৌ তৌরি। মসিগী এয়রপোর্তশিং/হেলিপোর্তশিং/ৱাতর এরোদ্রোমশিং অসিগী পরিং অমা এনেক্সচরদা পীরি। উরান স্কিম অসি মখা চত্থরিবা স্কিম অমনি মসিদা স্কিম অসিগী মখাদা অহেনবা দেস্তিনেসনশিং/স্তেসনশিং অমসুং রুতশিং কভর তৌনবগীদমক মতম মতমগী ওইনা বিদ্দিং রাউন্দশিং পাংথোকই।
উরান অসি সেল্ফ-ফাইনান্সিং স্কিম অমনি। উরান ফ্লাইতশিংগী ওপরেসনগীদমক ৩১.০১.২০২৩ ফাওবদা খনগৎলবা এয়রলাইন ওপরেতরশিংদা চাউরাক্না লুপা করোর ২৩৫৫গী ভি.জি.এফ. রিলিজ তৌখ্রে।
সরকারনা ২০২৪ ফাওবদা অনসর্ব অমসুং অন্দর-সর্ব এয়রপোর্ত, হেলিপেদ অমসুং ৱাতর এরোদ্রোম ১০০গী রিভাইবেল অমসুং দিবলপমেন্তগীদমক ‘রিভাইবেল ওফ অনসর্ব এন্দ অন্দর-সর্ব এয়রপোর্তস’ স্কিম অয়াবা পীখ্রে। উরান স্কিমগী মখাদা বিদ্দিংগী মরিশুবা রাউন্দ লোইবা ফাওবদা উরান ফ্লাইতশিংগী ওপরেসনগীদমক পঞ্জাব রাজ্যদা লুধিয়ানা, অদামপুর, ভাতিন্দা অমসুং পথানকোত্তা অনসর্ব অমসুং অন্দরসর্ব এয়রপোর্ত/এয়রস্ত্রিপশিং মশক খংদোক্লে। সেলেক্তেদ এয়রলাইন ওপরেতর্স (এস.এ.ও.এস.)না লুধিয়ানা, অদামপুর, ভাতিন্দা অমসুং পথানকোত এয়রপোর্তশিংদগী উরান ফ্লাইত ওপরেসন হৌখ্রে।
এনেক্সচর
০৬.০২.২০২৩দা মথৌ তৌরিবা আর.সি.এস. এয়রপোর্তশিংগী পরিং
(অন্দরসর্ব এয়রপোর্ত ১৯ অমসুং অনসর্ব এয়রপোর্ত ৫৪ য়াওনা অপুনবা মশিং ৭৩)
সেরিএল নম্বর
রাজ্য
এয়রপোর্ত/হেলিপোর্ত/ৱাতর এরোদ্রোম
মথৌ তৌবা হৌখিবা চহি
1.
আন্ধ্র প্রদেশ
কদাপা
২০১৭
1.
কুর্নুল এয়রপোর্ত
২০২১
1.
অসাম
জোর্হাত
২০১৮
1.
লিলাবরি
২০১৯
1.
তেজপুর
২০১৮
1.
রুপসি
২০২১
1.
অরুনাচল প্রদেশ
তেজু
২০২১
1.
পাসিঘাত
২০২১
1.
হোল্লোনগি
২০২৩
1.
বিহার
দরভঙ্গা
২০২০
1.
ছত্তিশগর
জগদালপুর
২০১৮
1.
বিলাসপুর
২০২১
1.
দামন & দ্যু
দ্যু
২০১৮
1.
গুজরাত
ভাবনগর
২০১৮
1.
জামনগর
২০১৮
1.
কন্দলা
২০১৭
1.
কেশোদ
২০২২
1.
মুন্দ্রা
২০১৮
1.
পোরবন্দর
২০১৭
1.
স্তেচু ওফ য়ুনিতী (ৱাতর এরোদ্রোম)
২০২০
1.
সাবরমতি রিভর ফ্রন্ত (ৱাতর এরোদ্রোম)
২০২০
1.
হরিয়ানা
হিসার
২০২১
1.
হিমাচল প্রদেশ
শিমলা
২০১৭
1.
কুল্লু
২০১৯
1.
মন্দি – হেলিপোর্ত
২০২১
1.
রামপুর – হেলিপোর্ত
২০২১
1.
ঝার্খন্দ
দিওগর
২০২২
1.
জমশেদপুর
২০২৩
1.
কর্নাতকা
বেলগাম
২০১৯
1.
হুবলি
২০১৮
1.
মৈসুর
২০১৭
1.
বিদ্যানগর
২০১৭
1.
কালাবুর্গি
২০১৯
1.
বিদার
২০২০
1.
কেরলা
কান্নুর
২০১৯
1.
মধ্য প্রদেশ
গ্বালিয়র
২০১৭
1.
মহারাস্ত্র
গোন্দিয়া
২০২২
1.
জলগাও
২০১৭
1.
কোলহাপুর
২০১৮
1.
নন্দেদ
২০১৭
1.
ওজার
২০১৭
1.
সিন্ধুদুর্গ
২০২১
1.
মেঘলায়া
শিল্লোং
২০১৮
1.
নগালেন্দ
দিমাপুর
২০১৯
1.
ওরিশা
ঝারসুগুদা
২০১৮
1.
জেপোর
২০২২
1.
রৌরকেলা
২০২৩
1.
পোন্দিচেরী (য়ু.তি.)
পোন্দিচেরী
২০১৭
1.
পঞ্জাব
অদামপুর
২০১৮
1.
ভতিন্দা
২০১৭
1.
লিধিয়ানা
২০১৭
1.
পথানকোত
২০১৮
1.
রাজস্থান
বিকানের
২০১৭
1.
জৈসলমের
২০১৭
1.
কিশনগর
২০১৮
1.
সিক্কিম
পাকয়োং
২০১৮
1.
তমিল নাদু
সলেম
২০১৮
1.
উত্তর প্রদেশ
অগ্রা
২০১৭
1.
এলাহাবাদ
২০১৮
1.
কানপুর
২০১৮
1.
হিনদোন
২০১৯
1.
বরেল্লি
২০২১
1.
কুশিনগর
২০২১
1.
উত্তরাখন্দ
পন্তনগর
২০১৯
1.
পিথোরাগর
২০১৯
1.
সাহস্ত্রাধারা - হেলিপোর্ত
২০২০
1.
ছিনয়ালিসৌর –হেলিপোর্ত
২০২০
1.
গৌচের –হেলিপোর্ত
২০২০
1.
ন্যু তেহরি –হেলিপোর্ত
২০২০
1.
শ্রিনগর –হেলিপোর্ত
২০২০
1.
হল্দৱানি – হেলিপোর্ত
২০২১
1.
অলমোরা – হেলিপোর্ত
২০২২
1.
ৱেস্ত বেঙ্গল
দুর্গাপুর
২০১৯
ইনফোর্মেশন অসি ঙসি রাজ্য সভাদা হংলকপা ৱাহং অমদা অইবা পাউখুম ওইনা সিভিএ এভিয়েসন মন্ত্রালয়গী রাজ্য মন্ত্রী জেনরেল (দা.) ভি.কে. সিংহ (রিতয়ার্দ)না পীখিবনি

Ministry of Civil Aviation
73 airports have been operationalized under UDAN scheme till January 2023
VGF of Rs. 2355 crore has been released to Selected Airline Operators for the operation of UDAN flights
13 FEB 2023 3:01PM by PIB Delhi
Ministry of Civil Aviation has launched Regional Connectivity Scheme - UDAN (UdeDeshkaAamNagrik) on 21.10.2016 to stimulate regional air connectivity and making air travel affordable to the masses. UDAN is a market driven scheme. Interested airlines based on their assessment of demand on particular routes, submit their proposals at the time of bidding under UDAN.
As on 31.01.2023, a total number of 73 unserved /underserved airports including 9 Heliports & 2 water aerodromes have been operationalised, since 2017, under the UDAN scheme. A list of these Airports/Heliports/Water Aerodromes is attached as Annexure. UDAN is an ongoing scheme where bidding rounds are conducted from time to time for covering more destinations/stations and routes under the scheme.
UDAN is a self-financing scheme. VGF amount of around Rs. 2355 crore has been released to Selected Airline Operators as on 31.01.2023 for the operation of UDAN flights.
The Government has approved the 'Revival of unserved and under-served airports' scheme for the revival and development of 100 unserved and under-served Airports, Helipad and Water Aerodromes by 2024. Under the UDAN scheme, the unserved & underserved airports/airstrips namely Ludhiana, Adampur, Bhatinda and Pathankot have been identified in the State of Punjab for operation of UDAN flights till the completion of four rounds of bidding. UDAN flight operation from the Ludhiana, Adampur, Bhatinda and Pathankot airports have been commenced by the Selected Airline Operators (SAOs).
Annexure
List of RCS Airports operationalized as on 06.02.2023
(Total 73 Nos. including 19 Underserved and 54 Unserved airports)
S No.
State
Airport/Heliport/Water Aerodrome
Year of Operationalisation
1.
Andhra Pradesh
Kadapa
2017
1.
Kurnool Airport
2021
1.
Assam
Jorhat
2018
1.
Lilabari
2019
1.
Tezpur
2018
1.
Rupsi
2021
1.
Arunachal Pradesh
Tezu
2021
1.
Passighat
2021
1.
Hollongi
2023
1.
Bihar
Darbhanga
2020
1.
Chhattisgarh
Jagdalpur
2018
1.
Bilaspur
2021
1.
Daman & Diu
Diu
2018
1.
Gujarat
Bhavnagar
2018
1.
Jamnagar
2018
1.
Kandla
2017
1.
Keshod
2022
1.
Mundra
2018
1.
Porbandar
2017
1.
Statue of Unity (Water Aerodrome)
2020
1.
Sabarmati River Front (Water Aerodrome)
2020
1.
Haryana
Hissar
2021
1.
Himachal Pradesh
Shimla
2017
1.
Kullu
2019
1.
Mandi – Heliport
2021
1.
Rampur – Heliport
2021
1.
Jharkhand
Deoghar
2022
1.
Jamshedpur
2023
1.
Karnataka
Belgaum
2019
1.
Hubli
2018
1.
Mysore
2017
1.
Vidyanagar
2017
1.
Kalaburgi
2019
1.
Bidar
2020
1.
Kerala
Kannur
2019
1.
Madhya Pradesh
Gwalior
2017
1.
Maharashtra
Gondia
2022
1.
Jalgaon
2017
1.
Kolhapur
2018
1.
Nanded
2017
1.
Ozar
2017
1.
Sindhudurg
2021
1.
Meghalaya
Shillong
2018
1.
Nagaland
Dimapur
2019
1.
Odisha
Jharsuguda
2018
1.
Jeypore
2022
1.
Rourkela
2023
1.
Pondicherry (UT)
Pondicherry
2017
1.
Punjab
Adampur
2018
1.
Bhatinda
2017
1.
Ludhiana
2017
1.
Pathankot
2018
1.
Rajasthan
Bikaner
2017
1.
Jaisalmer
2017
1.
Kishangarh
2018
1.
Sikkim
Pakyong
2018
1.
Tamil Nadu
Salem
2018
1.
Uttar Pradesh
Agra
2017
1.
Allahabad
2018
1.
Kanpur
2018
1.
Hindon
2019
1.
Bareilly
2021
1.
Kushinagar
2021
1.
Uttarakhand
Pantnagar
2019
1.
Pithoragarh
2019
1.
Sahastradhara - Heliport
2020
1.
Chinyalisaur –Heliport
2020
1.
Gaucher –Heliport
2020
1.
New Tehri –Heliport
2020
1.
Srinagar –Heliport
2020
1.
Haldwani – Heliport
2021
1.
Almora – Heliport
2022
1.
West Bengal
Durgapur
2019
This information was given by the Minister of State in the Ministry of Civil Aviation Gen.(Dr) V. K. Singh, (Retd) in a written reply to a question in Rajya Sabha today.