নহারোল অমসুং শান্ন-খোৎনবগী মন্ত্রালয়
আই.আই.তি. গুৱাহাতিদা য়ুথ২০ ইন্সেপ্সন মীতিংগী অনিশুবা নুমিৎ পাংথোকখ্রে
য়ুথ এফিয়ার্স অমসুং স্পোর্তসকী কেন্দ্র মন্ত্রীনা ‘য়ুথ দাইলোগ ৱিথ য়ুথ মিনিস্তর’দা ৱাই২০ দেলিগেতশিংগী ৱারী শানখ্রে
২১শুবা চহিচা অসি নহাশিংগী চহিচানি; অমৃত কাল অসি নহাশিংগীদমক অধিগাম কাল, আৱসর কাল অমসুং কর্তব্য কালনি: অনুরাগ সিংহ থাকুর
নহাশিংগী ইনর্জীগা লোয়ননা কুপল ওইরিবা দিজিতেল ত্রান্সফোর্মেশন্না ‘সুপরপৱার’ অমা ওইরক্নবগী মায়কৈদা ভারতপু ইনোৎ পীরি: য়ুনিয়ন স্পোর্তস মিনিস্তর
শক্নাইরবা স্পীকরশিং অমসুং পেনেলিস্তশিংনা ৱাই২০গী থিম মঙাদা শরুক য়ারি; জেনরেল ভি.কে. সিংহ, তেজস্বী সুর্য়া, অসামদা মমাংদা মিলিতেন্ত ওইরম্বশিংনা শরুক য়ারি
07 FEB 2023 7:47PM by PIB Imphal
ৱাই২০গী ইন্সেপ্সন মীফমগী অনিশুবা নুমিৎ অসি আই.আই.তি. গুৱাহাতিগী কেম্পসতগী হৌখি। নহা ওইরিবা দেলিগেৎশিংবু অয়ুক অঙনবদা উচেকশিংগী খোইথুম্লবা খোংজেলগা লোয়ননা তরাম্না ওকখি অমদি মোর্নিং য়োগা ক্লাস অমসুং একর ৭০০ হেন্না শন্দোক্লিবা আই.আই.তি. কেম্পসতা শাংনা চৎপগা লোয়ননা ইন্নর সেল্ফ কোন্সিনখি। ঙরাং ব্রম্হপুত্র সেন্দবার রিভর আইলেন্দদা ম্যুজিকেল্লি স্তিমুলেতিং আইস ব্রেকিং সেসনগী মতুংদা নহাশিং অসি শক্নাইরবা স্পিকরশিং অমসুং এক্সপার্তশিংগা লোয়ননা ৱাই২০গী থিম মঙাগী নোংমা পাংথোক্কদবা সেসনদা শরুক য়ানবা থৌরাং তৌরে।
স্পোর্তস, য়ুথ এফিয়ার্স অমসুং ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিংগী কেন্দ্র মন্ত্রী ষ্রী অনুরাগ সিংহ থাকুরনা ‘য়ুথ দাইলোগ ৱিথ য়ুথ মিনিস্তর’ সেসনদা ফোংদোকখি মদুদি ৱাই২০ গ্রুপনা নহারোলশিংগীদমক পায়খৎলিবা থবকশিং খুদম ওইনা উৎকনি অমসুং ৱাই-২০ মীফম্না নহারোলশিংনা পুথোরকপা থৌশিলশিং উৎকনি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি ভারতকী দেমোগ্রাফিক দিভাইদেন্দ অসি খোংজেল য়াংনা সোসিএল, ইকোনোমিক, এনভাইরনমেন্তেল অমসুং তেক্নোলোজিকেল ইনোভেসন অমসুং এদভান্সমেন্তকী য়ুগতা চংনবা অখন্ননা থৌরাং তৌরে।
ইন্দিয়ন দেমোক্রেসিগী অমৃত কালদা নহাশিংগী খুদোংচাবশিংগী মতাংদা ফোংদোক্লদুনা মিনিস্তরনা ফোংদোকখি মদুদি অমৃত কাল অসি লৈবাক অসিদা অধিগাম কাল- মাংলোমদা চংশিনবগী য়ুগ, অৱসর কাল- খুদোংচাবগী য়ুগ অমসুং কর্তব্য কাল- থৌদাং পাংথোকপগী য়ুগনি।
আই.আই.তি. গুৱাহাতিদা পাংথোকপা ইন্সেপ্সন মীফমগী অনিশুবা নুমিৎতা য়ুথ এন্দ স্পোর্তস এফিয়ার্স মন্ত্রালয়গী য়ুথ এফিয়ার্সকী সেক্রেতরী শ্রীমতী মীতা রজিবলোচান্না তরাম্না ওকপগী ৱারোল থমখি। সেক্রেতরীনা ফোংদোকখি মদুদি জি২০ প্রসিদেন্সীগী মরুওিবা থীম “ৱান আর্থ, ৱান ফেমিলী, ৱান ফ্যুচর” অসি য়াম্না মরু ওই অমসুং ঐখোয় পুম্নমকপু লম্বী কয়াদা এফেক্ত তৌই অমদি ৱাই২০না কন্সত্রক্তিব পোলিসী এদোপ্ত তৌনবা লৈবাক অমা হেক্তগী তৌবা ঙম্বা অদু দিবেলপ তৌনবা পান্দম থম্লি মদুনা অফবা, ইনক্লুসিব, নুংঙাইবা অমসুং চাউখৎপা সোসাইতী অমগীদমক অফবা ফ্যুচর অমা শেমগৎনবা মখোয়গী তৌবা ঙম্বা অদু চপ চানা লেপ্পি।
শক্নাইরবা স্পিকরশিং অমসুং লুংচিংবশিংগা লোয়ননা মখাগী পেনেল দিসকস্সনশিং অসি অনিশুবা নুমিৎতা পাংথোকখি:-
থিম ১: শান্তী শাগৎপা অমসুং রিকন্সিলেসন: লান তৌদবগী য়ুগ অমা হৌবা
পেনেলদা জেনরেল ভি.কে. সিংহ (থবক্তগী পোত্থারবা), এম.ও.এস., ভারত সরকার; তেজস্বি সুর্য়া, এম.পি.; লেফতনেন্ত জেনরেল সতিশ দুৱা (থবক্তগী পোত্থারবা), ইন্দিয়ন আর্মি; গ্যানেন্দ্র প্রতাপ সিংহ, আই.পি.এস., দি.জি.পি., অসাম সরকার; শ্রী হিরেন চন্দ্র নাথ, আই.পি.এস., এ.দি.জি.পি. (এস.তি.এফ./এস.বি.), অসাম; বিপুল কলিতা, সরেন্দর তৌরক্লবা ইনসর্জেন্ত অমসুং বিনাল ৱেররি, সরেন্দর তৌরক্লবা ইনসর্জেন্তনা শরুক য়াদুনা মদুবু ইনফোর্মেশন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়গী সেনিয়র এদভাইজর কঞ্চন গুপ্তনা মোদরেত তৌখি।
পেনেলিস্তশিংনা মালেমগী থাক্তা হৌরকপদগী হৌনা শান্তি শাগৎপা অমসুং থম্বদা ভৈরতনা লৌরিবা থৌদাং অদু খন্ন-নৈনখি। জেনরেল ভি.কে. সিংহনা মহাক্কী হৌদোক ৱারোলদা ফোংদোকখি মদুদি লান অমসুং শান্তিগী ৱাখল্লোন্না লৈবাক অমা হেক্তগী নহাশিংবু হেন্না চৈথেং পীরি। মহাক্না হায়খি মদুদি “ভারত্তা ঐখোয়না মিলিতেন্তশিংগা ৱারি শান্নৈ। অরোইবা রিসোর্ত অমা ওইনা ঐখোয়না ফোর্স শিজিন্নৈ। মসিনি ঐখোয়না মতৌ করম্না হঞ্জিন হঞ্জিন থোক্লিবা তোঙান তোঙানবা কনফ্লিক্তশিং রিজোল্ব তৌবা ঙম্লিবা।”
থিম ২: অনিশুবা তেক্নিকেল সেসন – ফ্যুচর ওফ ৱার্ক: ইন্দস্ত্রি ৪.০, ইন্নোভেসন, অমসুং ২১শুবা সেঞ্চুরি স্কিলস
পেনেলদা দা. জি.দি. ধানুকা, ইন্দস্ত্রেলিস্ত; দি. উমা মহেশ্বর, জি.ই. এভিএসনদা চিফ কন্সল্তিং ইঞ্জিনীয়র; প্রেম কুমার, মারুত দ্রোনেতেক্তা ফাউন্দর অমসুং চিফ ইন্নেবেতর অমসুং দা. পি. মুথুকুমার, আই.আই.তি. তিরুপতি হায়দ্রোজেন ইনর্জী লেবকী প্রোফেসরনা শরুক য়াখি। সেসন অসি ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ তেক্নোলোজী, গুৱাহাতিগী বাইওসাইন্স অমসুং বাইওইঞ্জিনীয়রিং বিভাগকী প্রোফেসর অমসুং হেদ দা. রাখি চতুরবেদিনা মোদরেতর ওইখি। প্রেম কুমারনা মহাক্কী ৱারোলদা এগ্রিকলচর, গুদস দিলিভরি অসিনচিংবগী লমদা দ্রোন তেক্নোলোজী পাক শন্না শিজিন্নবা অদু উৎখি।
জি.ই. এভিএসনদা চিফ কন্সলতিং ইঞ্জিনীয়র ওইরিবা দা. উমা মহেশ্বরনা মতৌ করম্না ইন্দস্ত্রি ৪.০না থবক্তা অহোংবা পুর্কলিবা অমদি অনৌবা তেক্নোলোজীশিং অসি দিসরপতিব ওইরবসু হেন্না অফবা পুরক্নবগীদমক অহোংবা অসি পুরকপনি হায়বগী মতাংদা ঙাংখি।
থিম ৩: ক্লাইমেত চেঞ্জ অমসুং দিজাস্তর রিস্ক রিদক্সন: সস্তেনেবিলিতীবু পুন্সীগী লম্বী অমা ওইহনবা।
পেনেলদা দা. শিলপি কুশৱাহা, সাইন্তিস্ত; পুর্নিমা দেবি বর্মন, হর্গিলা আর্মিগী ফাউন্দর; রিতুরাজ ফুকন, সোসিএল ওন্ত্রেপ্রিন্যুর; দা. অকশাই কুমার এ.এস., প্রোফেসর, আই.আই.তি. গুৱাহাতি অমসুং দা. প্রতীক কনাকিয়া, ওন্ত্রেপ্রিন্যুরনা ক্লাইমেত চেঞ্জ অমসুং কম্ম্যুনিতী পার্তিসিপেসন্না বাইওদাইবর্সিতী ঙাক্তুনা থম্বগী স্ত্রেতেজীদা খন্ন-নৈনখি। সেসন অসি আই.আই.তি. গুৱাহাতিগী প্রোফেসর অনামিকা বরুৱানা মোদরেত তৌখি।
থিম ৪: শেয়র্দ ফ্যুচর: য়ুথ ইন দেমোক্রেসী এন্দ গবর্নান্স
পেনেলদা অসাম য়ুথ কম্মিসনগী মেম্বর মিতা নাথ বোরা; অনকুর জ্যোতি ভুয়ান, এসিস্তেন্ত প্রোফেসর, দিপার্তমেন্ত ওফ পোলিতিকেল সাইন্স, কুমার ভাস্কর ভর্ম, সংস্কৃত অমসুং এসিয়েন্ত স্তদীজ য়ুনিভর্সিতী, দা. বিকাস ত্রিপাথি, এসিস্তেন্ত প্রোফেসর, দিপার্তমেন্ত ওফ পোলিতিকেল সাইন্স, গুৱাহাতি য়ুনিভর্সিতী অমসুং অভিনব প্রকাশ, এসিস্তেন্ত প্রোফেসর, য়ুনিভর্সিতী ওফ দিল্লীনা শরুক য়াখি, অদুগা আই.আই.তি. গুৱাহাতিগী এসোসিয়েত প্রোফেসর (পোলিতিকেল সাইন্স) প্রোফেসর পাহি সাইকিয়ানা মোদরেত তৌখি।
থিম ৫: হেল্থ, ৱেলবিয়িং এন্দ স্পোর্তস: এজেন্দা ফোর য়ুথ
পেনেলদা লাইশ্রম সরিতা দেবি, স্পোর্তসপর্সন, দা. এশীমা হাওবিজম, সেনিয়র দোক্তর, শ্রেয়াসি সিংহ, এম.এল.এ. অমসুং দা. উজ্জ্বল মাসকে, হেদ ওফ দিপার্তমেন্ত, য়োগিক সাইন্স এন্দ নেচ্যুরোপেথী, মহাপুরুশ শ্রিমন্তা সঙ্করদেব য়ুনিভর্সিতী, গুৱাহাতিনা শরুক য়াখি। দা. বিথিয়া গ্রেস জগনাথন, প্রোফেসর, দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওসাইন্স এন্দ বাইওইঞ্জিনীয়রিং, ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ তেক্নোলোজী, গুৱাহাতিনা সেসন অসি মোদরেত তৌখি।
পেনেলিস্তশিংনা মেন্তেল ৱেল বিয়িং, দি রোল ওফ স্পোর্তস ইন প্রমোতিং মেন্তেল ৱেল বিয়িং অমসুং মতৌ করম্না ত্রেদিস্নেল ইন্দিয়ন মেদিসিন্না নহাশিংগী হোলিস্তিক ৱেলবিয়িং মতেং পাংবা য়াবগে হায়বগী মতংদা খন্ন-নৈনখি।

Ministry of Youth Affairs and Sports
Second Day of the Youth20 Inception Meeting held in IIT Guwahati
Union Minister of Youth Affairs & Sports interacts with Y20 delegates in ‘Youth Dialogue with Youth Minister’
21st Century is the century of Youth; Amrit Kaal is Adhigam Kaal, Awsar Kaal and Kartavya Kaal for the youth: Anurag Singh Thakur
Digital transformation coupled with the energy of youth is propelling India towards becoming a ‘superpower’: Union Sports Minister
Eminent speakers and panelists participate in the panel discussions on the five themes of Y20; Gen VK Singh, Tejasvi Surya, erstwhile militants in Assam participate
07 FEB 2023 7:47PM by PIB Guwahati
The second day of the Inception Meeting of Y20 began from the sprawling campus of IIT Guwahati. The youth delegates welcomed the morning with the musical chirps of the birds and embraced the inner self with the morning Yoga class and long walks in the IIT campus spread over 700 acres. After the musically stimulating ice breaking session at the Brahmaputra Sandbar river island the day before, the youth was all set to engage in the day long sessions on the five themes of Y20 with the eminent speakers and experts.
The Union Minister of Sports, Youth Affairs and Information and Broadcasting, Shri Anurag Singh Thakur in the session ‘Youth Dialogue with Youth Minister '' stated that the Y20 India Summit would exemplify the youth-centric efforts and showcase policy measures ideated by the youth. He stated that the demographic dividend of India is uniquely poised to usher in an era of rapid social, economic, environmental and technological innovation and advancement.
While remarking at the opportunities for youth in the Amrit Kaal of Indian democracy, the Minister stated that Amrit Kaal is Adhigam Kaal - an era of to leap forward, Awsar Kaal - an era of opportunities and Kartavya Kaal - an era of duty to the nation.
On the Second Day of the Inception Meeting at IIT Guwahati, the Secretary of Youth Affairs, Ministry of Youth & Sports Affairs, Smt. Meeta Rajivlochan delivered the welcome address. The Secretary emphasized that the key themes of G20 Presidency "One Earth, One Family, One Future" is very important and affects all of us in multiple ways and Y20 aims to develop the ability of any country to adopt constructive policy that would determine their ability to build a good future for a good, inclusive, happy and prosperous society.
Following Panel discussions with eminent speakers and leaders were held over the course of the second day:-
Theme 1: Peace-building and Reconciliation: Ushering in an Era of No War
The Panel consisted of Gen V K Singh (Retd), MoS, Government of India; Tejasvi Surya, MP; Lt. Gen. Satish Dua (Retd), Indian Army ; Gyanendra Pratap Singh, IPS, DGP, Govt of Assam; Shri Hiren Chandra Nath, IPS, ADGP(STF/SB), Assam; Bipul Kalita, Surrendered Insurgent and Binal Warry, Surrendered Insurgent which was moderated by Kanchan Gupta, Senior Adviser, Ministry of Information & Broadcasting.
The panelists discussed the role played by India in building and keeping peace at the global stage since the beginning. Gen VK Singh in his opening remarks commented that the idea of war and peace affects the youth of any nation the most. He said that “In India, we talk to militants. We use force only as a last resort. This is how we are able to resolve various conflicts that happen again and again.”
Tejasvi Surya emphasized that India has successfully managed its diversities by understanding that unity is not uniformity and diversity is not discrimination. General Satish Dua emphasized the role of armies in keeping peace and not waging wars. He said that India has consistently had the highest presence in UN peacekeeping forces.
GP Singh while sharing his experience in fighting insurgency in Assam and the neighboring states said that the understanding that insurgency at its root is a different or parallel aspiration of a section of people, was a watershed moment in defining the strategies for dealing with insurgency. This was reinforced in the remarks of Bipul Kalita (formerly ULFA, surrendered insurgent) who stated that the goal of freedom or separation was towards a wrong goal. The engagement by the Government has improved substantially in the past 10 years. He stated that “The distance that Assam had with Delhi at that time and now the distance we have, in terms of socio-economic, political and cultural relations, it has transformed completely with time. Witnessing the current development in the State in the fields like infrastructure, education and health sectors, we realised that the dream of independent Assam was wrong. Realising the true meaning of development of the nation, we started to devote ourselves through social services and have opened an NGO. From 2016, inspired by the Swachh Bharat Mission, I am engaged with the NGO and helping transform others lives too.”
Theme 2: The Second technical session-Future of Work: Industry 4.0, Innovation, & 21st Century Skills
The panel comprised of Dr. GD Dhanuka, Industrialist; D. Uma Maheshwar, Chief Consulting Engineer at GE Aviation Prem Kumar, Founder and Chief Innovator at Marut Dronetech and Dr. P. Muthukumar, Professor at IIT, Tirupati Hydrogen Energy Lab. The session was moderated by Dr. Rakhi Chaturvedi, Professor & Head, Department of Biosciences & Bioengineering, Indian Institute of Technology, Guwahati. Prem Kumar in his address displayed the multipurpose use of drone technology in the field of agriculture, goods delivery etc.
Dr Uma Maheshwar, Chief Consulting Engineer at GE Aviation spoke about how Industry 4.0 is revolutionizing work and that new technologies are disruptive but the change is for the better.
Themes 3: Climate Change and Disaster Risk Reduction: Making Sustainability a Way of Life.
The panel comprised of Dr Shilpi Kushwaha, Scientist; Purnima Devi Burman, Founder of the Hargila Army; Rituraj Phukan, Social Entrepreneur, Dr. Akshai Kumar AS, Professor, IIT Guwahati and Dr. Prateek Kanakia, Entrepreneur had a threadbare discussion on climate change and the strategy to maintain biodiversity by community participation. The session was moderated by Anamika Barua, Professor, IIT Guwahati.
Theme 4: Shared Future: Youth in Democracy and Governance
The panel comprised of Mita Nath Bora, Member of Assam Youth Commission; Ankur Jyoti Bhuyan, Assistant Professor, Department of Political Science, Kumar Bhaskar Varma Sanskrit and Ancient Studies University, Dr. Vikas Tripathi, Assistant Professor, Department of Political Science, Gauhati University and Abhinav Prakash, Assistant Professor, University of Delhi, which was moderated by Prof. Pahi Saikia, Associate Professor (Political Science), IIT Guwahati.
The discussion was held on how youth can contribute towards the development of a nation. The panelist emphasized that as India presided over G20 in 2023, the idea of prioritizing human centric development and translating the world into one family that aspires to the idea of universal brotherhood, needs to be universally adopted. The panelists also pointed out the different dimensions of Atmanirbhar Bharat, and emphasized that, "Youth is the buckle that joins innovation and development together and the ecosystem of Atmanirbhar Bharat is leading to innovation where the youth are participating in full force."
Theme 5: Health, Wellbeing & Sports: Agenda for Youth
The panel comprised of Laishram Sarita Devi, Sportsperson, Dr. Asheema Haobijam, Senior Doctor, Shreyasi Singh, MLA and Dr. Ujjval Maske, HoD, Yogic Science & Naturopathy, Mahapurush Srimanta Sankardeva University, Guwahati. Dr. Bithiah Grace Jaganathan, Professor, Department of Biosciences and Bioengineering, Indian Institute of Technology, Guwahati moderated the session.
The panelists discussed topics covering mental well being, the role of sports in promoting mental well beings and how traditional Indian medicine can help the holistic wellbeing of the youth. Sports promote and help in a nation's growth through individual growth and great initiatives like Khelo India have been launched by the government to promote the enthusiasm for sports among the youth.