জল শক্তি মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী কৃশি সিঞ্চায়ী য়োজনা
09 FEB 2023 4:49PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী কৃশি সিঞ্চায়ী য়োজনা (পি.এম.কে.এস.ৱাই.) অসি অম্ব্রেলা স্কিম অমনি, মসিদা মিনিস্ত্রি অসিনা ইমপ্লিমেন্ত তৌখিবা মরুওইবা কম্পোনেন্ত অনি য়াওরি, মখোয় অদুদি, এসিলরেতেদ ইরিগেসন বেনেফিত প্রোগ্রাম (এ.আই.বি.পি.), অমসুং হর খেৎ কো পানি (ঐচ.কে.কে.পি.)নি। ঐচ.কে.কে.পি.গী সব-কম্পোনেন্ত মরি য়াওরি: (i) কমন এরিয়া দিবলপমেন্ত & ৱাতর মেনেজমেন্ত (সি.এ.দি.&দবল্যু.এম.); (ii) সর্ফেস মাইনর ইরিগেসন (এস.এম.আই.); (iii) ৱাতর বোদীশিংগী রিপ্যার, রিনোভেসন এন্দ রেস্তোরেসন (আর.আর.আর.); অমসুং (iv) গ্রাউন্দ ৱাতর (জি.দবল্যু.) দিবলপমেন্তনি। ইং ২০১৬দা, শেমদোক্লবা এ.আই.বি.পি. ফোর্মেত হৌদোকপগা লোয়ননা ঐচ.কে.কে.পি.গী সব-কম্পোনেন্ত সি.এ.দি.&দবল্যু.এম. অসি এ.আই.বি.পি.গা লোয়ননা পারি পাসু ইমপ্লিমেন্তেসনগীদমক লৌখৎখি।
মসিগী মখক্তা পি.এম.কে.এস.ৱাই. অসি অতোপ্পা মিনিস্ত্রীনা ইমপ্লিমেন্ত তৌবা অতোপ্পা কম্পোনেন্ত অনি য়াওরি। পর দ্রোপ মোর ক্রোপ (পি.দি.এম.সি.) কম্পোনেন্ত অসি পি.এম.কে.এস.ৱাই.গী অম্ব্রেলাগী মখাদা এগ্রিকলচর অমসুং ফার্মর ৱেলফেয়র বিভাগনা ইমপ্লিমেন্ত তৌখিবা অদু হৌজিক তোঙান্না ইমপ্লিমেন্ত তৌরে। মখাতারকপদা, পি.এম.কে.এস.ৱাই.গী ৱাতরশেদ দিবলপমেন্ত কম্পোনেন্ত (দবল্যু.দি.সি.) অসি লেন্দ রিসোর্সেস বিভাগনা ইমপ্লিমেন্ত তৌরি।
হৌখিবা চহি মঙাগী মতম মনুংদা মহারাস্ত্র য়াওনা লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিংদা পি.এম.কে.এস.ৱাই.গী কম্পোনেন্ত হর খেৎ কো পানি (ঐচ.কে.কে.পি.)গী মখাদা পায়খৎলিবা থবকশিং এনেক্সচরদা পীরি।
এস.এম.আই. অমসুং ৱাতর বোদীশিংগী আর.আর.আর.গী থোংদা হেক্তর লাখ ৪.৫গী ইরিগেসন পোতেন্সিএল শেম্বা অমদি হৌজিক পায়খৎলিবা প্রোজেক্তশিং মপুং ফানা লোইশিনবগীদমক গ্রাউন্দ ৱাতর কম্পোনেন্ত ইমপ্লিমেন্তেসনগী তার্গেৎকা লোয়ননা ভারত সরকারনা ২০২১-২৬কী ওইনা পি.এম.কে.এস.ৱাই.-ঐচ.কে.কে.পি. মখা চত্থবদা অয়াবা পীখ্রে। মখাতানা, পি.এম.কে.এস.ৱাই.গী সি.এ.দি.&দবল্যু.এম. কম্পোনেন্ত অসি ২০২১-২২দগী ২০২৫-২৬ ফাওবা মতমগী মনুংদা হেক্তর লাখ ৩০.২৩গী কলতিভেবল কম্মান্দ এরিয়া কভরেজ তৌবগা লোয়ননা হৌজিক চত্থরিবা সি.এ.দি.&দবল্যু.এম. মেজর/মেদিয়ম প্রোজেক্তশিং মপুং ফাহনবগী এ.আই.বি.পি. তার্গেৎশিংগা লোয়ননা পারি পাসু ইমপ্লিমেন্ত তৌরি।
সি.এ.দি.&দবল্যু.এম. কম্পোনেন্তকী মখাদা ২০২১-২০২২গী মনুংদা মহারাস্ত্রদা লৈখিবা প্রোগ্রেস অসি চাউরাক্না হেক্তর লিশিং ১৬.১৭ ওইগনি পানরি। অদুমওইনমক, এস.এম.আই., ৱাতর বোদীশিংগী আর.আর.আর., নত্রগা ঐচ.কে.কে.পি.গী গ্রাউন্দ ৱাতর দিবলপমেন্ত কম্পোনেন্তসকী মখাদা হৌজিক্কি ওইনা মহারাস্ত্রদগী ইমপ্লিমেন্ত তৌবা প্রোজেক্ত লৈতে।
পি.এম.কে.এস.ৱাই.গী মখাদা মখোয়না ইমপ্লিমেন্ত তৌবা প্রোজেক্তশিং মতম মতমগী ওিনা মোনিতর তৌনবা রাজ্য সরকারশিংবু মেন্দেত তৌই। মোনিতর তৌবগী মনুংদা ফিজিকেল অমসুং ফাইনেন্সিএল প্রোগ্রেস মায়য়োক্ননা তার্গেৎশিং রিভ্যু তৌগনি। মখাতানা, ইমপ্লিমেন্তেসনগী ক্বালিতী এস্পেক্তশিংসু রাজ্য সরকারশিংনা মোনিতর তৌই।
মসিদসু নত্তনা স্কিম অসিগী মখাদা ইমপ্লিমেন্ত তৌবা প্রোজেক্তশিংসু সেন্ত্রেল ৱাতর কম্মিসন্না চাং নাইনা মোনিতর তৌবগা লোয়ননা মিনিস্ত্রি অসিগী মখাদা দিদিকেতেদ প্রোজেক্ত মেনেজমেন্ত য়ুনিত (পি.এম.য়ু.) অমনসু মোনিতর তৌই। ওনরেবল মিনিস্তরগী থাক ফাওবদা মিনিস্ত্রি অসিগী তোঙান তোঙানবা থাকশিংদসু রিভ্যু মীফমশিং পাংথোকই।
ইনফোর্মেশন অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম অমদা জল শক্তিগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী বিশ্বেস্বর তুদুনা পীখিবনি।
*****
এনেক্সচর
হৌখিবা চহি মঙাগী মনুংদা পি.এম.কে.এস.ৱাই.-ঐচ.কে.কে.পি.গী তোঙানবা কম্পোনেন্তশিংগী মখাদা খুমাং চাউশিনখিবা
A. সি.এ.দি.&দবল্যু.এম.
সেরিএল নম্বর
রাজ্য
পি.এম.কে.এস.ৱাই.-সি.এ.দি.&দবল্যু.এম.গী মখাদা কভর তৌরিবা কলতিভেবল কম্মান্দ এরিয়া (সি.সি.এ.) (হেক্তর লিশিং)
১
আন্ধ্র প্রদেশ
০.৯৩
২
অসাম
২৫.৪০
৩
বিহার
১৬.০৩
৪
ছত্তিশগর
২.০৭
৫
গৱা
১.০৪
৬
গুজরাত
৬১২.৯০
৭
জম্মু & কাশ্মির
১.৭২
৯
কর্নাতকা
০.০০
১০
কেরলা
২৭.২১
১১
মধ্য প্রদেশ
০.৬০
১২
মহারাস্ত্র
১৮৬.০৯
১৩
মনিপুর
১১৭.৪১
১৪
ওরিশা
৮.৬৭
১৫
পঞ্জাব
৬৫.৩৭
১৬
রাজস্থান
২০.৫৩
১৭
তেলঙ্গনা
৪৬.৬৪
১৯
লদাখ
১০.৬৮
অপুনবা
১,১৪৩.২৯
B. পি.এম.কে.এস.ৱাই.-ঐচ.কে.কে.পি.-এস.এম.আই. & আর.আর.আর.
সেরিএল নম্বর
রাজ্য
ইরিগেসন পোতেস্নিএল ক্রিয়েতেদ
(হেক্তর লিশিংদা)
পি.এম.কে.এস.ৱাই.-ঐচ.কে.কে.পি.-এস.এম.আই.
পি.এম.কে.এস.ৱাই.-ঐচ.কে.কে.পি.-আর.আর.আর.
১
অরুনাচল প্রদেশ
১.১৮
-
২
অসাম
২৫.৭১
-
৩
বিহার
২৫.০৭
১৭.৮৭
৪
ছত্তিশগর
১.৩০
-
৫
হিমাচল প্রদেশ
১৩.৫৩
-
৬
জে&কে & লদাখ
১৫.০৬
-
৭
ঝার্খন্দ
৫.৬৮
-
৯
মধ্য প্রদেশ
-
৮.০০
১০
মনিপুর
৭.২৯
০
১১
মেঘলায়া
৯.৯৫
০.২৭
১২
মিজোরাম
০.৪৯
-
১৩
নগালেন্দ
২.০২
-
১৪
সিক্কিম
০.৮৫
১৬
উত্তরাখন্দ
৭.১৫
-
১৭.
গুজরাত
-
১.২৭
১৮.
ওরিশা
-
২.৬১
১৯.
রাজস্থান
-
২.৯২
২০.
তমিল নাদু
-
৩.৬৪
২১.
তেলঙ্গনা
-
২১.৪২
২২.
উত্তর প্রদেশ
-
২.৩৫
অপুনবা
১১৫.২৮
৬০.৩৫
C. পি.এম.কে.এস.ৱাই.-ঐচ.কে.কে.পি.-জি.দবল্যু.
সেরিএল নম্বর
প্রোজেক্তশিং
কভর তৌরিবা প্রোজেক্ত কম্মান্দ
(হেক্তরদা)
১
অসাম-ফেজ-I
১৯,১১৬
২
অসাম ফেজ-II
১৯,৫৩২
৩
অরুনাচল প্রদেশ-ফেজ-I
১,৭৮৫
৪
অরুনাচল প্রদেশ ফেজ –II
১,৯৫৭
৫
নগালেন্দ
৬৬৭
৬
ত্রিপুরা ফেজ-I
৩৩৯
৭
ত্রিপুরা ফেজ-II
৬৪৬
৮
মনিপুর
২০৫৭
৯
মিজোরাম
৩৩৩
১০
য়ু.পি.
২৭,৩১১
১১
উত্তরাখন্দ
১,০৩০
১২
গুজরাত
১,৮৬৬
১৩
তমিলনাদু
৬০৩
অপুনবা
৭৭,২৪২

Ministry of Jal Shakti
Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana
09 FEB 2023 4:49PM by PIB Delhi
Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana (PMKSY) is an umbrella scheme, consisting of two major components being implemented by this Ministry, namely, Accelerated Irrigation Benefit Programme (AIBP), and Har Khet Ko Pani (HKKP). HKKP, in turn, consists of four sub-components: (i) Command Area Development & Water Management (CAD&WM); (ii) Surface Minor Irrigation (SMI); (iii) Repair, Renovation and Restoration (RRR) of Water Bodies; and (iv) Ground Water (GW) Development. In 2016, with launch of revised AIBP format, CAD&WM sub-component of HKKP was taken up for pari passu implementation with AIBP.
In addition, PMKSY consists of two other components implemented by other Ministries. Per Drop More Crop (PDMC) component was being implemented by Department of Agriculture and Farmers Welfare under the umbrella of PMKSY, which is now being implemented separately. Further, Watershed Development component (WDC) of PMKSY is being implemented by Department of Land Resources.
Works carried out under Har Khet Ko Pani (HKKP) component of PMKSY in various States of the country, including Maharashtra, during the last five years is given at Annexure.
Continuation of PMKSY-HKKP for the period 2021-26 has been approved by Government of India, with the target for creation of 4.5 lakh hectare of irrigation potential through SMI and RRR of water bodies, and implementation of ground water component for completion of ongoing projects. Further, CAD&WM component of PMKSY being implemented pari passu with AIBP targets completion of the ongoing CAD&WM major/ medium projects with coverage of cultivable command area of 30.23 lakh hectare during 2021-22 to 2025-26.
Progress made under CAD&WM component during 2021-2022 in Maharashtra is estimated to be about 16.17 thousand hectare. However, there is no project presently being implemented from Maharashtra under SMI, RRR of water bodies, or Ground Water development components of HKKP.
State Governments are mandated to monitor from time to time, the projects being implemented by them under PMKSY. During the monitoring, physical and financial progress vis-à-vis the targets is to be reviewed. Further, quality aspects of the implementation are also being monitored by the State Governments.
In addition, the projects being implemented under the scheme are also regularly monitored by Central Water Commission, as well as by a dedicated Project Management Unit (PMU) under this Ministry. Review meetings are also held at various levels in the Ministry, right upto the level of the Hon’ble Minister.
Further, a special cell for monitoring of the bottlenecks and grievances pertaining to the projects receiving financial assistance under PMKSY-AIBP, has been provisioned. Also, third party evaluation of completed projects is also to be undertaken by this Ministry on sample basis.
Many important components of PMKSY, such as AIBP with pari passu implementation of CAD&WM, SMI and RRR, do not maintain data in terms of number of beneficiaries, and the data maintained is in terms of area covered. However, considering the average land holding for these components, along with the number of beneficiaries reported for other components of PMKSY, it is estimated that more than 125 lakh farmers have benefitted under different components of PMKSY since 2015.
This information was given by the Minister of State for Jal Shakti, Shri Bishweswar Tudu in a written reply in Lok Sabha today.
*****
AS
ANNEXURE
Progress made under different components of PMKSY-HKKP during last five years
A. CAD&WM
S. No.
State
Cultivable command area (CCA) covered under PMKSY-CAD&WM (thousand hectare)
1
Andhra Pradesh
0.93
2
Assam
25.40
3
Bihar
16.03
4
Chhattisgarh
2.07
5
Goa
1.04
6
Gujarat
612.90
7
Jammu & Kashmir
1.72
9
Karnataka
0.00
10
Kerala
27.21
11
Madhya Pradesh
0.60
12
Maharashtra
186.09
13
Manipur
117.41
14
Odisha
8.67
15
Punjab
65.37
16
Rajasthan
20.53
17
Telangana
46.64
19
UT of Ladakh
10.68
Total
1,143.29
B. PMKSY-HKKP- SMI & RRR
S. No.
State
Irrigation Potential created
(in thousand hectare)
PMKSY-HKKP SMI
PMKSY-HKKP-RRR
1
Arunachal Pradesh
1.18
-
2
Assam
25.71
-
3
Bihar
25.07
17.87
4
Chhattisgarh
1.30
-
5
Himachal Pradesh
13.53
-
6
J&K & Ladakh
15.06
-
7
Jharkhand
5.68
-
9
Madhya Pradesh
-
8.00
10
Manipur
7.29
0
11
Meghalaya
9.95
0.27
12
Mizoram
0.49
-
13
Nagaland
2.02
-
14
Sikkim
0.85
16
Uttarakhand
7.15
-
17.
Gujarat
-
1.27
18.
Odisha
-
2.61
19.
Rajasthan
-
2.92
20.
Tamil Nadu
-
3.64
21.
Telangana
-
21.42
22.
Uttar Pradesh
-
2.35
Total
115.28
60.35
C. PMKSY-HKKP- GW
S.No
Projects
Project command covered
(in hectare)
1
Assam-Ph-I
19,116
2
Assam Phase-II
19,532
3
Arunachal Pradesh-Ph-I
1,785
4
Arunachal Pradesh Ph –II
1,957
5
Nagaland
667
6
Tripura Ph-I
339
7
Tripura Ph-II
646
8
Manipur
2057
9
Mizoram
333
10
U.P.
27,311
11
Uttarakhand
1,030
12
Gujarat
1,866
13
Tamil Nadu
603
Total
77,242