ৰাষ্ট্ৰপতি সচিবালয়
ত্ৰয়োদশ ৰাষ্ট্ৰীয় ভোটাৰ দিৱস উদযাপনত ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ অংশগ্ৰহণ
ৰাষ্ট্ৰপতি মূৰ্মুৰ সকলো নাগৰিককে ভোটদানক ৰাষ্ট্ৰ-নিৰ্মাণলৈ তেওঁলোকৰ বৰঙণি বুলি বিবেচনাৰ আহ্বান
25 JAN 2023 3:07PM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মূৰ্মুয়ে আজি (২৫ জানুৱাৰী, ২০২৩) নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত ত্ৰয়োদশ ৰাষ্ট্ৰীয় ভোটাৰ দিৱস উদযাপনৰ কাৰ্য্যসূচীত অংশগ্ৰহণ আৰু উপস্থিতসকলক সম্বোধন কৰে। ইয়াতে ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে ২০২২ ত নিৰ্বাচনসমূহ পৰিচালনাৰ ক্ষেত্ৰত অসামান্য প্ৰদৰ্শন আগবঢ়োৱাৰ বাবে ৰাজ্যিক আৰু জিলা পৰ্য্যায়ৰ বিষয়াসকলক ২০২২ বৰ্ষৰ ৰাষ্ট্ৰীয় বঁটা প্ৰদান কৰে। ভোটাৰৰ সজাগতাৰ ক্ষেত্ৰত আগবঢ়োৱা মূল্যৱান বৰঙণিৰ বাবে চৰকাৰী সংবাদ মাধ্যম আৰু যোগাযোগ সংস্থা তথা আন-আন বিভাগৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশীদাৰসকলকো ৰাষ্ট্ৰীয় বঁটাসমূহ প্ৰদান কৰা হয়।
ইয়াত সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে কয় যে সংবিধান সভাৰ সদস্যসকলে নাগৰিকসকলৰ জ্ঞানৰ প্ৰতি অপৰিসীম বিশ্বাস প্ৰকাশেৰে প্ৰাপ্তবয়স্ক ফ্ৰেঞ্চাইজিৰ ভিত্তিত নিৰ্বাচনৰ ব্যৱস্থা কৰিছিল। ভাৰতৰ জনসাধাৰণে তেওঁলোকৰ এই বিশ্বাসক সত্য প্ৰমাণিত কৰিছে। ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰক বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ, স্পন্দনশীল আৰু সুস্থ গণতন্ত্ৰ হিচাপে সন্মান কৰা হয়।
ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে কয় যে বিগত সাতটা দশকত আমাৰ দেশত নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াৰ জৰিয়তে সামাজিক বিপ্লৱ সম্ভৱ হৈ উঠিছে। আমাৰ গণতন্ত্ৰৰ এক বৃহৎ সফলতা এয়ে যে দুৰ্গম অঞ্চলসমূহত বসবাস কৰা সাধাৰণ ভোটাৰসকলে দেশ বা ৰাজ্যখন কোনে আৰু কেনেকৈ শাসন কৰিব, তাৰ নিৰ্ণয়ত তেওঁলোকৰ এটি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আছে বুলি অনুভৱ কৰে। সংবিধানখনত সন্নিৱিষ্ট সামাজিক, অৰ্থনৈতিক আৰু ৰাজনৈতিক ন্যায়ৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ আমাৰ গণতন্ত্ৰ নিৰন্তৰভাৱে অগ্ৰসৰ হৈ আহিছে বুলি তেওঁ কয়। তেওঁ নিৰ্বাচন আয়োগ আৰু আন সকলো অংশগ্ৰহণকাৰীৰ ঐক্যবদ্ধ প্ৰচেষ্টাত আমাৰ গণতন্ত্ৰ অধিক শক্তিশালী হ’ব বুলি আস্থা প্ৰকাশ কৰে।
ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে কয় যে ভোটাৰসকলক উৎসাহিত কৰিবলৈ নিৰ্বাচন আয়োগৰ মূলমন্ত্ৰ ‘কোনো ভোটাৰ বাদ নপৰা’ (no voter to be left behind), এটি প্ৰশংসনীয় বাৰ্তা। এই বাক্যই সকলো ভোটাৰৰ বাবেই ভোটদান প্ৰক্ৰিয়াটোক সহজ কৰি তুলিবলৈ নিৰ্বাচন আয়োগৰ লক্ষ্যক প্ৰতিফলিত কৰিছে। এই বৰ্ষৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ভোটাৰ দিৱসৰ বিষয়বস্তু ‘নাথিং লাইক ভোটিং, আই ভোট ফৰ চিঅ’ৰ’ য়ে ভোটাৰসকলৰ সংকল্পক প্ৰকাশ কৰিছে বুলি তেওঁ কয়। তেওঁ আৰু কয় যে নিৰ্বাচন আয়োগ আৰু ভোটাৰসকলৰ সামূহিক বৰঙণিয়ে আমাৰ দেশৰ নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াটোক সুদৃঢ় কৰিছে। তেওঁ সকলো নাগৰিককে ভোটদানক ৰাষ্ট্ৰ-নিৰ্মাণলৈ তেওঁলোকৰ বৰঙণি হিচাপে বিবেচনা কৰিবলৈ আহ্বান জনায় আৰু ‘ৰাষ্ট্ৰ সৰ্বোচ্চ’ মনোভাৱেৰে ভোটদান কৰিব লাগিব বুলি কয়।
ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে কয় যে গণতান্ত্ৰিক প্ৰক্ৰিয়াটোত মহিলাসকলৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণ ক্ৰমাগতভাৱে বৃদ্ধি পোৱাটো আমাৰ নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়া আৰু আমাৰ গণতন্ত্ৰৰ এক বৃহৎ সাফল্য। ২০১৯ ৰ সাধাৰণ নিৰ্বাচনত পুৰুষতকৈ মহিলা ভোটাৰৰ সংখ্যা অলপ বেছি আছিল। লগতে মন কৰিবলগীয়া কথাটো হৈছে আমাৰ সংসদৰ ইতিহাসত প্ৰথমবাৰৰ বাবে উভয় সদনতে মহিলা সাংসদৰ সংখ্যাই শতক অতিক্ৰম কৰিছে। গাওঁ পঞ্চায়তৰপৰা সংসদলৈকে মহিলাসকলে যথেষ্ট অৰিহণা যোগাইছে। তেওঁলোকৰ অংশগ্ৰহণ তথা সংখ্যা আৰু বৃদ্ধি পাব লাগে।
ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে মুখ্য নিৰ্বাচনী আয়ুক্ত শ্ৰী ৰাজীৱ কুমাৰৰপৰা ‘ইলেকটিং দ্য ফাৰ্ষ্ট চিটিজেন – এন ইলাষ্ট্ৰেটেড ক্ৰনিকেল অৱ ইণ্ডিয়াজ প্ৰেচিডেনচিয়েল ইলেকচনছ’ শীৰ্ষক এখনি গ্ৰন্থৰ প্ৰথম কপিটো গ্ৰহণ কৰে। এই গ্ৰন্থখনে দেশখনৰ ৰাষ্ট্ৰপতি নিৰ্বাচনসমূহৰ ঐতিহাসিক যাত্ৰাৰ আভাস দাঙি ধৰিছে।
২০১১ ৰপৰা ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগৰ প্ৰতিষ্ঠা দিৱস (১৯৫০ ৰ ২৫ জানুৱাৰী) উপলক্ষে সমগ্ৰ দেশতে প্ৰতি বছৰে ২৫ জানুৱাৰীৰ দিনটোক ৰাষ্ট্ৰীয় ভোটাৰ দিৱস হিচাপে পালন কৰি অহা হৈছে। এই উদযাপনৰ মূল উদ্দেশ্য হৈছে নাগৰিকসকলৰ মাজত নিৰ্বাচনী সজাগতা সৃষ্টি আৰু নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াটোত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ তেওঁলোকক উৎসাহিত কৰা। ৰাষ্ট্ৰীয় ভোটাৰ দিৱসে নতুনকৈ যোগ্য যুৱ ভোটাৰসকলকে প্ৰমুখ্য কৰি ভোটাৰসকলৰ অন্তৰ্ভুক্তিৰ ক্ষেত্ৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীৰ ভাষণৰ বাবে অনুগ্ৰহ কৰি ইয়াত ক্লিক কৰক-

President's Secretariat
PRESIDENT OF INDIA GRACES THE 13TH NATIONAL VOTERS’ DAY CELEBRATIONS
PRESIDENT MURMU URGES ALL CITIZENS TO CONSIDER VOTING AS THEIR CONTRIBUTION TO NATION-BUILDING
25 JAN 2023 3:07PM by PIB Delhi
The President of India, Smt Droupadi Murmu, graced and addressed the 13th National Voters’ Day Celebrations in New Delhi today (January 25, 2023). On the occasion, the President presented the National Awards for the year 2022 to State and District level officers for their outstanding performance in the conduct of elections during 2022. National Awards were also presented to important stakeholders like government media and communication organizations and other departments for their valuable contribution towards voters’ awareness.
Addressing the gathering, the President said that the members of the Constituent Assembly expressed immense faith in the wisdom of citizens and made the provision of election on the basis of adult franchise. The people of India have made their belief true. India's democracy is respected as the world's largest, vibrant and stable democracy.
The President said that social revolution has been possible in our country during the past seven decades through the election process. It is a great success of our democracy that the common voter living in remote areas feels that he/she has a major role in deciding who would and how they would govern the country or state. She said that our democracy is continuously moving forward towards achieving the objectives of social, economic and political justice enshrined in the Constitution. She expressed confidence that with the combined efforts of the Election Commission and all other participants, our democracy would become stronger.
The President said that the motto of the Election Commission 'no voter to be left behind' to motivate the voters, is commendable. This sentence explains the goal of the Election Commission to make the voting process easier for all voters. She said that the theme of this year's National Voters' Day ‘Nothing Like Voting, I Vote for Sure’ shows the resolve of the voters. The collective contribution of the Election Commission and the voters strengthens the electoral process of our country. She urged all citizens to consider voting as their contribution to nation-building and must vote with the spirit of 'nation paramount'.
The President said that it is a great achievement of our election process and our democracy that the active participation of women in the democratic process is continuously increasing. In the 2019 general election, the number of female voters was slightly higher than that of males. Also noteworthy is the fact that for the first time in the history of our Parliament, both the Houses together, the number of women parliamentarians has crossed the hundred mark. From Gram Panchayat to Parliament, women are contributing significantly. Their participation and numbers should increase further.
The President received the first copy of a book titled ‘Electing the First Citizen - An illustrated Chronicle of India’s Presidential Elections’ from the Chief Election Commissioner, Shri Rajiv Kumar. This book gives glimpses into the historic journey of Presidential Elections in the country.
Since 2011, National Voters’ Day has been celebrated on January 25 every year, all across the country to mark the foundation day of the Election Commission of India, i.e. 25th January 1950. The main purpose of this celebration is to create electoral awareness amongst citizens and encourage them to participate in the electoral process. The National Voters' Day is also used to facilitate enrolment of voters, specially the newly eligible young voters.
Please click here to see the President's Speech -