Ministry of Jal Shakti
CENTRAL GROUND WATER BOARD ORGANISES WORKSHOP ON ‘SUCCESS STORIES OF NAQUIM STUDIES AND PMKSY-HKKP-GW SCHEMES IN NORTH EAST AND EAST INDIA’
24 JAN 2023 4:56PM by PIB Delhi
The North Eastern Region, Guwahati in association with the Eastern Region, Kolkata, Central Ground Water Board (CGWB), Department of Water Resources, River Development & Ganga Rejuvenation, Ministry of Jal Shakti, Govt of India organized a One Day Workshop today on, ‘Success Stories of NAQUIM Studies and PMKSY-HKKP-GW Schemes in North East and East India’ in Guwahati, Assam. The objective of this workshop was to disseminate findings of National Aquifer Mapping and Management (NAQUIM) studies, making the stakeholders aware of the potential use of the NAQUIM outputs, popularizing successful case studies of NAQUIM studies and Pradhan Mantri Krishi Sinchayi Yojana (PMKSY) - Har Khet Ko Paani (HKKP) – Ground Water (GW) schemes specially in NE states and obtaining feedback of the stakeholders.
• Workshop aims to promote adoption of best practices emerging from NAQUIM Studies & PMKSY – HKKP - GW scheme among Eastern & North Eastern States
• The Minister of Housing, Urban affairs & Irrigation, Govt. of Assam expresses concern over depletion of water level, particularly in Guwahati city
• Minister highlights the need to minimise wastage of water and stresses on People Participation towards water conservation
• Irrigation Secretary, Govt of Assam elaborated on the success of implementation of PMKSY-HKKP-GW scheme in the State of Assam
• Shri Subodh Yadav, JS, DoWR, RD & GR presents groundwater scenario of India, National Perspective of NAQUIM and future plans
• Shri. A. K. Agarwal, Member (HQ), CGWB, Faridabad discusses scope of utilisation NAQUIM outputs
• The prime objective of the workshop was to make the stakeholders aware of the potential use of the NAQUIM outputs
• During the technical sessions, 8 presentations held on NAQUIM findings in the North Eastern States, West Bengal, Sikkim, Andaman & Nicobar Islands by the CGWB Scientists
• Groundwater experts share views for ensuring best possible use of NAQUIM findings for sustainable development of groundwater resources
The Minister of Housing, Urban affairs & Irrigation, Govt of Assam, Shri Ashok Singhal inaugurated the workshop with the ‘Jal Kalash Sthapana’ along with other dignitaries. This was followed by release of two Workshop volumes on NAQUIM findings. The first volume covering the state wise NAQUIM Findings and the other covering various scientific research papers came out of the NAQUIM study. Addressing the gathering, Shri Ashok Singhal expressed his concern over depletion of water level, particularly in the Guwahati city and urged the need to minimise wastage and stressed on People Participation on its conservation.
During the technical sessions, eight presentations were held on NAQUIM findings in the North Eastern States, West Bengal, Sikkim, Andaman & Nicobar Islands by the CGWB Scientists. The workshop was followed by a plenary session where renowned groundwater experts from various parts of the country took part and shared their views for ensuring the best possible use of the NAQUIM findings for sustainable development of the groundwater resources.
Earlier, Shri Suresh Chandra Kapil, Regional Director, CGWB, Guwahati welcomed the gathering and explained the objective of the workshop. Shri Subodh Yadav, Joint Secretary in DoWR, RD & GR, Ministry Jal Shakti presented groundwater scenario of India, National Perspective of NAQUIM and future plans. Shri M. S. Manivannan, Commissioner and Secretary Irrigation, Govt of Assam, discussed on implementation of PMKSY-HKKP-GWI schemes in the State of Assam. Shri A. K. Agarwal, Member (HQ), CGWB, Faridabad discussed on concept of NAQUIM and its objectives and scope of utilisation NAQUIM outputs. Shri Pabitra Ram Khaund, Secretary, Irrigation, Govt of Assam elaborated on the success of implementation of PMKSY-HKKP-GW scheme in the State of Assam. Dr. S. Vijayakumar, Scientist – G & Head, NIH, Guwahati addressed the gathering on how outputs of the NAQUIM findings can be utilised. Dr. Anadi Gayan, Regional Director, CGWB, Kolkata delivered vote of thanks.
National Aquifer Mapping and Management (NAQUIM) programme has been taken up by CGWB with the objectives of delineation of aquifers, characterisation of aquifers, identification of issues and preparing management plans for sustainable management of ground water. Major areas where NAQUIM outputs have been used include, Drinking water source finding and source sustainability; selection of sites for Artificial Recharge; Safe Drinking water in Arsenic affected areas; Delineation of artesian zones; Assured irrigation through ground water in areas that have adequate ground water potential (like PMKSY-HKKP-GW); Implementation of water conservation and AR recommendations; Ground Water Regulation based on NAQUIM recommendation; Rejuvenation of Springs, National Schemes like, National Hydrology Project, Atal Bhujal Yojana, Jal Jeevan Mission etc.
THE MINISTER OF HOUSING, URBAN AFFAIRS & IRRIGATION, GOVT OF ASSAM, SHRI ASHOK SINGHAL INAUGURATING THE WORKSHOP WITH ‘JAL KALASH STHAPANA’ ALONG WITH OTHER DIGNITARIES
WORKSHOP ON ‘SUCCESS STORIES OF NAQUIM STUDIES AND PMKSY-HKKP-GW SCHEMES IN NORTH EAST AND EAST INDIA’ HELD IN GUWAHATI

জল শক্তি মন্ত্রালয়
সেন্ত্রেল গ্রাউন্দ ৱাতর বোর্দনা ‘অৱাং নোংপোক অমদি নোংপোক ভারত্তা নাকুইম স্তদিজ অমদি পি.এম.কে.এস.ৱাই.-ঐচ.কে.কে.পি.-জি.দব্লিউ. স্কীমশিংগী মায় পাকপগী ৱারী’ হায়বসিদা ৱর্কসোপ পাঙথোকখ্রে
24 JAN 2023 4:56PM by PIB Imphal
নোর্থ ইস্তর্ন রীজন, গুৱাহাতীনা ইস্তর্ন রীজন, কোলকতা, সেন্ত্রেল গ্রাউন্দ ৱাতর বোর্দ (সি.জি.দব্লিউ.বি.), দিপার্তমেন্ত ওফ ৱাতর রিসোর্সেস, রিভর দিভেলপমেন্ত এন্দ গঙ্গা রিজুবিনেসন, জল শক্তি মন্ত্রালয়, ভারত লৈঙাক্কা খুৎশম্নদুনা ‘অৱাং নোংপোক অমদি নোংপোক ভারত্তা নাকুইম স্তদিজ অমদি পি.এম.কে.এস.ৱাই.-ঐচ.কে.কে.পি.-জি.দব্লিউ. স্কীমশিংগী মায় পাকপগী ৱারী’ হায়বসিদা নোংমগী ওইবা ৱর্কসোপ অমা অসামগী গুৱাহাতীদা পাঙথোকখ্রে‍। ৱর্কসোপ অসিগী পান্দমদি নেস্নেল একুইফাইয়র মেপ্পিং এন্দ মেনেজমেন্ত (নাকুইম) স্তদিজতা ফংলকপশিং পুথোক্তুনা স্তেকহোল্দরশিংদা নাকুইম আউতপুৎশিং মতিং লৈনা শীজিন্নবা, মরুওইনা অৱাং নোংপোক স্তেৎশিংদা নাকুইম স্তদিজ অমদি প্রধান মন্ত্রী কৃসি সিঞ্চায়ী য়োজনা (পি.এম.কে.এস.ৱাই.) – হর খেৎ কো পানী (ঐচ.কে.কে.পি.) – গ্রাউন্দ ৱাতর (জি.দব্লিউ.) স্কীমশিংগী মায় পাক্লবা কেস স্তদীশিং হেন্না মশক খঙহনবা অমদি স্তেকহোল্দরশিংদগী ফীদবেক লৌবনি‍। ‍
• ৱর্কসোপ অসিনা নোংপোক অমদি অৱাং নোংপোক স্তেৎশিংদা নাকুইম স্তদিজ অমদি পি.এম.কে.এস.ৱাই. – ঐচ.কে.কে.পি. – জি.দব্লিউ. স্কীমশিংদগী ফংলকপা খ্বায়দগী ফবা থৌওংশিং শীজিন্নবদা পুক্নিং থৌগৎনবা পান্দম থম্লি
• অসাম লৈঙাক্কী হাউজিং, অর্বান এফ্যার্স অমদি ইরিগেসন মন্ত্রীনা ঈশিংগী ঈমায় হন্থরকপা, মরুওইনা গুৱাহাতী ময়োল্লমদা ওইরিবা ফীভমদা নুংনাংবা ফোঙদোকখ্রে
• মন্ত্রীনা ঈশিং মাঙহনবা হন্থহনবগী মথৌ তাবা ৱাফম থমখি অমদি ঈশিং য়োকশিনবদা মীয়াম্না শরুক য়াননবা ৱাফম থমখি
• অসাম লৈঙাক্কী ইরিগেসন সেক্রেতরীনা অসাম স্তেৎদা পি.এম.কে.এস.ৱাই. – ঐচ.কে.কে.পি. – জি.দব্লিউ. স্কীম মায় পাক্না পায়খৎপগী মরমদা মচা খায়বা ৱাফমশিং থমখি
• শ্রী সুবোধ য়াদব, জে.এস. দি.ও.দব্লিউ.আর., আর.দি. এন্দ জি.আর.না ভারতকী লৈনুংগী ঈশিংগী ফীভম, নাকুইমগী নেস্নেল পর্সপেক্তিব অমদি তুংগী থৌরাংশিং পুথোকখি
• শ্রী এ.কে. অগরৱাল, মেম্বর (ঐচ.ক্যু.), সি.জি.দব্লিউ.বি., ফরিদবাদনা নাকুইম আউৎপুৎশিং শীজিন্নবগী স্কোপ নৈনখি
• ৱর্কসোপ অসিগী মরুওইবা পান্দমদি স্তেকহোল্দরশিংদা নাকুইম আউতপুৎ মতিং লৈনা শীজিন্ননবা মমুৎ তানা খঙহনবনি
• তেক্নিকেল সেসন্দা, সি.জি.দব্লিউ.বি. সাইন্তিস্তশিংনা অৱাং নোংকোপ স্তেৎশিং, ৱেস্ত বেঙ্গল, সিক্কিম, অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথত্তা ফংখিবা নাকুইম ফাইন্দিংগী মতাঙদা প্রেজেন্তেসন ৮ তৌখি
• গ্রাউন্দৱাতর এক্সপর্তশিংনা গ্রাউন্দৱাতর রিসোর্সশিং তুং কোইনা চৎপা য়াবা মওংদা শেমগৎপদা নাকুইম্না ফংলকপশিংবু খ্বায়দগী ফগদবা মওংদা শীজিন্ননবগী ৱাখল্লোনশিং ফোঙদোক্নখি
অসাম লৈঙাক্কী হাউজিং, অর্বান এফ্যার্স অমদি ইরিগেসন মন্ত্রী, শ্রী অসোক সিংহালনা অতৈ মীথুংশিংগা লোয়ননা ‘জল কলাস স্থাপ্না’ তৌদুনা ৱর্কসোপ অদু হৌদোকখি‍। তুংদা নাকুইম ফাইন্দিংগী ৱর্কসোপ ভোল্যুম অনি ফোঙখি‍। অহানবা ভোল্যুম্না স্তেৎ-স্তেৎশিংগী নাকুইম ফাইন্দিংশিং কোনশিল্লি অদুগা অতোপ্পদুনা নাকুইম স্তদীদগী থোরকপা তোঙান তোঙানবা সাইন্তিফিক রীছর্চ পেপরশিং কোনশিল্লি‍। তিল্লিবা মীয়ামগী মফমদা ৱা ঙাঙলদুনা, শ্রী অসোক সিংহালনা লমদম অসিদা, মরুওইনা গুৱাহাতী ময়োল্লমদা লৈনুংগী ঈশিং ময়েং তাথরকপগী মতাঙদা নুংনাংবা ফোঙদোকখি অমদি ঈশিং মাঙহনবা হন্থহনবগী মথৌ তাবা ফোঙদোক্লদুনা ঈশিং য়োকশিনবদা মীয়াম্না শরুক য়াননবা ৱাফম থমখি‍।
তেক্নিকেল সেসন্দা, সি.জি.দব্লিউ.বি. সাইন্তিস্তশিংনা অৱাং নোংকোপ স্তেৎশিং, ৱেস্ত বেঙ্গল, সিক্কিম, অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথত্তা ফংখিবা নাকুইম ফাইন্দিংগী মতাঙদা প্রেজেন্তেসন নিপান তৌখি‍। ৱর্কসোপ অদুগী তুংদা পাঙথোকখিবা প্লেনরী সেসন অমদা লৈবাকসিগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদগী মমিং লৈরবা গ্রাউন্দৱাতর এক্সপর্তশিংনা শরুক য়াখি অমদি নাকুইম ফাইন্দিংশিংবু গ্রাউন্দৱাতর রিসোর্সশিংগী সস্তেনেবল দিভেলপমেন্ততা খ্বায়দগী ফগবদা মওংদা শীজিন্নহন্নবগীদমক মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং ফোঙদোক্নখি‍।
মমাঙদা, শ্রী সুরেস চন্দ্র কাপিল, রীজনেল দাইরেক্তর, সি.জি.দব্লিউ.বি., গুৱাহাতীনা তিল্লিবা ময়ামবু তরাম্না ওকখি অমদি ৱর্কসোপ অদুগী পান্দম শন্দোক্না তমখি‍। শ্রী সুবোধ য়াদব, জোইন্ত সেক্রেতরী, দি.ও.দব্লিউ.আর., আর.দি. এন্দ জি.আর.না ভারতকী লৈনুংগী ঈশিংগী ফীভম, নাকুইমগী নেস্নেল পর্সপেক্তিব অমদি তুংগী থৌরাংশিং পুথোকখি‍। অসাম লৈঙাক্কী ইরিগেসন কম্মিস্নর অমদি সেক্রেতরী শ্রী এস. মনিবন্নন্না অসাম স্তেৎদা পি.এম.কে.এস.ৱাই. – ঐচ.কে.কে.পি. – জি.দব্লিউ. স্কীম মায় পাক্না পায়খৎপগী মরমদা মচা খায়বা ৱাফমশিং থমখি‍। শ্রী এ.কে. অগরৱাল, মেম্বর (ঐচ.ক্যু.), সি.জি.দব্লিউ.বি., ফরিদবাদনা নাকুইম আউৎপুৎশিং শীজিন্নবগী স্কোপ নৈনখি‍। অসাম লৈঙাক্কী ইরিগেসন সেক্রেতরী পবিত্র রাম খৌন্দনা অসাম স্তেৎদা পি.এম.কে.এস.ৱাই. – ঐচ.কে.কে.পি. – জি.দব্লিউ. স্কীম মায় পাক্না পায়খৎপগী মরমদা মচা খায়বা ৱাফমশিং থমখি‍। দোক্তর এস. বিজয়কুমার, সাইন্তিস্ত – জি. হেদ, এন.আই.ঐচ. গুৱাহাতীনা নাকুইম ফাইন্দিংগী মহৈশিং অদু কমদৌনা শীজিন্নবা য়াগদগে হায়বসিদা ৱা ঙাঙখি‍। দোক্তর অনারী গয়ন, রীজনেল দাইরেক্তর, সি.জি.দব্লিউ.বি., কোলকতানা থাগৎ ৱাহৈ থমখি‍।
নেস্নেল একুইফর মেপ্পিং এন্দ মেনেজমেন্ত (নাকুইম) প্রোগ্রাম অসি সি.জি.দব্লিউ.বি.না একুইফরশিং দিলাইনিএত তৌবা, করেক্তরাইজেসন তৌবা, ইসুশিং মশক খঙদোকপা অমদি গ্রাউন্দ ৱাতর সস্তেনেবল মওইবা মওংদা মেনেজমেন্ত তৌনবগী মেনেজমেন্ত প্লানশিং শেম্নবগী পান্দমদা পায়খৎপনি‍। নাকুইম আউতপুৎ শীজিন্নরিবা মরুওইবা হীরমশিংদি থক্নবা ঈশিংগী সোর্স থিবা অমদি মদুবু তুং কোইনা চৎহনবা; আর্তিফিসিএল রিচার্জকী মফমশিং খন্দোকপা; অর্সেনিক্না শোকহল্লবা মফমশিংদা অফবা থক্নবা ঈশিং ফংহনবা; অর্তেজিসন জোনশিং দিলাইনিএৎ তৌবা; লৈনুংগী ঈশিংগী মতিং মরাং কায়না লৈবা মফমশিংদা লৈনুংগী ঈশিং শীজিন্নরগা ঈথৈ লৌখোংগী থবক পায়খৎপা (পি.এম.কে.এস.ৱাই.-ঐচ.কে.কে.পি.-জি.দব্লিউ.নচিংবা); ঈশিং য়োকশিনবা অমদি এ.আর. রিকম্মেন্দেসনগী থবক পায়খৎপা; নাকুইম রিকম্মেন্দেসন্দা য়ুম্ফম ওইরগা গ্রাউন্দ ৱাতর রিগুলেসন শেম্বা; ঈফুৎশিং নৌনা হিঙ্গৎহনবা, নেস্নেল হায়দ্রোলোজী প্রোজেক্ত, অতল ভুজল য়োজনা, জল জীবন মিসন্নচিংবা নেস্নেল স্কীমশিং য়াওরি‍।
অসাম লৈঙাক্কী হাউজিং, অর্বান এফ্যার্স অমদি ইরিগেসন মন্ত্রী, শ্রী অসোক সিংহালনা অতৈ মীথুংশিংগা লোয়ননা ‘জল কলাস স্থাপ্না’ তৌদুনা ৱর্কসোপ হৌদোকপা
‘অৱাং নোংপোক অমদি নোংপোক ভারত্তা নাকুইম স্তদিজ অমদি পি.এম.কে.এস.ৱাই.-ঐচ.কে.কে.পি.-জি.দব্লিউ. স্কীমশিংগী মায় পাকপগী ৱারী’ হায়বসিদা ৱর্কসোপ অমা গুৱাহাতীদা পাঙথোকপা