Ministry of Tribal Affairs
Military Tattoo & Tribal Dance Festival to be held in New Delhi on 23rd & 24th January to celebrate Parakram Diwas on birth anniversary of Netaji Subhas Chandra Bose
‘Aadi Shaurya - Parv Parakram ka' combines culture with courage in an impactful manner: Shri Arjun Minda
17 JAN 2023 8:04PM by PIB Delhi
Highlights:
• The two-day festival will showcase the prowess of the Armed Forces and the ethnic beauty of India’s tribal culture.
• An hour of traditional dance performances (Khukhri Dance, Gatka, Mallakhamb, Kalaripaytu, Thangta) by tribal artists from across the country will be held on the occasion.
As part of the Republic Day Celebrations 2023 and to mark the 126th birth anniversary of Netaji Subhas Chandra Bose (celebrated as Parakram Diwas), a Military Tattoo & Tribal Dance Festival ‘Aadi Shaurya - Parv Parakram Ka’ will be held at Jawaharlal Nehru stadium, New Delhi on January 23 & 24, 2023. The two-day festival will showcase the prowess of the Armed Forces and the ethnic beauty of India’s tribal culture. Free tickets are available through www.bookmyshow.com.
The Union Minister for Tribal Affairs Shri Arjun Munda said " It is a unique initiative which has been taken to celebrate Parakram Diwas on the birth of anniversary of Subhas Chandra Bose."
Shri Arjun Munda also added that it is a combination of display of military tattoo and tribal dance forms representing Adi Shaurya .Union Minister said that tribals have been protectors of country's resources i.e Jal, Jangal and Jameen ( Water, forest, land) since times immemorial.He also added that the tribals fought valiantly against the colonial rule during freedom struggle and laid their lives for the country.
Shri Arjun Munda also added that Adi Shaurya or 'Parv Parakram ka' combines culture with courage in an impactful manner. Union Minister also urged everyone to come to JLN Stadium on 23rd and 24th to see the wonderful display of Tribal Dance forms drawn from various parts of the country in the spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat.
Breifing Media , Additional Secretary,Tribal Affairs , Ms R. Jaya said “We are expecting a grand program where soilders of three services will perform and there will be a dance performance by 20 tribal groups. For the first time this type of program is being organized and we all are very excited because this program is being organized in Amrit Kaal.”
The programme comprises a Military Tattoo (Paramotor Gliding, Hot Air Balloon, Horse Show, Motor Cycle Display, Air Warrior Drill, Navy Band) and an hour of traditional dance performances (Khukhri Dance, Gatka, Mallakhamb, Kalaripaytu, Thangta) by tribal artists from across the country. The grand finale includes a performance by famous singer Shri Kailash Kher.
The aim of the festival is to remember the sacrifices of the country’s bravehearts and celebrate the rich cultural heritage which makes India so unique and diverse. The objective is to celebrate together the bravery of Netaji Subhas Chandra Bose; embrace the true spirit of India and renew the commitment to building a strong and prosperous ‘New India’. Ministry of Defence and Ministry of Tribal Affairs are jointly organising the event, with Indian Coast Guard being the coordinating agency.
Other related links

ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসকী মপোক কুমওন্দা পরাক্রম দিবস পাঙথোক্নবগীদমক জনুৱারী ২৩ অমদি ২৪দা নই দিল্লীদা মিলিতরী তেতু এন্দ ত্রাইবেল দান্স ফেস্তিবেল পাঙথোক্কদৌরি
‘আদি সৌর্য় – পর্ব পরাক্রম কা’না ইথিল পীগদবা মওংদা নাৎকা থৌনা লিংজেলগা পুনশিল্লি: শ্রী অর্জুন মুন্দা
17 JAN 2023 8:04PM by PIB Imphal
হায়লাইতশিং:
• নুমিৎ নিনি চত্থগদবা কুমহৈ অসিনা আর্ম্দ ফোর্সেসকী মপাঙ্গল অমদি ভারতকী ত্রাইবেল কল্চরগী ফুরুপকী ফজবশিং উৎকনি‍।
• থৌরম অসিদা লৈবাক শিনবা থুংবদগী ত্রাইবেল আর্তিস্তশিংনা পুং অমা শাংবা ত্রেদিস্নেল দান্স পর্ফোর্মেন্সশিং (খুখ্রি দান্জ, গত্কা, মল্লখম্ব, কলারিপেতু, থাঙ-তা) উৎকনি‍।
রিপব্লিক দে সেলেব্রেসন ২০২৩গী শরুক ওইনা অমদি নেতাজী সুভাস চন্দ্র মোসকী ১২৬শুবা মপোক কুমওন (পরাক্রম দিবস হায়না পাঙথোক্লিবা) পাঙথোকপা ওইনা, জনুৱারী ২৩ অমদি ২৪, ২০২৩দা নই দিল্লীগী জৱাহরলাল নেহরু স্তেদিয়মদা মিলিতরী তেতু এন্দ ত্রাইবেল দান্স ফেস্তিবেল ‘আদি সৌর্য় – পর্ব পরাক্রম কা’ পাঙথোক্কদৌরি‍। নুমিৎ নিনি চত্থগদবা কুমহৈ অসিনা আর্ম্দ ফোর্সেসকী মপাঙ্গল অমদি ভারতকী ত্রাইবেল কল্চরগী ফুরুপকী ফজবশিং উৎকনি‍। মমল তিংদবা তিকেৎ www.bookmyshow.com গী খুত্থাঙদা ফংগনি‍।
ত্রাইবেল এফ্যার্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী অর্জুন মুন্দানা হায়খিবদা, “সুভাস চন্দ্র বোসকী মপোক কুমওন থৌরমদা পরাক্রম দিবস পাঙথোক্নবা লৌখৎলিবা থৌরাং অসি তোপ তোপ্পা থৌরাং অমনি”
শ্রী অর্জুন মুন্দানা থৌরম অসি মিলিতরী তেতু অমদি ত্রাবেল দান্স পুন্না উত্তুনা আদি সৌর্য়গী মতৌ উৎলিবা মওং অমনি হায়না মখা তাখি‍। কেন্দ্র মন্ত্রীনা ত্রাইবেলশিং অসিনা ঈশিং, উমং অমদি লম হায়রিবা লৈবাকসিগী লনশিং ঙাক্তুনা লাক্লি হায়খি‍। ত্রাইবেলশিংনা নীংতম ইহৌগী মতমদা লোইলম লৈঙাক্কী মায়োক্তা থৌনা ফনা লান্থেংনখি অমদি লৈবাক্কীদমক মপুন্সি কত্থোকখি হায়নসু মহাক্না মখা তাখি‍।
আদি সৌর্য় নৎত্রগা পর্ব পরাক্রম কা অসিনা ইথিল পীগদবা মওংদা নাৎ অমসুং থৌনা লিংজেলপু পুনশিল্লি হায়নসু শ্রী অর্জুন মুন্দানা মখা তাখি‍। কেন্দ্র মন্ত্রীনা পুম্নমক্কী মফমদা ২৩ অমসুং ২৪দা জে.এল.এন. স্তেদিয়মদা থোরক্তুনা লৈবাক্কী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদগী লাক্লিবা ত্রাইবেল দান্সশিং এক ভারত শ্রেস্থ ভারতকী ৱাখল্লোন্দা উৎকদৌরিবা অসিবু মীৎয়েঙ তারনবা ৱাফম থমখি‍।
মিদিয়াগী মফমদা ৱা ঙাঙলদুনা, ত্রাইবেল এফ্যার্সকী এদিস্নেল সেক্রেতরী, মিস আর. জয়ানা হায়খি, “লান্মীগী জৱানশিংনা থৌরম কয়া পাঙথোক্কদবা অমদি ত্রাইবেল গ্রুপ ২০না দান্স পর্ফোর্মেন্স পীগদবা অচৌবা থৌরম অমা ঐখোয়না উগনি হায়না থাজরি‍। অহানবা ওইনা অসিগুম্বা মখলগী থৌরম অসি পাঙথোক্লি অমদি থৌরম অসি অমৃৎ কালগী মতমদা পাঙথোক্লিবা ওইবনা ঐখোয় য়াম্না মথুম মরাং হৌই”‍।
থৌরম অসিদা মিলিতরী তেতু অমা (পেরামোতোর গ্লাইদিং, হোৎ এয়র বেলুন, হোর্স সো, মোতোর সাইকল দিস্প্লে, এয়র ৱারিয়র দ্রিল, নেভী বেন্দ) অমদি লৈবাক শিনবা থুংবদগী লাক্কদবা ত্রাইবেল আর্তিস্তশিংগী পুং অমা শাংবা ত্রেদিস্নেল দান্স পর্ফোর্মেন্সশিং (খুখ্রি দান্জ, গত্কা, মল্লখম্ব, কলারিপেতু, থাঙ-তা) য়াওরি‍। গ্রান্দ ফিনালিদা মমিং লৈরবা শৈশকপা শ্রী কৈলাস খেরগী পর্ফোর্মেন্স অমা য়াওরি‍।
কুমহৈ অসিগী পান্দমদি লৈবাকসিগী মথৌনা ফবশিংনা কত্থোকখিবশিং নীংশিংবা অমদি ভারতপু তোপ তোপ্পা অমদি খেন্নবা কয়ানা থনবা লৈবাক অমা ওইহল্লিবা ইনাক খুল্লবা নাৎকী লনশিংবু সেলেব্রেৎ তৌবনি‍। থম্লিবা পান্দমদি নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসকী থৌনাবু পুন্না সেলেব্রেৎ তৌমিন্নবা; ভারতকী অশেংবা ৱাখল্লোনবু থাগোন্নদুনা মপাঙ্গল কনবা অমদি নুংঙাই য়াইফবা ‘অনৌবা ভারত’ অমা শেম্নবা ফিরেপ নৌহৌননা লৌমিন্নবনি‍। ইন্দিয়ন কোস্ত গার্দনা কোওর্দিনেতিং এজেন্সী ওইদুনা, দিফেন্স মন্ত্রালয় অমদি ত্রাইবেল এফ্যার্স মন্ত্রালয়না থৌরম অসি পুন্না শিনবনি‍।
অতোপ্পা মরী লৈনবা লিঙ্কশিং