Ministry of Youth Affairs and Sports
Union Minister Shri Anurag Singh Thakur addressed at Yuva Samwad: India @ 2047 program organized in Agartala today
Indoor stadiums will be built in all the eight districts of Tripura. All stadiums will have facility to play 15-20 games: Union Youth and Sports Minister
Shri Anurag Thakur urges youth to always remember the power of Ballot over Bullet
13 JAN 2023 7:28PM by PIB Delhi
Union Minister for Information & Broadcasting and Youth and Sports, Shri Anurag Thakur participated in the "Youth Dialogue, India @ 2047 Program" organized at Agartala, Tripura today. During this, he established a direct dialogue with the youth present there. Addressing the youth, he said, "When it comes to nation building, everyone's attention in the country and the world goes towards the youth. Youth means speed, youth means dreams, youth means new energy, youth means new thinking, youth means new goals, youth means future, youth means ray of hope, youth means sun. The sun burns to give light to everyone. Our youth is also working for nation building.”
Giving information about the Youth-20 being organized under the G20, the Sports and Youth Affairs Minister said, "Only our youth can fulfil Swami Vivekananda's dream of making India a Vishwaguru in the 21st century. One Narendra is fulfilling the dreams of another Narendra (Swami Vivekananda). Under the leadership of Modi ji, India is on the path of becoming a Vishwaguru and the presidency of the G20 is a reflection of this. The G20 is a platform from which India can project its glorious history and its art-culture and literature.
Union Minister further added that Y20 i.e. Youth 20 Engagement Group under G20 will also organize meetings across the country and through this, Y20 talks will be organised in all universities, Schools, NYKS, NSS, Scouts & Guides. All the leaders of the world will listen to our youth in September. He also added that in September we will submit a document to 20 best leaders of the world on how our youth will take the country and the world forward.
Describing the youth as the architect of future India, Shri Anurag Thakur said, "Our youth have to decide what India of the future will be like. Climate change affects our farmers and everyone else . What is to be done to do with the melting glaciers and climate change is all up to our youth”.
Shri Anurag Thakur also added “We have to take India forward in every field. Since 2014, in 8 years, the Central Government has built more IITs, IIMs, Medical Colleges, AIIMS in the whole of India than in the last 70 years. Central government also gave Tripura a big airport, National Forensic Science University, synthetic ground for hockey. We will build indoor stadiums in all the eight districts of Tripura. All the stadiums will have the facility to play 15-20 games. We need gymnasts and sportspersons from every district, every city."
Envisioning India after 100 years of independence, the Minister further said, "Friends, the country has completed 75 years of independence. We are celebrating the Azadi Ka Amrit Mahotsav and after next 25 years when India will celebrate 100 years of independence and then we have to enter golden age in true sense. Our yoga, music, cinema, spirituality etc. are our soft power and we have to take forward India's soft power. He also added that “Today the CEOs of the biggest companies in the world are Indians."
Describing the Modi government's policies on terrorism as decisive, Anurag Thakur said, in the last eight years, we took clear action by adopting a decisive policy against terrorism. Separatism has also been defeated. There has been a reduction of 89% in insurgency in the North East. Today AFSPA has been withdrawn from most of the areas. Record peace agreements have been made. Similarly, Article 370 was abolished in Jammu and Kashmir where st one time terrorists did not allow the tricolor to be hoisted. Today the tricolor is hoisted in every street of Kashmir. The dream of Ek Bharat Shreshtha Bharat is coming true now.
At the end of the program, Mr. Thakur called upon all the youth to become change agents and said, "Always remember, 'Ballot is more powerful than bullet'. Let's take the country forward together. Always move forward in life, never despair Let's work together as a team”.

ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଜି ଅଗରତାଲା ଠାରେ ଆୟୋଜିତ ଯୁବ ସମ୍ବାଦ : ଭାରତ @ ୨୦୪୭ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂହ ଠାକୁର
ତ୍ରିପୁରାର ସମସ୍ତ ଆଠଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ଇନଡୋର ଷ୍ଟାଡିୟମ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ । ସମସ୍ତ ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ୧୫ – ୨୦ ମ୍ୟାଚ୍ ଖେଳିବା ନିମନ୍ତେ ସୁବିଧା ରହିବ : କେନ୍ଦ୍ର ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରୀ
ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର ଯୁବକ ମାନଙ୍କୁ ବୁଲେଟ୍ ଠାରୁ ବାଲାଟ୍‌ର ଶକ୍ତି ଅଧିକ ବୋଲି ସର୍ବଦା ମନେ ରଖିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି
13 JAN 2023 7:28PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂହ ଠାକୁର ଆଜି ତ୍ରିପୁରାର ଅଗରତାଲା ଠାରେ ଆୟୋଜିତ "ଯୁବ ସମ୍ବାଦ, ଭାରତ @ ୨୦୪୭ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ’ ରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ । ଏହି ସମୟରେ ସେ ସେଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଯୁବକ ମାନଙ୍କ ସହ ସିଧାସଳଖ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିଥିଲେ । ଯୁବକ ମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, "ଯେତେବେଳେ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ କଥା ଆସେ, ଦେଶ ତଥା ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ଧ୍ୟାନ ଯୁବପିଢ଼ି ଆଡକୁ ଯାଏ । ଯୁବ ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଗତି, ଯୁବ ଅର୍ଥ ସ୍ୱପ୍ନ, ଯୁବ ଅର୍ଥ ହେଉଛି ନୂତନ ଶକ୍ତି, ଯୁବ ଅର୍ଥ ହେଉଛି ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା, ଯୁବ ଅର୍ଥ ହେଉଛି ନୂତନ ଲକ୍ଷ୍ୟ , ଯୁବ ଅର୍ଥ ଭବିଷ୍ୟତ, ଯୁବ ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଆଶାର କିରଣ, ଯୁବ ଅର୍ଥ ସୂର୍ଯ୍ୟ । ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆଲୋକ ଦେବା ପାଇଁ ସୂର୍ଯ୍ୟ ନିଜେ ଜଳିଯାଏ । ଆମର ଯୁବକମାନେ ମଧ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ”
ଜି -୨୦ ଅନୁସାରେ ଆୟୋଜିତ ଯୁବ - ୨୦ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରି ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, "କେବଳ ଆମର ଯୁବକମାନେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱଗୁରୁ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ଦେଖିଥିବା ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିପାରିବେ । ଜଣେ ନରେନ୍ଦ୍ର ଅନ୍ୟ ଜଣେ ନରେନ୍ଦ୍ର (ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ) ଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରୁଛନ୍ତି । ମୋଦୀ ଜୀ’ ଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱଗୁରୁ ହେବାର ମାର୍ଗରେ ଚାଲିଛି ଏବଂ ଜି -୨୦ ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଏହାର ପ୍ରତିଫଳନ ଅଟେ । ଜି ୨୦ ହେଉଛି ଏକ ଏମିତି ମଂଚ ଯେଉଁଠାରୁ ଭାରତ ଏହାର ଗୌରବମୟ ଇତିହାସ ଏବଂ କଳା- ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ସାହିତ୍ୟକୁ ପ୍ରତିପାତିଦ କରିପାରିବ ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଜି ୨୦ ଅନୁସାରେ ୱାଇ ୨୦ ଅର୍ଥାତ୍ ୟୁଥ୍ ୨୦ ଏଗେଜମେଂଟ ଗ୍ରୁପ୍ ମଧ୍ୟ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ବୈଠକ ଆୟୋଜନ କରିବ ଏବଂ ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ସମସ୍ତ ବିଶ୍ୱ ବିଦ୍ୟାଳୟ, ବିଦ୍ୟାଳୟ, ଏନ୍‌ୱାଇକେଏସ୍‌, ଏନ୍‌ଏସ୍‌ଏସ୍‌, ସ୍କାଉଟ୍ ଏବଂ ଗାଇଡ୍‌ରେ ୱାଇ ୨୦ ଆଲୋଚନା ଆୟୋଜନ କରାଯିବ । ସେପ୍ଟେମ୍ବର ମାସରେ ଦୁନିଆର ସମସ୍ତ ନେତା ଆମ ଯୁବକ ମାନଙ୍କ କଥା ଶୁଣିବେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ମାସରେ ଆମର ଯୁବକମାନେ ଦେଶ ତଥା ବିଶ୍ୱକୁ କିପରି ଆଗକୁ ନେବେ ସେ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଆମେ ବିଶ୍ୱର ୨୦ ଜଣ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ନେତାଙ୍କୁ ଏକ ଡକ୍ୟୁମେଂଟ/ ନଥିପତ୍ର ଦାଖଲ କରିବୁ ।
ଯୁବକ ମାନଙ୍କୁ ଭବିଷ୍ୟତର ଭାରତର ସ୍ଥପତି ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର କହିଛନ୍ତି ଯେ, "ଭବିଷ୍ୟତର ଭାରତ କିପରି ହେବ ତାହା ଆମ ଯୁବକ ମାନଙ୍କୁ ସ୍ଥିର କରିବାକୁ ପଡିବ । ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆମ କୃଷକ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ । ତରଳୁଥିବା ବରଫ ପାହାଡ ସହିତ କଣ କରିବାକୁ ହେବ?” ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆମ ଯୁବକ ମାନଙ୍କ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ ” ।
ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, “ଆମକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତକୁ ଆଗକୁ ନେଇ ଯିବାକୁ ପଡିବ ।
୨୦୧୪ ଠାରୁ ୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଗତ ୭୦ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ଅଧିକ ଆଇଆଇଟି, ଆଇଆଇଏମ୍‌, ମେଡିକାଲ୍ କଲେଜ୍‌, ଏମ୍ସ ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ତ୍ରିପୁରାକୁ ଏକ ବଡ଼ ବିମାନ ବନ୍ଦର, ନ୍ୟାସନାଲ ଫରେନସିକ୍ ସାଇନ୍ସ ୟୁନିଭରସିଟି, ହକି ପାଇଁ ସିନ୍ଥେଟିକ୍ ଖେଳ ପଡିଆ ମଧ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି । ତ୍ରିପୁରାର ସମସ୍ତ ଆଠଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ଆମେ ଇନଡୋର ଷ୍ଟାଡିୟମ ନିର୍ମାଣ କରିବୁ । ସମସ୍ତ ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ୧୫ – ୧୬ ମ୍ୟାଚ୍ ଖେଳିବାର ସୁବିଧା ରହିବ । ଆମକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସହରରୁ ଜିମ୍ନାଷ୍ଟ ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍ ମାନଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । "
ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପରେ ଭାରତର କଳ୍ପନା କରି ମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, "ବନ୍ଧୁଗଣ, ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଛି । ଆମେ ଆଜାଦିର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛୁ ଏବଂ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ପରେ ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପାଳନ କରିବ ଏବଂ ସେତେବେଳେ ଆମେ ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥେରେ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଯୁଗରେ ପ୍ରବେଶ କରିବା । ଆମର ଯୋଗ, ସଙ୍ଗୀତ, ସିନେମା, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଇତ୍ୟାଦି ଆମର ନରମ ଶକ୍ତି ଅଟେ ଏବଂ ଆମକୁ ଭାରତର ନରମ ଶକ୍ତିକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାକୁ ପଡିବ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ “ଆଜି ଦୁନିଆର ସବୁଠୁ ବଡ କମ୍ପାନୀର ସିଇଓ ହେଉଛନ୍ତି ଭାରତୀୟ ।”
ଆତଙ୍କବାଦ ଉପରେ ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ନୀତିକୁ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ଅନୁରାଗ ସିଂହ ଠାକୁର କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ନୀତି ଆପଣାଇ ସ୍ପଷ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିଛୁ । ବିଚ୍ଛିନ୍ନତାବାଦ ମଧ୍ୟ ପରାସ୍ତ ହୋଇଛି । ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ଅଂଚଳରେ ଲାଗି ରହିଥିବା ବିଦ୍ରୋହରେ ୮୯% ହ୍ରାସ ଘଟିଛି । ଆଜି ଅଧିକାଂଶ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଏଏଫ୍‌ଏସ୍‌ପିଏ ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରାଯାଇଛି । ରେକର୍ଡ ଶାନ୍ତି ଚୁକ୍ତିନାମା କରାଯାଇଛି । ସେହିଭଳି, ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରରେ ଧାରା ୩୭୦ ରଦ୍ଦ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଠାରେ ଥରେ ଆତଙ୍କବାଦୀମାନେ ଦେଶର ଜାତୀୟ ପତାକାକୁ ଉତ୍ତୋଳନ କରିବାକୁ ଦେଇନଥିଲେ । ଆଜି କାଶ୍ମୀରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାସ୍ତାରେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଉତ୍ତୋଳନ କରାଯାଇଛି । ଏକ ଭାରତ , ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ବର୍ତ୍ତମାନ ସାକାର ହେଉଛି ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଶେଷରେ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର ସମସ୍ତ ଯୁବକ ମାନଙ୍କୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ବାହକ ହେବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରି କହିଛନ୍ତି, "ସର୍ବଦା ମନେରଖ, ‘ବୁଲେଟ୍ ଅପେକ୍ଷା ବାଲାଟ୍ ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ । ଆସ, ଦେଶକୁ ଏକା ସହିତ ଆଗକୁ ନେବା । ଜୀବନରେ ସର୍ବଦା ଆଗକୁ ବଢ଼ନ୍ତୁ, କେବେ ହତାଶ ହୁଅନ୍ତୁ ନାହିଁ । ଚାଲ ଏକ ଦଳ ଭାବରେ ଏକାଠି କାମ କରିବା ” ।