Cabinet
Cabinet approves setting up of a national level Multi-state cooperative export society under Multi State Cooperative Societies (MSCS) Act, 2002
To be registered under Multi State Cooperative Societies (MSCS) Act, 2002
PACS to APEX: Primary to national level cooperatives societies including primary societies, district, state and national level federations and multi state cooperative societies can become its Member. All these cooperatives will have their elected representatives in the Board of the society as per its bye-laws.
Will act as an umbrella organization for export of surplus goods/services produced by various cooperative societies across the country with support from relevant Union Ministries.
Will help in achieving the goal of “Sahakar-se-Samriddhi” through the inclusive growth model of cooperatives.
11 JAN 2023 3:33PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved setting up and promoting a National Level multistate cooperative export society under the Multi State Cooperative Societies (MSCS) Act, 2002 with support from relevant Ministries especially Ministry of External Affairs and Department of Commerce, Ministry of Commerce and Industry through their export related policies, schemes & agencies by following the ‘Whole of Government Approach’ for undertaking exports of all goods and services produced by cooperatives and related entities..
The proposed society will provide thrust to exports from cooperative sector by acting as an umbrella organisation for carrying out and promoting exports. This will help unlocking export potential of Indian cooperatives in global markets. This proposed society will also help cooperatives in getting benefits of various export related schemes and policies of different ministries of Government of India in a focussed manner through ‘Whole of Government Approach’. This will also help in achieving the goal of “Sahakar-se-Samriddhi” though the inclusive growth model of cooperatives where the members would benefit both by realization of better prices through export of their goods and services and also by dividend distributed out of the surplus generated by the society.
Higher exports through the proposed society will increase production of goods and services by the cooperatives at various levels thus leading to more employment in the cooperative sector. Processing of goods and enhancing the services to match international standards will also generate additional employment. Increased export of cooperative products would, in turn, also promote “Make in India” thus leading to Atmanirbhar Bharat.

কেবিনেট
বহুৰাজ্যিক সমবায় সমিতি (এমএছচিএছ) আইন, ২০০২-ৰ অধীনত এখন ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ বহুৰাজ্যিক সমবায় বীজ সমিতি স্থাপনত কেবিনেটৰ অনুমোদন
পিএচিএছৰ পৰা এপেক্সলৈ: প্ৰাথমিক সমিতি, জিলা, ৰাজ্যিক আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ সংঘ আৰু বহুৰাজ্যিক সমবায় সমিতিকে ধৰি ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ সমবায় সমিতিবোৰ ইয়াৰ সদস্য হ'ব পাৰে। এই সকলো সমবায়ৰ উপ-আইন অনুসৰি সমিতিৰ পৰিষদত তেওঁলোকৰ নিৰ্বাচিত প্ৰতিনিধি থাকিব
উৎপাদন, ক্ৰয়, প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, ব্ৰেণ্ডিং, লেবেলিং পেকেজিং, সঞ্চয়, বিপণন আৰু মানদণ্ডসম্পন্ন বীজ বিতৰণৰ বাবে এক শীৰ্ষ সংগঠন হিচাপে কাম কৰিব; কৌশলগত গৱেষণা আৰু বিকাশ; আৰু থলুৱা প্ৰাকৃতিক বীজৰ সংৰক্ষণ আৰু প্ৰচাৰৰ বাবে এক প্ৰণালী বিকশিত কৰা হ’ব
বীজ প্ৰতিস্থাপন হাৰ (এছআৰআৰ) আৰু বিভিন্ন প্ৰকাৰৰ প্ৰতিষ্ঠাপন হাৰৰ (ভিআৰআৰ) উত্তৰণ কৰিব আৰু উৎপাদনৰ ব্যৱধান হ্ৰাস কৰাত তথা উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰিব
সমবায়সমূহৰ সামগ্ৰিক বিকাশ আৰ্হিৰ জৰিয়তে "সহকাৰ-চে-সমৃদ্ধি"ৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাত সহায় কৰিব
11 JAN 2023 3:33PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেট বৈঠকত বহুৰাজ্যিক সমবায় সমিতি (এমএছচিএছ) আইন, ২০০২ৰ অধীনত এখন ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ বহুৰাজ্যিক বীজ সমবায় সমিতি স্থাপন আৰু প্ৰচাৰ কৰাৰ এক ঐতিহাসিক সিদ্ধান্তত অনুমোদন জনাইছে৷ ই উৎপাদন, ক্ৰয়, প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, ব্ৰেণ্ডিং, লেবেলিং, পেকেজিং, সংৰক্ষণ, বিপণন আৰু মানসম্পন্ন বীজ বিতৰণৰ বাবে এক শীৰ্ষ সংগঠন হিচাপে কাম কৰিব; কৌশলগত গৱেষণা আৰু বিকাশ; আৰু থলুৱা প্ৰাকৃতিক বীজৰ সংৰক্ষণ আৰু প্ৰচাৰৰ বাবে এক প্ৰণালী বিকশিত কৰা; প্ৰাসংগিক মন্ত্ৰালয়, বিশেষকৈ কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ মন্ত্ৰালয়, ভাৰতীয় কৃষি গৱেষণা পৰিষদ (আইচিএআৰ) আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় বীজ নিগমৰ (এনএছচি) সহায়ত সমগ্ৰ দেশৰ বিভিন্ন সমবায় সমিতিৰ জৰিয়তে তেওঁলোকৰ আঁচনি আৰু সংস্থাসমূহৰ জৰিয়তে 'সম্পূৰ্ণ চৰকাৰী দৃষ্টিভংগী' অনুসৰণ কৰিব।
সমবায়সমূহৰ শক্তিৰ সুবিধা গ্ৰহণ কৰাৰ বাবে তথা এইসমূহক সফল আৰু অনুনাদশীল ব্যৱসায়িক উদ্যোগলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা সকলো প্ৰয়াস আৰু যাতে সমবায়সমূহে কৃষি আৰু আনুষংগিক ক্ষেত্ৰত দেশত গ্ৰামীণ অৰ্থনৈতিক পৰিৱৰ্তনৰ চাবিকাঠি ধৰি ৰাখিব পাৰে সেই সন্দৰ্ভত মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব প্ৰদান কৰে।
পিএচিএছৰ পৰা এপেক্সলৈ: প্ৰাথমিক সমিতি, জিলা, ৰাজ্যিক আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ সংঘ আৰু বহুৰাজ্যিক সমবায় সমিতিকে ধৰি ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ সমবায় সমিতিবোৰ ইয়াৰ সদস্য হ'ব পাৰে। এই সকলো সমবায়ৰ উপ-আইন অনুসৰি সমিতিৰ পৰিষদত তেওঁলোকৰ নিৰ্বাচিত প্ৰতিনিধি থাকিব ৷
ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ বহুৰাজ্যিক বীজ সমবায় সমিতিয়ে কৌশলগত গৱেষণা আৰু বিকাশ; আৰু থলুৱা প্ৰাকৃতিক বীজৰ সংৰক্ষণ আৰু প্ৰচাৰৰ বাবে এক প্ৰণালী বিকশিত কৰা; প্ৰাসংগিক মন্ত্ৰালয়, বিশেষকৈ কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ মন্ত্ৰালয়, ভাৰতীয় কৃষি গৱেষণা পৰিষদ (আইচিএআৰ) আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় বীজ নিগমৰ (এনএছচি) সহায়ত সমগ্ৰ দেশৰ বিভিন্ন সমবায় সমিতিৰ জৰিয়তে তেওঁলোকৰ আঁচনি আৰু সংস্থাসমূহৰ জৰিয়তে গুণগত মানদণ্ডৰ বীজ উৎপাদন, ক্ৰয়, প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, ব্ৰেণ্ডিং, লেবেল, পেকেজিং, সঞ্চয়, বিপণন আৰু বিতৰণৰ বাবে এক শীৰ্ষ সংগঠন হিচাপে কাম কৰিব।
প্ৰস্তাৱিত সমিতিয়ে সকলো স্তৰৰ সমবায়ৰ নেটৱৰ্ক ব্যৱহাৰ কৰি বীজ প্ৰতিস্থাপনৰ হাৰ, বিভিন্ন প্ৰকাৰৰ প্ৰতিস্থাপনৰ হাৰ বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰিব, মানদণ্ডসম্পন্ন বীজৰ খেতি আৰু বীজৰ বিভিন্ন পৰীক্ষণত কৃষকৰ ভূমিকা নিশ্চিত কৰিব, একক ব্ৰেণ্ড নামৰ সৈতে প্ৰমাণিত বীজৰ উৎপাদন আৰু বিতৰণ নিশ্চিত কৰিব। গুণগত মানদণ্ডৰ বীজৰ উপলব্ধতাই খাদ্য সুৰক্ষা শক্তিশালী কৰাত কৃষি উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধি কৰাত আৰু কৃষকসকলৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰিব। সদস্যসকলে মানদণ্ডসম্পন্ন বীজ উৎপাদনৰ দ্বাৰা উন্নত মূল্য লাভ কৰি, উচ্চ উৎপাদনশীল প্ৰকাৰৰ (এইচৱাইভি) বীজ ব্যৱহাৰ কৰি শস্যৰ উচ্চ উৎপাদন আৰু লগতে সমিতিয়ে উৎপন্ন কৰা অতিৰিক্ত পৰিমাণৰ পৰা বিতৰণ কৰা লভ্যাংশৰ দ্বাৰা উপকৃত হ'ব।
এই ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ বীজ সমবায় সমিতিৰ জৰিয়তে গুণগত মানদণ্ডৰ বীজ উৎপাদনে দেশত কৃষি উৎপাদন বৃদ্ধি কৰিব যাৰ ফলত কৃষি আৰু সমবায় খণ্ডত অধিক নিযুক্তিৰ সৃষ্টি হ’ব; তদুপৰি আমদানিকৃত বীজৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস আৰু গ্ৰাম্য অৰ্থনীতি উৎসাহিত হ’ব, "মেক ইন ইণ্ডিয়া" প্ৰচাৰৰ জৰিয়তে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ উদ্দেশ্য সফল হোৱাত সহায়ক হ’ব।