কেবিনেট সচিবালয়
উত্তৰাখণ্ডৰ চামোলীৰ যোশীমঠৰ পৰিস্থিতি পৰ্যালোচনা কৰিবলৈ ১০ জানুৱাৰী, ২০২৩ তাৰিখে এনচিএমচিৰ বৈঠক অনুষ্ঠিত
10 JAN 2023 8:06PM by PIB Guwahati
কেবিনেট সচিব শ্ৰী ৰাজীৱ গৌবাৰ পৌৰহিত্যত ৰাষ্ট্ৰীয় সংকট ব্যৱস্থাপনা সমিতিয়ে আজি যোশীমঠ সাক্ষাৎ কৰি পৰিস্থিতি পৰ্যালোচনা কৰে।
উত্তৰাখণ্ডৰ মুখ্য সচিবে এনচিএমচি-ক সাম্প্ৰতিক পৰিস্থিতিৰ বিষয়ে অৱগত কৰে। তেওঁ জনায় যে গুৰুতৰভাৱে ক্ষতিগ্ৰস্ত ঘৰৰ বাসিন্দাসকলক সুৰক্ষিত স্থানলৈ স্থানান্তৰ কৰা হৈছে। ক্ষতিগ্ৰস্ত পৰিয়ালবোৰক আশ্ৰয় দিয়াৰ বাবে যোশীমঠ আৰু পিপলকোটিত সাহায্য আশ্ৰয় চিনাক্ত কৰা হৈছে। ৰাজ্য চৰকাৰৰ দ্বাৰা উপযুক্ত ক্ষতিপূৰণ আৰু সাহায্য ব্যৱস্থা প্ৰদান কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে যোশীমঠ-আউলি ৰ'পৱেৰ কাৰ্যকলাপ বন্ধ কৰা হৈছে। যোশীমঠ পৌৰসভা অঞ্চলৰ আশে-পাশে নিৰ্মাণ কাৰ্যও পৰৱৰ্তী নিৰ্দেশ নিদিয়া পৰ্যন্ত বন্ধ কৰি দিয়া হৈছে। জিলা প্ৰশাসনক তেওঁলোকৰ সাহায্য আৰু পুনৰ্সংস্থাপনৰ প্ৰচেষ্টাত সহায় কৰিবলৈ এনডিআৰএফ আৰু এছডিআৰএফ মোতায়েন কৰা হৈছে।
ৰাষ্ট্ৰীয় দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা প্ৰাধিকৰণৰ (এনডিএমএ) সদস্য সচিবে সমিতিক জনায় যে পৰিস্থিতিৰ মূল্যাংকন কৰিবলৈ চিবিআৰআই, জিএছআই, ৱাদিয়া ইনষ্টিটিউট অব্ হিমালয়ান জিঅ'লজী, এনআইডিএম আৰু নেচনেল ইনষ্টিটিউট অৱ হাইড্ৰ'লজীৰ বিশেষজ্ঞৰ এটা দলে ৬ আৰু ৭ জানুৱাৰী, ২০২৩ তাৰিখে ক্ষতিগ্ৰস্ত অঞ্চলসমূহ পৰিদৰ্শন কৰে। দলটোৱে জিলা প্ৰশাসনৰ সৈতে তেওঁলোকৰ প্ৰয়োজনীয়তা বুজিবলৈ বাৰ্তালাপ কৰে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিবে সমিতিক অৱগত কৰে যে পৰিস্থিতিৰ মূল্যাংকনৰ বাবে সীমান্ত ব্যৱস্থাপনা সচিবৰ নেতৃত্বত এমএইচএৰ এটা উচ্চ পৰ্যায়ৰ কেন্দ্ৰীয় দল যোশীমঠত উপস্থিত আছে।
এই সন্দৰ্ভত কেবিনেট সচিবে কয় যে তাৎক্ষণিক অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰভাৱিত অঞ্চলৰ সকলো বাসিন্দাক সম্পূৰ্ণ আৰু সুৰক্ষিতভাৱে স্থানান্তৰ কৰাত গুৰুত্ব দিয়া উচিত। অসুৰক্ষিত গাঁথনিবোৰ সুৰক্ষিতভাৱে ধ্বংস কৰাত অগ্ৰাধিকাৰ দিব লাগে। সকলো অধ্যয়ন আৰু অনুসন্ধান, যেনে ভূ-কাৰিকৰী, ভূ-ভৌতিক আৰু জলবিজ্ঞান, এক সমন্বিত আৰু সময়সীমা প্ৰকাৰে সম্পূৰ্ণ কৰিব লাগে। কেবিনেট সচিবে মুখ্য সচিবক এইবুলি আশ্বাস দিয়ে যে সকলো কেন্দ্ৰীয় সংস্থা প্ৰয়োজনীয় সহায়ৰ বাবে উপলব্ধ হৈ থাকিব।
বৈঠকত কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিব, মুখ্য সচিব উত্তৰাখণ্ড, শক্তি, তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ, সীমান্ত ব্যৱস্থাপনা, জল সম্পদ, খনি মন্ত্ৰালয়ৰ সচিবসকলৰ উপৰিও এনডিএমএ-ৰ সদস্যসকল, সমন্বিত প্ৰতিৰক্ষা কৰ্মচাৰীৰ প্ৰধানৰ চেয়াৰমেন, মুখ্য কৰ্মচাৰী সমিতি, ইছৰোৰ অধ্যক্ষৰ বৈজ্ঞানিক সচিব, কেন্দ্ৰীয় জল আয়োগৰ অধ্যক্ষ, ডিজি-এনডিআৰএফ, ভাৰতীয় বিজ্ঞানী(এছজি)ৰ ডিজি-ভূতাত্ত্বিক জৰীপ, ৰাষ্ট্ৰীয় বিজ্ঞানী(এছজি)ৰ ৰাষ্ট্ৰীয়-এছজি), চিএমডি-এনটিপিচি, ৰাষ্ট্ৰীয় ভূকম্পন কেন্দ্ৰ আৰু ডিজি বৰ্ডাৰ ৰোড সংগঠনৰ সঞ্চালকো উপস্থিত থাকে।

Cabinet Secretariat
Meeting of NCMC held on January 10, 2023 to review situation in Joshimath, Chamoli, Uttarakhand
10 JAN 2023 8:06PM by PIB Delhi
The National Crisis Management Committee (NCMC) under the Chairmanship of Cabinet Secretary, Shri Rajiv Gauba met today and reviewed the situation in Joshimath.
Chief Secretary, Uttarakhand, briefed NCMC about the current situation. He informed that residents of severely damaged houses are being shifted to safe places. Relief shelters have been identified in Joshimath and Pipalkoti to accommodate the affected families. Appropriate compensation and relief measures are being provided by the State government. He further stated that operation of Joshimath-Auli ropeway has been discontinued. Construction works in and around Joshimath Municipality area has also been stopped till further orders. NDRF and SDRF have been deployed to help District Administration in their relief and rehabilitation efforts.
Member Secretary, National Disaster Management Authority (NDMA) informed the committee that a team of experts from CBRI, GSI, Wadia Institute of Himalayan Geology, NIDM and National Institute of Hydrology visited the affected areas on 6th and 7th January, 2023 to assess the situation. The team also interacted with the District Administration to understand their requirements.
Union Home Secretary apprised the Committee that a High Level Central Team of MHA led by Secretary, Border Management is at Joshimath for assessment of the situation.
The Cabinet Secretary stressed that the immediate priority should be complete and safe evacuation of all residents in the affected zone. Priority may be accorded to demolition of vulnerable structures in a safe manner. All the studies and investigations, viz. geotechnical, geophysical and hydrological, should be completed in a coordinated and time bound manner. The Cabinet Secretary assured the Chief Secretary that all Central agencies will continue to be available for necessary assistance.
The meeting was attended by the Union Home Secretary, Chief Secretary Uttarakhand, Secretaries to the Ministries of Power, Information & Broadcasting, Border Management, Water Resources, Mines, besides Members of NDMA, Chief of Integrated Defence Staff to the Chairman, Chiefs of Staff Committee, Scientific Secretary to Chairman ISRO, Chairman Central Water Commission, DG-NDRF, DG-Geological survey of India, Scientist(SG)-National Remote Sensing Centre, CMD-NTPC, Director, National Centre for Seismology and DG Border Road Organization.