য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা ঙসি নাগালেন্দদা লুপা করোর ৫২রোমগী চাউখৎ-থৌরাংগী থবক ৫ শঙ্গাখ্রে
নাগালেন্দ অসি তোঙান-তোঙানবা ত্রাইব মখলশিংগী কলচরগী পুনফম ওইবা লমদম অমনি অমসুং অচৌবা তুরিজম পোতেন্সিএল লৈবা মালেমগী মমিং লৈবা বাইওদাইভর্সিতী মফম ২৫গী মনুংদা অমনি
অৱাং নোংপোক পুম্বদা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকারনা পাইখৎলিবা চাউখৎ-থৌরাংগী থৌশিলনা মরম ওইদুনা অৱাং নোংপোক্কী রাজ্য পুম্নমক অসি ঙসিদি চাউখৎপগী লম্বেলদা চংশিনবা ঙম্লে, সরকারনা নাগালেন্দদা পি অহুম হায়বদি পীচ, প্রোগ্রেস অমসুং প্রোস্পরিতী লৈহন্নবা পান্দম অদু মাইপাক্না ফংবা ঙমখি
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা অপুনবা অৱাং নোংপোক্তা ফিজিকেল কন্নেক্তিবিতী পুরক্তুনা থমোয়গী মরী ফগৎহনখি অমসুং লৈবাক্কী লেমহৌরিবা শরুক অমদি অৱাং নোংপোক্কী মরক্তা লৈরিবা অরাপ্পা অদুবু হন্থহনবা ঙমখি
প্রধান মন্ত্রীনা অৱাং নোংপোক্তা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী অচৌবা প্রোজেক্তশিং পুরক্তুনা ভারতকী মেনস্ত্রীমগা লমদম অসি শম্নহন্নবা মাইপাক্না হোৎনখি মসিনা অফবা ফলশিংসু পুরকপা ঙমখি
প্রধান মন্ত্রূনা অৱাং নোংপোক্তা অচৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং পীদুনা ভারতকী মেনস্ত্রীমগা লোয়ননা লমদম অসি শম্নহন্নবা য়াম্না মাইপাকপা খোঙথাংশিংসু লৌখৎখি, মসিগী ফলশিং ফংবা
06 JAN 2023 7:27PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা ঙসি নাগালেন্দদা লুপা করোর ৫২রোমগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবক ৫ শঙ্গাখ্রে। মসিদা লুপা করোর ৮ চংনা শাবা গভর্নমেন্ত হায়র সেকেন্দরী স্কুল ৪২গী ভর্চুএল রিএলিতী (ভি.আর.) লেবোরেতোরীশিং, গভর্নমেন্ত হায়র সেকেন্দরী স্কুল ৯দা লুপা করোর ১ লাখ ৮০ চংনা শাখিবা অতল তিঙ্করিং লেবশিং, লুপা করোর ১৪ চংনা চৈফোবোজৌদা মেগাৱাত (এম.দবল্যু.) ১২.৫, মাউন্ত সরামাতি, থানামির ভিলেজ অমসুং কিফিরেদা ত্রেক্কিং অমসুং বেজ কেম্প অমসুং গভর্নরগী কেম্প লিফায়ন মনাক্তা লুপা করোর ২৮ চংনা শাবা দোয়ং তুরেলগী লেন অনিগী থোং য়াওখি। নাগালেন্দগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী নৈফ্যু রিও য়াওনা তোঙান-তোঙানবা মশক নাইবা মীওইশিংনা থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
মহাক্কী ৱারোলদা কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নাগালেন্দ অসি তোঙান-তোঙানবা ত্রাইবশিংগী কলচরগী পুনফম ওইবা লমদম অমনি। নাগালেন্দ অসি অচৌবা তুরিজম পোতেন্সিএল লৈবা মালেমগী মমিং লৈবা বাইওদাইভর্সিতী মফম ২৫গী মনুংদা অমনি। নাগালেন্দ অসি মাগী প্রজাশিং, কলচর অমসুং মফম অদুদা নুপীদা চপ মান্নবা স্তেতস পীবগীদমক মালেম শিনবা থুংনসু খঙনরি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি ঙসি মফম অসিদা লুপা করোর ৫২গী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবক ৫ শঙ্গাখি। মহাক্না হায়খি মদুদি অৱাং নোংপোক পুম্বদা নরেন্দ্র মোদীগী সরকারনা পাইখৎলিবা চাউখৎ-থৌরাংগী থৌশিলনা মরম ওইদুনা অৱাং নোংপোক্কী রাজ্যশিং অসি ঙসিদি চাউখৎপগী লম্বেলদা চংশিনবা ঙম্লে। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি মতম অমদা অপুনবা অৱাং নোংপোক অসি লালহৌ লুপশিংনা মরম ওইদুনা তংদু লৈতাদনা লৈরমখি অদুবু ঙসি প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা অপুনবা লমদম অসিদা ফিজিকেল কন্নেক্তিবিতী ফগৎহনবা খক্তা নত্তনা থমোয়গী মরী ফগৎহনখি অমসুং লৈবাক্কী লেমহৌরিবা শরুক অমদি অৱাং নোংপোক্কী মরক্তা লৈরিবা মেন্তেল দিস্তেন্স অদুবু কোকহনবা ঙমখি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকারনা নাগালেন্দদা পি অহুম হায়বদি পীচ, প্রোগ্রেস অমসুং প্রোস্পরিতী লৈহন্নবা পান্দম অদু মাইপাক্না ফংবা ঙমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি শ্রী মোদী মশামক্না অৱাং নোংপোক অসি ভারতকী মেনস্ত্রীম রিজন ওইহন্নবা থৌরাং কয়ামরুম পাইখৎখি। মহাক্না হায়খি মদুদি শ্রী মোদীনা হৌখিবা চহি ৮ অসিদা অৱাং নোংপোক্কী তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংদা ৫১রক চৎখি অমসুং অৱাং নোংপোক্তা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী অচৌবা প্রোজেক্তশিং পুরক্তুনা ভারতকী মেনস্ত্রীমগা লমদম অসি শম্নহন্নবা মাইপাক্না হোৎনখি মসিনা অফবা ফলশিংসু পুরকপা ঙমখি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মমাংগী সরকারগী মখাদা ২০০৪-২০১৪গী মতাংগা চাংদম্নবদা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা ভারত সরকারনা ২০১৪দগী ২০২২ ফাওবদা চহি নিপালগী মনুংদা নাগালেন্দদা থাদখিবা ফন্দশিং অসি শরুক মরি হেনগৎলকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন্না ২০২২-২৩দা নাগালেন্দগীদমক লুপা করোর ৪,৭৭৩গী প্রোবিজন অমা শেমখি অমরোমদা ২০০৯-১০দা লুপা করো ১,২৮৩ খক্তা এলোকেৎ তৌখি অমসুং মসিগী মথক্তা ২০২১-২২দা নাগালেন্দদা স্পেসিএল এসিস্তেন্স ওইনা লুপা করোর ২১৯সু পীখি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি নাগালেন্দা ২০১৪গা চাংদম্নবদা ২০২১দা মিলিতেন্সীগী থৌদোক অসি চাদা ৭৪ হন্থরকখি অমরোমদা সেক্যুরিতী পর্সনেল অমসুং মীচম শীখিবগী মশিং অসি মথং শিৎনা চাদা ৬০ অমসুং ৮৪ হন্থখি মসিনা রাজ্য অসিদা লো অমসুং ওর্দর নীংথিনা লৈরে তাকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা ভারত সরকারনা নাগালেন্দগী রাজ্যদগী অফস্পা তপ্না-তপ্না লৌথোক্নবা থবক পাইখৎপা হৌখ্রে।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎহনবগা লোয়ননা ভারত সকারনা পব্লিক ফেসিলিতীশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মীৎয়েংসু চংখি। লুপা করোর ৪,১২৭ চংনা কিমি ২৬৬ হেন্না শাংবা নেস্নেল হায়ৱে প্রোজেক্ত ১৫ শঙ্গাখি। মহাক্না হায়খি মদুদি জল জীবন মিসনগী মখাদা রাজ্য অসিগী মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা লৈবা ইমুং লাখ ২.১৮দা তোতি ঈশিং ফংহনখ্রে। মসিগী মথক্তা ভারত সরকারনা আয়ুশ্মান য়োজনাগী মখাদা মীওই লাখ অহুম হেনবদা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী হকশেলগী চাদিং তৌনবা খুদোংচাবা পীরি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী আৱাস য়োজনাগী মখাদা ইমুং ৫৪,৬৩৬তা য়ুমশিং ফংহনখি অমসুং য়ুমশিং অসিগী মনুংদা ১৫,০০০ শাবা লোইখ্রে।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি লৈবাক পুম্বগা লোয়ননা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা লমজিংবা ভারত সরকারনা নাগালেন্দগী চীং অমদি উমংগী মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা লৈবা প্রজা খুদিংমক্তা লেম্না কোবিদ ভেক্সিন অনি ফংহনখি। মসিগী মথক্তা ভারত সরকারনা চহি অনি মখাই অসিদা নাগালেন্দগী লায়রবা মীওই খুদিংমক্তা লেম্না থা অমদা চেং কিলোগ্রাম মঙাসু পীখি।

Ministry of Home Affairs
Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah inaugurated 5 development works worth Rs 52 crore in Nagaland today
Nagaland is a land of meeting cultures of different types of tribes and is one of the 25 famous biodiversity areas of the world, which endows it with immense tourism potential
Due to the development approach of the government led by Prime Minister Narendra Modi towards the entire Northeast, all the states of the North East are on the path of development today, the government has achieved success in its goal of establishing the three P's of Peace, Progress and Prosperity in Nagaland
By providing physical connectivity to the entire North East Prime Minister Narendra Modi has connected hearts and reduced the distance between the rest of the country and the North East
The Prime Minister tried to connect this region with the mainstream of India by giving huge infrastructure projects to the Northeast, which has yielded successful results
The Prime Minister has also made a very successful effort to connect this region with the mainstream of India by giving large infrastructure projects to the North East, it has also achieved results
There has been a four-fold increase in the funds given to Nagaland in the eight years of the government led by Prime Minister Narendra Modi from 2014 to 2022 as compared to the period of 2004 to 2014 of previous government
74 percent reduction in insurgency incidents in Nagaland in 2021 as compared to 2014 and reduction of 60 percent and 84 percent in the number of casualties of security personnel and civilians respectively, Modi government begins to gradually remove AFSPA from Nagaland
Nagaland is going to get its second railway station for the first time after 100 years, recently 15 National Highway projects of 266 KM built at a cost of Rs 4,127 crore have also been inaugurated
06 JAN 2023 7:27PM by PIB Delhi
Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah inaugurated 5 different development works worth Rs.52 crore in Nagaland, today. These include Virtual Reality (VR) laboratories in 42 government higher secondary schools at a cost of about Rs 8 crore, Atal Tinkering Labs built at a cost of Rs 1 crore 80 lakh in 9 government higher secondary schools, 12.5 megawatt (MV) sub-station at Chiephobozou at a cost of Rs 14 crore, trekking and base camp at Mount Saramati, Thanamir village and Kiphire and two Lane bridge on Doyang River at a cost of Rs 28 crore near to the Governor's Camp Lifayan. Several dignitaries including Chief Minister of Nagaland Shri Neiphiu Rio, were present on the occasion.
In his address, the Union Home Minister said that Nagaland is a land of meeting of cultures of different types of tribes. Nagaland is one of the world's 25 famous biodiversity areas which endows it with immense tourism potential. Nagaland is also famous all over the world for its citizens, culture and the equal status given to women here.
Shri Amit Shah said that today 5 different development works worth Rs 52 crore have been inaugurated here. He said that due to the development approach of the Narendra Modi government towards the entire Northeast, all the states of the North East are today on the path of development. Shri Shah said that once upon a time the entire North East was facing unrest due to extremist groups, but today Prime Minister Narendra Modi has not only given the physical connectivity to the entire region but has also connected hearts and bridged the mental distance between the rest of the country and the North East.
The Union Home Minister said that the government led by Prime Minister Narendra Modi has achieved success in its goal of establishing the three P's of Peace, Progress and Prosperity in Nagaland. He said that Shri Modi himself has taken several initiatives to make North East the mainstream region of India. He said that Shri Modi has visited the different states of Northeast more than 51 times in the last 8 years and has also made a very successful effort to connect this region with the mainstream of India by giving big projects of infrastructure to Northeast which has brought the results as well.
Shri Amit Shah said that there has been a four-fold increase in the funds allocated to Nagaland during the eight years from 2014 to 2022 by the Government of India under the leadership of Prime Minister Narendra Modi as compared to the period of 2004-2014, under the previous central government. He said that the 15th Finance Commission has made a provision of Rs. 4,773-crore for Nagaland in 2022-23, while only Rs. 1,283-crore was allocated in 2009-10 and additionally, a special assistance of Rs. 219-crore has been given to Nagaland in 2021-22. Shri Shah said that the incidents of militancy have come down by 74 per cent in 2021 as compared to 2014 in Nagaland, while the number of deaths of security personnel and civilians has reduced by 60 and 84 per cent, respectively, which shows that law and order is being maintained in the state. He said that the Government of India led by Prime Minister Narendra Modi has initiated the process to gradually remove AFSPA from the state of Nagaland.
The Union Home Minister said that along with the development of infrastructure, the Government of India has also focused on strengthening public facilities. Fifteen national highway projects, covering a length of over 266-km at the tune of Rs. 4,127-crore have been inaugurated. He said that under the Jal Jeevan Mission, tap water has been provided to 2.18 lakh families in the inaccessible areas of the state. Apart from this, the Government of India is providing health expenses of up to Rs. 5 lakh to over three lakh people under the Ayushman Yojana. Shri Shah said that houses are being provided to 54,636 families under Pradhan Mantri Awas Yojana, and of these houses, 15,000 have already been completed.
Shri Amit Shah said that along with the entire nation, the Government of India led by Prime Minister Narendra Modi has provided the two COVID vaccines free of cost to every citizen across difficult areas in the hills and forests of Nagaland. Additionally, the Government of India has also provided five kilogram of rice per month to every poor person of Nagaland free of cost, for two and a half years.