য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা মনিপুরগী মোইরাংদা ঙসি লুপা করোর ১,৩১১গী ওইগদবা চাউখৎ খোঙথাংগী প্রোজেক্ত ২১ শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ উয়ুং তমখ্রে।
শ্রী অমিত শাহনা চুরাচান্দপুরদা লুপা করোর ৪৬কী ওইগদবা মেদিকেল কোলেজ শঙ্গাখ্রে অমসুং লুপা করোর ৩৯গী ফীত ১২২ ৱাংবা মার্জিং পোলো মায়খুম হাংখ্রে।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা মোইরাংদা লৈরিবা পুৱারী ওইরবা অজাদ হিন্দ ফৌজকী ময়ায় লোইশঙদা অৱাং নোংপোক লমদম পুম্বদা খ্বাইদগী ৱাংবা ফিরাল ওইরগদবা ফীত ১৬৫ ৱাংবা মচু অহুমগী ফিরাল মায়খুম হাংখি।
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং মনিপুরগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী এন. বিরেন সিংহগী লুচিং মখাদা মনিপুর অসি তেরোরিজম, বন্ধ অমসুং ব্লোকেত্তগী ঙসিদি লাপ্না লৈরে, মনিপুর অসি চাউখৎ খোঙথাং, শান্তি অমসুং তংদু লৈতাবগী মায়কৈদা মাংজিল থানা চঙশিল্লি।
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুক ইস্তকী মহুত্তা এক্ত ইস্ত পোলিসী লৌখৎতুনা অফস্পা লৌথোক্নবা নত্ত্রগা য়ানচেরোল কয়াবু ওইরো, অৱাং নোংপোক লমদম্বু চাউখৎপা লম অমা ওইহন্নবগী মায়কৈদা থবক কয়া পায়খৎলি, অৱাং নোংপোক লমদম্না শ্রী মোদীগী লুচিং মখাদা শান্তি লৈবা অমসুং অকি অখং য়াওদ্রবা লম অমা ওইরক্লি
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংদুনা লৈঙাক অসিনা হৌখিবা চহি ৮ লোম অসিদা অৱাং নোংপোক লমদম অসিবু লুপা করোর লাখ ৩.৪৫ থাদদুনা চাউখৎপা, শ
06 JAN 2023 6:48PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা মনিপুরগী মোইরাংদা ঙসি লুপা করোর ১,৩১১গী ওইগদবা চাউখৎ খোঙথাংগী প্রোজেক্ত ২১ শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ উয়ুং তমখ্রে। মসিদা চুরাচান্দপুরদা লুপা করোর ৪৬কী ওইগদবা মেদিকেল কোলেজ, লুপা করোর ৩৯গী ফীত ১২২ ৱাংবা মার্জিং পোলো, সঙাইথেলগী মনিপুর ওলিম্পিয়ন পার্ক, ইম্ফাল ইস্তকী মনিপুর একজিবিসন সেন্তর, দিস্ত্রিক্ত য়ুথ স্কিলিং অমসুং ইমপ্লোইমেন্ত সেন্তর, রাজ্য অসিগী জিলা মঙাদা ফ্রুত প্রিজর্ভেসন ফেক্তরী, নীলকুথি য়াওরি। শ্রী অমিত শাহনা মোইরাংদা লৈরিবা পুৱারী ওইরবা অজাদ হিন্দ ফৌজকী ময়ায় লোইশঙদা অৱাং নোংপোক লমদম পুম্বদা খ্বাইদগী ৱাংবা ফিরাল ওইরগদবা ফীত ১৬৫ ৱাংবা মচু অহুমগী ফিরাল মায়খুম হাংখি। থৌরম অসিদা মনিপুরগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী এন. বিরেন সিংহ অমসুং অতোপ্পা ইকাই খুম্ননিংঙাই ওইরবা কয়াসু শরুক য়াখি।
মহাক্কী ৱারোলদা শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং মুখ্য মন্ত্রী শ্রী এন.বিরেন সিংহগী লুচিং মখাদা মনিপুর অসি তেরোরিজম, বন্ধ অমসুং ব্লোকেত্তগী ঙসিদি লাপ্না লৈরে, মনিপুর অসি চাউখৎ খোঙথাং, শান্তি অমসুং তংদু লৈতাবগী মায়কৈদা মাংজিল থানা চঙশিল্লি অমসুং মসিগী মহৈনা মমাং চহিগী জনুৱারী ৬তা লুপা করোর ২৪৫০গী ওইগদবা প্রোজেক্ত ২৯গী উরেপ উয়ুং তমখি অমসুং ঙসিদি লুপা করোর ১,৩০০গী ওইগদবা প্রোজেক্ত ২১ শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ উয়ুং তমখ্রে।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা লৌশিং লৈরবা অমসুং হৈ শিংলবা নিংথৌ শ্রী ভগ্য চন্দ্র, মহারানি মমা, মহারাজা কুলচন্দ্র অমসুং পুখোতিন্থাংগী মফমা ইকাইখুম্নবা উৎখি অমসুং হায়খি মদুদি মনিপুরগী ওইবা চহি ৩০০০ হেল্লবা পুৱারী লৈজৈ। মহাক্না হায়খি মদুদি মনিপুরগী প্রজা মীয়াম্না মহারাজা কুলচন্দ্রনা মনিপুরবু বৃতিশশিংগী মাইয়োক্তা লেপতুনা বৃতিশশিংগী মখুৎতগী কনবদা মতেং পাংখি। লৈবাক অসিবু মসিগুম্বা মনিপুরগী লংলবা পুৱারী অসিবু খঙনবগীদমক, লৈবাক অসিনা মহারাজা কুলচন্দ্রগী জেনরেল সেক্রেতরী, লুহুপ হুপখ্রবা নিংথৌ মচা অমসুং নীংতম লান্মী ২২বু ফাজিনখিবা মাউন্ত হেরিয়তপু মাউন্ত মনিপুর হায়না থোনখি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি অৱাং নোংপোক লমদমগী খ্বাইদগী ফিরাল অসি ঙসি মোইরাং, মনিপুরদা চিংখৎলে, মসিনা ভারতকী মরুওইবা লমদা নীংতমখিবগী ইহান হানবা মফম্নি।
মমিং লৈরবা নীংতম লান্মী সুভাশ চন্দ্র বোসকী লুচিং মখাদা ‘আজাদ হিন্দ ফৌজ’না বৃতিশকী মায়োক্তা লান্থেংনখি অমসুং মনিপুরবু বৃতিশ লৈঙাক্তগী মনীং তমহনখি হায়না কেন্দ্র গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মনিপুর সরকারনা বৃতিশকী মতমদা মাংহন তাকহল্লম্লবা য়ুমশিং শেমজিন্দুনা ‘আজাদ হিন্দ ফৌজ’গীদমক মথ্বাই কৎখ্রবশিং অদুগীদমক নীংশিং খুভম শারি অমসুং মসিগী নীংশিং খুভম অসিনা মনিপুরগী নহারোলশিংদা ইনোৎ হাপ্পা খক্তা নত্তনা মফম অসি লমকোইবশিংগী পুক্নীং চিংশিন্নীংঙাই ওইরবা মফম অমা ওইনা শেমগৎপদা মতেং পাংলগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি লুপা করোর ৪৬ চংনা শাখিবা চুরাচান্দপুর মেদিকেল কোলেজতা অঙাং ১০০না মেদিকেল সাইন্স তম্লি। মহাক্না মখা তারদুনা হায় মমাংদা অৱাং নোংপোক্তগী অঙাংশিংনা মহৈ তম্নবা বেঙ্গলুরু, দিল্লী, মুম্বাই অমসুং অহমদাবাদগুম্বা অচৌবা সহরশিংদা চৎলমখি অদুবু হৌজিক্তি ভারতকী তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংদগী অঙাংশিংনা মোইরাংদা মহৈ তম্লি, মসি অচৌবা মাইপাকপা অমনি। মহাক্না হায়খি ফিৎ ১২২ ৱাংবা মার্জিং পোলোগী মীতম অমা মনিপুরদা শঙ্গাখি অমসুং মনিপুর সেন্ত্রেল য়ুনিভর্সিতী অমসুং মনিপুর য়ুনিভর্সিতীনা মনিপুরনা মালেমদা খুদোল তমখিবা পোলোগী মশান্না অসিগী মতাংদা মালেম পুম্বদা খঙহন্নবা রিসর্চ তৌগদবনি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি মফম অসি মালেম শিনবা থুংবদগী লাকপা পোলো পামজবা মীওইশিংগীদমক মীৎয়েং চীংশিন্নীংঙাই ওইবা মফম অমা ওইরগনি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা হৌখিবা চহি ৮ অসিদা অৱাং নোংপোক লমদমদা ৫১রক চৎখি অমসুং মহাক্কী সেন্সিতিব এপ্রোচ অমসুং হোৎনবা কনবা অসিনা অৱাং নোংপোকনা মখোয়গীদমক ভারত পুম্বনা চাউথোকচবা পোকই হায়বা খঙহনবা ঙমখি। মহাক্না হায় প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা লম্বী, রেল অমসুং এয়র কন্নেক্তিবিতী ফগৎহন্দুনা অৱাং নোংপোক্কী কন্নেক্তিবিতী অসি লৈবাক্কী লেমহৌরিবা শরুক্কা শম্নহনখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায় হৌখিবা চহি ৮দা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা ভারত সরকারনা অৱাং নোংপোক্তগী মিলিতেন্সী, ইনফিলত্রেসন, বন্ধ, দ্রগ, আর্ম ত্রাফিকিং, শেঞ্জা-থুমজা অমসুং জাৎ-বিজাৎকী মরক্তা লৈরিবা খেন্নবা অসি কোকহন্নবা অমদি চাউখৎপা, কন্নেক্তিবিতী, ইনফ্রাস্ত্রকচর, স্পোর্তস, ইনভেস্তমেন্ত অমসুং ওর্গানিক এগ্রিকলচরগী হব অমা ওইহন্নবা মাইকৈদা লুপা করোর লাখ ৩.৪৫ হেন্না চাদিং তৌখি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা অৱাং নোংপোক্কী লমদমবু রেলৱেজ অমসুং এয়র রুৎশিংগা শম্নহনবা খক্তা নত্তনা অৱাং নোংপোকপু লৈবাক পুম্বগা শম্নহনখি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি ২০১৯দা সরকারনা বোদো একোর্দ, এন.এল.এফ.তি. একোর্দ, কার্বি-অঙ্গলোং একোর্দ, ব্রু একোর্দ খুৎয়েক পীনখি অমসুং অপুনবা অৱাং নোংপোকপু মিলিতেন্সীদগী কনবা ঙমখি। মসিগা ইরোইননা সরকারনা মনিপুরগী জিলা ৬তগী মিলিতেন্সী অমদি অফস্পা লৌথোকখি মসিনা মরম ওইদুনা মমাংদা ব্লোকেৎকী চৈথেং ফংলম্বা মনিপুরনা চাউখৎপা অমদি মীপাল তাংদনা লেপচবা ঙম্বগী মাইকৈদা চংশিল্লি।
কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লুক-ইস্ত পোলিসীগী মহুৎ প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা এক্ত-ইস্ত পোলিসী পাইখৎখি মসিনা মরম ওইদুনা মনিপুরনা আশা লৈবা অমদি তংদু লৈতাবগী খুদম অমা ওইবা ঙমখি। মহাক্না হায়খি লৈবাক্কী অহানবা স্পোর্তস য়ুনিভর্সিতী অসি মনিপুরবু স্পোর্তস হব ওইহনবদা মতেং পাংনবা লুপা করোর ৮১৬ চংনা একর ৩২৫ পাকচাউবা মনিপুরগী মফম অমদা শাগৎলি। মুখ্য মন্ত্রী শ্রী এন. বিরেন সিংহনা শাখিবা ওলেম্পিয়ন পার্ক অসিনা নহারোলশিংদা ইথিল পীনবগী হৌরকফম অমা ওইরগনি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি চীংগী জিলাশিংদা ত্রাইবেল ম্যুজিয়ম ৩১ শাগৎলি অমসুং হকশেলগী লমদা চাউখৎহন্নবগীদমক আয়ুশ্মান ভারত স্কিমগী মখাদা বেনিফিসরী লাখ ৩.৬৩দা লেম্না লায়েং ফংহন্নবা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী হকশেলদা চাদিং তৌরি। মহাক্না হায়খি নুপীশিংবু শক্তি পীবগী থবক তৌরিবা ইমা কৈথেল অসি লুপা করোর ১৩০ চংনা মফম ১৭তা শাগৎলি। শ্রী শাহনা হায়খি মনিপুরদা প্রধান মন্ত্রী আৱাস য়োজনাগী মখাদা মীয়ামদা য়ুম ৬৮,০০০ ফংহনখি অমরোমদা রাজ্য সরকারনা লুপা করোর ১১০ চংনা স্তার্তঅপ কয়া থৌগৎনবা হোৎনখি। চীফ মিনিস্তরগী হেল্থ ফোর ওল স্কিমগী মখাদা মরু ওইবা লাইনা ১৩গী য়ুম-য়ুমদা চৎতুনা স্ক্রিনীং তৌখি। মহাক্না হায়খি মনিপুর সরকারনা দ্রোনশিং শীজিন্নদুনা লম একর ১,৭৮০রোমদা পোপী থারম্বা মফম খঙদোক্তুনা মাংহনখি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা আজাদী কা অমৃত মহোৎসবকী চহি অসিদা ভারত সরকারগী গৃহ মন্ত্রালয়না ভারতপু দ্রগ-ফ্রী ওইহন্নবা ৱাশক শকখি, অসুম তৌবনা নীংতম্বগী চহি চামা শুরকপা মতমদা ভারত অসি দ্রগকী সমস্যাদগী মপুং ফানা কোকহনবা ঙমগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি সরকারনা মনিপুরদা ওপিয়ম থাবা থিংদুনা রাজ্য অসিবু দ্রগ-ফ্রী স্তেৎ অমা ওইনবা ফিরেপ লৌখি অমসুং এজুকেসন, স্পোর্তস অমসুং স্তার্ত-অপশিংগী লমদা থবক পাইখৎতুনা মনিপুরবু চাউখৎপা অমদি নুংঙাই য়াইফবা রাজ্য অমা ওইহন্নবা মাইকৈদা চংশিল্লি।

Ministry of Home Affairs
Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah inaugurated and laid the foundation stone of 21 development projects worth Rs. 1,311 crore at Moirang, Manipur today
Shri Amit Shah inaugurated Medical College of worth Rs. 46 Crore at Churachandpur and unveils 122 feet tall Marjing polo statue of worth Rs. 39 crore
Union Home Minister also unveiled the 165 feet tall tricolor at the historic Azad Hind Fauj Headquarters at Moirang, which is the tallest national flag in the entire Northeast
Under the leadership of Prime Minister Narendra Modi and Chief Minister of Manipur Shri N. Biren Singh, Manipur is completely free from terrorism, bandh and blockade today, Manipur is marching ahead on the path of development, peace and prosperity
Prime Minister Narendra Modi has worked towards making a prosperous Northeast by adopting the policy of Act East instead of Look East, be it many agreements or removal of AFSPA, North East is becoming peaceful and safe under the leadership of Shri Modi
The Government led by Prime Minister Narendra Modi has invested more than Rs 3.45 lakh crore in last 8 years to make North East a hub of development, connectivity, infrastructure, sports, investment and organic agriculture
Shri Modi has not only connected the North East with the railway and air routes but has also connected the North East with the heart of the whole country
Government of Manipur led by Chief Minister Shri N. Biren Singh built a memorial for the martyrs of the ‘Azad Hind Fauj’ restoring the houses that were destroyed in the shelling by the British, it will become a huge tourist destination for the whole country
Today 100 children are studying medical science in Churachandpur Medical College, earlier children from North East had to go to big cities to study, today children from many states of India are studying here, this is a big achievement
To make Manipur a sports hub, the country's first sports university is being set up in Manipur at a cost of Rs 816 crore
The opium cultivation has been identified and destroyed by the Manipur Government with the help of drones and the government is determined to make Manipur a drug-free state by ending opium cultivation in the state
06 JAN 2023 6:48PM by PIB Delhi
Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah inaugurated and laid foundation stone of 21 development projects worth about Rs 1,311 crore today at Moirang, Manipur. These include Churachandpur Medical College built at a cost of Rs 46 crore, Marjing Polo Statue built at a cost of Rs 39 crore, Manipur Olympian Park at Sangaithel, Manipur Exhibition Center in Imphal-East, District Youth Skilling and Employment Centres, Fruit Preservation Factory, Neelakuthi in five districts of the state. Shri Amit Shah also unveiled the 165-feet tall tricolor at the historic ‘Azad Hind Fauj’ Headquarters at Moirang, which is the tallest national flag in the entire North East region. On this occasion, the Chief Minister of Manipur, Shri N. Biren Singh and many other dignitaries were present.
In his address, Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Narendra Modi and Chief Minister N. Biren Singh, Manipur is marching ahead on the path of development, peace and prosperity and is now completely free from terrorism, bandh and blockade and as a result, the foundation stone of 29 projects worth Rs. 2450 crore was laid on 6th January, last year and today, 21 projects worth over Rs 1,300 crore have been inaugurated and foundation stone laid.
The Union Home Minister paid homage to the highly knowledgeable and talented King Shri Bhagya Chandra, Queen Mother, Maharaja Kulachandra and Pukhotinthang and said that Manipur has a glorious history of over 3000 years. He said that the people of Manipur helped Maharaja Kulachandra to free Manipur from the clutches of the British by giving full cooperation against the British. To make the country aware of this glorious history of Manipur, the government has renamed Mount Harriet, where Maharaja Kulachandra's general secretary, the crown prince and 22 freedom fighters were imprisoned, to Mount Manipur. Shri Shah said that the tallest flag of the Northeast was hoisted today at Moirang in Manipur, the first place on India’s mainland to gain independence.
The Union Home and Cooperation Minister said that under the leadership of great freedom fighter Subhash Chandra Bose, ‘Azad Hind Fauj’ fought against the British and freed Manipur from the clutches of the British. He said that the Manipur government has built a memorial for the martyrs of ‘Azad Hind Fauj’ by doing the restoration work of the houses destroyed during the shelling by British, and this memorial will not only inspire the youth of Manipur to devote their lives for the nation, but also help to develop this place into a big tourist spot.
Shri Amit Shah said, over 100 children are studying medical science in the Churachandpur Medical College built at a cost of about Rs. 46 crores. He added that earlier children from Northeast had to go to bigger cities like Bengaluru, Delhi, Mumbai and Ahmedabad to study, but now children from various states of India are studying in Moirang, which is a great achievement. He said, a 122-feet tall Marjing Polo statue has been inaugurated in Manipur and Manipur Central University and Manipur University, should do research to tell the whole world that it is Manipur which has gifted the sports of Polo to the world. Shri Shah said that this place will become a centre of attraction for Polo enthusiasts from across the world.
The Union Home Minister said that Prime Minister Narendra Modi has visited the region of Northeast 51 times in the past 8 years and his sensitive approach and hard work has made the Northeast realize that the whole of India is proud of them. He said that under the leadership of the Prime Minister Narendra Modi, North East’s connectivity with the rest of the country has been improved by enhancing road, rail and air connectivity. He added that in the last 8 years, the Government of India under the leadership of Prime Minister Narendra Modi, has invested more than Rs 3.45 lakh crore to take North East away from militancy, infiltration, bandh, drugs, arms trafficking, corruption and caste conflicts towards development, connectivity, infrastructure, sports, investment and making it into a hub of organic agriculture. Shri Shah said that Prime Minister Narendra Modi, has not only connected the North East region with railways and air routes has connected the Northeast but also with the heart of the whole country. Shri Shah said that in 2019, the government signed the Bodo Accord, NLFT Accord, Karbi-Anglong Accord, Bru Accord and freed the entire Northeast from militancy. At the same time, the government ended militancy and removed the AFSPA from 6 districts of Manipur, as a result of this, Manipur which was earlier suffering from blockades, is now marching forward towards development and self-reliance.
The Union Home and Cooperation Minister said that instead of Look-East policy, Prime Minister Narendra Modi adopted Act-East policy, due to which Manipur has become a symbol of hope and stability. He said that the country's first Sports University, spread over 325 acres at a tune of Rs 816 crore is being built in Manipur to help it emerge as a sports hub. The Olympian Park built by the Chief Minister Shri N. Biren Singh will also be a source of inspiration for the youth.
Shri Amit Shah said that 31 tribal museums are being developed in hill districts and health expenses up to Rs. 5 lakh have been made free of cost for about 3.63 lakh beneficiaries under the Ayushman Bharat scheme for health development. He said that Ima Market, which works for the empowerment of women, is being set-up at 17 places at a cost of Rs 130 crore. Shri Shah said that 68,000 houses have been provided to people in Manipur under Pradhan Mantri Awas Yojana, while the state government has promoted thousands of startups at a cost of Rs 110 crore. Door-to-door screening of 13 major diseases has been ensured under the Chief Minister's Health for All scheme. He said that poppy cultivation on about 1,780 acres of land has been destroyed by the Manipur government by identifying it with drones. Shri Shah said that in the year of Azadi ka Amrit Mahotsav, under the leadership of Prime Minister Narendra Modi, the Ministry of Home Affairs, Government of India has taken a pledge of a drugs-free India, so that in the centenary year of independence, India will be completely free from the problem of drugs. He said that the government is determined to make Manipur a drugs-free state by ending opium cultivation in the state and will continue to work towards making Manipur a developed and prosperous state by working in the fields of education, sports and start-ups.