Ministry of Culture
PM participates in historic programme marking ‘Veer Bal Diwas’ at Major Dhyan Chand National Stadium in Delhi
Veer Bal Diwas is a day of a new beginning for the nation : PM
Veer Bal Diwas will remind us of the immense contribution of ten Sikh gurus and the sacrifice of the Sikh tradition for protecting the honour of the nation: PM
26 DEC 2022 6:40PM by PIB Delhi
Highlights
• During the programme, the Prime Minister attended a ‘Shabad Kirtan’ performed by about three hundred Baal Kirtanis.
• The Prime Minister also flagged off a march-past by about three thousand children in Delhi on the first Veer Bal Diwas
• Union Minister for Housing and Urban Affairs Shri Hardeep Puri; Chief Minister of Punjab Shri Bhagwant Mann; Chief Minister of Maharashtra Shri Eknath Shinde, Minister of State for Culture Shri Arjun Ram Meghwal and Ms. Meenakshi Lekhi also graced the event.
The Prime Minister, Shri Narendra Modi participated in a historic programme organised by Ministry of Culture marking ‘Veer Bal Diwas’ at Major Dhyan Chand National Stadium in Delhi today. During the programme, the Prime Minister attended a ‘Shabad Kirtan’ performed by about three hundred Baal Kirtanis. The Prime Minister also flagged off a march-past by about three thousand children in Delhi on this momentous occasion. The march-past was taken out from Major Dhyan Chand Stadium to India Gate (Kartavya Path).
On 9th January 2022, the day of the Prakash Purab of Sri Guru Gobind Singh Ji, the Prime Minister had announced that 26th December would be observed as ‘Veer Bal Diwas’, to mark the martyrdom of sons of Sri Guru Gobind Singh - Sahibzadas Baba Zorawar Singh Ji and Baba Fateh Singh Ji.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that India is celebrating the first Veer Bal Diwas, today. It is a day of a new beginning for the nation when we all come together to bow our heads for the sacrifices laid down in the past. “Shaheedi Saptah and Veer Bal Diwas is not just a cauldron of emotions but a source of infinite inspiration”, the Prime Minister said.
The Prime Minister said that Veer Bal Diwas will remind us Age does not matter when it comes to extreme valour and sacrifice. Veer Bal Diwas will remind us of the immense contribution of ten Sikh gurus and the sacrifice of the Sikh tradition for protecting the honour of the nation. “Veer Bal Diwas will tell us what is India and what is its identity and every year, Veer Bal Diwas will inspire us to recognize our past and make our future. This will also remind everyone about the strength of our young generation”, the Prime Minister added. The Prime Minister paid grateful tributes to the Veer Sahibzades, Gurus and Mata Gurjari. “I consider it to be the good fortune of our government that we got the opportunity to declare 26th December as Veer Bal Diwas”, he said.
Click here for complete text of Prime Minister’s Speech
https://www.pib.gov.in/PressReleseDetailm.aspx?PRID=1886675
Union Minister for Housing and Urban Affairs Shri Hardeep Puri; Chief Minister of Punjab Shri Bhagwant Mann; Chief Minister of Maharashtra Shri Eknath Shinde, Minister of State for Culture Shri Arjun Ram Meghwal and Ms. Meenakshi Lekhi also graced the event.
On the occasion Chief Minister of Maharashtra Shri Eknath Shinde said that our country is the land of heroes who sacrificed their lives to protect their country, religion and self-respect, and it is our duty to remember the deeds of such heroes and be grateful to them. Giving the example of freedom fighter Rajguru, Shri Shinde said that the state of Maharashtra has also produced many heroes and martyrs who sacrificed their lives for their motherland. And it is only now that their sacrifices are being recognized and brought before the world.
On the occasion Chief Minister of Punjab Shri Bhagwant Mann said that Prime Minister has brought the supreme sacrifice of Sahibzadas Baba Zorawar Singh Ji and Baba Fateh Singh Ji to the world today. He also thanked the Prime Minister for giving an opportunity to host two conferences of G20 in Punjab in the holy city of Amritsar. He added “People will come from all over the world, and we will show them Darbar Saheb, Jallianwala Bagh and parade of Wagha border.”
Background
The Government is organising interactive and participative programmes all over the country to inform and educate the citizens, especially young children, about the story of the exemplary courage of the Sahibzades. In this endeavour, essay writing, quiz competitions and other activities will be organised in schools and colleges across the country. Digital exhibitions will be set up at public places like railway stations, petrol pumps, airports etc. All over the country, programmes will be organised where dignitaries will narrate the life story and sacrifice of the Sahibzades.

কল্চর মন্ত্রালয়
পি.এম.না দিল্লীগী মেজর ধ্যান চন্দ নেস্নেল স্তেদিয়মদা ‘বীর বাল দিবস’গী পুৱারী ওইরবা পালন থৌরমদা শরুক য়াখ্রে
বীর বাল দিবস অসি জাতিগীদমক্তা অনৌবা অহৌবগী নুমিৎনি: পি.এম.
বীর বাল দিবসনা ঐখোয়দা জাতিগী ইকাই খুম্নবা ঙাকশেন্নবগীদমক সিখ গুরু তরানা চাউনা শরুক তমখিবা অমসুং সিখ চৎনবীনা কত্থোকখিবা অদুবু নীংশিংহনগনি: পি.এম.
26 DEC 2022 6:40PM by PIB Imphal
হায়লাইৎশিং
• থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা বাল কীর্তনি চাহুম রোমনা পাঙথোকপা ‘শবদ কীর্তন’দা য়াওখি।
• প্রধান মন্ত্রীনা অহানবা বীর বাল দিবসকী থৌরমদা দিল্লীদা অঙাং লিশিং অহুমরোমগী মার্চ-পাস্ত অমসু লমথাখি।
• হাউসিং অমসুং অর্বান এফিয়র্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী হরদীপ সিংহ পুরি; পঞ্জাবকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী ভগৱন্ত মন; মহারাস্ত্রগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী একনাথ শিন্দে; কলচরগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী অর্জুন রাম মেঘৱল অমসুং শ্রীমতি মীনাক্ষি লেখিনা থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি দিল্লীগী মেজর ধ্যান চন্দ নেস্নেল স্তেদিয়মদা ‘বীর বাল দিবস’ পুৱারী ওইরবা পালন থৌরম অমদা শরুক য়াখ্রে। থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা বাল কীর্তনি চাহুম রোমনা পাঙথোকপা ‘শবদ কীর্তন’দা য়াওখি। প্রধান মন্ত্রীনা মরু ওইবা থৌরম অসিদা দিল্লীদা অঙাং লিশিং অহুমরোমগী মার্চ-পাস্ত অমসু লমথাখি। মার্চ-পাস্ত অদু মেজর ধ্যান চন্দ স্তেদিয়মদগী ইন্দিয়া গেৎ (কর্তব্য পথ) ফাওবা চৎখি।
জনুৱারী ০৯, ২০২২, শ্রী গুরু গোবিন্দ সিংহজীগী প্রকাশ পুরবকী নুমিৎতা প্রধান মন্ত্রীনা শ্রী গুরু গোবিন্দ সিংহগী মচাশিংনা – শাহিবজাদাশিং বাবা জোরাৱর সিংহজী অমসং বাবা ফতেহ সিংহজীনা থৱায়না পোন্থা পীখিবা অদুবু শ্রদ্ধাঞ্জলি কৎপা ওইনা দিসেম্বর ২৬ অসি ‘বীর বাল দিবস’ হায়না পালন তৌগনি লাউথোকখি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতনা ঙসি অহানবা ওইনা বীর বাল দিবস পালন তৌরি। হৌখিবা মতমদা থৱায়না পোন্থা পীখিবশিংদা ঐখোয়না ইকাই খুম্নবা উৎনবা অমত্তা ওইনা পুম্নমক্না পুনশিনবগী মতম ওইরিবা জাতিগীদমক্তা অনৌবা অহৌবা অমগী নুমিৎনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “শহিদি সপ্তাহ অমসুং বীর বাল দিবস অসি শুপ্নগী অৱা নুংঙাইশিংগী খোইরাং-খোইশাওনবা খক্তা নত্তে মসিদি লোইনাইদ্রবা ইথিলগী হৌরকফম অমনি”।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বীর বাল দিবসনা ঐখোয়দা থৌনা লিংজেল অমদি কত্থোকপগী মতমনা লাক্লবদা চহি হায়বা অসি করিসু ওইদে হায়না নীংশিংহল্লগনি। বীর বাল দিবসনা ঐখোয়দা জাতি অসিগী ইকাই খুম্নবা ঙাকশেন্নবগীদমক সিখ গুরু তরানা চাউনা কত্থোকখিবা অমসুং সিখ চৎনবীগী কত্থোকখিবা অদুবু নীংশিংহল্লগনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “বীর বাল দিবসনা ঐখোয়দা ভারত অসি করিনো অমসুং মাগী শক্তাক অদু করিনো তাক্লগনি অমসুং চহি খুদিং বীর বাল দিবসনা ঐখোয়গী হৌখ্রবা মতমবু শকখঙনবা অমসুং ঐখোয়গী তুংলমচৎ শেম্নবা ইথিল পীরগনি। মসিনা মীপুম খুদিংমক্তা ঐখোয়গী হৌরক্লিবা মীরোলগী মপাঙ্গলগী মরমদা মীপুম খুদিংমক্তা নীংশিংহল্লগনি। প্রধান মন্ত্রীনা বীর সাহিবজাদাশিং, গুরুশিং অমসুং মাতা গুরজানিদা চাউনা শ্রদ্ধাঞ্জলি কৎখি। মহাক্না হায়, “দিসেম্বর ২৬পু বীর বাল দিবস হায়না লাউথোকপগী খুদোংচাবা ঐখোয়না ফংজবা অসি ঐখোয়গী সরকারগী লাইবক ফবনি হায়না ঐহাক্না লৌজৈ”।
প্রধান মন্ত্রীনা ৱা ঙাংখিবগী মপুং ফাবা ৱারোল য়েংনবগীদমক মসিদা নম্বীয়ু
https://www.pib.gov.in/PressReleseDetailm.aspx?PRID=1886675
হাউসিং অমসুং অর্বান এফিয়র্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী হরদীপ সিংহ পুরি; পঞ্জাবকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী ভগৱন্ত মন; মহারাস্ত্রগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী একনাথ শিন্দে; কলচরগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী অর্জুন রাম মেঘৱল অমসুং শ্রীমতি মীনাক্ষি লেখিনা থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা মহারাস্ত্রগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী একনাথ শিন্দেনা হায়খি মদুদি ঐখোয়গী লৈবাক অসি মখোয়গী লৈবাক, ধর্ম অমসুং মশানা মশাবু ইকাই খুম্নবা ঙাকশেন্নবগীদমক মখোয়গী থৱায় থাখিবা অথৌবশিংগী লমদমনি অমসুং অসিগুম্বা অথৌবশিংনা তৌরমখিবশিং অদুবু নীংশিংবা অমদি মখোয়দা ইকাই খুম্নবা উৎপা হায়বা অসি ঐখোয়গী থৌদাংনি। নীংতম লান্মী রাজগুরুবু খুদম ওইনা পীরদুনা শ্রী শিন্দে হায়খি মহারাস্ত্রগী রাজ্য অসিনসু মখোয়গী মমা লৈবাক্কীদমক মখোয়গী থৱায় থাখিবা অথৌবা কয়া পুথোকখি। অমসুং মখোয়না কত্থোকখিবা অদু হৌজিক খক্তা শকখঙবীরি অমসুং মালেমগী মাংদা পুথোকখি।
পঞ্জাবকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী ভগৱন্ত মননা থৌরম অদুদা হায়খি প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি মালেমদা শাহিবজাদাশিং বাবা জোরাৱর সিংহজী অমসুং বাবা ফতেহ সিংহজীনা চাউনা কত্থোকখিবা অদু খঙহল্লি। মহাক্না প্রধান মন্ত্রীনা অমৃতসরগী শেংলবা সহরদা পঞ্জাবতা জি২০ কনফরেন্স অনি পাঙথোক্নবা খুদোংচাবা অমা পীবিরিবা অসিগীদমক থাগৎপসু ফোঙদোকখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায় “মালেম শিনবা থুংবদগী মীয়াম লাক্কনি অমসুং ঐখোয়না মখোয়দা দরবার সাহেব, জলিয়ানৱালা বাগ অমসুং ৱাঘা বোর্দরগী পরেদ উৎলগনি”।
বেকগ্রাউন্দ
মীয়ামদা, মরুওইনা অঙাংশিংদা, শাহিবজাদেশিংগী ফীদমনীংঙাই ওইরবা থৌনা ফবগী ৱারীশিং পাউদম্নবা অমদি খঙহন্নবা লৈবাক শিনবা থুংনা ইন্তরেক্তিব অমদি মীয়াম শরুক য়াগদবা থৌরমশিং পাঙথোক্লি‍। থৌরাং অসিগী মনুং চন্না, লৈবাক শিনবা থুংনা স্কুল অমদি কলেজশিংদা ৱারেং ইবা, ৱাহং পাউহং চাংদম্নবা অমদি অতৈ থবক থৌরমশিং পাঙথোক্কনি‍। রেলৱে স্তেসন, পেত্রোল পম্প, এয়রপোর্তনচিংবা মীয়াম তিনবা মফমশিংদা দিজিতেল একজিবিসনশিং খিনগনি‍। লৈবাক শিনবা থুংনা, পাঙথোক্কদবা থৌরমশিংদা শরুক য়াগদবা মীথুংশিংনা সাহিবজাদেশিংগী পুন্সি অমদি মখোয়গী কত্থোকপগী মরমদা ৱারী কয়া লীগনি‍।