କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
2023 ଋତୁ ପାଇଁ ଶୁଖିଲା ନଡ଼ିଆ ନିମନ୍ତେ ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ ମଞ୍ଜୁର କଲା କ୍ୟାବିନେଟ୍
23 DEC 2022 8:44PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଅର୍ଥନୈତିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି 2023 ଋତୁ ପାଇଁ ଶୁଖିଲା ନଡ଼ିଆ ନିମନ୍ତେ ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ (ଏମଏସପି)କୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି । ଏହି ମଞ୍ଜୁରି କୃଷି ଖର୍ଚ୍ଚ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ଆୟୋଗର ସୁପାରିଶ ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ନଡ଼ିଆ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ମତାମତ ଉପରେ ଆଧାରିତ |
2023 ଋତୁ ପାଇଁ ମିଲିଂ ଶୁଖିଲା ନଡ଼ିଆର ଫେୟାର ଆଭରେଜ୍ କ୍ବାଲିଟି ପାଇଁ ଏମଏସପି କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ ପିଛା 10860/- ଟଙ୍କା ଏବଂ ବଲ୍ ଶୁଖିଲା ନଡ଼ିଆ ର ମୂଲ୍ୟ କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ ପିଛା 11750/- ଟଙ୍କା ସ୍ଥିର କରାଯାଇଛି । ପୂର୍ବ ଋତୁ ତୁଳନାରେ ମିଲିଂ ଶୁଖିଲା ନଡ଼ିଆ ପାଇଁ କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ ପିଛା 270/- ଟଙ୍କା ଏବଂ ବଲ୍ ଶୁଖିଲା ନଡ଼ିଆ ପାଇଁ କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ ପିଛା 750/- ଟଙ୍କାର ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି । ଏହା ସମଗ୍ର ଭାରତର ହାରାହାରି ଉତ୍ପାଦନ ମୂଲ୍ୟ ଉପରେ ମିଲିଂ ଶୁଖିଲା ନଡ଼ିଆ ପାଇଁ 51.82 ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ବଲ୍ ନଡ଼ିଆ ପାଇଁ 64.26 ପ୍ରତିଶତ ମାର୍ଜିନ୍ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ। 2023 ଋତୁ ପାଇଁ ଶୁଖିଲା ନଡ଼ିଆର ଘୋଷିତ ଏମଏସପି 2018-19 ବଜେଟରେ ସରକାରଙ୍କ ଘୋଷଣା ଅନୁଯାୟୀ ସମଗ୍ର ଭାରତର ହାରାହାରି ଉତ୍ପାଦନ ମୂଲ୍ୟର ଅତି କମରେ 1.5 ଗୁଣ ଏମଏସପି ସ୍ଥିର କରିବାର ନୀତି ସହିତ ସମନ୍ବୟ କରାଯାଇଛି।
ଶୁଖିଲା ନଡ଼ିଆ ଉତ୍ପାଦକମାନଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣରେ ବିକାଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଦିଗରେ ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ପ୍ରଗତିଶୀଳ ପଦକ୍ଷେପ।
ପ୍ରାଇସ୍ ସପୋର୍ଟ ସ୍କିମ୍ (ପିଏସଏସ୍ ) ଅଧୀନରେ ଶୁଖିଲା ନଡ଼ିଆ ଏବଂ ଡି-ହସ୍କଡ୍‌ ନଡ଼ିଆ କ୍ରୟ ପାଇଁ ନ୍ୟାସନାଲ୍‌ ଏଗ୍ରିକଲ୍‌ଚରାଲ୍‌ କୋପରେଟିଭ୍ ମାର୍କେଟିଂ ଫେଡେରେସନ୍ ଅଫ୍‌ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ୍‌ (ଏନଏଫଇଡି) ଏବଂ ନ୍ୟାସନାଲ୍‌ କୋପରେଟିଭ୍ କଞ୍ଜୁମର୍ସ ଫେଡେରେସନ୍ (ଏନସିସିଏଫ୍ ) ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ୍‌ ନୋଡାଲ୍ ଏଜେନ୍ସି (ସିଏନଏ) ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Cabinet approves Minimum Support prices for copra for 2023 season
23 DEC 2022 8:44PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi has approved Minimum Support Prices (MSPs) for copra for 2023 season. The approval is based on recommendations of the Commission for Agricultural Costs and Prices and views of major coconut growing states.
The MSP for Fair Average Quality of milling copra has been fixed at Rs. 10860/- per quintal and for ball copra at Rs. 11750/- per quintal for 2023 season. This is an increase of Rs. 270/- per quintal for milling copra and Rs. 750/- per quintal for ball copra over the previous season. This would ensure a margin of 51.82 percent for milling copra and 64.26 percent for ball copra over the all India weighted average cost of production. The announced MSP of copra for 2023 season is in line with the principle of fixing the MSP at a level of at least 1.5 times all India weighted average cost of production as announced by the Government in the Budget 2018-19.
It is one of the important and progressive steps towards ensuring better remunerative returns to the coconut growers and improving their welfare substantively.
National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India Ltd. (NAFED) and National Cooperative Consumers’ Federation (NCCF) will continue to act as Central Nodal Agencies (CNAs) for procurement of copra and de-husked coconut under Price Support Scheme (PSS).