উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলত সামাজিক সমস্যা
19 DEC 2022 2:22PM by PIB Guwahati
মানৱ সৰবৰাহ, নিচাযুক্ত দ্ৰব্যৰ অবৈধ বেহাৰ দৰে সামাজিক সমস্যা ৰোধৰ লগতে এইচআইভি নিয়ন্ত্ৰণ-প্ৰতিৰোধ, আৰু উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলত সাক্ষৰতাৰ হাৰ বৃদ্ধিৰ বাবে চৰকাৰে যোৱা পাঁচোটা বছৰত তলত উল্লেখ কৰা পদক্ষেপসমূহ গ্ৰহণ কৰিছে-
১. মানৱ সৰবৰাহ ৰোধ তথা এনেবোৰ কাণ্ডৰ মোকাবিলা কৰাটো আৰক্ষী আৰু ৰাজহুৱা-শৃংখলাৰ বিষয় হিচাপে ৰাজ্যিক-সূচীৰ অন্তৰ্ভক্ত, সেয়ে এনে প্ৰসংগত প্ৰয়োজনীয় পদক্ষেপ গ্ৰহণৰ প্ৰাথমিক দায়িত্ব সংশ্লিষ্ট ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ চৰকাৰৰ। তথাপিও কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ গৃহ মন্ত্ৰালয়ে ৰাজ্য চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা বিভিন্ন পদক্ষেপলৈ বিশেষ প্ৰয়োজনত সহযোগিতা আগবঢ়ায়। কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰালয়ে ২০১৯-২০, ২০২০-২১ বৰ্ষত দেশৰ সকলোবোৰ ৰাজ্য তথা কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহত প্ৰচলিত কাৰ্যনিৰ্বাহ কৰি থকা ‘মানৱ-সৰবৰাহ প্ৰতিৰোধী গোট’(এএইচটিইউ)সমূহক সক্তিশালী কৰাৰ লগতে সকলোবোৰ ৰাজ্য তথা কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ জিলাকে সামৰি নতুন গোট গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্যৰে ‘নিৰ্ভয়া পুঁজি’ৰ ৰূপত ৯৮.৮৬ কোটি টকাৰ বিত্তীয় সহযোগিতা আগবঢ়ায়। ‘ন্যায়িক-আলোচনাচক্ৰ’, ‘ৰাজ্যিক পৰ্যায়ৰ সন্মিলন’ আদি অনুষ্ঠিত কৰাৰ বাবেও মন্ত্ৰালয়টোৱে বিত্তীয় সাহায্য আগবঢ়ায়। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰালয়ে মানৱ সৰবৰাহৰ দৰে অপৰাধ ৰোধৰ বাবে সময়ে সময়ে প্ৰয়োজনীয় বিধি-নিৰ্দেশনা জাৰি কৰে। তদুপৰি ‘ৰাষ্ট্ৰীয় তদন্তকাৰী সংস্থা আইন ২০০৮’ৰ ২০১৯চনত কৰা সংশোধনৰ জৰিয়তে আন্তঃৰাজ্যিক আৰু আন্তৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত হস্তক্ষেপৰ প্ৰয়োজন থকা প্ৰসংগসমূহ ক্ষেত্ৰত পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিব পৰাকৈ ‘ৰাষ্ট্ৰীয় তদন্তকাৰী সংস্থা’(এনআইএ)-ক ভাৰতীয় দণ্ডবিধিৰ ৩৭০ আৰু ৩৭০-এ অনুচ্ছেদৰ আধাৰত কৰ্তৃত্ব প্ৰদান কৰে।
২) সামাজিক ন্যায় আৰু সৱলীকৰণ মন্ত্ৰালয়(এমঅএছজেই)য়ে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্লৰ ৮খন ৰাজ্যকে ধৰি দেশত ‘নেশ্যনেল একশ্যন প্লান ফৰ ড্ৰাগ ডিমাণ্ড ৰিডাকশ্যন’(এনএপিডিডিআৰ)ৰূপায়ণৰ ব্যৱস্থা কৰিছে। ইয়াৰ জৰিয়তে ক) ৰাজ্য চৰকাৰ-কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ প্ৰশাসনক নিচাসক্তি প্ৰতিৰোধী শিক্ষা তথা সজাগতা সৃষ্টি, সামৰ্থ্য বৰ্দ্ধন, দক্ষতা বিকাশ, বৃত্তিমূলক প্ৰশিক্ষণৰ জৰিয়তে নিচাযুক্ত দ্ৰব্যৰ প্ৰাক্তন অনুৰাগীসকলক জীৱিকা-নিৰ্বাহৰ বাবে সহায় আগবঢ়োৱা, ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহত নিচাযুক্ত দ্ৰব্যৰ চাহিদা হ্ৰাস কৰাৰ বাবে আৰু খ)নিচাসক্তসকলৰ পুনৰ্বাসৰ বাবে সংহত পুনৰ্বাস কেন্দ্ৰ(আইআৰচিএ) স্থাপনৰ লগতে ইয়াৰ পৰিচালনা কৰা, কিশোৰসকলৰ মাজৰ পৰা নিচাযুক্ত দ্ৰব্যৰ আসক্তি আঁতৰোৱাৰ বাবে সমাজৰ বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলৰ নেতৃত্বত চলোৱা প্ৰয়াস(চিপিএলআই) আৰু ‘আউটৰীচ্চ এণ্ড ড্ৰপ ইন চেণ্টাৰ’(অডিআইচি) তথা চৰকাৰী চিকিত্সালয়সমূহত ‘নিচাসক্তি বিতাৰণ ব্যৱস্থা’(এটিএফ) স্থাপনৰ দৰে কাম-কাজৰ বাবে বিত্তীয় সহযোগিতা আগবঢ়ায়।
নিচাসক্তি আঁতৰোৱাৰ বাবে প্ৰাথমিক পৰামৰ্শ আগবঢ়োৱাৰ লগতে ‘হেল্পলাইন’ৰ জৰিয়তে সহায় বিচৰা লোকসকললৈ সহযোগিতা আবঢ়োৱাৰ উদ্দেশ্যে মন্ত্ৰালয়টোৱে ‘১৪৪৪৬’ নম্বৰৰ এটা মাচুল-বিহীন ‘হেল্পলাইন’-ৰো দিহা কৰি আহিছে। মন্ত্ৰালয়টোৱে ‘নেশ্যনেল ইনষ্টিটিউট অব ছ’চিয়েল ডিফেন্স’(এনআইএছডি) আৰু ‘এছচিইআৰটি’, ‘কেন্দ্ৰীয় বিদ্যালয় সংগঠন’ আদিৰ দৰে সংস্থাসমূহৰ সহযোগিতাৰে ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, শিক্ষক, অভিভাৱককে ধৰি অন্যান্য সংশ্লিষ্ট পক্ষসমূহৰ মাজত নিচাসক্তি বিৰোধী সজাগত সৃষ্টিৰ বিভিন্ন পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি আহিছে।
মন্ত্ৰালয়টোৱে উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ ৬৭খন জিলাকে ধৰি দেশৰ ৩৭২খন নিৰ্বাচিত জিলাত ‘নিচা মুক্ত ভাৰত অভিযান’ ৰূপায়ণ কৰে। নিচাযুক্ত দ্ৰব্যৰ আসক্তিয়ে সৃষ্টি কৰা অশুভ পৰিণতি সন্দৰ্ভত ব্যাপক সজাগতা সৃষ্টিৰ লক্ষ্যৰে বিশেষকৈ উচ্চতৰ শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠান- বিশ্ববিদ্যালয়, মহাবিদ্যালয়, স্কুল আদিৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলৰ লগতে এনে আসক্তিয়ে অসুস্থ কৰা সকলক উদ্ধাৰ কৰাৰ বাবে সমগ্ৰ সমাজকে জড়িত কৰাৰ বাবে ইয়াৰ জৰিয়তে পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি অহা হৈছে। এই পৰ্যন্ত ২৩,০২৭গৰাকী মহিলা আৰু ৫৫,৪৪১গৰাকী যুৱক-যুৱতী তথা ২১২৬টা শিক্ষানুষ্ঠানকে ধৰি উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ ১৬,৫০,৩০৯গৰাকী ব্যক্তিক এই অভিযানৰে সামৰি লোৱা হৈছে।
৩) স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ে ১৯৯২ চনৰ পৰা ‘ৰাষ্ট্ৰীয় এইডছ নিয়ন্ত্ৰণ কাৰ্যক্ৰম’ৰ অধীনত ‘ৰাষ্ট্ৰীয় এইডছ আৰু এছটিডি নিয়ন্ত্ৰণ কাৰ্যক্ৰম’(এনএচিপি) ৰূপায়ণৰ জৰিয়তে উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলকে ধৰি দেশত ‘এইচআইভি’ৰ সক্ৰমণ প্ৰতিৰোধৰ বাবে পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি আহিছে। সম্প্ৰতি, ২০২১ চনৰ ১ এপ্ৰিলৰ পৰা ২০২৬ চনৰ ৩১ মাৰ্চলৈকে ৰূপায়িত হ ব লগা ‘এনএচিপি’-ৰ ‘পঞ্চমটো পৰ্যায়’ত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ সম্পূৰ্ণ বিত্তীয় পৃষ্ঠপোষকতাৰে দেশৰ সকলোবোৰ ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত কৰ্তব্যৰত ‘এইডছ নিয়ন্ত্ৰণ সমিতি’(এছএচিএছ)সমূহে কাৰ্যনিৰ্বাহ কৰিব। উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলতে এইছোৱা সময়ত ‘এইচআইভি’ৰ প্ৰতিৰোধ, চিনাক্তকৰণ তথা চিকিত্সা প্ৰদানত বিশেষ গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হৈছে।
‘এইচআইভি’-ৰ সংক্ৰমণ সন্দৰ্ভত জন সজাগতা সৃষ্টিৰ বাবে সময়ে সময়ে বিভিন্ন কাৰ্যক্ৰম গ্ৰহণ কৰি অহা হৈছে। ‘এইচআইভি’ সন্দৰ্ভত ‘নৰ্থ-ইষ্ট মাল্টি মিডিয়া কেম্পেইন’ৰ বিশেষ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। এই সম্পৰ্কীয় বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত বিভিন্ন পক্ষসমূহৰে কাম-কাজ কৰাৰ বাবে এই কাৰ্যক্ৰমত ‘উত্তৰ পূব পৰিষদ’কো জড়িত কৰা হৈছে।
‘কাউন্সেলিং আৰু পৰীক্ষণ’ৰ মাধ্যমেৰে ‘এইচআইভি’-ৰ আগতীয়া চিনাক্তকৰণৰ লগতে ‘এইচআইভি(পিএলএইচআইভি)’ আক্ৰান্ত লোকক ‘এণ্টি-ৰেট্ৰো ভাইৰেল থেৰাপী কেন্দ্ৰ’ আৰু ‘লিংক-এআৰটি কেন্দ্ৰ’ৰ জৰিয়তে বিনামূলীয়াকৈ ‘এণ্টি-ৰেট্ৰো ভাইৰেল’(এআৰভি) ঔষধ প্ৰদানৰ জীৱনজোৰা ব্যৱস্থাও আগবঢ়োৱা হৈছে। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত ২০২২ৰ ছেপ্টেম্বৰ মাহ পৰ্যন্ত ১৬৯২টা ‘এইচআইভি কাউন্সেলিং আৰু পৰীক্ষণ কেন্দ্ৰ’, আৰু ১০৪টা ‘এআৰটি’ আৰু ‘লিংক-এআৰটি কেন্দ্ৰ’ই কাৰ্যনিৰ্বাহ কৰি আছে।
৪) প্ৰাপ্তবয়স্ক সাক্ষৰতাৰ হাৰ উন্নত কৰাৰ বাবে শিক্ষা মন্ত্ৰালয়ে ‘সাক্ষৰ ভাৰত’ শীৰ্ষক এখন প্ৰাপ্ত বয়স্ক শিক্ষা আঁচনি ৰূপায়ণ কৰি আহিছে। ২০০৯ চনৰ অক্টোবৰৰ পৰা উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যকেইখনকে ধৰি দেশৰ ২৬খন ৰাজ্যৰ ৪০৪খন জিলাৰ গ্ৰামাঞ্চলসমূহত এইখন আঁচনি ৰূপায়ণ কৰা হৈছিল। পৰৱৰ্তি সময়ত আঁচনিখনৰ সময়সীমা ৩১.০৩.২০১৯ পৰ্যন্ত বৃদ্ধি কৰা হৈছিল।
তদুপৰি, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ বিত্তীয় পৃষ্ঠপোষকতাৰে ২০২০-২২ সময়ছোৱাত প্ৰাপ্ত শিক্ষা সংক্ৰান্তীয় ‘পঢ়না লিখনা অভিযান’ আঁচনিখন উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যকেইখনৰ লগতে দেশৰ ৩৩খন ৰাজ্য-কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত ৰূপায়ণৰ ব্যৱস্থা কৰা হয়। এই আঁচনিৰ জৰিয়তে ৪৮.১৬লাখ প্ৰাপ্ত-বয়স্ক অনা-সাক্ষৰ লোকক সাক্ষৰ কৰাৰ লক্ষ্য গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
ভাৰত চৰকাৰে শেহতীয়া ভাবে ‘নিউ ইণ্ডিয়া লিটাৰেচী প্ৰগ্ৰেম’(এনআইএলপি) শীৰ্ষক এখন কেন্দ্ৰীয় আঁচনিলৈ অনুমোদন আগবঢ়াইছে। ২০২২-২৭ৰ সময়ছোৱাত ৰূপায়িত হ’ব লগা এইখন আঁচনিৰ জৰিয়তে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলকে ধৰি দেশৰ সকলো ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ১৫ বছৰ বয়সৰ ওপৰৰ সংখ্যালঘুসকলকে ধৰি ৫ কোটি অনা সাক্ষৰ লোকৰ মাজত শিক্ষাৰ প্ৰসাৰৰ লক্ষ্য নিৰ্দ্ধাৰণ কৰা হৈছে। আঁচনিখনৰ ৰূপায়ণৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ ৭০০.০০কোটি আৰু ৰাজ্য চৰকাৰসমূহৰ অংশ ৩৩৭.৯০কোটিকে ধৰি মুঠ ১০৩৭.৯০ কোটি টকাৰ বিত্তীয় পুঁজিলৈ অনুমোদন জনোৱা হৈছে।
আজি লোকসভাত প্ৰদান কৰা এক লিখিত উত্তৰত এই তথ্য প্ৰকাশ কৰে ‘উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ণ মন্ত্ৰালয়’ৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী জি কিষণ ৰেড্ডীয়ে।

Ministry of Development of North-East Region
Social Problems in North-Eastern Region
19 DEC 2022 2:22PM by PIB Delhi
The strategy being taken to restrict/control by the Government to social problems such as human trafficking, drug abuse, HIV and to improve literacy in North-Eastern region during the last five years are as under:
(i) While it is the primary responsibility of respective State Governments and Union Territory Administrations (UTs) to take necessary steps for preventing and countering human trafficking as “Police” and “Public Order” are State-List subjects under the Seventh Schedule to the Constitution of India. The Ministry of Home Affairs (MHA) has been supplementing the efforts of the State Governments by undertaking various initiatives and measures in this regard. MHA has provided financial assistance to the tune of Rs 98.86 crores under “Nirbhaya Fund” to all States and UTs during the financial years 2019-20 and 2020-21 for strengthening the existing Anti Human Trafficking Units (AHTUs) and for establishing new AHTUs covering all districts of the States and UTs. MHA also provides financial assistance to States and UTs for holding “Judicial Colloquiums” and “State level conferences” on periodic basis for sensitizing judicial and police officials and to make available to them updated information on latest provisions of law relating to human trafficking. MHA has also been issuing advisories and guidelines to States on preventing and countering the crime of human trafficking. Further, the National Investigation Agency Act, 2008 was amended in 2019 to authorise the National Investigation Agency to investigate cases of human trafficking under Sections 370 and 370A of Indian Penal Code having inter-State and international ramifications.
(ii) The Ministry of Social Justice and Empowerment (MoSJE) is implementing the National Action Plan for Drug Demand Reduction (NAPDDR) in the country including the 8 North Eastern States under which financial assistance is provided to (i) 'State Governments/ Union Territory (UT) Administrations for Preventive Education and Awareness Generation, Capacity Building, Skill development, Vocational training and livelihood support of ex-drug addicts, Programmes for Drug Demand Reduction by States/UTs etc. and (ii) 'NGOs/VOs for running and maintenance of Integrated Rehabilitation Centres for Addicts (lRCAs), Community based peer Led intervention (CPLI) for early Drug Use Prevention among Adolescents and Outreach and Drop In Centres (ODIC) and (iii) Addiction treatment facilities (ATFs) in Government Hospitals'.
A Toll-free Helpline for de-addiction, 14446 is being maintained by the Ministry for providing primary counseling and immediate referral services to the persons seeking help through this helpline. Ministry through its autonomous body National Institute of Social Defence (NISD) and other collaborating agencies like SCERTs, Kendriya Vidyalaya Sangathan etc. provides for regular awareness generation and sensitization sessions for all stakeholders including students, teachers, parents etc.
MoSJE launched Nasha Mukt Bharat Abhiyaan (NMBA) in 372 identified districts including 67 districts of North Eastern States with an aim to create awareness about ill effects of substance abuse among the youth, with special focus on higher education institutes, university campuses, schools and reaching out into the community and garnering community involvement and ownership of the Abhiyaan. In the North Eastern Region, so far 16,50,309 people have been reached under NMBA including 23027 women, 55441 youths, and 2126 educational institutions.
(iii) National Aids Control Programme under the Ministry of Health and Family Welfare, is implementing the National AIDS and STD Control Programme (NACP) since 1992 to respond to the HIV epidemic across country including in the North Eastern Region. Currently, phase-V of the NACP is under implementation as a fully funded Central Sector Scheme through State/UT AIDS Control Societies (SACS) for the period of 1st April 2021 to 31st March 2026. North Eastern States has been focused under NACP Phase-V across the care continuum of HIV prevention-detection-treatment.
Integrated action plans have been prepared by SACS in these States for tailored HIV response through comprehensive three-pronged strategy of prevention, detection and treatment for HIV supported through critical enablers of awareness generation, laboratory services and strategic information management with communities being the center of response. Funds under NACP to the SACS in the North Eastern States are released as Grant-In-Aid based on the annual action plan submitted by the respective SACS.
Prevention of new infections is augmented through periodic awareness generation and community-led targeted interventions. North-east multimedia campaign on HIV is being implemented to raise awareness about HIV in these States. North-Eastern Council has been engaged to work with various stakeholders on various aspects including access to social protection schemes.
Early detection of HIV is being done through counseling and testing facilities while free lifelong anti-retro viral (ARV) medicines are provided to people living with HIV(PLHIV) through Anti-Retroviral Therapy(ART) centers and link-ART centers. As on September 2022, 1692 HIV counseling and testing centers, and 104 ART and link-ART centers were operational in the States in north-eastern region. The Government is periodically undertaking 360o review with SACS in the north-eastern States to review the progress and recommend actions to strengthen the response in these State.
(iv) The Ministry of Education, in order to improve adult literacy rate, implemented a Centrally Sponsored Scheme of Adult Education, namely Saakshar Bharat in the rural areas of 404 districts in 26 States and one UT, that had adult female literacy rate of 50 percent and below as per Census 2001, including North Eastern States, since October 2009. The scheme was extended upto 31.03.2019. Under the scheme of Saakshar Bharat, the principal target was to impart Functional Literacy to 70 million non-literates including 12 million minorities. Around 100.8 million learners (including 9.81 million minorities) appeared in the bi-annual assessment tests conducted by National Institute of Open Schooling (NIOS) from August 2010 to March 2018, out of which 76.39 million learners (including 7.50 million minorities) had successfully passed the assessment and were certified as literate.
Further, a Centrally Sponsored Scheme of Adult Education “Padhna Likhna Abhiyaan” was being implemented in rural and urban areas of 33 states/ UTs, including North Eastern States, during the financial year 2020-22, with a target of making 48.16 lakh adult non-literates as literates.
Government of India has recently approved a new Centrally Sponsored Scheme, namely, “New India Literacy Programme (NILP)” with the aim to support the States and Union Territories, including all North Eastern States, in promoting literacy among non-literates in the age group of 15 and above, across the country covering 5 crore non-literates, including minorities, during the implementation period from 2022-27. The scheme has been approved with a financial outlay of Rs.1037.90 crore including Central share of Rs.700.00 crore and State share of Rs.337.90 crore.
This information was given by Minister of Development of North Eastern Region Shri G. Kishan Reddy in a written reply in the Lok Sabha today.