বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়
মুম্বাইত জি20 বিকাশ কৰ্ম গোটৰ বৈঠকৰ প্ৰথম দিন
13 DEC 2022 8:42PM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ অধ্যক্ষতাৰ অধীনত জি20ৰ বিকাশ কৰ্ম গোট (ডিডব্লিউজি)ৰ প্ৰথম বৈঠক সম্প্ৰতি মুম্বাইত চলি আছে। ইয়াৰ সদস্য, অতিথি দেশ আৰু আমন্ত্ৰিত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংগঠনে ব্যক্তিগত ৰূপত এই বৈঠকত ভাগ লৈছে।
তিনি দিনীয়া বিকাশ কৰ্ম গোটৰ বৈঠকে দীৰ্ঘকালীন বিকাশৰ লক্ষ্য (এছডিজি)ৰ ওপৰত প্ৰগতিত অধিক দ্ৰুততা আনিবলৈ জি20ৰ সামূহিক কামৰ ওপৰত মনোযোগ কেন্দ্ৰীভূত কৰাৰ লগতে খাদ্য, ইন্ধন তথা উৰ্বৰক সুৰক্ষা সম্পৰ্কীয় তাৎক্ষণিক দুৰ্ভাবনাৰ মোকাবিলাতো উন্নয়নশীল দেশক সমৰ্থন দিব।
বৈঠকৰ প্ৰথম দিনা "বিকাশৰ বাবে ডেটা (ডি4ডি): ২০৩০ৰ এজেণ্ডা আগবঢ়াই নিয়াত জি20ৰ ভূমিকা" আৰু "সেউজ বিকাশত নতুন জীৱন (এলআইএফই)ৰ সঞ্চাৰ"ৰ ওপৰত পৃথকে দুটা কাৰ্যক্ৰম আয়োজন কৰা হয়।
ডি4ডিৰ ওপৰত পৃথকে কাৰ্যক্ৰম আয়োজন ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ মহাসচিবৰ দূত প্ৰযুক্তি (অ'এছইটি) কাৰ্যালয়ৰ অন্তৰ্গত পৰ্যবেক্ষক গৱেষণা সংস্থা (অ'আৰএফ)তথা বাণিজ্য তথা বিকাশৰ ওপৰত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সন্মিলন (ইউএনচিটিএডি)ৰ সহযোগত কৰা হৈছিল। ভাৰতৰ জি20 অধ্যক্ষতাৰ সময়ত ছেৰ্পা ট্ৰেকৰ অন্তৰ্গত বিকাশ কৰ্ম গোটত হ'বলগা বিকাশৰ বাবে ডেটা (ডেটা ফৰ ডেভেলপমেণ্ট-ডি4ডি)ৰ ওপৰত আগলৈ চিন্তা-চৰ্চাৰ বাবে এই কাৰ্যক্ৰমৰ ৰূপৰেখা তৈয়াৰ কৰা হৈছিল।
ডি4ডিৰ ওপৰত সত্ৰ ভাৰতৰ জি20 ছেৰ্পা শ্ৰী অমিতাভ কান্তৰ আদৰণি ভাষণেৰে আৰম্ভ হয়। নিজৰ সম্বোধনত শ্ৰী কান্তই নাগৰিক, উন্নয়নশীল দেশ, আনকি বিকশিত দেশৰ জীৱনত পৰিৱৰ্তনৰ বাবে ভাল মানদণ্ড, বাস্তৱিক সময় আৰু সুলভ ডেটাৰ মহত্ব ৰেখাংকিত কৰে। তেওঁ কয় যে ডেটাই প্ৰতিজন ৰাজনৈতিক নেতা তথা প্ৰতিজন চৰকাৰী কৰ্মচাৰীক নিজৰ মানুহৰ প্ৰতি উত্তৰদায়ী কৰি তুলিব।
এই সত্ৰত কেন্দ্ৰীয় ইলেক্ট্ৰনিক আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি তথা কেন্দ্ৰীয় দক্ষতা বিকাশ আৰু উদ্যমিতা ৰাজ্য মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজীৱ চন্দ্ৰশেখৰ, বিকাশৰ উদ্দেশ্যে সমাৱেশী বিত্তৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ মহাসচিবৰ বিশেষ অধিবক্তা তথা নেডাৰলেণ্ডৰ মহামহিম ৰাণী মেক্সিমা, ইনফোছিছৰ নন-এগজিকিউটিভ চেয়াৰমেন আৰু ভাৰতীয় বিশিষ্ট পৰিচয় প্ৰাধিকৰণ (ইউআইডিএআই)ৰ প্ৰাক্তন অধ্যক্ষ শ্ৰী নন্দন নীলেকাণিয়ে বক্তব্য ৰাখে।
শ্ৰী ৰাজীৱ চন্দ্ৰশেখৰে নিজৰ ভাষণত কয়, "আমি ডিজিটেল অৰ্থব্যৱস্থাক বিশ্বাস আৰু সুৰক্ষাৰ সংযুক্ত চশমাৰে চাব লাগিব। আমি প্ৰযুক্তি, ইণ্টাৰনেট আৰু বাস্তৱত ডেটাৰ বাবে এটা এনেকুৱা নতুন আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় গাঁথনি প্ৰস্তুত কৰিবলৈ একত্ৰিত হৈ কাম কৰা দৰকাৰ যি জনসাধাৰণক ভাল আৰু দীৰ্ঘস্থায়ী বিকাশক মুখ্য ধাৰালৈ আনিব পাৰে।
নিজৰ মুখ্য ভাষণত বিকাশৰ উদ্দেশ্যে সমাৱেশী বিত্তৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ মহাসচিবৰ বিশেষ অধিবক্তা তথা নেডাৰলেণ্ডৰ মহামহিম ৰাণী মেক্সিমাই কয়, "বিত্তীয় সমাৱেশন বিকাশৰ এটা শক্তিশালী উপকৰণ। মুঠ ১৭টা দীৰ্ঘস্থায়ী বিকাশ লক্ষ্য (এছডিজি)ৰ মাজৰ ৮টাই ইয়াক শূন্য গৰীবী, কোনো অনাহাৰ নথকা, ভাল স্বাস্থ্য, লৈংগিক সমানতা আৰু অৰ্থনৈতিক বিকাশ আহৰণত সহায় কৰিবলৈ এটা উপায় হিচাপে উদ্বুদ্ধ কৰে।
শ্ৰী নন্দন নীলেকাণিয়ে নিজৰ ভাষণত কয়, "বিকাশৰ বাবে সবাতোকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ ডেটা নিজৰেই ডেটা। এইটো সেই স্থান য'ত ডেটাৰ সবলীকৰণৰ ব্যতিক্ৰমী ভাৰতীয় সংৰচনাই ব্যক্তি তথা ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ক বিভিন্ন সেৱালৈকে লৈ যোৱাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ নিজৰ এনেধৰণৰ ডেটাৰ ব্যৱহাৰ কৰাৰ অনুমতি প্ৰদান কৰে, যি পৰিৱৰ্তনকাৰী হয়।
ডি4ডিৰ ওপৰত পৃথক কাৰ্যক্ৰমে 'ঐতিহ্য প্ৰণালীৰ পুনৰুদ্ধাৰ কৰা: ডেটাৰ পৰা লোক মূল্য বুদ্ধিমত্তা পৰ্যন্ত' আৰু 'ভৱিষ্যতৰ বাবে প্ৰতিমান: ইণ্টাৰনেট অফ থিংছ (আইঅ'টি)ৰ সুবিধা লোৱা, বৃহৎ পৰিসংখ্যা তথা দীৰ্ঘকালীন বিকাশৰ লক্ষ্যৰ বাবে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা'ৰ ওপৰত দুখন ব্ৰেকআউট সত্ৰৰ আয়োজন কৰে, য'ত জীৱন (এলআইএফই), চৰকাৰ, অন্তৰ চৰকাৰী সংগঠন, নাগৰিক সমাজ আৰু বেচৰকাৰী ক্ষেত্ৰৰ প্ৰতিনিধি সহিত বিভিন্ন ক্ষেত্ৰৰ প্ৰতিনিধিয়ে ভাগ লয়।
আহাৰ বিৰতিৰ পাছত আয়োজিত পৃথক কাৰ্যক্ৰম 'সেউজ বিকাশত নৱজীৱনৰ সঞ্চাৰ কৰা' বিষয়ৰ অধীনত আয়োজিত কৰা হৈছিল। এই কাৰ্যক্ৰম শক্তি, পৰিৱেশ আৰু জল পৰিষদ (চিইইডব্লিউ), ৰাষ্ট্ৰসংঘ পৰিৱেশ কাৰ্যক্ৰম (ইউএনইপি), ৰাষ্ট্ৰসংঘ ঔদ্যোগিক বিকাশ সংগঠন (ইউএনআইডিঅ') আৰু ১০ ৱাইইপি/এটা গ্ৰহ নেটৱৰ্কৰ সহযোগত আয়োজন কৰা হৈছিল।
পৃথকে আয়োজিত এই কাৰ্যক্ৰমত এই কথাৰ ওপৰত জোৰ দিয়া হয় যে কেনেকৈ ভাৰতৰ পৰিৱেশৰ বাবে জীৱনশৈলী (এলআইএফই- লাইফষ্টাইল ফৰ এনভাইৰণমেণ্ট)পদক্ষেপে জলবায়ু আৰু বিকাশৰ লক্ষ্য সহিতে দীৰ্ঘস্থায়ী বিকাশ লক্ষ্য (এছডিজি)ক আহৰণ কৰিবলৈ বহুপাক্ষিক কাৰ্যকলাপক অনুপ্ৰাণিত কৰিব পাৰে। সামূহিক জলবায়ু কামকাজ আৰু এলআইএফই ভাৰতৰ জি20 অধ্যক্ষতাৰ প্ৰাথমিকতা।
এলআইএফই সত্ৰত নিজৰ উদ্বোধনী ভাষণত ভাৰতৰ ছেৰ্পা শ্ৰী অমিতাভ কান্তে কয়, "জীৱনশৈলী (এলআইএফই)গুৰুত্বপূৰ্ণ কিয়নো ভাৰতৰ দৰে দেশত দ্ৰুতগতিত নগৰীকৰণ হ'ব আৰু ব্যক্তিগত আৰু সামূহিক ব্যৱহাৰত বহুত ব্যৱধান আহি পৰিব।"
ভূটানৰ মহামহিম মহাৰাণী জেটচন পেমা জিনহোৱে এই সত্ৰত মুখ্য ভাষণ দিয়ে, তেওঁ ভাৰতৰ জি20ৰ অধ্যক্ষতা গ্ৰহণ কৰাত অভিনন্দন জনায় । তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত পৃথিৱীৰ বিশ্বাস আছে যে ভাৰতে নিজৰ এই গুৰুত্বপূৰ্ণ উত্তৰদায়িত্ব পালন অত্যন্ত সফলতাৰে কৰিব।
পৃথকে আয়োজিত কাৰ্যক্ৰমত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ উপ-মহাসচিব শ্ৰীমতী আমিনা জে মহম্মদৰ এটা ভিডিঅ' বাৰ্তা, নীতি আয়োগৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া (চিইঅ') শ্ৰী পৰমেশ্বৰণ আয়াৰৰ দ্বাৰা এলআইএফইৰ ওপৰত এটা প্ৰস্তুতি আৰু চিইইডব্লিউৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া ডাঃ অৰুণাভ ঘোষৰ দ্বাৰা এটা মুখ্য অভিভাষণো অন্তৰ্ভুক্ত আছিল।
পৃথকে আয়োজিত কাৰ্যক্ৰমে এলআইএফইৰ সৈতে দীৰ্ঘস্থায়ী বিকাশ লক্ষ্য (এছডিজি)ক উদগণি দিয়া আৰু কেনেকৈ জীৱনশৈলীয়ে স্থায়ী অৰ্থনৈতিক পৰিৱৰ্তনক সক্ষম কৰিব পাৰে, তাৰ ওপৰত দুটা চমকপ্ৰদ আলোচনাৰ আয়োজন কৰে। ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সহায়ক মহাসচিব আৰু প্ৰমুখ, ইউএনইপি (নিউয়ৰ্ক) শ্ৰীমতী লিগিয়া নোৰোনহা, সংস্থাপক আৰু অধ্যক্ষ, লাডাখৰ ছাত্ৰ শৈক্ষিক আৰু সাংস্কৃতিক আন্দোলন (এছইচিএমঅ'এল) শ্ৰী সোনম ৱাংচুক আৰু নেটৱৰ্কৰ বিশ্ব নিৰ্দেশক ডাঃ শেনন বি ওলছনে এই সত্ৰত প্ৰেৰক বক্তা হিচাপে ভাগ লয়।
সত্ৰৰ অন্য বক্তাসকলৰ মাজত লৰ্ড নিকোলছন ষ্টাৰ্ণ, ইউনাইটেড কিংডমৰ হাউছ অফ লাইফৰ সদস্য আৰু ক্লাইমেট চেঞ্জ এণ্ড দ্য এনভাইৰণমেণ্ট এলএছইৰ ওপৰত গ্ৰান্থম ৰিছাৰ্চ ইনষ্টিটিউটৰ অধ্যক্ষ লৰ্ড নিকোলছন ষ্টাৰ্ণ, ইৰীণা-আইআৰইএনএৰ উপ-মহানিৰ্দেশক শ্ৰীমতী গৌৰী সিংহ, শক্তি আৰু সম্পদ সংস্থানৰ অধ্যক্ষ আৰু অৰ্থনৈতিক আৰু সামাজিক বিষয়ৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ প্ৰাক্তন অবৰ মহাসচিব শ্ৰী নিতিন দেশাই, বিশ্ব পৰিৱেশ ৰণনীতি সংস্থা (আইজিইএছ)ৰ কাৰ্যক্ৰম নিৰ্দেশক ডাঃ অৎসুশী ৱতাবে আৰু অধ্যাপক, চেণ্টাৰ ফৰ পলিচি ৰিছাৰ্চত অধ্যাপক ডাঃ নৱৰোজ দুবাশ অন্তৰ্ভুক্ত আছিল।
বৈঠকৰ প্ৰথম দিন এক সাংস্কৃতিক কাৰ্যক্ৰমেৰে সমাপ্ত হয়, য'ত মহাৰাষ্ট্ৰৰ মাননীয় ৰাজ্যপাল শ্ৰী ভগত সিংহ কোশ্যাৰী, মাননীয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী একনাথ শিন্দে, মাননীয় উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী দেৱেন্দ্ৰ ফাডণবীস আৰু অন্য জ্যেষ্ঠ গণ্যমান্য ব্যক্তি উপস্থিত আছিল।
সাংস্কৃতিক কাৰ্যক্ৰমত মহাৰাষ্ট্ৰৰ সমৃদ্ধ লোক নৃত্য আৰু সংগীত পৰম্পৰা প্ৰদৰ্শন কৰা হয়। অভংগ, কোলী, সুফী, লাৱণী, গোন্ধল আৰু জোগৱা আদি কিছু লোকনৃত্য ৰূপ আছিল যাক প্ৰতিনিধিসকলৰ সন্মুখত প্ৰস্তুত কৰা হয়। আজিৰ এক আশ্চৰ্যজনক তত্ত্ব অধিকাংশ মহিলা সদস্য থকা ৫০ সদস্যীয় মণ্ডলীৰ দ্বাৰা এটা উচ্চ-শক্তি প্ৰতিযোগিতামূলক প্ৰদৰ্শন পুনেৰী ঢোল বাদন আছিল। প্ৰতিনিধিসকলক গেটৱে অফ ইণ্ডিয়াৰো এটা নিৰ্দেশিত যাত্ৰা কৰোৱা হয় য'ত এই উপলক্ষে জি20ৰ প্ৰতীক চিহ্ন আলোকিত কৰা হয়।
প্ৰতিনিধিসকলৰ বাবে মুম্বাইত প্ৰসিদ্ধ কনহেৰী গুহাবিলাক ভ্ৰমণৰো যোজনা প্ৰস্তুত কৰা হয়।

Ministry of External Affairs
Day 1 of G20 Development Working Group Meeting in Mumbai
13 DEC 2022 8:42PM by PIB Mumbai
Mumbai, 13 December 2022
The first meeting of the Development Working Group (DWG) under India’s G20 Presidency is currently underway in Mumbai. Members, Guest countries and invited International Organizations are attending the meeting in person.
The three-day Development Working Group meeting will focus on G20 collective actions for accelerating progress on the SDGs, and support to developing countries in dealing with immediate concerns relating to food, fuel and fertiliser security.
The first day of the meeting witnessed two side events on “Data for Development (D4D): Role of G20 in advancing the 2030 Agenda” and “Infusing new LiFE into Green Development”.
The D4D side event was organised in collaboration with the Observer Research Foundation (ORF), Office of the UN Secretary-General’s Envoy on Technology (OSET), and United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD). The event was designed as a curtain-raiser for further deliberations on D4D that would take place in the Development Working Group under the Sherpa Track during India’s G20 Presidency.
They D4D session began with a welcome address by Shri Amitabh Kant, India’s G20 Sherpa. In his address Mr Kant underlined the importance of good quality, real-time and accessible data to being change in the lives of citizens, of developing countries, and even developed countries. He said that data will make every political leader, every government servant accountable to their people.”
The session also witnessed keynote addresses by Shri Rajeev Chandrasekhar, Union Minister of State for Electronics and Information Technology and Union Minister of State for Skill Development and Entrepreneurship; Her Majesty Queen Máxima of the Netherlands, United Nations Secretary-General's Special Advocate for Inclusive Finance for Development; and Shri Nandan Nilekani, Non-Executive Chairman, Infosys & former Chairman, Unique Identification Authority of India (UIDAI).
Shri Rajeev Chandrasekhar in his address. said that, “We must view the digital economy through a combined prism of trust and protection. We must work together to build a new international framework for technology, internet, and indeed data that can mainstreams the public good and sustainable development.”
In her keynote address, Her Majesty Queen Máxima of the Netherlands and UN Secretary-General's Special Advocate for Inclusive Finance for Development said that “Financial inclusion is a powerful tool of development. 8 of the 17 SDGs highlight it as a way to help achieve zero poverty, no hunger, good health, gender equality & economic growth.
Shri Nandan Nilekani in his address said that, “the most important Data for Development is one’s own data. This is where the unique Indian architecture of data empowerment allows individuals and small businesses to use their own data to get access to various services, which is transformational”.
The D4D side event also hosted two breakout sessions on ‘Rejuvenating Legacy Systems: From Data to Public Value Intelligence’, and ‘Models for the Future: Leveraging IoT, Big Data and AI for the SDGs’ which were attended by participants from various walks of life, including representatives of governments, intergovernmental organizations, civil society and the private sector.
The post-lunch side event was held under the theme, ‘Infusing New LiFE into Green Development’. The event was organised in collaboration with the Council on Energy, Environment and Water (CEEW), United Nations Environment Program (UNEP), the United Nations Industrial Development Organisation (UNIDO) and the 10YFP/One Planet Network.
The side event emphasised on how India’s LiFE (Lifestyle for Environment) initiative can catalyse multilateral action for achieving the SDGs, including climate and development goals. Collective climate action and LiFE are priorities of India’s G20 Presidency.
In his opening address at the LiFE session, India’s Sherpa Shri Amitabh Kant said “LiFE is critical because a country like India will see rapid urbanisation and individual and collective behaviour will make all the difference.”
Her Majesty Queen of Bhutan, Jetsun Pema who delivered a keynote address at this session congratulated India on assuming its G20 Presidency. She remarked that under the leadership of Prime Minister Narendra Modi, the world is confident that India will discharge its important responsibilities of the Presidency with great prudence and success.”
The side event also included a video message from Ms Amina J Mohammed, Deputy Secretary General, United Nations, a presentation on LiFE by Shri Parameswaran Iyer, CEO, NITI Aayog, and a keynote by Dr Arunabha Ghosh, CEO, CEEW.
The side event hosted two fireside discussions on boosting SDGs with LiFE and how LiFE could enable sustainable economic transformation. Ms Ligia Noronha, UN Assistant Secretary-General and Head, UNEP (New York), Mr Sonam Wangchuk, Founder and President, Students’ Educational and Cultural Movement of Ladakh (SECMOL), and Dr Shannon B Olsson, Global Director, the echo network, participated as inspirational speakers.
Other speakers at the session included Lord Nicholas Stern, Member of the House of Lords of the United Kingdom and Chair, Grantham Research Institute on Climate Change and the Environment, LSE; Ms Gauri Singh, Deputy Director General, IRENA; Mr Nitin Desai, Chair, The Energy and Resources Institute and former UN Under-Secretary-General for Economic and Social Affairs; Dr Atsushi Watabe, Programme Director, Institute for Global Environmental Strategies (IGES); and Dr Navroz Dubash, Professor, Centre for Policy Research.
The first day of the meeting ended with a cultural program which was graced by the Hon’ble Governor of Maharashtra Shri Bhagat Singh Koshyari, Hon’ble Chief Minister Shri Eknath Shinde, Hon’ble Deputy Chief Minister Shri Devendra Fadnavis and other senior dignitaries.
The cultural program showcased the rich folk dance and musical traditions of Maharashtra. The Abhang, Koli, Sufi, Lavni, Gondhal and Jogva were some of the folk-dance forms that were presented to the delegates. A surprise element of the day was a high-energy percussion performance - Puneri dhol by a 50-member troupe, majority of whom were women. Delegates were also given a guided tour of the Gateway of India which was lit up on the occasion with G20 logo projection.
An excursion to the famous Kanheri Caves in Mumbai has also been planned for the visiting delegates.