Ministry of Electronics & IT
Mandatory Verification of Social Media Accounts
09 DEC 2022 1:54PM by PIB Delhi
Usually, anonymous use of platforms is seen as protecting privacy of users. However, to ensure accountability, the Information Technology (Intermediary Guidelines and Digital Media Ethics Code) Rules, 2021 (“IT Rules”) cast prescribed obligations on intermediaries including for significant social media intermediaries to observe due diligence, and failing to observe such due diligence, they shall no longer be exempt from their liability under law for third-party information or data or communication link hosted by them.
The policies of the Government are aimed at ensuring an Open, Safe and Trusted and Accountable Internet for its users. With the expansion of the Internet and more and more Indians coming online, users are increasingly exposed to potential harm arising from improper use of cyberspace.
To help achieve the aim of ensuring an Open, Safe and Trusted and Accountable Internet, the Central Government has also made the Information Technology (Intermediary Guidelines and Digital Media Ethics Code) Rules, 2021 (“IT Rules”), under the Information Technology Act, 2000 (“IT Act”).
With regard to due verification of social media accounts and the terms of use for any paid services offered by them, it is informed that the due diligence requirements for a social media intermediary under the IT Rules include, in the interest of transparency, prominently publishing on its website and/or mobile app and informing users of its user agreement in English or any language specified in the Eighth Schedule to the Constitution, in the language of the user’s choice. Further, in respect of a social media intermediary which has more than 50 lakh registered users in India, such requirements also include enabling its users to voluntarily verify their accounts and provide such accounts with visible marks of verification.
With regard to steps to address the potential damage due to fake accounts, it is informed that section 66D of the IT Act penalises cheating by impersonating by means of any communication device or computer resource and the same is punishable with imprisonment of up to three years and fine of up to one lakh rupees. As the offence is a cognizable offence, State police departments take preventive and penal action as per law in respect of the same.
To help achieve the aim of ensuring an Open, Safe and Trusted and Accountable Internet by addressing the risk posed by fake accounts, the due diligence required of an intermediary under the IT Rules also includes the following:
(i) To make reasonable efforts to cause the users not to host, display, upload, modify, publish, transmit, store, update or share, among others, information which deceives or misleads the addressee about the origin of the message or knowingly and intentionally communicates any misinformation or information which is patently false and untrue or misleading in nature, or impersonates another person;
(ii) In the event of violation of the above, to not host, store or publish, voluntarily or upon actual knowledge on receipt of a grievance or court order or notice from the appropriate government or its agency, unlawful information prohibited under law in relation to defamation, the interest of public order, decency or morality, or incitement to an offence relating to these;
(iii) To provide, upon receipt of an order from a lawfully authorised government agency, information or assistance for prevention, detection, investigation or prosecution under law; and
(iv) To have in place a grievance redressal machinery and resolve complaints of violation of the rules within 72 hours of being reported.
This information was given by the Minister of State for Electronics and Information Technology, Shri Rajeev Chandrasekhar in a written reply to a question in Rajya Sabha today.

ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং আই.তি. মন্ত্রালয়
সোসিএল মেদিয়া একাউন্তশিং তঙাইফদনা ভেরিফিকেসন পাংথোক্কদবনি
09 DEC 2022 1:54PM by PIB Imphal
মহৌশানা, মশক-মমিং ফোঙদোক্তনা প্লেতফোর্মশিং শীজিন্নবা অসি শীজিন্নরিবা মীওই অদুগী লনাইগী ওইবা ৱাফমশিং ঙাক-শেন্দুনা থম্বনি হায়না লৌনরি। অদুবু, মরম চানা থবক তৌনবা, ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজি(ইন্তরমেদিয়ারি গাইদলাইন্স এন্দ দিজিতেল মেদিয়া ইথিক্স কোদ) রুলস, ২০২১(আই.তি রুলস)না সোসিএল মেদিয়া ইন্তরমেদিয়ারিশিং য়াওনা ইন্তরমেদিয়ারিশিংনা ঙাক্না চৎকদবা নিয়মশিং পীরে অমসুং অসিগুম্বা আইন ঙাক্না চৎতবশিং, মখোয়না শেন্নরিবা থার্দ-পার্তি ইনফোর্মেসন নত্ত্রগা দেতা নত্ত্রগা কম্মুনিকেসন লিঙ্ক, লোগী মখাদা মখোয়না ফংফম থোকপা চৈরাক কোমথোকপা লৈরোই।
ইন্তরনেত শীজিন্নরিবশিংনা মনিং তম্বা, অশোই-অঙাম লৈতবা অমসুং থাজবা অমসুং মরম চানা থবক তৌবা ইন্তরনেত ফংহন্নবা সরকারগী থৌশিলশিংনা পান্দম থম্লি। ইন্তরনেত পাকথোক-চাউথোরকপা অমসুং ভারতমচা কয়া ওনলাইন্দা লৈরকপগা লোয়ন্না, সাইবরস্পেস নিংথিনা শীজিন্নদবদগী ইন্তরনেত শীজিন্নবা মীওই কয়া খুদোংথিবা মায়োক্নবা হেনগৎলক্লি।
মনিং তম্বা, অশোই-অঙাম লৈতবা অমসুং থাজবা অমসুং মরম চানা থবক তৌবা ইন্তরনেত ফংহন্নবা সরকারগী পান্দম অদু ফংহনবদা মতেং পাংনবা, কেন্দ্র সরকারনা ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজি এক্ত, ২০০০(আই তি এক্ত)কী মখাদা ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজি(ইন্তরমেদিয়ারি গাইদলাইন্স এন্দ দিজিতেল মেদিয়া ইথিক্স কোদ) রুলস, ২০২১ শেম্লে।
সোসিএল মেদিয়া একাউন্তশিং ভেরিফিকেসন পাংথোকপা অমসুং মখোয়না শেন লৌরিবা পীরিবা খুদোংচাবশিং শীজিন্নবগী তার্মশিংগা মরী লৈনবা ৱাফমগী মতাংদা, আই.তি রুলকী মখাদা সোসিএল মেদিয়া ইন্তরমেদিয়ারি অমনা অরানবা তৌদনা আইনগী মখাদা কোনশিনবা দরকার ওইরে, মনুং-মপান নাইদনা থবক তৌনবা, সোসিএল মেদিয়াগী ৱেবসাইদ অমসুং মোবাইল এপ্পতা ইংলিস নত্ত্রগা সংবিধানগী আইত সেদুলদা য়াওবা লোন অমদা হেক্ত, সোসিএল মেদিয়া শীজিন্নরিবা মীওই অমগী অপাম্বা লোন্দা য়ুজর এগ্রিমেন্ত ময়েক শেংনা ফোঙদোক্লি। ভারত্তা রেজিস্তার তৌবা য়ুজর লাখ ৫০ হেন্না লৈবা সোসিএল মেদিয়া ইন্তরমেদিয়ারি অমগী ওইনা, সোসিএল মেদিয়া শীজিন্নরিবা মীওই অদুনা মশানা মখোয়গী একাউন্তশিং ভেরিফাই তৌগদবনি অমসুং অসিগুম্বা একাউন্তশিং অদু ভেরিফিকেসন পাংথোকখ্রে হায়বা খঙনবা ইরাই লাইনা উবা ফংবা মার্কশিং থমগদবনি।
শাশিন্নবা একাউন্তশিংনা থোকহনবা খুদোংথিবশিং মায়োক্ননবা পায়খৎলকপা থবকশিংগী মতাংদা, কম্মুনিকেসনগী দিভাইস অমা নত্ত্রগা কম্পুতর শীজিন্নদুনা মীওই অমগী মশক শাশিন্নদুনা নমথাক তৌবা মীওইশিং আই.তি এক্তক সেক্সন ৬৬দিগী মখাদা চহি অহুম জেলদা থম্বা অমসুং লুপা লাখ ১ ফাওবা ফাইন লৌবগী চৈরাক পীবা য়াই। ওফেন্স অদু কোকনিজেবল ওফেন্স ওইবা মরম্না, রাজ্যগী পুলিস দিপার্তমেন্তনা মাঙজৌন্না ঙাকথোক্নবা থবক লৌখৎকদবনি অমসুং লোগী মতুংইন্না চৈরাক পীগদবনি।
শাশিন্নবা একাউন্তশিংনা থোকহনবা খুদোংচাদবশিং থেংনদুনা মনিং তম্বা, অশোই-অঙাম লৈতবা অমসুং থাজবা অমসুং মরম চানা থবক তৌবা ইন্তরনেত ফংহন্নবা সরকারগী পান্দম অদু ফংহনবদা মতেং পাংনবা, আই.তি রুলশিংগী মখাদা ইন্তরমেদিয়ারি অমনা ঙাক্না চৎকদবা নিয়মশিং মখাদা পীরি:
(১) সোসিএল মেদিয়া শীজিন্নরিবশিংনা অরানবা পাউশিং নত্ত্রগা অরানবা নত্ত্রগা লান্না লমজিংগদবা পাউ নত্ত্রগা অতোপ্পা মীওই অমা শারগা খঙনা অমসুং থওইনা হোস্ত ওইদনবা, উৎতনবা, অপলোদ তৌদনবা, শেমদোক্তনবা, ত্রান্সমিৎ তৌনদনবা, থমজিন্দনবা, অনৌনা থাগৎতনবা, অতোপ্পশিংদা পীদনবা মরম চাবা থবকশিং পায়খৎপা;
(২) সরকারগী মরী লৈনবা এজেন্সিদগী নোতিস ফংলবা নত্ত্রগা কোর্তকী ওর্দর নত্ত্রগা গ্রিভান্স অমা ফংবা মতমদা, মিংচৎ থিবা য়াবা লোগী মখাদা অথিংবা থম্লিবা লোনা য়াদবা ই-পাউ, মীয়ামগী ময়োক্তা লৈবা, লৈবাকমচা তাদবা নত্ত্রগা ইরাং থোকহনবা য়াবা ই-পাউ থাগৎতনবা, থমজিন্দনবা নত্ত্রগা ফোঙদনবা মথক্তা পনখিবা নিয়মশিং অদু ঙাক্তবা মতমদা;
(৩) মাঙজৌন্না ঙাকথোক্নবা, মশক খঙদোক্নবা, থিজিন্নবা নত্ত্রগা লোগী মখাদা ৱায়েল চৎথনবা মতেং পাংনবা নত্ত্রগা ই-পাউ পীরক্নবা লোগী মখাদা লৈবা সরকারগী এজেন্সি অমদগী ওর্দর অমা ফংবা অমদা, পীফম থোকপশিং পীবা; অমসুং
(৪) পাউ পীরকপগা পুং ৭২গী মনুংদা রুলশিং থুগাইবগী ৱাকৎশিং ৱারোইশিন পুরক্নবা অমসুং খুদোংচাবশিং কোকহন্নবা মেছিন্নরি অমা থম্বা।
ঙসি রাজ্য সভাদা হংলকপা ৱাহং অমগী পাউখুম অইবা ওইনা পীবদা ৱাফম অসি ইলেকত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজিগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী রজিব চন্দ্রসেখরনা ফোঙদোকখিবনি।