অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
লম্বী শোরোক অমসুং কৈথেল য়ৌবা ঙমদবা মেঘালয়গী খুঙ্গংশিং
08 DEC 2022 3:59PM by PIB Imphal
রুরেল দিভেলপমেন্ত মন্ত্রালয়না খুঙ্গংগী মীয়ামগী সোসিও-ইকোনোমিক ফিভম ফগৎহন্নবগীদমক্তা কোর নেতৱর্ক্কী মনুং চনবা অমসুং দেজিগনেতেদ পোপ্যুলেসন সাইজ (ইং ২০০১ সেন্সসকী মতুং ইন্না অৱাং নোংপোক লমদমগী ওইনদি ২৫০ অমসুং মথক্কী মীশিং) লৈরবা অদুবু লম্বী শোরোক মতিক চানদি লৈতবা মতিক চারবা খুঙ্গংশিংদা অইং-অশা পুম্নমক্তা চৎনবা য়াবা শোরোক অমা শেমদুনা রুরেল কন্নেক্তিবিতী লৈহন্নবা অখন্নবা অমসুং অমুক্তং পাংথোকপা থৌওং অমা ওইনা প্রধান মন্ত্রী গ্রাম সরক য়োজনা (পি.এম.জি.এস.ৱাই.) হৌদোকখ্রে। পি.এম.জি.এস.ৱাই.গী মম্নুং চনবা চৎন-কাঙলোনশিংদা অনৌবা থৌওং কয়া মনুং চলহনবা য়ানবা পাকথোক চাউথোকহল্লি। পি.এম.জি.এস.ৱাই.-২ অসি ইং ২০১৩দা হৌজিক লোইরিবা খুঙ্গংগী শোরোকশিংগী কিমি. ৫০,০০০ অপগ্রেদ তৌবগী পান্দমগা লোয়ননা হৌদোকখিবনি। পি.এম.জি.এস.ৱাই.-৩ অসিনা গ্রামিন এগ্রিকলচরেল মার্কেত, হাইয়র সেকন্দরী স্কুল অমসুং হোস্পিতালশিংগা মী তাবা মফমশিংগা রুত অমসুং মেজর রুরেল লিঙ্ককী খুত্থাংদা কিমি. ১,২৫,০০০গী শোরোকশিং শেমগৎপগী পান্দমগা লোয়ননা ইং ২০১৯দা হৌদোকখিবনি। পি.এম.জি.এস.ৱাই.গী কাঙলোনগী মখা পোন্না, খুঙ্গংগী লম্বী-শোরোক হায়বসি রাজ্যগী হীরম্নি অমসুং রাজ্য সরকারনা রাজ্যদা মসিগী থবক পাংথোকপগী ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সী ওইগনি। মসিদা নত্তনা, প্রোগ্রাম অসিগী য়ুনিত্তি হেবিতেসন, হায়বদি, মতমগী মতুং ইন্না হোংবা নাইদনা মফম অমদা খুন্দাদুনা লৈবা মীশিং কাঙবু অমবুনি। মেঘালয়গী ওইনদি, পি.এম.জি.এস.ৱাই.গী মখাদা কন্নেক্তিবিতী পীনবা অয়াবা পীরবা হেবিতেসন ৬০২গী মনুংদা হেবিতেসন ৪৮১দি শম্নহনখ্রবনি।
এম.দোনরনা রাজ্য সরকার অমসুং কেন্দ্র সরকারগী মরী লৈনবা মন্ত্রালয়শিংনা অৱাং নোংপোক লমদম (এন.ই.আর.)দা কন্নেক্তিবিতী লৈহন্নবগীদমক্তা পায়খৎলিবা থবকশিংদা মতেং পাংলি। হায়রিবা থবকশিংগী মনুংদা মনুং হঞ্জিনবা অমসুং অপীকপা খুঙ্গংশিংদা লৈরিবা ত্রাইবেল মীয়ামদা খুদোংচাবা ফংহন্নবগীদমক্তা শোরোক্কী এসেসিবিলিতী ফংহনবগী থবকশিং য়াওরি।
মেঘালয় রাজ্যদা মমাংগী চহি ৩দা নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিল (এন.ই.সি.)না হকথেংননা নত্ত্রগা নাকোইননা থবক পায়খৎপা এম.দোনরগী মরু ওইবা স্কিমশিং, মিং ওইনা পল্লবদা, নোর্থ ইস্ত রোদ সেক্তর দিভেলপমেন্ত স্কিম (এন.ই.আর.এস.দি.এস.) অমসুং নোর্থ ইস্ত স্পিসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর দিভেলপমেন্ত স্কিম (এন.ই.এস.আই.দি.এস.)গী মখাদা অয়াবা পীখ্রবা শোরোক্কী অপুনবা অশাংবসি কিমি. ১৬৯.৫১নি।
মখা তারকপা ওইওনা, গৃহ মন্ত্রালয়গী বোর্দর মেনেজমেন্ত বিভাগনা ইং ২০১৪-১৫দগী হৌদুনা মেঘালয় য়াওনা “শোরোক অমসুং থোং”গী মখাদা এন.ই.আর.দা প্রোজেক্ত ৯৯২ পায়খৎখ্রে।
ৱাফম অসি অৱাং নোংপোক্কী চাউখৎ থৌরাংগী মন্ত্রী, শ্রী জি. কিশন রেদ্দীনা রাজ্য সভাদা ঙসি অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।

Ministry of Development of North-East Region
Villages in Meghalaya without access to roads and markets
08 DEC 2022 3:59PM by PIB Delhi
The Ministry of Rural Development launched Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY) as a one-time special intervention to provide rural connectivity, by way of a single all-weather road, to the eligible unconnected habitations of designated population size (250 & above, in case of North Eastern States as per 2001 Census) in the core network for uplifting the socio-economic condition of the rural population. The mandate of PMGSY has been subsequently widened to include new interventions. PMGSY-II was launched in the year 2013, with a target to upgrade 50,000 Km of the existing rural roads. PMGSY-III was launched in 2019 for consolidation of 1,25,000 Kms through Routes and Major Rural Links connecting habitations, inter-alia, to Gramin Agricultural Markets, Higher Secondary Schools and Hospitals. As per PMGSY guidelines, Rural Roads is a State subject and State Government is the nodal implementing agency in the State. Also, the unit for this programme is habitation, meaning a cluster of population, living in an area, the location of which does not change over time. In the state of Meghalaya, 481 habitations have already been connected out of the 602 habitations sanctioned for connectivity under PMGSY.
MDoNER supplements the efforts of the State Government and line Ministries of Central Govt. to provide connectivity in North Eastern Region (NER) including providing road accessibility to remote areas which helps facilitate the tribal people residing in small and remote villages.
Total length of roads sanctioned under the main Schemes of MDoNER namely - North East Road Sector Development Scheme (NERSDS) and North East Special Infrastructure Development Scheme (NESIDS) implemented either directly or through North Eastern Council (NEC), during the last 3 years in the State of Meghalaya is 169.51 Kms.
Further, Department of Border Management, Ministry of Home Affairs has also undertaken 992 projects in NER, including Meghalaya, under “Road & Bridges” sector, from 2014-15 onwards.
This information was given by Minister of Development of North Eastern Region Shri G. Kishan Reddy in a written reply in the Rajya Sabha today.