ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲା ଗୁଡିକରେ ମୂଲ୍ୟ ଯାଂଚ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଉଚିତ୍ : କେନ୍ଦ୍ର
୨୦୨୩ ମାର୍ଚ୍ଚ ମାସ ୩୧ ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶରେ ୭୫୦ଟି ମୂଲ୍ୟ ଯାଂଚ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି : ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗର ସଚିବ
ଗ୍ରାହକ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଇ – ଦାଖିଲ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ଅଭିଯୋଗ ଦାଖଲ କରିବାକୁ ବିଭାଗ ଏକ ଫର୍ମାଟ୍ / ଟେମ୍ପଲେଟ୍‌ର ଚୂଡାନ୍ତ ରୂପ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି
ପ୍ରତି ମାସରେ ଏନ୍‌ସିଏଚ୍‌ରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଥିବା ୯୦,୦୦୦ ଅଭିଯୋଗ ମଧ୍ୟରୁ ମୋଟ ଅଭିଯୋଗର ୪୫ – ୫୦% ଇ କମର୍ସ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ହୋଇଥାଏ
ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକରେ ଉପଭୋକ୍ତା ସୁରକ୍ଷା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ୟା ଗୁଡିକର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଗୁଆହାଟୀ ଠାରେ ଏକ ଦିବସୀୟ କର୍ମଶାଳା ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା
02 DEC 2022 6:50PM by PIB Bhubaneswar
ଆଜି ଆସାମର ଗୁଆହାଟୀ ଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଏକ ଦିବସୀୟ କର୍ମଶାଳାରେ ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ରୋହିତ କୁମାର ସିଂହ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟର ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲା ଗୁଡିକରେ ମୂଲ୍ୟ ଯାଂଚ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବା ଉଚିତ ବୋଲି କହିଛନ୍ତି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ , ୨୦୨୩ ମାର୍ଚ୍ଚ ମାସ ୩୧ ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ୭୫୦ଟି ମୂଲ୍ୟ ଯାଂଚ ସେଂଟର ସ୍ଥାପନ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ନିମନ୍ତେ କେନ୍ଦ୍ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି, ଯାହା ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ନିଶ୍ଚିତ ହେବ ।
ସଚିବ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଥିଲେ ଯେ ମୂଲ୍ୟ ଯାଂଚ ବିଭାଗ ମାଧ୍ୟମରେ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ଉପରେ ନଜର ରଖି ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଦ୍ରବ୍ୟର ମୂଲ୍ୟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିଛି । ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ ନିୟମିତ ଭାବରେ ମୂଲ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ତଥ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରେ ଏବଂ ଦେଶରେ ୨୨ ଟି ଜରୁରୀ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀର ମୂଲ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରି ଏକାଠି କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି ।
ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଂଚଳର ଖାଉଟି ସୁରକ୍ଷା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ୟା ଗୁଡିକର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଆସାମ ସରକାରଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ଏହି କର୍ମଶାଳା ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା ।
ସଚିବ ନିଜର ଉଦ୍‌ଘାଟନୀ ବକ୍ତବ୍ୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ, କିପରି ଗ୍ରାହକଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥର ସୁରକ୍ଷା ନିମନ୍ତେ ବିଆଇଏସ୍‌, ଏନଟିଏଚ୍‌, ଆଇନ୍ ମାପ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଜାତୀୟ ଉପଭୋକ୍ତା ହେଲ୍ପଲାଇନ ମାଧ୍ୟମରେ ଗୁଣବତ୍ତା, ପରିମାଣ, ମାନକ, ପରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ମାନଦଣ୍ଡ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ବିଭାଗ, ଜାତୀୟ ଆୟୋଗ, ରାଜ୍ୟ ଆୟୋଗ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା ଆୟୋଗ ଏବଂ ସମଗ୍ର ପାରିବେଶିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏକା ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ।
ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ବ୍ୟୁରୋ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ (ବିଏସ୍‌) ର ଭାରତର ଜାତୀୟ ମାନକ ସଂସ୍ଥା ଭାବରେ ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଭାରତୀୟ ମାନକକୁ ବିକଶିତ କରିବା ଏବଂ ଗୁଣବତ୍ତା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଆଦେଶ ଭଳି ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ ତଥା ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ମାନଦଣ୍ଡର କାର୍ଯ୍ୟନ୍ୱୟନ ଏବଂ ଆଇନ୍ ମାପ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଓଜନ ଏବଂ ମାପ ମାଧ୍ୟମରେ ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ କିପରି ନିଶ୍ଚିତ କରା ଯାଇଛି ସେ ସମ୍ପର୍କରେ କହିଥିଲେ । ଯାହା ଉପସ୍ଥାପନ କରା ଯାଉଛି, ଉପସ୍ଥାପିତ ହେଉଥିବା ପରିମାଣ ଉତ୍ପାଦ ଉପରେ ଉଲ୍ଲେଖ ହୋଇଥିବା ଦାବି ସହିତ ସମାନ କି ନାହିଁ ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ।
ଉପଭୋକ୍ତା ସଂରକ୍ଷଣ କ୍ଷେତ୍ର ବିଷୟରେ ସେ ଏହା କହିଥଲେ ଯେ , ଆୟୋଗର ଭିତ୍ତିଭୂମି ସଂରଚନା , ଉପଭୋକ୍ତା ଆୟୋଗରେ ମାନବ ସମ୍ବଳ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟାର ବ୍ୟବହାର ହେଉଛି ତିନୋଟି କ୍ଷେତ୍ର ଯାହା ମାଧ୍ୟମରେ ଉପଭୋକ୍ତା ସୁରକ୍ଷାର ସମଗ୍ର ପାରିବେଶିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଦୃଢ଼ ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱ ସମ୍ପନ୍ନ କରା ଯାଇଥାଏ ।
ନୀତି ଅନୁଯାୟୀ ଉପଭୋକ୍ତା ଆୟୋଗର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସଂରଚନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ବିଭାଗ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ତଥା ଜିଲ୍ଲା ଆୟୋଗଙ୍କୁ ନିଜର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଯେଉଁଥିରେ ଦର୍ଶା ଯାଇଛି ଯେ ୫୦% ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆର୍ଥିକ ଅନୁଦାନ ପ୍ରାପ୍ତ ହେବ ଏବଂ ୫୦% କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପାଇବ । ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସମସ୍ତ ପ୍ରତିନିଧି ମାନଙ୍କୁ ସେ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ପୂର୍ବ ବର୍ଷର ଉପଯୋଗିତା ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତୁ, ଯଦି ବିଚାରାଧୀନ ଅଛି, ଯାହା ବିନା ପରବର୍ତ୍ତୀ ବର୍ଷ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ପ୍ରଦାନ କରି ପାରିବ ନାହିଁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ସଦସ୍ୟ ମାନଙ୍କ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଉପଭୋକ୍ତା ଆୟୋଗରେ ଖାଲିଥିବା ପ୍ରସଙ୍ଗ ବିଷୟରେ ସେ ଗର୍ବର ସହିତ କହିଥିଲେ ଯେ ଉପଭୋକ୍ତା ଆୟୋଗରେ ଖାଲି ରହିଥିବା ପଦବୀ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଦେଶରେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବର ସ୍ଥିତି ସବୁଠାରୁ ଭଲ ରହିଛି, ଯେଉଁଠାରେ ଉପଭୋକ୍ତା ଆୟୋଗରେ କମ୍ ସଂଖକ ଖାଲି ପଦବୀ ରହିଛି ।
ଇ ଦାଖିଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଗ୍ରାହକ ମାନଙ୍କର ଅଭିଯୋଗ ଗୁଡିକର ଅନଲାଇନ୍ ଦାଖଲ କରିବାର ସୁବିଧା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ନିକଟରେ ଅଭିଯୋଗ ଦାଖଲ କରିବାକୁ ବିଭାଗ ଏକ ଫର୍ମାଟ୍ / ଟେମ୍ପଲେଟ୍ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ କରିଛି ଯେଉଁଥିରେ ମାନକ କ୍ଷେତ୍ର ସାମିଲ୍ ଅଟେ ଏବଂ ଥରେ ସମସ୍ତ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବା ପରେ କମିଶନ ପ୍ରକୃତ ମାମଲା ସହଜରେ ସ୍ୱୀକାର କରି ପାରିବେ । ସେ ନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଟେମ୍ପଲେଟ୍ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ନିୟୋଜିତ ହେବ ଏବଂ ଏହାର ବିସ୍ତାର ହେବ ଏବଂ ଏହି ଭଳି ଭାବେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଇ ଦାଖିଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଦାଖଲ ହେଉଥିବା ମାମଲା ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ବୋଲି ଆୟୋଗ ଆଶା କରି ପାରନ୍ତି ।
ଇ - କମର୍ସର ଆଗମନ ସହିତ ଉପଭୋକ୍ତା ସୁରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରତିମାନ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଶ୍ରୀ ସିଂହ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଗ୍ରାହକ ଏବଂ ଯୋଗାଣକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ସମୀକରଣ ସହିତ ବିଶେଷ କରି ଇ କମର୍ସ ମାଧ୍ୟମରେ, ଜାତୀୟ ଉପଭୋକ୍ତା ହେଲ୍ପଲାଇନ ମାଧ୍ୟମରେ ଇ- କମର୍ସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ଗ୍ରାହକ ମାନଙ୍କ ଅଭିଯୋଗରେ ଦ୍ରୁତ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି । ପ୍ରତି ମାସରେ ଏନ୍‌ସିଏଚ୍‌ରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଥିବା ୯୦,୦୦୦ ଅଭିଯୋଗ ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରୁ ମୋଟ ଅଭିଯୋଗର ୪୫ – ୫୦% ଇ - କମର୍ସ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବୋଲି ସୂଚନା ଦିଆ ଯାଇଛି ।
ଏଥିସହ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ , ଏକ ଆବଶ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବରେ, ବିଭାଗ ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗର ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ ସୁଶ୍ରୀ ନିଧି ଖରେଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଉପଭୋକ୍ତା ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରାଧିକରଣ (ସିସିପିଏ) ମାଧ୍ୟମରେ ଆବଶ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରୁଛି । ଅବଶ୍ୟ, ଏହା ଉପଭୋକ୍ତା ମାନଙ୍କ ଉପରେ ସେମାନଙ୍କର ଅଧିକାର ବିଷୟରେ ଅଧିକ ସଚେତନ ହେବା ଏବଂ ଇ - କମର୍ସ କମ୍ପାନୀ ଗୁଡିକର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ କରିବା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ ।
ବିଭାଗର ବିଭିନ୍ନ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରି ସେ ନକଲି ସମୀକ୍ଷା ଉପରେ ବିଆଇଏସ୍ ମାନକ ଆଇଏସ୍ ୧୯୦୦/ ୨୦୨୨ ର ଶୁଭାରମ୍ଭ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଇ- କମର୍ସ କମ୍ପାନୀ ଗୁଡିକ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ସମୀକ୍ଷା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ପ୍ରକାଶ କରିବା ପାଇଁ ନୀତି ଅନୁସାରେ ଏହି ମାନକ ଗୁଡିକୁ ପାଳନ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।
ବିଚାରାଧୀନ ମାମଲା ଗୁଡ଼ିକର ସଂଖ୍ୟା ହ୍ରାସ କରିବାରେ ଉପଭୋକ୍ତା ଆୟୋଗର ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି , ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ବିଚାରାଧୀନ ମାମଲା ଗୁଡ଼ିକର ଏକ ତୃତୀୟାଂଶ ବୀମା କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡିତ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଲୋକ ଅଦାଲତରେ ଅଂଶ ଗ୍ରହଣ କରି ବୀମା କମ୍ପାନୀ, ଆର୍ଥିକ ସେବା ବିଭାଗ ଏବଂ ଆଇଆରଡିଏ ସହିତ ଜଡିତ ହୋଇ ବିଭାଗ ଅଭିଯୋଗର ଉତ୍ପତିକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ବିଚାରାଧୀନ ମାମଲା ଗୁଡ଼ିକର ସଂଖ୍ୟା ହ୍ରାସ କରିବାରେ ଫଳପ୍ରଦ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ କମିଶନ ମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି ।
ଆସାମ ସରକାରଙ୍କ ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ପାବନ କୁମାର ବୋରଠାକୁର କହିଥିଲେ ଯେ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଉପଭୋକ୍ତା ଆୟୋଗର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ଯଦି ଉପଭୋକ୍ତା ଆୟୋଗ ଠିକ୍ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁ ନାହାଁନ୍ତି, ଉପଭୋକ୍ତା ରାଜା ହେବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ସେମାନେ ନିର୍ବାସନର ରାଜା ହୋଇ ଯାଇଥାନ୍ତି । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ, ଗ୍ରାହକ ସଚେତନତାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ, ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗ୍ରାହକ ମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଅଧିକାର ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦିଆ ଯାଇ ନଥାଏ, ସେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେମାନେ ଏହା ଜାଣି ପାରିବେ ନାହିଁ, ତେଣୁ ସେଥିପାଇଁ ସଚେତନତା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଂଚଳର ସମସ୍ତ ଗ୍ରାହକ ଆୟୋଗଙ୍କୁ ଅଧିକ ପରିଶ୍ରମ କରିବାକୁ, ଏକାଠି ହେବାକୁ ଏବଂ ବିଚାରଧୀନ ମାମଲାର ସଂଖ୍ୟା ହ୍ରାସ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ଅଭିଯାନରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି ।
ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ ନିଧି ଖରେ ଏହି ସମାବେଶକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହା ସହିତ ଏହି କଥା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ କର୍ମଶାଳାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଭାଗରେ ଉପଭୋକ୍ତା ବ୍ୟାପାର ସମ୍ପର୍କିତ ସମସ୍ୟା ଗୁଡିକ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବା । ନିଆ ଯାଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ ଜାତୀୟ ସ୍ତର, ରାଜ୍ୟ ସ୍ତର ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରରେ ଗ୍ରାହକ ମାନଙ୍କ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ମଧ୍ୟସ୍ଥତା ସେଲ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା, ଲୋକ ଅଦାଲତ ପରିଚାଳନା, ଅସୁବିଧା ମୁକ୍ତ ଉପଭୋକ୍ତା ଅଭିଯୋଗର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଇ-ଫାଇଲ୍ ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ଆହୁରି ଅନେକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଅଟେ ।
ଗ୍ରାହକ ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗର ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଅନୁପମ ମିଶ୍ର ଧନ୍ୟବାଦ ଅର୍ପଣ କରିବା ସହ ଆସାମ ସରକାର ଏବଂ ତାଙ୍କ ଦଳକୁ ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ ସଫଳତା ପ୍ରଦାନ କରିଥିବାରୁ ତାଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇଥିଲେ ।
ଉଦ୍‌ଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନ ପରେ ଉପଭୋକ୍ତା ଆୟୋଗରେ ବିଚାରାଧୀନ ମାମଲା ଗୁଡ଼ିକର ସଂଖ୍ୟା ହ୍ରାସ କରିବା, ଭିତ୍ତିଭୂମି ସଂରଚନାକୁ ମଜବୁତ କରିବା, ଗ୍ରାହକଙ୍କ ଅଭିଯୋଗର ଶୀଘ୍ର ସମାଧାନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟସ୍ଥତାର ବ୍ୟବହାର, ଅସୁବିଧାମୁକ୍ତ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ଅଭିଯୋଗ ନିବାରଣ ପାଇଁ ଇ-ଫାଇଲ୍ ବ୍ୟବହାର ଇତ୍ୟାଦି ଉପରେ ପ୍ୟାନେଲ୍ ଆଲୋଚନା କରା ଯାଇଥିଲା ଏବଂ ପୃଥକ ବୈଷୟିକ ଅଧିବେଶନ ଆୟୋଜନ କରା ଯାଇଥିଲା ।
ସରକାରୀ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ବ୍ୟବହୃତ ସାମଗ୍ରୀରେ ନ୍ୟାସନାଲ ଟେଷ୍ଟ ହାଉସ, ଗୁଆହାଟୀର ଉପଯୋଗ, ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଆଇଏସଆଇ ଗୁଣାତ୍ମକ ଚିହ୍ନଟ ଉତ୍ପାଦର ବ୍ୟବହାର, ଆଇନ୍ ମାପ ବିଜ୍ଞାନ ଅଧିନିୟମର କାର୍ଯ୍ୟନ୍ୱୟନ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଏବଂ ଖୁଚୁରା ଏବଂ ହୋଲସେଲ ମୂଲ୍ୟର ତଦାରଖ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଗୁଡିକ ଉପରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କର୍ମଶାଳାରେ ପ୍ରମୁଖ ଦ୍ରବ୍ୟ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା ।
ମାନନୀୟ ଶ୍ରୀ ଜଷ୍ଟିସ୍ ରାମ ସୁରତ ରାମ ମୌର୍ଯ୍ୟ, ସଦସ୍ୟ, ଏନସିଡିଆର୍‌ସି, ମାନନୀୟ ଶ୍ରୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର, ସଦସ୍ୟ, ଏନସିଡିଆରସି, ମାନନୀୟ ଶ୍ରୀମତୀ ଜଷ୍ଟିସ ଦୀପା ଶର୍ମା, ସଦସ୍ୟ, ଏନସିଡିଆର୍‌ସି, ମାନନୀୟ ଡକ୍ଟର ଏସ ଏମ କାନ୍ତିକର, ସଦସ୍ୟ, ମାନନୀୟ ଶ୍ରୀ ଜଷ୍ଟିସ ଅରିନ୍ଦମ ଲୋଡ, ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ରାଜ୍ୟ ଉପଭୋକ୍ତା ବିବାଦ ନିବାରଣ ଆୟୋଗ, ତ୍ରିପୁରା, ମାନନୀୟ ଶ୍ରୀ ଜଷ୍ଟିସ ପ୍ରଶାନ୍ତ କୁମାର ଡେକା, ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ରାଜ୍ୟ ଉପଭୋକ୍ତା ବିବାଦ ନିବାରଣ ଆୟୋଗ, ଆସାମ, ସାଇମନ୍ ସିଂ, କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ସଭାପତି, ରାଜ୍ୟ ଉପଭୋକ୍ତା ବିବାଦ ନିବାରଣ ଆୟୋଗ, ମଣିପୁର, ସୁଶ୍ରୀ ରାମଦିନ୍‌ଲିଆନୀ, ସଚିବ, ଖାଦ୍ୟ, ନାଗରିକ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ମିଜୋରାମ ସରକାର, ସୁଶ୍ରୀ ଚୁବାସଙ୍ଗଲା ଅନାର, କମିଶନର ତଥା ସଚିବ, ଖାଦ୍ୟ, ନାଗରିକ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ନାଗାଲାଣ୍ଡ ସରକାର ଏବଂ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଂଚଳ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକର ଅନ୍ୟ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ କର୍ମଶାଳାରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ୟାନେଲ୍ ଆଲୋଚନାରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଥିଲେ ।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
All states should establish price monitoring centres in all districts: Centre
Target to achieve 750 price monitoring centres by March 31st 2023 in the country: Secretary Department of Consumer Affairs
Department finalises a format/template for consumers to file complaint through E –daakhil system
Out of the 90,000 complaints registered in NCH every month, 45-50% of the total complaints pertain to e commerce
One day workshop organised in Guwahati to address the issues concerning consumer protection in North Eastern States
02 DEC 2022 6:50PM by PIB Delhi
All states should establish price monitoring centres in all districts, urged Shri Rohit Kumar Singh, Secretary Department of Consumer Affairs during a day-long workshop in Guwahati, Assam today. He said that that the Centre intends to achieve target of having 750 price monitoring centres by March 31st 2023 for which financial support will be assured.
The Secretary explained that through Price Monitoring Division, the Centre is making all efforts to control prices of essential commodities thereby, keeping check over inflation. The Department of Consumer Affairs regularly generates data about price and has the system of collecting prices of 22 essential food commodities in the country.
The workshop was organised in association with Government of Assam to address the issues concerning consumer protection in North Eastern States.
The Secretary during his inaugural address informed how the Department, National Commission, State Commissions and District Commissions and the whole ecosystem in terms of quality, quantity, standards, testing and benchmarks through BIS, NTH, Legal Metrology and National Consumer Helpline are working together towards protection of consumer interests.
He further highlighted the role of Bureau of Indian Standards (BIS) as the National Standards Body of India, in developing Indian Standards and implementation of voluntary and mandatory standards such as Quality Control Orders and how through Legal Metrology and Weights and Measures consumers are assured that what is being offered, the quantity being offered is exactly same as claimed on the product.
Speaking about the domain of consumer protection he underlined that infrastructure of commissions, human resource in consumer commissions and use of technology are three verticals through which the whole eco system of consumer protection is made robust and responsible.
It was assured that Department will provide its complete support to all State and District Commissions for having necessary infrastructure for effective functioning of consumer commissions as per the policy which states that 50% will be funded by State government and 50% will be funded by Central Government and requested all the representative of the State Government to provide its Utilisation Certificates of previous year, if pending, without which centre cannot release the funds for subsequent year.
Talking about the appointment of Hon’ble President’s and Members and the issue of vacancies in Consumer Commissions, he proudly stated that position of North East is the best in the country in terms of less number of vacancies in consumer commissions.
Highlighting the facility of online filing of consumer complaints through e daakhil, he informed that, Department has recently finalised a format/template for the consumer to file a complaint which comprise of standard fields and once all the mandatory information is provided, commissions can easily admit the genuine cases. He assured that the template will be very soon deployed and proliferated in the system and thereby commissions may expect rise in number of cases being filed through e daakhil throughout the country.
Shri Singh further highlighted the change of paradigm in consumer protection with advent of e commerce and mentioned that with changing equation between consumer and supplier, especially through e commerce, there has been steep rise in consumer grievances registered in e commerce sector at National Consumer Helpline. Out of the 90,000 complaints registered in NCH every month, 45-50% of the total complaints pertain to e commerce, it was informed.
He further stressed that, as a required measure, Department is taking necessary action through Central Consumer Protection Authority (CCPA) headed by Ms. Nidhi Khare, Additional Secretary, Department of Consumer Affairs. However, it is upon consumers to be more aware and more assertive of their rights and challenge the actions of e commerce companies he urged.
Talking about the various recent initiatives of the Department, he informed about the launch of BIS standard IS 1900/2022 on fake reviews wherein e commerce companies need to adhere to these standards within their policy of generating and publishing reviews on their platform.
Highlighting the role of Consumer Commissions in reducing the pendency of cases, he informed that one third of the pending cases pertains to insurance sector and therefore, by participating in lok adalats and engaging intensively with Insurance companies, Department of Financial Services and IRDAI, department is endeavouring to target the genesis of complaints and requested commissions to function effectively in reducing pendency of cases.
The Chief Secretary, Government of Assam, Shri Paban Kumar Borthakur emphasized that effective functioning of consumer commissions are utmost necessary for protection of consumers and if consumer commissions are not functioning properly, instead of consumer being a king, they become king in exile. Further, stressing on the need for consumer awareness, he pointed out that, unless consumers are enlightened about their rights, they cannot ascertain it, therefore, awareness is vital. He further urged all the Consumer Commissions of North Eastern States to work harder, come together and active part in national campaign for reducing the pendency of cases.
Additional Secretary, Ms. Nidhi Khare welcomed the gathering and highlighted that the objective of the workshop is to throw light and discuss the importance of consumer affairs in the north-eastern part of India. Emphasising on the various initiatives taken, she stated that the Department of Consumer Affairs has taken numerous initiatives in the matters of consumers across National level, State level and District level, ranging from establishing mediation cells, conducting lok adalats, use of e-filing for hassle-free consumer grievance redressal and many more.
Shri Anupam Mishra, Joint Secretary, Department of Consumer Affairs delivered vote of thanks and expressed his gratitude to Chief Secretary, Government of Assam and his team for extending a huge support in making the even a grand success.
Inaugural session was followed by panel discussion on reducing the pendency of cases in consumer commissions, strengthening infrastructure, use of mediation for speedier resolution of consumer grievances, use of e-filing for hassle-free consumer grievance redressal etc., and separate technical sessions were held to discuss the use of National Test House, Guwahati in the material used in government projects, the utilisation of ISI quality mark products in projects of state governments, the implementation and enforcement of the Legal Metrology Act and Issues concerning monitoring of retail and wholesale prices of key commodities were discussed in the workshop.
Hon’ble Mr. Justice Ram Surat Ram Maurya, Member, NCDRC, Hon’ble Mr. Subhash Chandra, Member, NCDRC, Hon’ble Ms. Justice Deepa Sharma, Member, NCDRC, Hon’ble Dr. S. M. Kantikar, Member, NCDRC, Hon’ble Mr. Justice Arindam Lodh, President, State Consumer Disputes Redressal Commission, Tripura, Hon’ble Mr. Justice Prasanta Kumar Deka, President, State Consumer Disputes Redressal Commission, Assam, Th. Saimon Singh, Acting President, State Consumer Disputes Redressal Commission, Manipur, Ms. Ramdinliani, Secretary, Food, Civil Supplies and Consumer Affairs, Government of Mizoram, Ms. Chubasangla Anar, Commissioner & Secretary, Food, Civil Supplies and Consumer Affairs, Government of Nagaland and other senior officials of North Eastern States attended the workshop and presided over various panel discussions.