আয়ুষ
শিলচৰত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে মুকৰি কৰিলে ইউনানী ঔষধৰ আঞ্চলিক গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান
৩.৫ একৰ এলেকাত বিস্তাৰিত, অত্যাধুনিক আৰআৰআইইউএম ₹৪৮ কোটি বিনিয়োগেৰে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে
আৰআৰআইইউএম, শিলচৰ উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ ইউনানী ঔষধৰ প্ৰথম কেন্দ্ৰ হৈ পৰিছে
20 NOV 2022 4:34PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ আৰু আয়ুষ মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে আজি শিলচৰত আঞ্চলিক ইউনানী ঔষধ প্ৰতিষ্ঠানৰ (আৰআৰআইইউএম) নতুন, অত্যাধুনিক প্ৰাংগন উদ্বোধন কৰে। নতুনকৈ মুকলি কৰা প্ৰতিষ্ঠানটো হৈছে ইউনানী ঔষধৰ উত্তৰ-পূবৰ এনে এক প্ৰথম কেন্দ্ৰ যি আয়ুষ প্ৰণালীৰ এক পৰম্পৰাগত ঔষধি প্ৰথা হিচাপে জনাজাত। ৩.৫ একৰ এলেকাত বিয়পি থকা নতুন প্ৰাংগনটো ₹৪৮ কোটি বিনিয়োগেৰে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। এই প্ৰাংগনটো ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰকল্প নিৰ্মাণ নিগম (এনপিচিচি)ৰ দ্বাৰা বিকশিত কৰা হৈছিল । ইয়াক ভাৰত চৰকাৰৰ আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনৰ স্বায়ত্তশাসিত সংগঠন ইউনানী মেডিচিনত গৱেষণা পৰিষদক (চিচিআৰইউএম) হস্তান্তৰ কৰা হয়।
অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে কয়, "প্ৰমাণিত ফলাফলে মহামাৰীৰ সময়ত লাখ লাখ লোকক উপকৃত কৰাৰ পিছত আয়ুষ ঔষধ প্ৰণালীয়ে আকৌ এবাৰ জনসাধাৰণৰ মাজত ইয়াৰ গ্ৰহণযোগ্যতাক পুনৰুজ্জীৱিত কৰি তুলিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীজীৰ গতিশীল নেতৃত্বত এক শক্তিশালী চিকিৎসা আন্তঃগাঁথনি গঢ়ি তোলাৰ এক আন্তৰিক প্ৰয়াস কৰা হৈছে যি আধুনিক, সজ্জিত তথা ৰোগীসকলক তেওঁলোকৰ জীৱনৰ মানদণ্ড উন্নত কৰিবলৈ সক্ষম কৰে। মানুহৰ জীৱনৰ মানদণ্ড বৃদ্ধিত আয়ুষ প্ৰণালীৰ কাৰ্যকৰীতা এক প্ৰমাণিত সত্য আৰু সেয়েহে আমি আমাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীজীৰ পৰিকল্পনা অনুসৰি এক চিকিৎসা ব্যৱস্থাৰ ওপৰত কাম কৰি আছো য'ত সমসাময়িক ঔষধৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠটো আয়ুষৰ পৰম্পৰাগত ঔষধি পদ্ধতিৰ সৈতে পৰিপূৰক হ'ব পাৰে।"
ইউনানী মেডিচিনৰ গৱেষণাৰ বাবে শীৰ্ষ চৰকাৰী সংগঠন চিচিআৰইউএম-ৰ অধীনত থাকিব লগীয়া আৰআৰআইইউএম-ৰ নৱনিৰ্মিত প্ৰাংগনটোৱে ইউনানী ঔষধৰ বিভিন্ন দিশ, মৌলিক আৰু প্ৰয়োগযোগ্য, আৰু উত্তৰ-পূবত অধিক প্ৰচলিত ৰোগ, বিশেষকৈ অসমত অধিক প্ৰচলিত ৰোগৰ ওপৰত বৈজ্ঞানিক গৱেষণা কৰাৰ লগতে বিভিন্ন ধৰণৰ ৰোগীৰ যত্ন সেৱা প্ৰদান কৰিব। এই কেন্দ্ৰটো হৃদযন্ত্ৰ, হাওঁফাওঁ, ষ্ট্ৰোক, কৰ্কট ৰোগ আৰু ডায়েবেটিচৰ দৰে অসংক্ৰামক ৰোগৰ (এনচিডি) ৰোগীসকলক পৰীক্ষা কৰাৰ বাবেও সজ্জিত। শিশুৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব দি কেন্দ্ৰটোৱে বিদ্যালয়ৰ শিশুসকলৰ বাবে স্বাস্থ্য পৰীক্ষাও প্ৰদান কৰিব আৰু বিপদত পৰা লোকসকলক কাৰ্যকৰী চিকিৎসা প্ৰদান কৰিব। কেন্দ্ৰটোৰ লক্ষ্য হৈছে বিভিন্ন ৰোগৰ ৰোগীৰ স্বভাৱ মূল্যাংকন কৰা। আৰআৰআইইউএম-ৰ অত্যাধুনিক প্ৰাংগনত সাধাৰণ, গৱেষণা, ইলাজ-বিট-টাডবিয়েৰ (ৰেজিনেল), বিশেষ ইলাজ-বিট-টাডবিয়েৰ (ৰেজিনেল) চিকিৎসা, মাতৃ আৰু শিশু স্বাস্থ্য (এমচিএইচ) আৰু জেৰিয়াট্ৰিক্সৰ বিশেষ অ'পিডি ক্লিনিক আছে।
নতুনকৈ মুকলি কৰা আৰআৰআইইউএম-এ যিমান সম্ভৱ সিমানলোকক চিকিৎসা প্ৰদান কৰাৰ বাবে বিদ্যালয় স্বাস্থ্য কাৰ্যসূচী, নিদানিক ম'বাইল গৱেষণা কাৰ্যসূচী, স্বাস্থ্য শিবিৰ তথা মেলাও অনুষ্ঠিত কৰিব। এই আধুনিক সুবিধাটো আধুনিক পেথলজী লেবৰেটৰী, জৈৱ-ৰসায়ন গৱেষণাগাৰ, ৰেডিঅ'লজি ইউনিট আৰু গুণগত মানদণ্ড নিয়ন্ত্ৰণ গৱেষণাগাৰৰ সৈতেও সজ্জিত। ঔষধি উদ্ভিদৰ লগতে সাম্ভাব্য জৰীপৰ সৈতে এখন ভেষজ বাগিচাও অদূৰ ভৱিষ্যতে বিকশিত কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে লগতে কয়, "ইউনানি কেৱল ভাৰততে নহয়, আন দেশতো সবাতোকৈ প্ৰসিদ্ধ পৰম্পৰাগত ঔষধ। এইটো অত্যন্ত গৌৰৱৰ বিষয় যে ইউনানী ঔষধৰ এই অত্যাধুনিক প্ৰতিষ্ঠানটো এতিয়া শিলচৰত কাৰ্যকৰী হৈছে যাতে জনসাধাৰণে কাৰ্যকৰী চিকিৎসা লাভ কৰাত আৰু জীৱনৰ মানদণ্ড পুনৰ উন্নত কৰাত সহায় লাভ কৰে। ইউনানী ঔষধৰ মূল তত্বই এই সিদ্ধান্তত কাম কৰে যে মানুহৰ শৰীৰৰ নিজা আত্ম নিৰাময় শক্তি আছে যাক বৃদ্ধি কৰিব পাৰি। এই ঔষধৰ মুখ্য সুবিধা হৈছে যে ই ভেষজ প্ৰতিকাৰ ব্যৱহাৰ কৰি ৰোগ প্ৰতিৰোধ আৰু চিকিৎসাৰ মোকাবিলা কৰে। ভাৰতৰ আটাইতকৈ জনপ্ৰিয় এই আশ্চৰ্যকৰ প্ৰথাটো যুক্তিসংগতভাৱে ব্যৱহাৰ কৰিব লাগিব আৰু মই বিশ্বাস কৰোঁ যে ইউনানিৰ এই নতুন প্ৰাংগনটোৱে এক শক্তিশালী স্বাস্থ্য সেৱা ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ সক্ষম হ'ব যি হৈছে আমাৰ সন্মানীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীজীৰ এক দৃষ্টিভংগী।"
অনুষ্ঠানটোত অসম চৰকাৰৰ পৰিবহণ, মীন পালন আৰু আবকাৰী মন্ত্ৰী পৰিমল শুক্লবৈদ্যও উপস্থিত আছিল; শিলচৰৰ সাংসদ ড০ ৰাজদীপ ৰয়; কৰিমগঞ্জৰ সাংসদ কৃপানাথ মাল্লাহ; উধৰবন্দৰৰ বিধায়ক মিহিৰ কান্তি সোম; প্ৰাক্তন উপাধ্যক্ষ আৰু সোণাইৰ প্ৰাক্তন বিধায়ক আমিনুল হক লস্কৰ; আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ৰ বিশেষ সচিব প্ৰমোদ কুমাৰ পাঠক; চিচিআৰইউএম-ৰ সঞ্চালক প্ৰধান ড০ আচিম আলী খান; আৰআৰআইইউএম, শিলচৰৰ মুৰব্বী ড০ আখটাৰ হুছেইন জামালী আৰু অসম চৰকাৰৰ আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ৰ আন জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলো অনুষ্ঠানটোত উপস্থিত আছিল।
এই প্ৰতিষ্ঠানটোৱে বিশেষকৈ গেষ্ট্ৰ’-অন্ত্ৰৰ বিকাৰ আৰু শ্বাসতন্ত্ৰৰ বিকাৰ বা উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহত অধিক প্ৰচলিত ৰোগৰ চিকিৎসা প্ৰদান কৰিব য’ত আছে আইবিএছ আৰু বদহজম, ছালৰ ৰোগ, আৰ্থ্ৰাইটিছ, একজিমা, ডায়েবেটিচ, গাউট, ইউআৰটিআই, উচ্চ ৰক্তচাপ, চাইটিকা আৰু হেমোৰইডৰ দৰে ইউনানী ঔষধৰ শক্তিৰ এক ক্ষেত্ৰ। প্ৰতিষ্ঠানখনত ইয়ালৈ অহা উত্তৰ-পূবৰ জনসংখ্যাৰ অসংক্ৰামক ৰোগৰ পৰীক্ষা কৰা হ’ব। প্ৰতিষ্ঠানটোৱে ইউনানী ঔষধৰ সম্ভাৱনাৰ বিষয়ে আইইচি অভিযানৰো আয়োজন কৰিব আৰু বিভিন্ন সংক্ৰামক আৰু অসংক্ৰামক ৰোগত আয়ুষৰ প্ৰতিৰোধমূলক/ৰোগ প্ৰতিৰোধী দিশৰ বিষয়ে স্বাস্থ্য প্ৰতিৰোধ আৰু সাৱধানতাৰ বিষয়ে সজাগতা সৃষ্টি কৰিব।
অ'পিডিলৈ অহা ৰোগীসকলক ইউনানী চিকিৎসা প্ৰদান কৰাৰ লক্ষ্যৰে ২০০৬ চনৰ জুন মাহত শিলচৰৰ এছএম দেৱ অসামৰিক চিকিৎসালয়, শিলচৰ (অসম)ত পৰিষদে শিলচৰৰ আঞ্চলিক গৱেষণা কেন্দ্ৰ (ইউনানী) স্থাপন কৰিছিল। তেতিয়াৰ পৰা এই কেন্দ্ৰই গৱেষণা অ'পিডি, আৰচিএইচ অ'পিডি আৰু এনচিডি ক্লিনিক আদি পৰিচালনা কৰি আছে আৰু ইউনানী চিকিৎসাৰ দ্বাৰা বিভিন্ন ৰোগৰ বৃহৎ সংখ্যক ৰোগী উপকৃত হৈছে।

AYUSH
Union Minister Sarbananda Sonowal inaugurates Regional Research Institute of Unani Medicine in Silchar
Spread over an area of 3.5 acres, the state of the art RRIUM is built with an investment of ₹48 crores
20 NOV 2022 4:34PM by PIB Delhi
The Union Minister of Ayush and Ports, Shipping & Waterways Shri Sarbananda Sonowal inaugurated the new, state of the art complex of Regional Research Institute of Unani Medicine (RRIUM) in Silchar today. The newly opened institute is the first such center in the Northeast on Unani medicine — a traditional medicinal practice among the Ayush systems. The new complex spread over an area of 3.5 acres is built with an investment of ₹48 crores. The complex was developed by the National Projects Construction Corporation (NPCC) - a Govt of India enterprise. It was handed over to Central Council for Research in Unani Medicine (CCRUM), an autonomous organisation under the Ministry of Ayush, Govt of India.
Speaking on the occasion, Shri Sarbananda Sonowal said, “Ayush system of medicine has reinvigorated its acceptability among people once again after the proven results has benefitted lakhs of people during the pandemic. The effectiveness of Ayush system of medicine in enhancing the quality of life of people is a proven fact that’s why we are working on a medical system, where the best of contemporary medicine can be supplemented with the traditional medicinal practices of Ayush.”
Adding further, Shri Sonowal said, “Unani is one of the most celebrated traditional medicine, not only in India but in other countries as well. It is a matter of great pride that this state-of-the-art institute on Unani medicine is now functional from Silchar to help people avail effective treatment and regain quality of life. The core belief of the Unani medicine works on the principle that humans body has its own self-healing power which needs to be boosted. The major benefit of this medicine is that it addresses the prevention and treatment of diseases by using herbal remedies.”
The newly built complex of RRIUM, which will be under CCRUM, the apex government organization for research in Unani Medicine, will be providing a wide range of patient care services along with conducting scientific research on different aspects, fundamental and applied, of Unani Medicine, and on diseases which are more prevalent in the Northeast, especially in Assam. The centre is also equipped to screen patients with Non-Communicable Diseases (NCDs) like cardiac, pulmonary, stroke, cancer and diabetes. With a special focus on children, the centre will also provide health checkups for school children and provide effective treatment to those found to be in distress. The centre also aims to assess Temperament (Mizaj) of patients with different ailments. The state of art complex of RRIUM is equipped with specialised OPD clinics in General, Research, Ilaj-bit-Tadbeer (Regimenal), Specialized Ilaj-bit-Tadbeer (Regimenal) therapies, Mother & Child Health (MCH) and Geriatrics.
The newly opened RRIUM will also be conducting School Health Programme, Clinical Mobile Research Programme, Health camps & fairs to provide treatment to as many as possible. This modern facility is also equipped with a modern Pathology Laboratory, Bio-Chemistry Laboratory, Radiology Unit and Quality Control Laboratory. A herbal garden with medicinal plant as well as potential survey are also planned to be developed in the near future.
The institute will provide treatment for the diseases particularly on Gastro-intestinal disorders and Respiratory disorders or diseases more prevalent in North East State which is an area of strength of Unani Medicine like IBS and Indigestion, Skin diseases, Arthritis, Eczema, Diabetes, Gout, URTI, Hypertension, Sciatica and Hemorrhoids. The institute will screen for Non-Communicable Diseases in the Northeast Population visiting to the institute. The institute will also organise IEC campaigns about the potential of Unani Medicine & create awareness around prevention and preservation of health about preventive/prophylactic aspect of Ayush in different communicable and non-communicable diseases.
Regional Research Centre (Unani), Silchar was established by the Council at S. M. Dev Civil Hospital, Silchar, Cachar (Assam) in June 2006 with a view to provide the Unani treatment to the patients visiting the OPD. Since then, the Centre is conducting Research OPD, RCH OPD and NCD Clinic, etc and a large number of patients have been benefitted for different ailments from Unani treatment.
The event was also attended by the Minister of Transport, Fisheries & Excise, Government of Assam, Parimal Shuklabaidya; the MP of Silchar, Dr Rajdeep Roy; the MP of Karimganj, Kripanath Mallah; MLA of Udharbandar, Mihir Kanti Shome; former Deputy Speaker & former MLA of Sonai, Aminul Haque Laskar; Special Secretary, Ministry Of Ayush, Pramod Kumar Pathak; the Director General of CCRUM, Dr Asim Ali Khan; the head of RRIUM, Silchar, Dr Akhtar Hussain Jamali and other senior officials from Ministry of Ayush, the Government of Assam.